За тази година до края на август на Националната телефонна линия са получени 1563 обаждания, а за всички 25 години на съществуването й са 45 398. 

Това каза Надежда Стойчева – клиничен психолог и психотерапевт, директор и основател на Фондация "Асоциация Анимус“, в интервю за "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка с годишнина от откриването на горещата линия, която ще се отбележи на 1 октомври с мероприятие.

"Част от проблема на домашното насилие е това, че жертвата е притисната от вменяване на вина, от изолация, от невъзможността да мисли за самата себе си", отбеляза Стойчева. "Нашите консултанти са много добре подготвени да слушат, да разбират и да помагат. Те дават също така и информация на жените какво могат да направят по Закона за защита от домашно насилие, къде могат да потърсят помощ в страната. Ако се наложи да бягат, могат да бъдат насочени към кризисни центрове и да бъдат настанени там“, обясни тя.

По думуте й в страната има около 40 неправителствени женски организации, които помагат, като част от тях предоставят и услуги за пострадали жени.

На телефон 0800 18676 или 02/981 7686 за чужбина жените, подложени на домашно насилие, могат да поговорят със специалистите от фондацията и да получат адекватна помощ, припомни тя. 

Милослава АНГЕЛОВА