Едва 40% от всички глоби, наложени на шофьори, са платени. Проверка на bTV показа, че десетки хиляди водачи са извършили нарушения, за които дори не са уведомени. 

Повече от 680 хиляди наказателни постановления са издадени от МВР през последните три години. 

От тях над 36 хиляди не са връчени, а малко над 2 хиляди и 500 са с изтекла абсолютна давност. 

Повече от 29 хиляди са шофьорите, на които не са връчени повече от три акта. 

Данните, с които медията разполага, са на националната полиция и са изпратени до Върховната административна прокуратура в края на този август. "Три глоби са от един ден по 70 лева, а другата е 280 лева с отстъпка, иначе е 400 лева", добави тя. 

За 12 дни през едно кръстовище са минали 155 хиляди автомобила - 1/5 от шофьорите са карали с над разрешените 50 километра в час.

Данните обаче са от общински камери и поне засега нарушителите няма да бъдат санкционирани. Много от шофьорите с фишове обаче разбират за глобите си едва при проверка на пътя.  

“Около 50% от наказателните постановления, МВР има затруднения да връчи, а голяма част от тях никога не биват връчвани и изтичат по давностен срок", каза Богдан Милчев.  

От неплатените глоби държавата губи милиони, признава и главният секретар на МВР. 

“Боравим с едни административни  процедури, които са несъвместими с времето. Те са от 60-години на миналия век", заяви комисар Петър Тодоров. 

И от полицията, и от прокуратурата настояват за законови промени. От юли, когато държава обяви война на нарушителите на пътя са връчени над 180 000 фиша. Заснетите да карат с превишена скорост са повече от 200 000 шофьори.