Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО ще изнесат на 29 март в София тържествен концерт. Той е посветен на 20-ата годишнина от приемането на България в НАТО и на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор, съобщиха от пресцентъра на МО.

Тържественият концерт "20 години България в НАТО“ е организиран от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Поканени са да присъстват ръководители и представители на държавни институции и на дипломатическия корпус у нас.

Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част с диригент подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на оркестъра, е уникален по своята същност. Професионализмът и високото майсторство на музикантите съчетават изпълнението на произведения от богатството на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Жителите и гостите на столицата ще имат удоволствието да чуят произведения на български композитори, сред които Атанас Бояджиев, Александър Бръзицов, Мария Нейкова, Панайот Пипков и др. В концерта ще участват изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, сред които Орлин Горанов, Надя Казакова, квартет "Армейска песен“ и формация "Ладена“.

Джаз-бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) с диригент майор Робърт Брунс. Той е съставен от музиканти от различни страни-членки на Алианса. Оркестърът свири пред държавни ръководители, лидери на страните-членки на НАТО и ЕС и представлява Организацията на Северноатлантическия договор пред граждани в цяла Европа. Музикантите от джаз-бенда идват за първи път в България. Те изпълняват класически американски джаз аранжименти от Глен Милър,

Дюк Елингтън, Каунт Бейси, както и вокални аранжименти на артисти като Франк Синатра и Джони Холидей.

Концертът е с вход "свободен“ и ще започне в 18.00 ч. на 29 март 2024 г. на площад "Княз Александър I“ в София. Заповядайте заедно да се насладим на музиката, която обединява!