20 години България в НАТО - изключителен и голям успях за държавата ни, защото НАТО е единственият военен съюз на планетата. Това е реализиран геополитически успех. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията за външна политика.

"Тогава България се надяваше, че ще има малка, компактна, но много добре въоръжена и на много високо ниво армия, защото за бойните възможности на една армия не се съди по числения състав", отбеляза Гърдев.

По думите му през годините числеността на армията рязко бе намалена: "От 90 хил. сме около 25-30 хил. България стартира този процес на конвергенция с огромна армия, най-голямата на Балканите, с изключително големи възможности - с около 300 бойни самолета, с 34 ударни самолета, с над 2500 танка. Всички тези неща бяха освободени с идеята парите да послужат за модернизация. Всички се продадоха, включително и машини, които бяха на около 4-5 години - МиГ-23. И моят въпрос е - къде са парите, защото армията е същата, бойните възможности са същите. Сега в момента чакаме нови самолети, нови машини за сухопътните войски. Къде са обаче парите от тези 20 години - отидоха директно в частни ръце и бяха изнесени от новите оръжейни богаташи. Тези въпроси трябва да бъдат задани. Вина имат абсолютно всички правителства до сега", категоричен бе Димитър Гърдев.