Въпреки че изкуственият интелект и автоматизацията могат да доведат до изместване на работни места, те също така имат потенциала да създадат нови възможности за работа. Фокусът трябва да бъде върху преквалификацията и адаптиране към тези промени. AI няма за цел да замени хората, а да увеличи нашите възможности.

Това казва Атанас Баев, по-известен като Нако Баев, в своето интервю с Велизара Ангелова пред "Фокус".

Нако е само на 19 години, но вече може да се похвали с множествено постижения и награди в областта на 3D дизайнът. Определя себе си като 3D Generalist, поради многообразния характер на проектите си. 

Използвайки най-новите авангардни 3D технологии, създава анимации, видеоигри и филми. Именно преди година създава и психо трилър в изцяло 3D среда, който обира 4 международни награди в Холивуд за късометражно кино, а тази година завършва и дигиталната си изложба The Homecoming Exhibition, която вече се излъчва на Times Square, Ню Йорк. 

За същността и идеята на проекта The Homecoming Exhibition, той казва:

"Виртуалната реалност позволява на потребителите да се потопят в компютърно генерирана среда, която симулира реални или въображаеми преживявания, ангажира множество сетива. Така потребителите често изпитват дълбокото усещане за "пренасяне" на друго място, в друго време или дори във фантастично царство.

Чрез комбиниране на виртуална реалност и 3D дизайн може да се създаде цифров музей, който надхвърля физическите граници, предлагайки потапящо и интерактивно преживяване на хора, които нямат възможност да го посетят лично".

Според Нако това открива напълно нови възможности в сферата на изкуството:

"Това открива нови възможности за художниците, любителите на изкуството и културните институции да достигнат до по-широка аудитория, да насърчават художественото възприемане и да предоставят образователен опит", смята той.

Повече за това какво е виртуална реалност и как се стига до Times Square можете да откриете в цялото интервю на Атанас Баев с Велизара Ангелова в секция "Интервю" на "Фокус". ТУК

The Homecoming Exhibition можете да разгледате: ТУК