По бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден В.В., на 19 г. Той е признат за виновен за това, че на 22.01.2023 г. на 180 км на автомагистрала "Тракия“, в землището на гр.Чирпан, с  цел да набави за себе си имотна облага - пари, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка "Опел Астра“, противозаконно е подпомагал повече от едно лице – пет мъже, от които двама непълнолетни, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т. 1, т.4 и т. 5  вр. ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Прокуратурата.

В рамките на два дни В.В. е привлечен като обвиняем и осъден по бързото производство. По делото е установено, че той имал информация за група мигранти, които се намирали в гориста местност между гр. Сливен и гр. Нова Загора. Те очаквали да бъдат превозени до гр. Елин Пелин срещу заплащане от 4000 лв. В.В. отишъл до мястото и взел чужденците с лек автомобил "Опел Астра“, който бил закупил ден по-рано. На 180 км на автомагистрала "Тракия“ в землището на гр.Чирпан В.В. бил спрян от полицейски служители, които установили, че превозвал петима граждани на Сирия, двама от тях непълнолетни.

Той е признал вината си. По споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан, на В.В. е наложено наказание от 7 месеца лишаване от свобода при първоначален "общ“ режим и глоба в размер на 500 лв. Определението на съда е окончателно.