Без проблеми протича техническо-организационната подготовка в Русе за предсрочните парламентарни избори на 2-и април тази година. Това се дължи преди всичко на отличното взаимодействие между екипите на Областната администрация и Районната избирателна комисия /РИК/.

189 кандидати от 21 партии и коалиции се борят за 7 мандата в русенско на предсрочните парламентарни избори на 2-и април тази година, стана ясно след изтичане на крайния срок за регистрация на листи с кандидати за народни представители от 19 МИР-Русе, който беше вчера до 17.00 часа. От тях има две листи, в които е вписан само по един кандидат. Жените, които ще се борят за народни представители на предстоящия вот са 48, което е малко над ¼ от всички кандидати за депутати. Най-много жени има в листата на "ДПС“ – шест.

Колкото до секциите в региона, то техният брой се предвижда да е 324, като в близо 90% от тях или в общо 290 ще може да се гласува машинно. Секциите с под 300 избиратели, т.е. тези, където ще се упражнява вот на хартиена бюлетина са 34, като в тях общо 5003-ма души ще могат да гласуват. Машинният вот ще бъде достъпен за 197 233-ма избиратели от региона. Споменатите данни са по предварителна информация. Тепърва предстои определянето на подвижните секции, както и на тези в социални институции и болници, което ще доведе до увеличаване на общия брой на секциите.

По предварителни списъци в областта гласоподавателите са 202 236, като най-много са в община Русе – 145 288, а най-малко в Ценово – 4279.

Броят на избирателите и секциите в региона е на база данни от ГД "ГРАО“.