Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента "Подкрепи една мечта“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех. 

По време на дарителската кампания по инициативата беше събрана сумата от 102 400,00 лева, която е най-голямата събирана до момента. От тях 11 827,30 лева бяха изразходвани за финансиране на абитуриентския бал през май т.г. за абитуриенти от социални услуги от резидентен тип и специализирани училища за деца с нарушено зрение и слух. Остатъкът от 90 572,70 лева беше разпределен във вид на еднократна финансова помощ на 17 студенти и 6 ученици, отговарящи на критериите по правилата на инициативата "Подкрепи една мечта“.

Продължава тенденцията за превес на избор на специалностите "Психология“ и "Социални дейности“. Петима от студентите са избрали да продължат обучението си в медицински специалности, като две девойки, завършили средното си образование с пълно отличие, са приети в специалност "Медицина“.

 Работата по президентската инициатива "Подкрепи една мечта“ обединява усилията на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Инициативата обхваща младежите от специализирани институции през последните две години на средното им образование. Експерти от Бюрата по труда по места ги консултират за бъдещата им професионална реализация и насърчават мотивацията им за продължаване на образованието.

Обща цел на партньорските институции за развитие на инициативата "Подкрепи една мечта“ са дейности в подкрепа на изграждане на по-добри социални умения на младежите в неравностойно положение.