14 души, от които 12 са деца, са настанени в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора след вчерашната тежка катастрофа на АМ "Тракия". Това съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Две от децата, пострадали при катастрофата със сръбски автобус на автомагистрала "Тракия", ще бъдат транспортирани тази сутрин в Детска неврохирургия на "Пирогов". В момента те са настанени в болницата в Стара Загора.

"Децата са стабилни, с изключение на две от тях. Едното, което беше в по-тежко състояние и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. Ще се наложат оперативни интервенции. Другото детенце, което е в травматичен шок и с травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-тежко състояние. То е с фебрилитет. И двете деца ще бъдат транспортирани в "Пирогов" със специален екип. Имаме уговорка с неврохирурзите там. Възрастните хора към момента са в добро състояние. Единият, който е с ампутиран крайник, е в стабилно състояние", каза министърът на здравеопазването.

В момента се създава организация линейки да откарат до границата децата и и възрастните, които са в добро състояние, откъдето ще бъдат поети от сръбските власти. Психолог вече разговаря с тези, които са настанени в хотел. Клиничен психолог на болницата обръща внимание на настанените в лечебното заведение.

"Фокус" припомня, че по първоначална информация катастрофата е станала снощи към 20.05 часа на АМ "Тракия“ – 217 км, в платното за движение, посока София. На място веднага са пристигнали екипи на полицията, пожарната и спешна помощ. Към този момент движението АМ “Тракия“ в участъка от пътен възел "Нова Загора“ до пътен възел "Стара Загора“ все още е ограничено. Трафикът там се осъществява по обходен маршру: по път II-66 Нова Загора - Стара Загора, околовръстен път на Стара Загора и се включва в АМ "Тракия“ при пътен възел "Стара Загора“ в посока София.

Движението в района се регулира от екипи на пътна полиция.

Рени АТАНАСОВА