"С ръководството на "Лукойл" постигнахме договореност от 1 януари 2023 година да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, тоест цялото производство, всички приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария", заяви транспортният министър Христо Алексиев.

По думите му според разчетите може да се разчита на приходи в бюджета в хазната от "Лукойл" в размер на 100 милиона. С тези средства ще бъдат компенсирани най-уязвимите групи в страната, допълни Христо Алексиев.

Той добави, че мярката за 25 стотинки не е била съвсем справедлива, но ще продължи.

"Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите", коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и подчерта, че това ще доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.

Председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов заяви, че е необходимо да се промени бизнес схемата в България. Отбеляза, че с днешното споразумение значително ще се увеличат постъпленията в българския бюджет, както и работните места от 1300 на 10 000.

"Държавата не отстъпва нищо, а се възползва от дадената дерогация за внос на суров петрол. Това, което сме се разбрали, означава, че всички посредници по веригата няма да ги има", каза още транспортният министър Христо Алексиев.