Умишлено занижените изисквания и подменените приоритети са изкуствено създадени, за да вдигнем ветото на РСМ за присъединяването й към ЕС.

Това каза международният анализатор Велизар Енчев за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Според него България е променила приоритетите си и това се разбира след срещата на президента Радев с македонският министър-председател.

"Вместо приоритет №1 в българо-македонските отношения, по-точно в българо-македонските различия да остане проблемите в присвоената българска история и присвоеното българско културно-историческо наследство, както и промяната на учебниците по история в Република Северна Македония, на първо място се постави именно въпросът за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония. Дори се постави на трето място, тъй като на второ място бяха поставени тези икономически проекти. Т.е. смяната на тези приоритети фактически сваля летвата, която Македония трябва да прескочи, за да влезе в Европейския съюз. Това е изкуствено занижаване на изискванията от българска страна, за да можем да отстъпим. И това според мен е най-най-неприятната новина", каза още Велизар Енчев.

Добрата новина е поставянето на червена линия от Корнелия Нинова по отношение на ветото ни към РСМ и ако правителството реши да вдигне забраната само заради вписването на българско малцинство в Конституцията на Македония, според Велизар Енчев БСП ще напусне управлението, а правителството ще падне.

Цоня Събчева