Четвърти ден на протести

12 Юли 2020 | 18:08 | 0
Четвърти ден на протести
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Четвърти пореден ден продължат протестите в столицата и на места в страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Градусът на недоволството се покачи, след като Прокуратурата влезе в президентството на 9 юли и задържа двама от съветниците на държавния глава: Пламен Узунов и Илия Милушев. Впоследствие двамата бяха освободени срещу парична гаранция. В сряда президентът Румен Радев поиска Делян Пеевски и Ахмед Доган да спрат да се ползват от услугите на НСО за охрана, а към този призив вчера се присъедини и премиерът Бойко Борисов. Някои хора сметнаха, че Прокуратурата е влязла в сградата на президентството точно заради искането на Румен Радев. В тази връзка от пресцентъра на ДПС днес официално съобщиха, че от 11 юли по тяхно желание почетният председател на партията д-р Ахмед Доган и народният представител Делян Пеевски не са охранявани от НСО.
Последваха множество обвинения между управляващите, президента и опозиционните партии. ГЕРБ организираха и митинг в подкрепа на премиера Бойко Борисов. В петък протестиращите срещу управлението замеряха и с бутилки автобусите, с които си тръгваха привържениците на ПП ГЕРБ с мотива, че са продажници и им е платено. Протестите продължават и днес със скандирания: „Оставка“, „Мафия“ и „Мутри, вън!“.Агенция „Фокус“:
Четвърти пореден ден на антиправителствени протести (ОБЗОР)


Четвърти пореден ден продължават антиправителствените протести в столицата и на места в страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.
Градусът на недоволството се покачи, след като Прокуратурата влезе в президентството на 9 юли и задържа двама от съветниците на държавния глава: Пламен Узунов и Илия Милушев. Впоследствие двамата бяха освободени срещу парична гаранция. В сряда президентът Румен Радев поиска Делян Пеевски и Ахмед Доган да спрат да се ползват от услугите на НСО за охрана, а към този призив вчера се присъедини и премиерът Бойко Борисов. Някои хора сметнаха, че Прокуратурата е влязла в сградата на президентството точно заради искането на Румен Радев. Днес от пресцентъра на ДПС официално съобщиха, че Доган и Пеевски не се охраняват от НСО от 11 юли.
На 10 юли главният държавен обвинител Иван Гешев се оплака от политическо-партизантски натиск върху Прокуратурата от президента и обслужващи го политически формации и заяви, че Прокуратурата работи само с доказателства.
Вчера държавният глава поиска оставката на кабинета „Борисов 3“ и на главния прокурор. Управляващите му отказаха, като вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че призивите на Румен Радев означават едно: че иска цялата власт за себе си, тъй като при оставка, следва той да назначи служебно правителство. Късно снощи премиерът Бойко Борисов заяви, че остава начело на България, защото в противен случай опозицията ще „счупи“ държавата.
„Нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността“, посочи министър-председателят.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на премиера, като коментира, че държавата вече е „счупена“ през последните 10 години от ГЕРБ и присъдружните им партии. Тя призова и протестите да се преместят пред парламента в сряда (15 юли), когато ще се състоят дебатите по внесения от левицата вот на недоверие към правителството на тема корупция.
От другата страна на политическите престрелки, хиляди граждани излязоха на протест, като през втория ден от недоволствата се стигна и до сблъсъци. 18 човека бяха задържани от полицията, като имаше и случаи на бити от служителите на реда. Двама от протестиращите бяха приети в „Пирогов“ с комоцио, но без опасност за живота. Един от тях: 21-годишен мъж, вече е напуснал лечебното заведение по собствена воля. От ГЕРБ показаха и снимки на ранени полицаи. За агресията и вандализма в петък от ГЕРБ обвиниха държавния глава и видяха намеса в протестите и от шпицкоманди на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Петъчните събития предизвикаха недоволство и вчерашният ден на протести мина под мотото "Да защитим демокрацията от ботушите на властта, за да кажем "НЕ" на полицейското насилие и провокацията на управляващите". След призивите на президента и управляващите да не се допуска насилие, вчерашния ден мина без сериозни инциденти, но двама полицаи все пак пострадаха.
В четвъртата вечер на антиправителствени прояви протестът е многохиляден. Той започна пред сградата на президентството, след което се премести пред Министерски съвет. След това премина в протестно шествие, което мина през бул. Дондуков, ул. "Г.С.Раковски", Орлов мост, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. „Граф Игнатиев“, Съдебната палата и отново стигна до правителствената сграда. Недоволстващите скандираха „Гешев е позор, оставка и затвор“, „Довиждане“, „Оставка“ и освиркваха управляващите под прозорците на властта. Протестиращи дадоха на охраняващите протеста полицаи трикольори и закратко скандираха "Полицията с нас". В момента протестът продължава, макар че част от хората се разотиваха.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Протестиращите пред Министерски съвет скандират "Полицията с нас"


Протестиращите пред Министерски съвет скандират "Полицията с нас", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите подариха трикольори на служителите на реда.
Събралите се в района са хиляди. Полицейското присъствие е засилено.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Протестиращите отново са пред Министерски съвет, скандират „Довиждане“


Протестиращите отново са пред сградата на Министерски съвет, скандират „Довиждане“ и освиркват правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Протестното шествие мина през бул. „Дондуков“, Орлов мост, ул. „Граф Игнатиев“, а сега недоволстващите отново са пред правителството. скандират „Оставка“. Протестът вече е многохиляден.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Стотици варненци протестират срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев


За пореден ден във Варна се провеждат протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Стотици варненци и тази вечер се събраха пред община Варна, за да изразят недоволството си от правителството и Иван Гешев. С възгласи „Оставка“ и „Мафията вън“ жителите на морската столица проведоха мирно шествие, който премина през бул. „Княз Борис I” до Съдебната палата. Голяма част от протестиращите развяваха и българското знаме.
Преобладаващо протестиращите са млади, а към тях се присъединяват все повече хора.
Десислава ВАСИЛЕВА

Агенция „Фокус“:
Протестното шествие преминава през ул. "Граф Игнатиев"


Протестното шествие преминава през ул. "Граф Игнатиев", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите са хиляди. Те скандират "Оставка".
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Протестното шествие мина през "Орлов мост"


Протестното шествие мина през "Орлов мост", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите завиха по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Те са хиляди, продължават със скандиранията си и развяват български знамена.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Протестното шествие мина покрай Народното събрание


Протестното шествие мина покрай Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите са хиляди. Те развяват български знамена и скандират "Оставка".
Полицейското присъствие е засилено.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“:
Хиляди протестиращи тръгнаха на шествие по бул. "Дондуков"


Протестиращите пред Министерски съвет тръгнаха на шествие по бул. "Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Те вече са хиляди. Протестиращите скандират "Мафия" и "Оставка".
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“:
Стотиците протестиращи се преместиха пред Министерски съвет


Стотиците протестиращи, които се бяха събрали пред Президентството, се преместиха пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Те носят български знамена и скандират "Оставка".
Полицейското присъствие в района е засилено.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Около 20 души са се събрали на протест пред сградата на Община Благоевград


Около 20 души са се събрали на протест пред сградата на Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Част от недоволните граждани искат Правителството незабавно да подаде своята оставка, а други са недоволни от проявеното насилие от полицаи върху протестиращите. Сред протестиращите се появи и един от общинските съветници – Калоян Ханджийски, който каза, че българският народ вече не се страхува да протестира. „Искаме незабавно оставката на правителството. Напрежението в столицата ескалира, както и в държавата. Възможно е и в Благоевград нещата да ескалират”, предупреди той, допълвайки, че протести в областния център ще има всеки ден, ако Правителството не си подаде оставката още днес.
Друг от недоволните граждани пък изтъкна, че икономическото състояние на Благоевград е толкова зле, че той не е имал друг избор – освен да излезе на протеста. Една от дамите отбеляза, че тя не подкрепя нито премиера Бойко Борисов, нито президента Румен Радев. „Аз съм тук, за да кажа не на насилието. Не може в една европейска страна – полицаи да бият хора зад колоните. Трябва да има разследване по случая”, категорична бе тя. Малко по-късно към протестиращите се появи и група роми, но за сега обстановката е спокойна. Полицейското присъствие е засилено.
Междувременно друга група от протестиращи благоевградчани, с най-малко два леки автомобила, отпътува за София, за да се включи в протеста пред Министерски съвет.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“:
Увеличава се броят на протестиращите пред Президентството


Увеличава се броят на протестиращите пред Президентството, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Вече са се събрали стотици хора. Протестиращите скандират "Гешев е позор".
В района има засилено полицейско присъствие.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“:
Протестиращите в столицата скандират "Мутри, вън" и "Оставка"


Протестиращите, които са се събрали пред Президентството, скандират "Мутри, вън" и "Оставка", предаде репортер на Агенция "Фокус". Те носят плакати и български знамена.
Засилено е полицейско присъствие в района.
Това е четвърта вечер на протести срещу правителството.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“:
Александър Симов, БСП: Днес не отидох на пленум, отивам на протест


Днес не отидох на "пленум". Не виждам какво има да се дебатира. "Хиляди българи са на улицата, БСП да каже на чия на страна е", е призовал Сергей Станишев. Аз лично нямам нужда от дълги, тежки, полумрачни и изнурителни дискусии, за да знам на коя страна съм. Аз съм на площада от първия ден и ще стоя до последния. Това заяви членът на Националния съвет Александър Симов, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Ние изглеждаме пришити към протестите", чета, че е коментирал Димитър Дъбов. Нямам представа какво може да означава това. Знам обаче друго - десетки хора, събрани от общото недоволство, постоянно ме питат: "Къде е БСП?". Бога ми, вчера изявен десничар ме попита същото. Въпросът не беше злобен, напротив.”, коментира Симов.
Социалистът подчерта, че това, което е положително днес е, че партийният цвят няма значение за това недоволство, като никога преди в историята не е било възможно на един и същи протест да има социалисти, членове на "Възраждане", десни, еколози и огромно количество младежи, които едва ли се припознават политически, но вече не могат да се примиряват със състоянието на държавата в този й вид.
Симов поясни, че му е харесало какво е написал Крум Зарков - че истинският пленум е сред хората. “Заради това тази вечер пак съм там. И ще викам "Оставка" докато не остана без глас. Не казвам, че моите другари не са прави да искат дискусия. Но им предлагам да я водим, когато осъществим своята най-истинска цел: #МутриВън”, завърши Александър Симов.

Агенция „Фокус“:
Започнаха да се събират протестиращи пред Президентството


Започнаха да се събират протестиращи пред Президентството, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Протестиращите все още са към 30 души. Те викат "Оставка".
Има засилено полицейско присъствие в района.
Това е четвърта вечер на протести срещу правителството.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“:
Крум Зарков, БСП: Нашите членове искат да ни видят на площада сред хората


Националният съвет на БСП е разделен. Това не е новина. В него има т.нар. вътрешна партийна опозиция, която има критики към нашето ръководство. Тя е разнородна - има хора, които не са съгласни с определени наши решения, има хора, които имат ясни идеи, които трябва да бъдат чути и други хора, които често се държат като откровени саботьори. При всички случаи обаче, не е моментът сега, когато всички хора, които милеят за свобода и искат да кажат: "Стига! Нетърпимо е!", да бъдат занимавани с вътрешните проблеми на БСП". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на БСП Крум Зарков на пресконференция на "Позитано" 20, съобщиха от пресцентъра на партията.
Според него, когато се обсъждат вътрешнопартийни въпроси, важни само за партията, а не въпросите на днешния ден, БСП изглежда неадекватно в очите на хората. "Хората иначе ни посрещат добре на площада. Там е мястото на БСП днес - заедно с всички онези, които решиха да отхвърлят страха. Там трябва да сме ние, а не да ги заливаме с информация от нашите пленуми", категоричен е Зарков.
"Това, което получавам като обратна връзка от нашите членове и симпатизанти е, че БСП съвсем не е разделена. Когато хората от БСП ни видяха на площада заедно с толкова други различни хора, се зарадваха, че сме там и там искат да ни видят", подчерта той и увери, че довечера социалистите отново ще са сред хората на площада, борейки се за една по-различна България.

Агенция „Фокус“:
Корнелия Нинова, БСП: Днес народът е по улиците и мястото на БСП е при него


Днес членове на Националния съвет провеждат нелегитимно заседание на колективния орган на партията. За да има заседание на Националния съвет, трябва да има 93 присъстващи от 185-членния състав. Присъстват 74 по официален списък. Това не е пленум на Националния съвет - официалният колективен орган на БСП, а сбирка на членове на НС по интереси. Тя е нелегитимна и не може да взима решения, важащи за БСП". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Тя припомни, че на 13 юни е имало редовно заседание на Националния съвет, на което е изнесла доклад - оценка за управлението. "В него много ясно казах - мафиотско-олигархичен модел на управление. Единственият изход от ситуацията в страната е оставка на кабинета. Предложих - общонародна подписка за вот на недоверие и внасяне на такъв вот. Тези членове на НС на БСП, които днес са се събрали, тогава отхвърлиха оценката на правителството в доклада и не го приеха. Отхвърлиха предложението за участие в протести и подписка, която да предшества вот на недоверие. Те предложиха национална кръгла маса с ГЕРБ", подчерта Нинова.
Лидерът на БСП увери, че се изпълнява взетото на 13 юни решение за вот на недоверие - в сряда парламентарната група на левицата внася вота на недоверие в Народното събрание. "Призоваваме всички, които искат промяна на модела на управление, независимо от партийната си принадлежност, в деня, когато този вот ще бъде дебатиран в парламента, да ни подкрепят извън него", заяви Корнелия Нинова.
По думите на Нинова в момента държавата е в институционална криза, а народът е по улиците и мястото на БСП е при него. "Колективните легитимни органи на партията отдавна са взели решение- оставка на този кабинет. Ако за 4 години някои членове на НС не са разбрали, че ние искаме оставка, че се борим с паралелната държава, че се борим със задкулисието и мафията, която ни управлява, и днес са се събрали да решат какво да правим, то толкова по-зле за тях. Ние 4 години последователно провеждаме тази политика, приета от Конгреса и от Националния съвет на партията", подчерта тя.
Корнелия Нинова призовава членовете и симпатизантите на партията да не се поддават на провокации: "Това, което се случва днес, е провокация. Това е опит, поредният за 4 години, да бъде разколебана БСП отвътре. Членовете и симпатизантите на БСП сте истинската сила на партията. Четири години ни подкрепяте и четири години провеждаме като политика това, което сте ни възложили. Сега е ключовият момент да завършим тази битка- този модел на управление да си отиде. Оставка и нормална държава с умни, почтени, грамотни и компетентни хора, които да я управляват", завърши Нинова.

Агенция „Фокус“:
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Намираме призива на Радев за оставка за недопустим и за безпардонно погазване на Конституцията


Намираме призива на Румен Радев за оставка за недопустим и за безпардонно погазване на Конституцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова в интервю за БНР.
„Винаги сме били самокритични, искаме да се вслушаме в гласа на хората. Много внимателно слушаме тезите на протестиращите, за да разберем защо, тогава, когато ние смятаме, че градим, стабилна България и фактите говорят за това, защо в тази ситуация хората очакват промяна и не виждат в стабилната перспектива на държавата перспектива за своите деца“, допълни тя.
По думите й всичко това се съчетава с политическите пристрастия на опонентите на ГЕРБ, които са успели да намеря единение с призивите на държавния глава за оставка на правителството.
Д-р Дариткова добави,че за ГЕРБ управлението не е самоцел и подчерта,че когато се иска оставка, трябва да се дадат и предложения за ясна стратегия за бъдещето на страната.

Агенция „Фокус“:
Корнелия Нинова, БСП: Случилото се в президентството беше капката, която преля чашата и протестите вече не са само в подкрепа на държавния глава


"Истинските причини за народното недоволството, потискано години наред, са пагубното и корумпирано управление на мафиотско-олигархичния кръг ГЕРБ във всички сфери", каза Корнелия Нинова
Тя изтъкна, че ГЕРБ многократно са погазили Конституцията и законите на страната. "Заличиха разделението на властите, обезсилиха институциите. Управляваха като мафиотско-олигархичен кръг. Доведоха ни до първо място по бедност и корупция и последно по свобода", изброи лидерът на БСП.
Тя припомни, че БСП не заявяват това сега за пръв път. "Противопоставяхме се с действия твърдо и последователно за целия мандат. На този модел на управление трябва да се сложи край. Поздравявам всички, които преодоляха страха и излязоха да кажат "Стоп"", заяви още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -