Протести в "Росенец"

11 Юли 2020 | 12:37 | 0
Протести в
Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

От сутринта започнаха протести в парк „Росенец“ в близост до летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Възникна и напрежение между протестиращите, като трима души бяха задържани от органите на реда, сред тях и политическо лице. Повод за недоволството стана невъзможността жители и гости на Бургас да достигнат до плажната ивица на парка. Симпатизанти на ДПС също се включиха в протестите, но с различна кауза – подкрепа за Ахмед Доган. Протестиращите от другата страна изразиха недоволството си от това, че, по думите им, през полицейския кордон в парка са допуснати симпатизантите на ДПС, а за тях достъп няма. Сагата около „Росенец“ започна във вторник, когато съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с лодка на бреговете на плажа, който е публична държавна собственост. Тогава той беше изгонен от охранители на НСО. Един от служителите на службата за охрана захвърли българското знаме, като това предизвика възмущението, включително и на премиера Бойко Борисов, който настоя той да бъде уволнен. Вчера след информация, че началникът на НСО е поискал ограничаване на достъпа на граждани до района на парк „Росенец“ до 15 септември, оставката му беше изискана от президента, а по-късно тя стана и факт. Около 14.00 часа вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че задържаните на "Росенец" лица са освободени по разпореждане на министър-председателя.


Агенция „Фокус“:
Протести в парк „Росенец“ край Бургас (ОБЗОР)

Два протеста преминаха едновременно днес в парк „Росенец“ край Бургас. Повдигането на въпроса за достъпността до плажната ивица край парка започна още през месец май, когато в частен имот, намиращ се в близост до нея, възникна пожар. Тогава стана ясно, че пътят до крайбрежната линия се охранява и на място е поставена бариера. Въпросът за собствеността на мястото също доведе до негодувания, като в крайна сметка, темата премина на национално ниво и засегна редица институции, една от които бе Националната служба за охрана, чийто директор – подаде оставка вчера. Провеждането на днешния протест се организира в социалните мрежи и мина под наслов „Ходене до охраняем плаж „Росенец“. Събралите се от цялата страна жители, които по неофициална информация надминаха 5000 души, искаха да изразят недоволството си от това, че нямат осигурен достъп до плажа. Идвайки на място, те установиха, че бариерата е премахната, но завариха други протестиращи – симпатизанти на ДПС, дошли да защитят собственика на частния имот и почетен председател на партията – Ахмед Доган.
По информация на полицията и двата протеста са били официално обявени, а за да не се достига до сблъсъци, те бяха обезопасили мястото с кордон от полиция и жандармерия. На място бе разположена и линейка с медицински екип.
Още сутринта вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че всеки е свободен да изразява недоволството си.
„Призовавам всеки да изразява по начин, който намери за добре и не пречи на други: виждания, убеждения, гнева и недоволството си. Нека не деградираме демокрацията“, допълни Дончев.
От своя страна, лидерът на БСП Корнелия Нинова призова хората да не се поддават на провокация, а полицията да не упражнява насилие върху протестиращите.
„Всеки българин е свободен да протестира мирно. Ние подкрепяме и участваме в тези протести. Както заявих от трибуната, ще си направим свой национален митинг, тъй като ни забраниха да провеждаме събора на "Бузлуджа". Ще го проведем в центъра на София. Призоваваме да не се поддават хората на провокация, а полицията да не упражнява насилие върху протестиращите", каза Нинова.
На самия протест в парк „Росенец“ органите на реда бяха разпределили протестиращите на срещуположни места – на около 50 метра едни от други. Малко след официалното начало – 11.00 часа, през кордона успя да премине и линейка с включена сигнализация. Стана ясно, че е прилошало на едно от протестиращите момичета, на което незабавно бе оказана медицинска помощ. С развети трибагреници и скандирания, от едната страна – „Искаме на плаж“, а от другата „ДПС“ протестиращите продължаваха да изразяват недоволството си.
На място дойде и кметът на Бургас Димитър Николов, който заяви, че още в ранните часове на деня е изискал от полицията протестиращите да бъдат пропуснати. Според него е грешка недопускането им не е правилно. От своя страна, директорът на ОДМВР – Бургас посочи, че целта на блокирането е да бъдат избегнати сериозните стълкновения.
Все пак, до такива се стигна и след няколко опита да бъде разкъсан кордона, това успя да се случи за кратко. Същото доведе и до няколко задържания.
Малко по късно министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви в столицата, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов задържаните лица са освободени.
"Съставени са им съответните протоколи за предупреждение, за да не нарушават обществения ред", добави той.
Междувременно на „Росенец“, една част от симпатизантите на ДПС успяха да преминат по път, който води до плажната ивица и останаха там.
Малко по-късно се взе решение органите на реда ще допускат поетапно протестиращите по алтернативен път, водещ до плажната ивица. Част от протестиращите се отправи по него, водени от кмета Димитър Николов. Останалата част от протестиращите остана пред кордона от жандармерия и полиция на мястото, където се намираше бариерата. След това, първите - около стотина от протестиращите, достигнаха до плажа, а на място имаше и около 20 протестиращи от другия лагер - на ДПС. Всички протестиращи заедно запяха „Мила родино“ и скандираха „България“. Поетапното пропускане на протестиращи продъжи и в следващите два часа, но все още по-големият брой от тях бе концентеиран на мястото на премахнатата бариера.
Около 14.00 часа директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Радослав Сотиров съобщи, че подава оставка. Той пое отговорността за възникналото напрежение и благодари на екипите на полицията и на жандармерията за достойната работа в днешния ден.
В отговор на това обаче, министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че професионалното ръководство на МВР защитава действията на директора на ОДМВР-Бургас и че той няма да приема оставката му.
"Обсъдихме ситуацията, създала се до плаж „Росенец“. Говорих с кмета и директора на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски, който е на място. Категорично е мнението, че е взето единствено правилното решение, за да няма ескалация. Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас ст.комисар Радослав Сотиров. „При това положение няма да приема оставката му и ще докладвам на премиера Бойко Борисов", посочи министър Маринов.
През това време протестиращите в „Росенец“, чийто брой намаляваше с времето, продължаваха да изразяват недоволството си и от двете страни на „барикадата“. поетапно през редиците на другия протест, като междувременно органите на реда следяха за това да не де достига до напрежение. Протестът приключи около 17.00 часа.
По-късно почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган изрази гордостта си пред симпатизантите на партията, които бяха на плаж "Росенец". "Първо, изключително много се гордея с вас. За сетен път установявам, че много ви обичам. Много дълбок поклон пред вас", каза д-р Ахмед Доган. Ситуацията коментира и председателят на ДПС Мустафа Карадайь. Според него изпълнителната власт, жандармерията и кметът на Бургас са допуснали смесване на потоците. "Днес всички видяха за какво иде реч. Целта беше агресия в частен имот. Те искали сараите. Всички заеднп успяхме да предотвратим сценария на агресия. За съжаление виждаме, че държавата липсва", каза Карадайь.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Мустафа Карадайь, ДПС: Президентът не можа да разбере какво означава институцията и води лични и персонални битки


Президентът не можа да разбере какво означава институцията и води лични и персонални битки. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайь пред симпатизанти, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
Според него изпълнителната власт, жандармерията и кметът на Бургас са допуснали смесване на потоците.
"Днес всички видяха за какво иде реч. Целта беше агресия в частен имот. Те искали сараите. Всички заеднп успяхме да предотвратим сценария на агресия. За съжаление виждаме, че държавата липсва", каза Карадайь.

Агенция „Фокус“:
Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган изрази гордостта си пред симпатизантите на партията, които бяха на плаж "Росенец"


Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган изрази гордостта си пред симпатизантите на партията, които бяха на плаж "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
"Първо, изключително много се гордея с вас. За сетен път установявам, че много ви обичам. Много дълбок поклон пред вас", каза д-р Ахмед Доган.

Агенция „Фокус“:
Приключи протестът в парк "Росенец"


Приключи протестът в парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
Последните останали протестиращи, както и органите на реда, се изтеглят от мястото на премахнатата бариера в парка. Обстановката е спокойна, няма напрежение, скандирания или сблъсъци.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Министър Младен Маринов: Професионалното ръководство на МВР защити действията на директора на ОДМВР-Бургас, няма да приема оставката му


Професионалното ръководство на МВР защити действията на директора на ОДМВР-Бургас, няма да приема оставката му. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, съобщиха от пресцентъра на МВР.
"Обсъдихме ситуацията, създала се до плаж „Росенец“. Говорих с кмета и директора на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски, който е на място. Категорично е мнението, че е взето единствено правилното решение, за да няма ескалация. Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров.
При това положение няма да приема оставката му и ще докладвам на премиера Бойко Борисов", посочи министър Маринов.

Агенция „Фокус“:
Симпатизантите на ДПС си тръгнаха от протеста в парк "Росенец"


Симпатизантите на ДПС, протестиращи на парк "Росенец", си тръгнаха, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Наложи се да преминат поетапно през редиците на другия протест, като междувременно органите на реда следяха за това да не де достига до напрежение.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Представители на ПП АБВ в Бургас са сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


Областният председател на ПП АБВ Бургас Антон Коджабашев и общинският председател адв. Георги Сталев, заедно с представители на актива на партията в морския град, са сред хилядите в протеста за свободно плажуване в парк „Росенец”. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Независимо, че събитието е било разрешено от Община Бургас, участниците в него са били спрени от органите на реда 6 километра преди мястото на протеста и принудени да вървят пеша до там, съобщи Антон Коджабашев. Според него налице е била и провокация към протестиращите, половината от които се поддали на слух, че актът на гражданско недоволство ще се състои пред общината и така множеството било разделено на две за известно време.
Оказало се, че на обявеното място за протест в парк „Росенец” междувременно били паркирали около 30 автобуса с активисти на ДПС със съответните отличителни брандове на партията на Доган. Коджабашев подчерта възмущението си и коментира, че това е пример за разделение на обществото. Според него това е демонстрация на сила, злоупотреба и разпореждане с власт.

Агенция „Фокус“:
Ст. ком. Радослав Сотиров, ОДМВР-Бургас: Поемам отговорността и си подавам оставката, благодаря на всички служители на МВР за достойното държание

Поемам отговорността и си подавам оставката, благодаря на всички служители на МВР за достойното държание. Това съобщи пред журналисти ст. ком. Радослав Сотиров, предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас.
Според него важното е, че по време на днешния протест в парк "Росенец" не се е достигнало до ранени.
"Преди малко министърът на вътрешните работи ми се обади и ми каза, че заедно с премиера, са обсъдени действията ни на място. Като ръководител на мероприятието и в качеството си на ръководител на ОДМВР - Бургас, ще поема тази отговорност като си подавам оставката. Искам да благодаря на всички колеги, които изключително професионално си свършиха работата - при тези температури се държаха мъжки и достойно", заяви ст. ком. Сотиров.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Директорът на ОДМВР-Бургас подаде оставка

Радослав Сотиров, директор на ОДМВР-Бургас, подаде оставка, предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Министър Младен Маринов: По разпореждане на премиера Бойко Борисов задържаните лица на "Росенец" са освободени

По разпореждане на премиера Бойко Борисов задържаните лица на "Росенец" са освободени. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Съставени са им съответните протоколи за предупреждение, за да не нарушават обществения ред", добави той.

Агенция „Фокус“:
Продължава поетапното пропускане на протестиращи по алтернативния път към плаж "Росенец"

Продължава поетапното пропускане на протестиращи по алтернативния път към плаж "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
Част от тези, които вече са достигнали до брега, са започнали да плажуват. Все още обаче по-големият брой протестиращи е концентриран на мястото на премахнатата бариера.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Отново ескалира напрежението пред мястото на премахнатата бариера в „Росенец”, има още един задържан

Отново ескалира напрежението пред мястото на премахнатата бариера в “Росенец”, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Протестиращите се опитватда пробият полицейския кордон за пореден път. Още един човек беше задържан.
Протестиращите хвърлят бутилки с вода и крещят: „Мафия“.
Междувременно, около стотина от протестиращите вече се намират на плажната ивица
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Част от протестиращите достигнаха до каменния бряг на "Росенец"


Част от протестиращите достигнаха до каменния бряг на "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" Бургас.
Около стотина от протестиращите достигнаха дотам по алтернативния път. На място са и около 20 протестиращи от другия лагер - на ДПС. Чуват се скандирания: "България".
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Част от протестиращите се отправи по алтернативен път, водещ към плажната ивица на парк "Росенец"


Част от протестиращите се отправи по алтернативен път, водещ към плажната ивица на парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" Бургас.
В началото на колоната върви кметът Димитър Николов. Останалата част от протестиращите остана пред кордона от жандармерия и полиция на мястото, където се намираше бариерата.

Агенция „Фокус“:
Органите на реда ще допускат поетапно протестиращите по алтернативен път


Органите на реда ще допускат поетапно протестиращите по алтернативен път, предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас.
Част от жандармерията в парк "Росенец" се разположи по протежението на друга пътека, водеща към плажната ивица. Възнамерява се оттам да премине този лагер от протестиращите, които възроптаха срещу достъпа до плажа. Според организацията ще бъдат допускани поетапно по десет души.
За да не се стигне до сблъсъци между двата лагера протестиращи, жандармерията разположи два от своите бронирани автомобили пред втория лагер. Там е поставен и знай, указващ, че улицата е блокирана.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Двама са задържани при протестите в "Росенец"


Двама са задържани при протестите в "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас.
Това стана след пореден сблъсък между протестиращи и жандармерия. Закратко протестиращите успяха да пробият полицейския кордон.
В момента идват допълнителни сили на жандармерията.

Агенция „Фокус“:
Отново ескалира напрежението в парк "Росенец"


Отново ескалира напрежението в парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
Протестиращите от лагера, който бе организиран с цел да се освободи достъпът до плажната ивица.,се опитват да пробият кордона от полиция и жандармерия. Някой от тях хвърлиха бутилки с вода, други само пръскаха с нея. Данни за пострадали за момента няма.
За момента органите на реда успяват да задържат протестиращите.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Напрежението ескалира пред кордона в парк "Росенец"


Напрежението ескалира пред кордона в парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас.
Стигна се до сблъсъци, но в момента ситуацията е овладяна.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Кметът на Бургас Димитър Николов пристигна на протеста в парк "Росенец"


Кметът на Бургас Димитър Николов пристигна на протеста в парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус"- Бургас.
Агенция „Фокус“:
Два лагера с протестиращи се обособиха в парк "Росенец"

Два лагера с протестиращи се обособиха в парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. При единия около 50 жандармеристи и полицаи възпират преминаването на дошлите да изразят недоволството си срещу недостъпността до плажната ивица. Присъстващите в тази част на протеста скандират "Мафия". Пред другия лагер, намиращ се на около 50 метра от първия и навътре по алеята, водеща към плажа, са застанали около 50 жандармеристи и полицаи. Тази част от протестиращите скандират "ДПС". По неофициална информация всеки момент се очаква на място да пристигне кмета на Бургас Димитър Николов.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
На младо момиче, протестиращо в парк "Росенец", беше указана медицинска помощ


Прилоша на едно от протестиращите момичета, намиращи се непосредствено пред кордона от жандармерия и полиция, след което своевременно ѝ беше оказана спешна медицинска помощ, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Около 100 души са протестиращите пред кордона с полиция и жандармерия в близост до плаж "Росенец"


Около 100 души са протестиращите пред кордона с полиция и жандармерия в близост до плаж "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. С развети трибагреници те изразяват недоволството си от не достъпността до ивицата. Периодично органите на реда се преформироват. За момента напрежението не е ескалирало.
Мария ПОПЧЕВА


Агенция „Фокус“:
Движението по път II-99 Бургас - Созопол при отбивката за парк "Росенец" се осъществява в една лента


Движението по път II-99 Бургас - Созопол при отбивката за парк "Росенец" се осъществява в една лента. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

Агенция „Фокус“:
Втори кордон е образуван на мястото на доскорошната бариера в парк "Росенец"


Втори кордон е образуван на мястото на доскорошната бариера в парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Вторият ред на Специализираните полицейски сили се намира на около 50 метра от първия в обратна посока на плажа. Част от протестиращите са облечени с бански и носят плажни принадлежности. Има информация, че част от присъстващите симпатизанти на ДПС, които по-рано са преминали през кордона от полиция, в момента се намират на плажната ивица.

Агенция „Фокус“:
Със скандирания "Искаме на плаж" жители от цялата страна са се събрали пред кордона от полиция в парк "Росенец"


Със скандирания "Искаме на плаж" жители от цялата страна са се събрали пред кордона от полиция в парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Присъстващите изразяват недоволството си от това, че, по думите им, през кордона са допуснати симпатизантите на ДПС - участници в другия протест в подкрепа на почетния председател на партията, а за тях достъп няма. През кордона успя да премине и линейка с включена сигнализация в посока частния имот.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Кордон от полиция забранява преминаването към плажната ивица на парк "Росенец"


Кордон от полиция забранява преминаването към плажната ивица на парк "Росенец", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Участници и от двете групи протестиращи се отправят към мястото на доскорошната бариера, която забраняваше достъпа до плажа и стана повод за нарастване на напрежението. Част от протестиращите са дошли в подкрепа на собственика на имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а друга част изискват достъп до плажната ивица. На мястото са и общински съветници от Община Бургас, които са обявиха за свободен достъп до плажа. Към мястото се очаква да дойдат и още хора, които да станат част от по-рано обявената за 11.00 часа инициатива "Масово ходене до охраняем плаж". Току-що на място дойде линейка. Протестът се раздели на две - част от протестиращите отидоха пред сградата на Община - Бургас.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“:
Хиляди са се събрали на протест в парк "Росенец" край Бургас


Хиляди са се събрали на протест в парк "Росенец" край Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Полиция и жандармерия са обезопасили различни пътеки в парка. Повод за недоволството стана невъзможността жители и гости на Бургас да достигнат до плажната ивица на парка. В близост до нея се намира частен имот, който възпрепятства преминаването. Мария ПОПЧЕВА


Принтирай    Оразмери текст   + -