Оставка на началника на НСО

10 Юли 2020 | 17:10 | 0
Оставка на началника на НСО
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Началникът на Национална служба "Охрана" ген. Красимир Станчев подаде оставка, след като тя му беше поискана и от президента, и от ГЕРБ. Причина за това станаха изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“. И президентът, и министър-председателят счетоха това за неправилно. Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов сметнаха за нужно да бъде уволнен и служителят на НСО, който по-рано тази седмица захвърли българския флаг, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов дебаркира с лодка на плажа при парк "Росенец". Продължението на тази история започна от ранни зори днес, когато премиерът Бойко Борисов свика пресконференция. На нея той подчерта, че отговорността и контролът върху НСО са изцяло в ръцете на президента и отказа да поеме отговорността за разигралата се на "Росенец" случка, както и за държавните охранители на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Лидерът на левицата Корнелия Нинова също взе отношение по темата, като заяви, че премиерът Бойко Борисов прехвърля отговорността на НСО твърде елементарно, когато тя всъщност е негова.

Агенция "Фокус"
Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка. Това става ясно от негово изявление, изпратено от пресслужбата на НСО.
Агенция "Фокус" публикува целия текст на позицията на ген. Станчев без редакторска намеса:
Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.
По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.
За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.
През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.
След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана.


Агенция "Фокус"
Държавният глава Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да има такова ограничение за „Росенец“, за моята къща в Банкя има ли

Не трябва да има такова ограничение за „Росенец“, за моята къща в Банкя има ли. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Моето разпореждане е да се намери законова форма, ако се налага среща с директора на НСО и да се оттегли това искане“, посочи той.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов пое ангажимент да изпълни искането на премиера и подчерта, че няма причина частни лица да не могат да ходят на плажа „Росенец“.
„Ако граждани решат да отидат там да се пекат и развличат, никой не може да ги спре. Ако искат да правят прояви като митинги, общината е тази, която взима решение дали да допусне такова мероприятие. Но в изключителната държавна собственост никой не може да спре частни лица“, подчерта министърът на отбраната.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Министър Росен Желязков: Интересен е въпросът защо точно вчера НСО реши да наложи ограничения за акваторията на „Росенец“

Интересен въпроси, който повдигаме, е защо точно вчера НСО и въз основа на какви и от кого получени данни реши да наложи ограничения около тази акватория. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на транспорта Росен Желязков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той сметна, че би било редно да се даде и обяснение на какво се основава искането да действат ограничения точно за периода от днес до 15 септември.

„Дали това не е показателен опит за въвличане на държавни органи в политически контекст", запита транспортният министър.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Избраният от Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около „Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември

Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около „Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Какво излиза? Че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, ето неговото продължение“, допълни министър-председателят.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка

ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Настояваме незабавно бодигардовете, които спряха г-н Иванов и неговите привърженици, да бъдат незабавно уволнени. Няма нужда от проверка, защото всичко е заснето. Не виждам смисъла изобщо да се проверява тази ситуация. Надявам се г-н Иванов да пита президента при следващ възможен случай", каза още Биков.
"Ако той смята като нас, то има нашата пълна подкрепа в тези две линии. Надявам се това, скоро да се случи", допълни още депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Тома Биков, ГЕРБ: Не сме в състояние да удържим хората си, на които българският президент каза, че са мутри и ги изгони вън

Не сме в състояние да удържим хората си, на които българският президент каза, че са мутри и ги изгони вън. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Тези хора заслужават уважението на българския държавен глава и той трябва да поднесе своите извенения, защото ги обиди. Нашите избиратели. Аз не отговарям за вашите, но нашите избиратели са 1 млн. души и тези хора са част от България", посочи Биков.
"Призовавам ви да положим всички заедно усилия довечера да не се стигне до ексцесии и провокации. Нека всеки изрази мнението си в рамките на закона", каза още Биков.
"Ние трябва да поставим много ясна граница. България е демократична държава и тя трябва да се управлява от политици и то от политици, които са спечелили мнозинството от доверието на българските граждани. Със сигурност ще има и недоволни, това е част от демокрацията. Когато някой се опитва да получи властта през задния вход, не през това да спечели доверието на граждани, а през някакви опити за революции, когато се говори как в Сърбия било много хубаво, защото там полицията набила протестиращите, това не е хубаво. Това означава, че това общество е крайно разделено, че хората са смразени помежду си, че се делят на твърди ядра. Ако искате да постигнете това в България - ние сме против. Ние не желаем хората да се мразят помежду си. Ние не желаем да насъскваме никой срещу БСП и която да е друга политическа сила", допълни Биков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Твърде елементарно се прехвърля отговорността на НСО, тя е на Бойко Борисов

Твърде елементарно се прехвърля отговорността на НСО, тя е на Бойко Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Уважаеми български граждани, вчера се случи нещо безпрецедентно в президентската институция. Тежко въоръжени представители на органите на реда, както и показните действия на органите на съдебната власт са удар по върховенството на закона, Констуцията и правовия ред. Днес премиерът Борисов прехвърли отговорността за случващото се в държавата на НСО. Твърде елементарно, г-н премиер. Отговорността за случващото се е ваша", каза още Нинова.
Тя отчете, че ГЕРБ управлява 10 години. "Разгради се държавността, институциите не работят, България е сред най-корумпираните страни в Европа, у нас бедността и неравенствата са по-високи. Демографската катастрофа е факт, поставихте ни на унизителното 111-то място по свобода на изразяването. Най-вече създадохте мафиотско-олигарфичен модел на управление и всеки, който се постави на този модел е гонен, преследван и компрометиран. Държати народът в подчинение. Страхът не дава бъдещето, той мож еда гарантира диктатура, но не дава перспектива. Ние искаме точно това - нормален живот и перспектива за всеки българин", заяви Нинова.
Тя посочи, че вчера хиляди хора са излезли да кажат, че не може така и ги поздрави за това.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Лазаров, ГЕРБ: До половин час проектозаконът за НСО ще бъде изпратен за становище на службата, ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване" и "Военна информация

До половин час проектозаконът за НСО ще бъде изпратен за становище на службата, ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване" и "Военна информация". Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На въпрос дали е търсил професионалното мнение на началника на НСО, Лазаров отговори: "Подготвени са писмата, в момента, в който внесем закона и той бъде факт, може би до половин час ще бъдат изпратени проектът на закон за становище на НСО, ДАНС, МВР и Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация" с оглед към следващия вторник да предоставят писмено своята информация", посочи още Лазаров.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Лазаров, ГЕРБ: Внасяме промени в Закона за НСО, с които решенията ще се взимат с акт на началника на службата, утвърден от президента

Внасяме промени в Закона за НСО, с които решенията ще се взимат с акт на началника nа службата, утвърден от президента. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Искам да ви представи промени в Закона за НСО , с който регламентираме начина на вземане на решения за степента на опасност на охраняемите обекти, лицата, които трябва да бъдат охранявани. Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента", обясни Лазаров.
Депутатът от ГЕРБ заяви, че службата е към президента. Той посочи, че в предложението се посочва, че началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация" за изпълненията на правомощията. "Срокът за предоставянето на информацията, редът за предоставяне, участието на органите, ще се уреждат с правилник за прилагането на Закона за НСО", допълни Лазаров.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Служителите на НСО, които хвърляха българското знаме, трябва да бъдат уволнени

Служителите на НСО, които хвърляха българското знаме, трябва да бъдат уволнени.Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Защо не са? При мен ако се случи нещо в 12.00, в 13.00 часа най-късно започват въпросите в МС дали ще взема нечия оставка и дали ще уволня някого. И ние обикновено към 15.00-16.00 ч. приключваме с процеса. Служители, хвърлили флага на земята, могат ли да бъдат служба за охрана? Кой подбира тези хора. Кой ги обучава, имат ли отдели за обучение? Като има полицейско насили, вие търсите ли мен и вътрешния министър да даваме обяснения?. Защо има два аршина?“, запита Борисов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Няма никакъв преврат, никой не е отишъл при президента, а при негови функционери, при които e видно, че има нарушение

Какъв преврат? Никой не е отишъл при президента, а при негови функционери, при които e видно, че има нарушение. Оставете ги, нека си завършат. Ако са виновни, да си понесат вината. Мен за всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка да ме снимат и не съм казал една дума. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Прокуратурата влиза в сградите на Министерски съвет, защото и министерствата са към МС и ги извлича един по един, казали ли сме дума? И аз го научава от медиите. И аз гледам министърът ми с белезници в ареста. Видях в най-важната служба на МВР ГДБОП как ги наредиха по земята. И веднага поисках оставките на всички тези хора и ръководители. Иво Спиридонов е 20 години офицер, който е работил с мен, прекрасен офицер, но пое отговорност за това, което се е случило в службата му. Имаше и оставки. Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи и президентски съветник?“, запита министър-председателят.
Борисов се пошегува, че вместо Илияна Йотова, да себе си за кураж е взел вицепремиерът Томислав Дончев. „Не си толкова симпатичен, но все пак и ние да сме двойка“, посочи той.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Не е моя темата за охраната на Пеевски и Доган, убеден съм, че те ще махнат охраната си, но президентът да поеме отговорността за това, че я сваля

Някой иска да ми вмени темата, че охраната на Пеевски и Доган е моя тема. Тя не е. убеден съм, че и двамата ще си махнат охраната, но президентът Радев да поеме отговорността, че я сваля. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според премиера съпредседателят на ДБ Христо Иванов вчера е протестирал срещу хората, които са го „изкъпали“ на плажа при парк „Росенец“.
„Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите лидери са били там“, добави Борисов.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: 4 години президентът Радев ръководи пряко и непосредствено НСО

4 години президентът Радев ръководи пряко, непосредствено, общо, контролира НСО. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди 2 дни се разиграва следната случка, не скеч, не сцена. Видно публични лица: Христо Иванов е бил вицепремиер, министър, председател на партия, дебаркира видно като Христо Ботев на Козлодуй. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Всяка партия използва ситуацията по начин, който намери добър за нея: политически. Никакъв упрек. Отива там със своята цел. Как бива посрещан? Събитието е на 200.-300 метра, където се предполага, че е випът, който охранителните пазят, е. Нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители. Просто виждам артисти. Единият леко върви, носи знаме, а другият го бута, бута до водата и го пуска да си излезе обратно. Ако ще го давиш, го дави, ако го качваш в лодката, го качвай“, допълни той.
Министър-председателят сподели, че за него върхът на възмущението е било, когато един от служителите на НСО на плаж „Росенец“ е захвърлил българското знаме.
Теодора ПАВЛОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -