Прокуратурата в президентството

9 Юли 2020 | 10:56 | 0
Прокуратурата в президентството
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

В 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Пред журналисти главният прокурор Иван Гешев заяви, че се извършват претърсвания на два кабинета по две отделни досъдебни производства. "Това, което мога да кажа е, че доколкото съм запознат, защото не съм запознат с подробности, се провеждат действия по претърстване и изземване на два обекта и два кабинета в администрацията на президента, които се ползват от негов съветник и негов секретар", каза Гешев.
По-късно през деня стана ясно, че за 24 часа са задържани бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и съветника на президента Румен Радев Илия Милушев. Стана ясно също и че Пламен Бобоков и Пламен Узунов са задържани за 24 часа, а претърсванията в кабинета на Узунов продължават.
От президентската институция заявиха, че за претърсванията на каинети в институцията информация дължи прокуратурата.
Коментар на случилото се направи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който заяви, че не може да има недосегаеми от закона нито личности, нито институции. По думите му, ако трябва прокуратурата ще влиза в президентството. БСП излязоха с позиция по темата. Тя заявиха, че вярват в почтеността и достойнството на президента Радев. Според опозицията случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност
.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Всички заедно сме пред президентството, за да защитим Конституцията и върховенството на закона - случилото се днес е безпрецедентен акт

Всички заедно сме пред президентството, за да защитим Конституцията и върховенството на закона - случилото се днес е безпрецедентен акт. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за Агенция "Фокус", която също се присъедини към протеста пред президентството.
Тук сме заедно с парламентарната група, с председатели на общински организации, с младежкото обедние, всички заедно, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпредентен, на нахлуване в президентската институция"ы каза Нинова.
Ако има съмнение, че някой от администрацията е извършил закононарушение, нека бъде разследван. Ние уважаваме върховенствотно на закона, но не приемаме тази показност, тази зрелищност. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността", подчерта тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Румен Петков, АБВ: Който днес не е пред президентството, значи е готов да бъде газен и макчан

Който днес не е пред президентството, значи е готов да бъде газен и макчан. Това каза за Агенция "Фокус" лидерът на АБВ Румен Петков по повод протеста пред президенството.
Той поясни, че остава протестът на АБВ от 18.00 ч, защото институционалната престъпност в Бълагрия се оглавява от Бойко Борисов. "Това ще го кажем достатъчно ясно. Който днес не е тук, значи е готов да бъде газен, да бъде мачкан. Който днес не е тук, става съучастник в институционалното престъпление срещу президентството, срещу президента. Има неща, които отиват отвъд границите на търпимото и срещу които не трябва да се мълчи", заяви още Петков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутати от БСП и представители на АБВ се присъединиха към протеста пред президентството

Депутати от БСП и представители на АБВ се присъединиха към протеста пред президентството, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На протеста са зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, лидерът на БСП - София Калоян Паргов, народният представител от БСП и член на Изпълнителното бюро Манол Генов и други депутати.
На място са лидерът на АБВ Румен Петков, зам.-председателите на партията Любомира Ганчева и Владимир Маринов и председателят на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Крум Зарков, БСП: Поводът за протеста пред президентството е, че институциите, в това число и прокуратурата, се използват за дискредитиране на държавния глава

Поводът за протеста пред президентството е, че институциите, в това число и прокуратурата, се използват за дискредитиране на държавния глава. Това каза за Агенция "Фокус" заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков във връзка с протеста пред президентството.
Той поясни, че протестът се казва "Да защитим демокрацията".
"Поводът е, че българските институции, в това число прокуратурата се използват, за да дискредитират президента на Републиката и това е абсолютно недопустимо. Ако имат някакви данни да разследват престъпления, могат да го правят, свободни са да го правят, трябва да го правят, но не с показни медийни акции, чиято цел очевидно не е правосъдието", заяви още Крум Зарков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Десетки хора са се събрали на "Дондуков" 2 в подкрепа на държавния глава, президентската институция и свободата

Десетки хора са се събрали на "Дондуков" 2 в подкрепа на държавния глава, президентската институция и свободата, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Хората не скандират все още нищо и са на дистанция един от друг. В района е засилено полицейското присъствие.
Причината за протеста са днешните претърсвания от страна на Прокуратурата в институцията и днешното задържане на Пламен Узунов и Илия Милушев.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Пламен Бобоков и Пламен Узунов са задържани за 24 часа, претърсванията в кабинета на Узунов продължават

В гр. София се претърсва кабинетът на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации. Две лица - П.Б. и П. У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
Разследването се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.
Предстои наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица.
Претърсвания и изземвания се извършват и на адрес в Пловдив.

Агенция "Фокус"
БСП: Вярваме в почтеността и достойнството на президента Радев

Вярваме в почтеността и достойнството на президента Радев.В последните седмици срещу президента се води безпринципна атака. Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт. Това се казва в позиция на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.
"БСП уважава върховенството на закона, но не приема прекалената показност и търсен медиен ефект при днешните процесуално-следствени действия. Сигурни сме, че всяко от засегнатите лица ще съдейства на органите без това да бъде зрелищно организирано.
Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност", се казва още в позицията.

Агенция "Фокус"
За 24 часа са задържани бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и съветника на президента Илия Милушев

Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.
Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Агенция "Фокус"
От президентството заявяват, че за претърсването на кабинети в институцията информация дължи прокуратурата

Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Агенция "Фокус"
Валери Симеонов, НФСБ: Не може да има недосегаеми от закона нито личности, нито институции - ако трябва прокуратурата ще влиза в президентството

Не може да има недосегаеми от закона нито личности, нито институции - ако трябва прокуратурата ще влиза в президентството. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Законът е над всичко и над всички. Не може да има недосегаеми от закона, нито личности, нито институции. Това е по повод влизането в президентството. Ако трябва, ще влизат. Никой не е застрахован, имунизиран да извършва престъпления и да не бъде разследван", каза още лидерът на НФСБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Гл. прокурор Иван Гешев: В президентството се извършват действия по претърсвания на два кабинета по две отделни досъдебни производства

В президентството се извършват действия по претърсвания на два кабинета по две отделни досъдебни производства. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Това, което мога да кажа е, че доколкото съм запознат, защото не съм запознат с подробности, се провеждат действия по претърстване и изземване на два обекта и два кабинета в администрацията на президента, които се ползват от негов съветник и негов секретар.
По думите му става въпрос за две отделни досъдебни производства.

Принтирай    Оразмери текст   + -