СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нови преброителни центрове започват работа в страната

Нови преброителни центрове започват работа в страната

София. Подпомагащи центрове за преброяването във всички столични райони започват работа от днес. Допълнителни пунктове се откриват и в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ). Всеки, който все още не е посетен от преброител и не се е преброил електронно, може да го направи с помощта на експерти в центровете. Там ще попълнят преброите...

5 Октомври 2021 | 07:37 | Агенция "Фокус"

Срокът за обхода на преброителите при Преброяване 2021 се удължава до 10 октомври

Срокът за обхода на преброителите при Преброяване 2021 се удължава до 10 октомври

София. На заседанието си днес правителството промени Решение № 61 от 21 януари 2021 г., така че преброителите да могат да посещават домакинствата, сградите и жилищата до 20.00 часа на 10 октомври 2021 година, съобщиха от правителствена информационна служба. Срокът за обход на преброителите се удължава е една седмица. Промяната се налага, тъй като удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създаде известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта. Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация в изпълнение на европейското и националното законодателства.

29 Септември 2021 | 13:56 | Агенция "Фокус"

НСИ: До края на онлайн преброяването остават 36 часа - пребройте се електронно сега

НСИ: До края на онлайн преброяването остават 36 часа - пребройте се електронно сега

София. Остават още 36 часа до 24.00 часа на 30 септември, когато изтича крайният срок на онлайн преброяването. Това съобщиха от пресцентъра на НСИ. Дотогава гражданите ще могат да се преброят чрез информационна система „Преброяване 2021“. Електронното преброяване е по-бързо и удобно, а и не е нужно хората да чакат преброител. Към 7.00 ч. тази сутрин преброените онлайн са 2 216 254 души, разпределени в 973 811 домакинства. Към този момент остават и 114 хиляди недовършени преброителни карти. Преброените от преброители към края на вчерашния ден са 1 954 116. Така общо преброените хора в страната са над 4 млн. души. В София преброените са 793 хиляди души, което е 60,6% от населението на столицата. Преброените общо във община Варна са 228 хиляди или 66.9% от населението, а в Пловдив – 218 хиляди души, което е 63,8% от хората в общината. Най-голям процент от хората са преброени в община Троян – 95,4%, следвана от община Николаево, област Стара Загора – 93,1% и община Родопи, област Пловдив – 92,9% Пребройте се електронно сега! Следващото преброяване е чак след 10 години!

29 Септември 2021 | 12:38 | Агенция "Фокус"

НСИ: Уникалният преброителен код не съдържа лична информация

НСИ: Уникалният преброителен код не съдържа лична информация

София. 2 152 368 души са се преброили електронно, сочат данните към 6.00 часа тази сутрин. Това съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ). Всеки, който успешно е попълнил преброителната карта онлайн, е получил на имейла си уникален преброителен код. Кодът от електронното преброяване е от 15 цифри и съдържа служебна кодирана информация - за общината, контролния и преброителния участък, в който се намира домакинството. В него няма никаква лична информация, която може да бъде използвана от друг човек. Затова и хората не бива да се притесняват, че би могло да има злоупотреби с него. В страната преброителите използват различни практики за събиране на кодовете от хората, които са се преброили електронно. Освен сините «закачалки», те залепват съобщения във входовете със своя телефон или имейл. Независимо как преброителят е оставил контактната информация, можете да се свържете с него и да предадете кода. Ако по някаква причина ви е невъзможно, не се безпокойте – няма да бъдете глобени, а преброяването ви е завършено и валидно.

28 Септември 2021 | 12:58 | Агенция "Фокус"

Двадесет подпомагащи центъра за преброяването работят в страната

Двадесет подпомагащи центъра за преброяването работят в страната

София. Двадесет подпомагащи центъра, в които експерти на НСИ помагат на хората да се преброят, работят на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на НСИ. Всеки, който иска да се преброи електронно, но няма възможност да го направи сам вкъщи, може да посети такъв център. Там ще му предоставят таблет или компютър, за да го направи, и ще отговорят на всички негови въпроси. Хората, които желаят да бъдат преброени с хартиена карта, но да не чакат преброител у дома, също са добре дошли. Адресите на центровете можете да видите тук, повече от тях работят и в почивните дни. За десет дни, от откриването на подпомагащия център в сградата на НСИ до днес, само в него са преброени 511 души. Към 6.00 часа днес електронно са се преброили 2 036 627 души, които живеят в 893 250 домакинства в цялата страна. По-активни в онлайн попълването на преброителната карта са жените. Най-много регистрации са направили хората между 40 и 49 години, като 60% от тях са на жени. Следва групата на хората между 30 и 39 години, а на трето място е възрастовата група 50-59 години.

26 Септември 2021 | 13:54 | Агенция "Фокус"

НСИ: Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

НСИ: Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

София. Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Това съобщиха от пресцентъра на НСИ. Никъде не се полага подпис. Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ. Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването. Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. Маските им са сини и брандирани с Преброяване 2021. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.

24 Септември 2021 | 12:30 | Агенция "Фокус"

Сергей Цветарски, НСИ: До края на този ден ще преминем 2 млн. души, които са се преброили електронно

Сергей Цветарски, НСИ: До края на този ден ще преминем 2 млн. души, които са се преброили електронно

София. До края на този ден ще преминем 2 млн. души, които са се преброили електронно. Това каза председателят на НСИ Сергей Цветарски в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Следим на 6 часа как върви преброяването в страната. Към 6.00 часа тази сутрин са се преброили електронно 1 937 000 души. До края на този ден ще преминем 2 млн. души, които са се преброили електронно. Очаквано най-голям процент на самопреброили се електронно е в София - 48.8%. На второ място към тази сутрин е Варна с 35.5% и изненадващо област Габрово – 30% електронно преброили се. Другите области са с около 30%, а някои са около 10% като Кърджали и Смолян например“, посочи Цветарски. „Преброителите не са наши служители. Те са привлечени от общинските комисии по преброяването и имат сключени граждански договори. Те носят отговорност за провеждането на преброяването и опазване на данните от него. Това са преброители, които опитват да осъществят контакт с гражданите. Желателно е човек да се свърже с преброителя, ако е бил посетен, но не е бил намерен на адреса си. Предвидена е глоба, но това може да се случи след приключване на преброяването, което завършва официално на 3 октомври. Трябва да се установи, че има целенасочено саботиране на преброяването, едва тогава може да се пристъпи към действия за глоба. Около 20 до 30 минути отнема преброяването на едно домакинство с преброител“, заяви той. „Не бих казал, че има въпроси, които да затрудняват значително хората. Няма как да затрудни някого въпросът на образованието например“, каза още Цветарски. По думите му практически няма контакт между хората с преброителя, когато се предава кодът от електронното преброяване. „Този код освен, че удостоверява, че човек се е преброил електронно, той съдържа информация за преброителния участък и броя на хората, които са преброени вътре, като на място се допълва информацията за сградите, която няма как да бъде предоставена с електронно преброяване“, заяви той. Според него е предвидена е възможност да се провери всеки преброител. „Те имат бадж със снимка и защити срещу подправяне. Има и телефон - *2021, на който може да се подаде сигнал или да се отправи запитване за това, ако човек се е усъмнил“, посочи Цветарски. По думите му не е изключено удължаване на сроковете за електронното преброяване. „Обмисляме го сега. Това отлагане обаче внася доста проблеми за провеждане на класическото преброяване с обход“, каза още той. Според него удължаването може да е с няколко дни до седмица.

24 Септември 2021 | 09:01 | Агенция "Фокус"

Срокът за електронното преброяване се удължава до 30 септември

Срокът за електронното преброяване се удължава до 30 септември

София. До 30 септември се удължава срокът, в който хората ще могат да се преброят електронно. На заседанието си днес правителството промени Решение № 61 от 21 януари 2021 г., според което хората можеха да се преброяват електронно от 7 до 17 септември. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Промяната се налага, тъй като в първите дни от процеса информационният сайт, през който се влиза в системата, беше атакуван нееднократно с огромен зловреден трафик. Нямаше опити за проникване и източване на данните, но това затрудни изключително достъпа до електронната карта. Към настоящия момент системата е стабилна, осигурена е необходимата защита и капацитет за извършване на регистрации и преброяване на населението. Удължаването на срока за онлайн преброяването ще осигури възможност всички желаещи да попълнят картата онлайн и предвид променящата се епидемиологична обстановка да ограничат контакта си с преброителите.

16 Септември 2021 | 16:17 | Агенция "Фокус"