СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. инспектор Стефан Стефанов, ГДПБЗН: Близо 80% от възникналите пожари са заради човешка дейност

Гл. инспектор Стефан Стефанов, ГДПБЗН: Близо 80% от възникналите пожари са заради човешка дейност

София. Неизправна техника и недобросъвестни туристи причиняват най-често пожарите в природата. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ гл. инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. През този сезон е забранено паленето на огън, използването на открит огън в горския фонд и в близост до горския фонд, припом...

29 Юли 2021 | 11:41 | Агенция "Фокус"

Областният управител на Сливен Минчо Афузов: Пожарът край Твърдица е потушен, все още има 2 огнища, но те се владеят

Областният управител на Сливен Минчо Афузов: Пожарът край Твърдица е потушен, все още има 2 огнища, но те се владеят

Сливен. Пожарът край Твърдица е потушен. Мястото на горенето е оградено с 8 м просеки от опасните страни. Това съобщи областният управител на Сливен Минчо Афузов, предаде Радио "Фокус" - Сливен. „На територията на пожара се работи все още интензивно, хеликоптерът помага и днес до обяд. Следобед връщаме 75 тона булдозер в „Марица Изток“. Все още има 2 огнища, но те се владеят“, коментира още той. Пожарът избухна североизточно от Твърдица, в следобедните часове на 27 юли. Основната версия за причините е, че той е предизвикан от човешка небрежност.

29 Юли 2021 | 10:14 | Агенция "Фокус"

Овладени са двата пожара, които възникнаха на територията на община Банско

Овладени са двата пожара, които възникнаха на територията на община Банско

Банско. Овладени са двата пожара, които възникнаха на територията на община Банско, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. На 28 август следобед са получени сигналите за два почти едновременно възникнали пожари в землищата на селата Осеново и Гостун. Веднага е организирана акция, в която се включват екипи на горските стопанства - ДГС - Места, ДГС - Елешница, ДГС - Добринище, Национален парк „Пирин”, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Банско. На терен са също зам.-кметът Стойчо Баненски и директорът на Национален парк „Пирин” Росен Баненски, Милена Петрова – зам.-директор на ДГС - Места, служители на кметствата и кметските наместници на селата Гостун и Осеново - Илия Белев и Георги Чипилев. Благодарение на адекватните действия и използването на високо проходима специализирана техника за гасене на труднодостъпни горски пожари, огнищата са ограничени часове след възникването им, а обхванатите площи са поставени под непрекъснато наблюдение. Пожарът в с. Гостун е обхванал 15 декара на 2,5 километра от селото в посока м. Матан дере, а пожарът в с. Осеново е обхванал 3 декара на 1,5 километра от селото. Във връзка с трайно установилите се високи температури и продължителното засушаване, опасността от пожари в горския и земеделски фонд са увеличени многократно. За недопускане възникването на пожари, Община Банско и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовават жителите и гостите на гр. Банско да проявят гражданска съвест, да бъдат отговорни към действията и спазват необходимите мерки за безопасност.

29 Юли 2021 | 09:23 | Агенция "Фокус"

Два пожара са регистрирани в района на село Гостун, единият е локализиран, другият все още не е овладян

Два пожара са регистрирани в района на село Гостун, единият е локализиран, другият все още не е овладян

Банско. Два пожара са регистрирани в района на село Гостун, единият е локализиран. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пирин от Югозападно държавно предприятие. Пожарът, който вече е овладян е възникнал между селата Гостун и Осеново, като са засегнати около 200 кв. м. иглолистна гора – бял борова култура. Другият пожар, който все още не е локализиран, е в горите над село Гостун. Екипи на Югозападно държавно предприятие, пожарната и доброволци са на терен, като продължават борбата с огъня. Ливия НИНОВА

28 Юли 2021 | 17:28 | Агенция "Фокус"

Локализиран е пожарът в Държавно горско стопанство - Твърдица

Локализиран е пожарът в Държавно горско стопанство - Твърдица

Сливен. Възникналият през вчерашния ден горски пожар в землището на гр. Твърдица, ТП „Държавно горско стопанство Твърдица“ е локализиран. Това съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). Опожарени са над 550 дка горски територии, предимно общинска собственост. Действията по пълното му потушаване продължават и в момента. На място са около 50 служители от териториални поделения на Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен – държавни горски стопанства: Казанлък, Гурково, Котел, Сливен, Твърдица, Нова Загора, на Регионална дирекция по горите Сливен, Община Твърдица, служители на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Министерство на отбраната. Поради силно пресечения терен в местността са изградени просеки на големи разстояния от огъня. В гасителните действия се включиха хеликоптер, както и друга тежка техника. Към настоящия момент няма опасност за населените места. От началото на годината до 27.07.2021 г. в горските територии на страната са регистрирани 115 пожара, опожарили 3323 дка. 153 дка от тях са засегнатите площи от върхови пожари. Причините за възникването на 99% от горските пожари, касаят човешка небрежности и/или човешко действие или бездействие. Намираме се в активния период на пожароопасния сезон за горските територии у нас. През следващите дни очакваните среднодневни температури са високи и рискът от възникване на пожари в горите е изключително висок. Изпълнителна агенция по горите апелира гражданите, пребиваващи в и в близост до горските територии да бъдат особено бдителни и да спазват всички противопожарни мерки. Напомняме също така, че през този период е забранено паленето на огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии. Лице забелязало пожар незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.

28 Юли 2021 | 14:57 | Агенция "Фокус"

Почти овладян е пожарът в Балкана над Твърдица

Почти овладян е пожарът в Балкана над Твърдица

Твърдица. Почти овладян е пожарът в Балкана над Твърдица. Това съобщи кметът на общината Атанас Атанасов, предаде Радио "Фокус" - Сливен. Според него разпространението на стихията е спряно, но все още има тлеене във вътрешните части на боровата гора в района. Огънят засегна около 500 – 600 декара борова гора. Днес в гасенето отново се включи военен хеликоптер и високопроходима техника, както и военнослужещи от Сливен. Кметът Атанас Атанасов се надява, че до вечерта ситуацията ще бъде изцяло овладяна. Според него възникването на пожара е по непредпазливост като предположенията са, че е тръгнал от незаконно сметище в края на града.

28 Юли 2021 | 13:15 | Агенция "Фокус"

Втори ден военнослужещи помагат в борбата с големия пожар над град Твърдица

Втори ден военнослужещи помагат в борбата с големия пожар над град Твърдица

София. Продължава участието на военнослужещи и техника от Въоръжените сили в борбата с големия горски пожар над град Твърдица, област Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 31 военнослужещи с 6 броя техника от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, под ръководството на капитан Николай Евтимов, от 7.00 ч. тази сутрин, 28 юли, са на терен, за да подкрепят усилията на противопожарните екипи. Втори ден в борбата с пожара участват Военновъздушните сили (ВВС). В продължение на четири часа вчера, 27 юли, вертолет AS 532 AL Cougar от състава на 24-та вертолетна авиационна база извърши 37 пуска на общо над 70 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” с вода беше използван изкуствен водоем микроязовир „Метрокук” в землището на Твърдица. Командир на екипажа беше майор Йордан Йорданов, втори пилот – майор Марин Тасков, бордни техници – капитан Божидар Славчев и оф. канд. Светослав Стоянов, а специалисти по авиационно въоръжение – офицерски кандидат Никола Николов и редник Мирослав Начев. На борда на вертолета като координатор от структурите на ГД ПБЗН беше включен гл. инспектор Денчо Чомаков. Рано тази сутрин вертолет от състава на авиобазата излетя отново, за да продължи участието си в борбата с огнената стихия.

28 Юли 2021 | 10:58 | Агенция "Фокус"

Пожарът край Твърдица е овладян от двете страни, но все още гори

Пожарът край Твърдица е овладян от двете страни, но все още гори

Сливен. Пожарът край Твърдица е овладян от двете страни, но все още гори. Към момента не е ясно колко декара борова гора е унищожена и от къде тръгнал огънят. Това съобщи тази сутрин областният управител Минчо Афузов, който от вчера е на място, предаде Радио "Фокус"-Сливен. "Хеликоптер гаси, две тежки машини работят в гората, военните изпратиха 30 човека, горските участват в гасенето заедно със 7 противопожарни коли и екипите им. Работиха цяла нощ и продължават да работят. Нещата клонят към овладяване - от изток и от юг горе-долу е овладяно, от север и от запад-трябва да се спре. Не е ясно колко декара борова гора е унищожена от разпрострелия се върху 600 декара пожар, но унищоженото със сигурност ще е по-малко", каза още той. Относно отправения снощи призив от Община Твърдица към гражданите, които имат възможност да се включат в гасенето, Афузов беше категоричен, че преди всичко е важна безопасността на хората. "Има отзовали се доброволци, но ще се прецени дали неопитни хора изобщо да бъдат допускани до пожара, тъй като е много задимено и терена е особен, да не стане беля", подчерта областният управител. Що се отнася до причината за пожара, той поясни, че още не се знае от къде е тръгнал огънят. "На края на населеното място, близо до ромския квартал, е започнало да гори, там има сметище, но дали от него е пламнало или някой по невнимание нещо е запалил, това не можем да кажем още", уточни Минчо Афузов.

28 Юли 2021 | 10:17 | Агенция "Фокус"

Владимир Демирев, ПБЗН: Към момента продължава развитието на пожара в района на Твърдица

Владимир Демирев, ПБЗН: Към момента продължава развитието на пожара в района на Твърдица

София. Към момента продължава развитието на пожара в района на Твърдица. Това каза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Сливен комисар Владимир Демирев в интервю за Нова телевизия. "Добрата новина е, че той стана низов, благодарение на усилията на всички участници в гасенето. Днес е направена организация за съсредоточаване на много повече сили и техника в района, като целта е трите основни огнища, които горят, да бъдат локализирани. За целта са съсредоточени към момента 47 служители на Държавните горски стопанства Сливен, Твърдица и Гурково, като очакваме още хора от Горско стопанство Нова Загора. 30 военнослужещи са дошли към 07.30 часа, хеликоптер на отбраната и в момента работят 2 верижни машини с цел ограничаване на разпространението на пожара", съобщи той.

28 Юли 2021 | 08:15 | Агенция "Фокус"

Хеликоптер се включва в гасенето на горския пожар в района на Твърдица, област Сливен

Хеликоптер се включва в гасенето на горския пожар в района на Твърдица, област Сливен

Сливен. Хеликоптер AS 532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили (ВВС) с екипаж от 24-а авиационна база Крумово се включва в гасенето на горски пожар в Сливенско. Това съобщиха от пресцентъра Министерство на отбраната. Военнослужещите ще извършват дейности по разузнаване от въздуха и пожарогасене на огъня, пламнал в борова гора в района на Община Твърдица, област Сливен. Пожарът е пламнал по-рано през деня в труднодостъпна местност. Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на местните власти в подкрепа на действията на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

27 Юли 2021 | 16:57 | Агенция "Фокус"

Гори борова гора край Твърдица, областният управител на Сливен поиска военен вертолет да се включи в гасенето на пожара

Гори борова гора край Твърдица, областният управител на Сливен поиска военен вертолет да се включи в гасенето на пожара

Сливен. Военен вертолет на МО за овладяване на пожара край Твърдица бе поискан от областния управител на Сливен Минчо Афузов и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Освен за техниката, потърсено е съдействие за осигуряването на противопожарен модул, чийто състав да окаже помощ при ликвидиране на последствията. Това съобщиха от Областна администрация Сливен. Огънят е обхванал борова гора в местността "Кутра" в североизточния район над Твърдица. Засега пожарът е върхов. Пламъците гасят три специализирани екипа на РД „ПБЗН“. Областният управител отпътува за района на бедствието.

27 Юли 2021 | 16:42 | Агенция "Фокус"