СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Служебното правителство предлага полковник Венелин Венев да бъде назначен на длъжността „Директор на Служба „Военно разузнаване”

Служебното правителство предлага полковник Венелин Венев да бъде назначен на длъжността „Директор на Служба „Военно разузнаване”

София. Служебното правителство предлага полковник Венелин Венев да бъде назначен на длъжността „Директор на Служба „Военно разузнаване” и да бъде удостоен с виеше офицерско звание „бригаден генерал“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.Министерският съвет прие също решение за предложение до Президента на република България за издаване на указ, с който да ос...

7 Юли 2021 | 16:27 | Агенция "Фокус"

Бившият директор на ДАР Атанас Атанасов: Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл

Бившият директор на ДАР Атанас Атанасов: Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл

София. Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл. Това каза отстраненият днес вече бивш директор на Държавна агенция „Разузнаване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място искам да кажа добре дошли в Римската империя. Императорът го знаем Личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища. Слава Богу кръвта използвам само като сравнение. Донякъде причина за отстраняването ми са и координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения, които може и да са едно цяло с Кремъл, но това не е моя работа да коментирам в детайли. През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона. За съжаление, през последните седмици ние сме най-вече свидетели на прояви на висша форма на демагогия, популизъм, а според някои индикации – и за диктатура“, допълни той. Атанасов видя смесване на властите и институциите и даде пример с отстраняването на директорката на Агенцията по вписванията. „Вчера беше поискано нейното отстраняване именно защото иска да спази закона. За себе си също мога да заявя, че законът е бил спазван през цялото време, поради което всички обвинения, които прочетох като мотиви за освобождаването ми, категорично не отговарят на истината“, подчерта той. Според Атанас Атанасов в сегашната политическа ситуация правомощията на президента се припокриват изцяло с тези на служебното правителство. „В резултат на това спокойно можем да заявим, че има редица примери, в които включително и Конституцията бива нарушена. Някой, ако има желание, може да провери издаването на указите, свързани с ЦИК, за прекратяване на работата на парламента и всичко останало. Президентските укази са може би най-сивата зона в нашето право, включително и Конституция. На практика не подлежат на контрол, поради което аз също не мога да потърся правата си във връзка с моето отстраняване. Конституционният съд има тълкувателни решения от 2002 г., в които ако се окаже, че един президентски указ не е стабилен, но е порочен, това може да бъде и повод за задвижване на процедура за импийчмънт“, посочи бившият шеф на ДАР. Атанасов посочи, че работи за България от 27 години при смяната на много правителства. „Бих ги посъветвал все пак да се съобразяват с отправянето на критики и обвинения. Успешната работа на службите срещу зловредното руско влияние, имайки предвид руските специални служби, е основна причина за смяната на ръководния състав в службите. Призовавам разследващите журналисти да се интересуват сериозно от тази тема. Не обвинявам никого за нищо. Излагам личното си мнение за това как виждам нещата“, каза още той.

16 Юни 2021 | 14:54 | Агенция "Фокус"

Правителството предлага Атанас Атанасов да бъде освободен от длъжността председател на Държавна агенция „Разузнаване“

Правителството предлага Атанас Атанасов да бъде освободен от длъжността председател на Държавна агенция „Разузнаване“

София. Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаването на Атанас Атанасов от длъжността председател на Държавна агенция „Разузнаване“ и за назначаване на Антоан Гечев на поста. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Антоан Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ в периода 2018 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „ Военно дело“ от ВА „Г. С. Раковски“.

16 Юни 2021 | 12:46 | Агенция "Фокус"