СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ГЕРБ - готови с Плана за възстановяване и устойчивост, призовават опозицията да представи своя (ОБЗОР)

ГЕРБ - готови с Плана за възстановяване и устойчивост, призовават опозицията да представи своя (ОБЗОР)

София. По време на работно съвещание с министри и експерти, участвали в разработването на Плана за възстановяване и устойчивост, премиерът в оставка Бойко Борисов изтъкна, че ключовата роля на документа за подобряване живота на хората и увеличаване на икономическия растеж през следващите години. Борисов уточни, че ГЕРБ може да носи отговорност и са готови с Плана, изготвен с ...

26 Април 2021 | 20:29 | Агенция "Фокус"

Бойко Борисов, ГЕРБ: Искам днес да имаме становището на Сдружението на общините за санирането

Бойко Борисов, ГЕРБ: Искам днес да имаме становището на Сдружението на общините за санирането

София. Искам днес да имаме становището на Сдружението на общините за санирането. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов във видео, излъчено в официалния му профил във „Фейсбук“. „Обръщам се към Сдружението на общините – ако не реагират веднага, защото ГЕРБ е единствената партия, която счита, че санирането е важна част за българите в енергийната ефективност, намаляването на сметките, урбанизирането на градовете, виждате вече над 130 000 българи живеят в санирани сгради, ще ги извадим от програмата. Искам днес да имаме становището на Сдружението на общините. Няма кмет в България, който да не е поискал от мен да вложим в санирането, така че повече няма да има компромиси с такива изказвания. Щом направят изказване, кметовете го искат това. И тези на БСП, и на ДПС – всички кметове. Явно не ни разбират като говорим на брюкселски и мислят, че е лесно“, коментира Борисов. От своя страна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев допълни, че няма нищо лошо в подкрепата за енергийна ефективност. „Да не коментираме, че това съответства в една препоръка на Европейската комисия в ЕС да се инициира вълна от саниране. Проблемите, които има България, са проблеми и в други държави-членки. Ако планът има специален акцент, това например са зелените политики, които са близо 40% от ресурса. Ако има втори акцент, това безспорно са образование, иновации и икономическа трансформация“, допълни той и уточни, че са се опитали да отворят целия микс от политики. „Всички проекти, които ще бъдат финансирани от плана, са съобразени с всичко останало. Ангажирали сме се с провеждането на реформи“, каза още той.

26 Април 2021 | 10:26 | Агенция "Фокус"

Томислав Дончев, ГЕРБ:  Дебатът по Плана за възстановяване и устойчивост се води от хора, които са го чели до 10 стр.

Томислав Дончев, ГЕРБ: Дебатът по Плана за възстановяване и устойчивост се води от хора, които са го чели до 10 стр.

София. Дебатът по Плана за възстановяване и устойчивост се води от хора, които са го чели до 10 стр. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Добчев във видео, излъчено в официалния профил на министър-председателят в оставка Бойко Борисов във „Фейсбук“. „Благодаря на всички експерти и екипи, които от лятото на миналата година работиха по разработването на Националния план за възстановяване и устойчивост, става дума за над 200 човека“, заяви той. Дончев допълни, че са хвърлени много усилия, за да има адекватен и качествен документ. „Ако се върнем да коментираме документа, първата ни задача е да върнем разговора към действителността. Защо? Защото се натъкваме на следния феномен - основна част от публичния дискурс е коментар върху коментарите, които е направил някой друг. Това няма никаква връзка с реалността. Националният план за възстановяване и устойчивост безспорно е много важен финансов инструмент, но той е един от много. Като ресурс е 12,6 млрд., една четвърт от цялото финансиране, което България ще получи до 2030 г.“, обясни Дончев. Той уточни, че допълнително има Оперативни програми, ПРСР, Фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките по декарбонизация, със сигурност в три района на страната – Перник, Кюстендил, Стара Загора. „Националният план има много важна роля. Това са образно казано най-бързите пари. Две трети от тези 12,6 млрд. трябва да бъдат договорени първите две години, но той не е единствения инструмент. От тайм идва проблемът. Ако Планът е доста тегав за четене документ, защото обемът му е над 200 страници. Някой, за да говори компетентно по темата трябва да изчете всичко. По тази причина основно дебатът се води от хора, които са чели Плана до 10 страница. Затова чуваме, че в плана има само асфалт. Съжалявам, колеги, но в Плана изобщо няма асфалт. Това не е повод за хвалба, не считам, че инвестициите в пътна инфраструктура са нещо лошо. В Плана имало само стиропор, за санирането се ползват други материали, простете, колеги, но разходите за саниране са само 16%. Би било редно да са повече“, добави той.

26 Април 2021 | 10:19 | Агенция "Фокус"