СВЪРЗАНИ НОВИНИ

52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19 пристигнаха у нас, което доведе до възстановяването на зелените коридори (ОБЗОР)

52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19 пристигнаха у нас, което доведе до възстановяването на зелените коридори (ОБЗОР)

София. Рано тази сутрин у нас пристигнаха 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca” срещу COVID-19. Малко след това премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в УМБАЛСМ „Пирогов“ заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов и му разпореди зелените коридори за ваксинация да бъдат възстановени. Той от своя страна даде заявка, че до обяд решението ще бъде взето. В следобедните ч...

28 Февруари 2021 | 21:56 | Агенция "Фокус"

Доц. Ангел Кунчев: Проблемът не е в зелените коридори, а е в забавените доставки

Доц. Ангел Кунчев: Проблемът не е в зелените коридори, а е в забавените доставки

София. Проблемът не е в зелените коридори, а е в забавените доставки. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Ако получавахме това, което предварително фирмите бяха дали като обещания, както и сега го има за март месец да получим повече от половин милион, и със зелени коридори, и дори с по-голямо количество зелени коридори, ще си върви нормално ваксинацията във всички фази. Проблемът е в това, че количествата са недостатъчни“, обясни той. Кунчев посочи, че България се е спряла на варианта да вземе почти едно и също количество от ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna. „Става въпрос за между 3 и 4 милиона дози. Информацията, която имаха всички страни, не само ние, когато се взимаше решението какво да се поръча, беше, че вероятно AstraZeneca ще получи първа разрешение за употреба и ще има най-голяма възможност да предостави тези количества. Това не се сбъдна. Освен това, начинът на приложение на тази ваксина е значително по-улеснен. За другите се наложи да правим спешно нови хладилни вериги, нова логистика на целия процес. При тях е много затруднено използването от страна на личните лекари, защото количествата, които могат да получат, са малки“, посочи главният държавен здравен инспектор. По думите му след данните за имунизация от Шотландия вече е ясно, че ваксината на Astra Zeneca е абсолютно приложима при хора над 65-годишна възраст.

28 Февруари 2021 | 09:57 | Агенция "Фокус"

Даниела Дариткова, ГЕРБ: България активно да настоява фирмите за ваксини да изпълняват договорите си

Даниела Дариткова, ГЕРБ: България активно да настоява фирмите за ваксини да изпълняват договорите си

София. България трябва активно да настоява да се изпълняват ангажиментите на фирмите, които са сключили договор с Европейската комисия за доставка на ваксини. Ако фирмите са коректни и доставят дозите в срок, няма да има проблем с изпълнението на ваксинационния план. Това каза в ефира на предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. По думите й гражданите трябва да са сигурни, че ваксините срещу коронавирус са качествени, ефективни и безопасни. “Действащото законодателство в България и европейските регламенти не позволяват на територията на страна членка от ЕС да се водят преговори самостоятелно за национална процедура за признаване и утвърждаване на ваксините”, каза още Дариткова. “За съжаление, колегите от БСП заради системното си отсъствие от пленарна зала, не успяха да се запознаят с правилника за организацията и дейността на Народното събрание. За мен беше учудващо настояването да се преговаря само за една ваксина. Доколкото знаем в Русия има още две ваксини, които са преминали техните стандарти за утвърждаване безопасността на подобен продукт. Смятам, че сериозното непознаване на действащото законодателство е било причина да се внесе такъв проект. Съгласно Закона за лекарствата в хуманната медицина при подобен вид продукти се налага централизирана система за установяване на безопасност от Европейската агенция по лекарствата", поясни тя.

28 Февруари 2021 | 09:44 | Агенция "Фокус"

Министър Костадин Ангелов: До обяд ще решим дали е възможно отново да пуснем зелените коридори за ваксинация

Министър Костадин Ангелов: До обяд ще решим дали е възможно отново да пуснем зелените коридори за ваксинация

София. До обяд ще решим дали е възможно отново да пуснем зелените коридори за ваксинация. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на посещение в УМБАЛСМ „Пирогов“, става ясно от става ясно от видео, публикувано в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. „52 800 дози пристигнаха. Те ще се разпределят в зависимост от движенията по фазите. Днес ще вземем решение за пускането на зелените коридори. Интересът е изключително голям. До обяд ще преценим възможно ли е или не“, заяви той. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че имат записани по различните фази и чакат ваксините да пристигнат, за да започнат да ги поставят.

28 Февруари 2021 | 09:03 | Агенция "Фокус"

Проф. Генчо Начев: COVID-19 се оказа вид биологично оръжие, защото нанася сериозни поражения

Проф. Генчо Начев: COVID-19 се оказа вид биологично оръжие, защото нанася сериозни поражения

София. COVID-19 се оказа вид биологично оръжие, защото нанася сериозни поражения. Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Малката изненада беше, че се разболях аз. Голямата изненада беше, че го прекарах много тежко. Аз имах самочувствието, че живея здравословен начин на живот. Това доказа, че ние нищо не знаем за този вирус. Нужно е време, нужни са едни обстойни изследвания на базата на проследяване на голям брой хора, за да получим представа как действа този вирус. За мен специално вирусът е лабораторен. Той се оказа, че е вид биологично оръжие, защото вижте какви сериозни поражения нанася. Не става дума за страни, които нямат високо ниво на здравеопазване. Системата не издържа“, коментира проф. Начев. По думите му това е нещо, с което светът досега не се е сблъсквал. „Това ми напомня и за свинския грип, но мащабът и сериозността на усложненията, високата смъртност са по-различни от преди. Вирусът има две действия върху сърцето. Вирусът действа в тромбообразуването. След това дойде директното действие върху сърцето. Като резултат се получават ритъмните нарушения. Сърцето е първият орган след белия дроб, който се уврежда. Има хора, които на първия месец нямат никакви оплаквания, има и такива, които след 6-ия месец се оплакват. Докато си болен, трябва задължително да има антиколаголант. Това са ниско молекулярни хепарини. След боледуването може би още един месец трябва да се продължи с хепарини и след това 6 месеца след боледуването с „Аспирин Протект“, обясни той и уточни, че не се е ваксинирал, защото следи нивото на антителата си. По думите му да се преценяват и клетъчните нива.

28 Февруари 2021 | 08:43 | Агенция "Фокус"

Богдан Кирилов: Още днес хората ще могат да се ваксинират – 50% от тези 52 800 дози ще са за общопрактикуващите лекари, а останалите за ваксинационните пунктове

Богдан Кирилов: Още днес хората ще могат да се ваксинират – 50% от тези 52 800 дози ще са за общопрактикуващите лекари, а останалите за ваксинационните пунктове

София. Още днес хората могат да се ваксинират – 50% от тези 52 800 дози ще са за общопрактикуващите лекари, а останалите за ваксинационните пунктове. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези 52 800 дози се разпределят във всички 28 РЗИ-та. Стартира реализирането на тези дози. От следващата седмица вече ще има възможност да започне ваксиниране на участници от 1-ва до 4-та фаза. Разпределението се прави от Министерството на здравеопазването и всички области получават ваксини. Постоянно анализираме информацията, която постъпва от производителите. Още днес хората могат да се ваксинират. Тези дози 50% са за общопрактикуващите лекари, а останалите във ваксинационните пунктове“, обясни Кирилов. Той подчерта, че се спазва разрешението за употреба на ваксините. „Така ще бъдат реализирани нещата в страната. Текат различни клинични изпитвания. На база на тях ще бъде взето съответното решение. Ще изискваме постоянно и максимално да получаваме заявените количества. Има постъпления и за осигуряване на допълнителни количества, така че постоянно се работи в тази посока“, каза още той и уточни, че утре ще пристигнат 21 060 дози от „Пфайзер“, а в края на седмицата 80 000 дози от оксфордската ваксина.

28 Февруари 2021 | 08:35 | Агенция "Фокус"

Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19

Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19

София. Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това е четвъртата поредна доставка от този производител и 15-ата за България. Ваксините веднага ще бъдат разпределени във всички 28 регионални здравни инспекции на територията на България и приложението им да започне. Агенция „Фокус“ припомня: Предишната доставка на ваксини беше на 22 февруари, когато получихме 117 000 дози – с 333 000 по-малко от поетия ангажимент на фирмата за доставка през месец февруари. Неспазената уговорка за доставки от препарата в европейските страни предизвика недоволството на Европейския съвет и на 25 февруари той проведе видеоконферентно заседание по темата. На 19 февруари в страната пристихната над 57 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Astra Zeneca“. На 12 февруари получихме 31 200 дози от препарата на производителя. На 6 февруари бяха доставени 28 800 дози от ваксината на „Astra Zeneca“. Утре у нас се очаква да пристигнат и още 21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Това ще бъде 16-ата доставка на ваксини за България и общо 9-а за този производител.

28 Февруари 2021 | 08:14 | Агенция "Фокус"

Очаква се у нас да пристигнат още 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19

Очаква се у нас да пристигнат още 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19

София. Очаква се да пристигнат още 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca“ срещу COVID-19. Това е четвъртата поредна доставка от този производител и 15-ата за България. Ваксините веднага ще бъдат разпределени във всички 28 регионални здравни инспекции на територията на България и приложението им ще започне. Утре у нас се очаква да пристигнат и още 21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Това ще бъде 16-ата доставка на ваксини за България и общо 9-а за този производител. Агенция „Фокус“ припомня: Предишната доставка на ваксини беше на 22 февруари, когато получихме 117 000 дози – с 333 000 по-малко от поетия ангажимент на фирмата за доставка през месец февруари. Неспазената уговорка за доставки от препарата в европейските страни предизвика недоволството на Европейския съвет и на 25 февруари той проведе видеоконферентно заседание по темата. На 19 февруари в страната пристихната над 57 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Astra Zeneca“. На 12 февруари получихме 31 200 дози от препарата на производителя. На 6 февруари бяха доставени 28 800 дози от ваксината на „Astra Zeneca“. Последната доставка ваксини на „Pfizer/BioNTech“ беше на 22 февруари, когато получихме 25 740 дози. На 15 февруари получихме 22 230 дози на „Pfizer/BioNTech“. Първата доставка на ваксини на този производител от почти 10 000 дози пристигна у нас на 26 декември. Втората пратка се състоеше от 25 000 дози и бе получена на 4 януари. На 18 януари в страната ни бяха доставени 18 720 дози. Следващата доставка от препарата на „Pfizer/BioNTech“ у нас беше на 25 януари, като получихме над 14 хил. дози, а на 1 февруари получихме 17 550 дози. Следващата доставка на този производител беше на 9 февруари, когато в България пристигнаха 17 550 дози. До края на февруари се очаква да имаме общо около 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител. Първата доставка от дози на ваксината на „Moderna” беше получена на 13 януари. Тогава получихме 2 400 дози. На 31 януари бяха доставени 3 600 дози от ваксината на „Moderna”, а на 11 февруари вечерта получихме 6 000 дози от препарата на този производител. Последната пратка беше на 25 февруари, когато ни бяха доставени 12 000 дози от препарата. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози общо от всички производители, с които ЕК е сключила договор и са получили одобрени за употреба в страните членки.

28 Февруари 2021 | 07:50 | Агенция "Фокус"

1 079 са потвърдените случаи на коронавирус в България през изминалото денонощие

1 079 са потвърдените случаи на коронавирус в България през изминалото денонощие

София. 246 706 са потвърдените случаи на коронавирус в България. Това сочат данни на Националната информационна система. Новите случаи за изминалото денонощие са 1 822. 31 402 са активните случаи в страната. През изминалото денонощие са направени 8476 теста, с което те стават общо 1 662 699. От медицинския персонал случаите на заразени са 10 207, сред които има 3 238 лекари, 3 367 медицински сестри, 1 533 санитари и 230 фелдшери. 4 674 са случаите на хора с COVID-19, които са настанени в болнични заведения в страната, от които 380 са в интензивни отделения. Излекувани са 205 137 души, от които 1643 за последното денонощие. Броят на починалите с коронавирус в България е 10 167, като през последното денонощие са починали 39 души. Броят на поставените дози срещу COVID-19 в България вече са 209 760, като през изминалото денонощие 5321 са новите регистрирани ваксинирани.

28 Февруари 2021 | 07:30 | Агенция "Фокус"