СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Марияна Николова посети Бачковския манастир

Вицепремиерът Марияна Николова посети Бачковския манастир

Асеновград. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Бачковския манастир „Успение Богородично“. Той е сред най-значимите духовни забележителности на община Асеновград и Пловдивска област и един от Стоте национални туристически обекта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.Министър Николова разговаря с ръководството на манаст...

17 Януари 2021 | 18:50 | Агенция "Фокус"

Вицепремиерът Марияна Николова пред медии в Пампорово: Очакваме по-малък спад на туристите за зимния сезон в курорта

Вицепремиерът Марияна Николова пред медии в Пампорово: Очакваме по-малък спад на туристите за зимния сезон в курорта

Чепеларе. Курортът Пампорово традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази, благодарение на което нашите прогнози са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово, съобщиха от пресценттъра на Министерството на туризма. Министърът информира още, че от началото на този зимен сезон нашите анализи показват общо намаление на туристите между 65 и 70%. "Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%", посочи още тя. "От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък", заяви вицепремиерът. По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70%. Министърът поздрави всички по повод Световния ден на снега Надяваме се да няма повече подобни трудности и до края на зимния сезон метеорологичните условия да са добри и да позволят на любителите на белите спортове да посещават и практикуват любимите си занимания, коментира тя.

17 Януари 2021 | 15:26 | Агенция "Фокус"

Най-възрастният практикуващ скиор у нас Иван Раев посрещна вицепремиера Марияна Николова на Мечи чал

Най-възрастният практикуващ скиор у нас Иван Раев посрещна вицепремиера Марияна Николова на Мечи чал

Чепеларе. Преди инспекцията на ски зоната на Мечи чал най-възрастният практикуващ скиор у нас Иван Раев посрещна вицепремиера Марияна Николова и я дари с клонка от смърч като символ на здравето. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Иван Раев е на 96 г. и още като невръстно дете се е качил на ски. Оттогава практикува всеки ден ски от откриването на сезона до неговото закриване. „Пожелавам Ви животът да отрупа гърба и раменете Ви с много здраве и късмет”, пожела бай Иван на вицепремиера. В отговор министър Николова си пожела да има неговия дух и ентусиазъм на тези години. “Вие сте доказателство, че мотото ни: „Зимните спортове укрепват Вашето здраве”, е верен, коментира тя.

17 Януари 2021 | 14:58 | Агенция "Фокус"

Вицепремиерът Марияна Николова обсъди развитието на местния туризъм с кмета на Нареченски бани Димитър Бакалски

Вицепремиерът Марияна Николова обсъди развитието на местния туризъм с кмета на Нареченски бани Димитър Бакалски

Пловдив. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети село Нареченски бани и се срещна с кмета Димитър Бакалски, с когото обсъдиха перспективите пред местния туризъм за предлагане на разнообразни услуги през четирите сезона на годината. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Това е един от най-старите курорти в страната и тази година през юли ще отбележи своята 130-годишнина. Районът е известен със своята лечебна радонова вода, която лекува нервната система, опорно-двигателния апарат и диабет, тя няма аналог в България. „Възможностите на Нареченски бани в насърчаването на здравния и балнеотуризма са много големи и имат дълги традиции, които в условия на пандемия от COVID-19 стават все по-актуални, и ние трябва да ги надграждаме и развиваме“, заяви вицепремиерът Николова. Тя подчерта, че регионът има пряк принос за утвърждаването на страната ни като здравословна и сигурна дестинация за българските и чуждестранните туристи и тази тенденция трябва да продължи да се изгражда. По думите й мерките, предприети от правителството на премиера Бойко Борисов за гарантиране безпроблемното пребиваване на туристите в местата за настаняване и туристическите обекти, са подкрепили бранша в трудните времена на пандемията. В допълнение икономическите мерки, осигурени от кабинета, са подпомогнали предприятията в отрасъла. По данни на Министерството на икономиката близо 48 млн. лв. са били усвоени от компании в туристическия сектор. Димитър Бакалски постави въпроса за собствеността на парка в центъра на курорта. "Един основен проблем е липсата на общинска собственост и на първо място искаме централният парк в курорта да бъде прехвърлено под ръководството на местената власт", поясни той. "Очакваме с общи усилия да осъществим рестарт на сектора през настоящата година и съм убедена, че чрез продължаващото ваксиниране ще насърчим този процес", посочи министърът на туризма.

17 Януари 2021 | 11:05 | Агенция "Фокус"

Министър Марияна Николова: Днес дневната лифт карта за всички деца до 12 год. ще струва 1 лев в Банско

Министър Марияна Николова: Днес дневната лифт карта за всички деца до 12 год. ще струва 1 лев в Банско

София. Днес дневната лифт карта за всички деца до 12 год. (включително) ще струва 1 лев в Банско. Това написа в профила си във „Фейсбук“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. „Днес отбелязваме Световния ден на снега. Нашата страна и зимните ни курорти също се включват в десетото издание на популярната инициатива на FIS (Международната федерация по ски). По света ще бъдат реализирани близо 110 събития. В Световния ден на снега курортът Боровец насърчава развитието на детския зимен спорт - ще има организирани безплатни ски/сноуборд уроци със ски училище "Бороспорт" за начинаещи и деца над 7 години. А на учебния плац ще има слаломно трасе, наредено лично от ски легендата Петър Попангелов, като спусканията няма да са със състезателен характер. Ски зoнaтa в "Пaмпoрoвo" oтнoвo e дocтъпнa зa зимни cпoртoвe от вчера, като oпeрaтoрът й oбяви зaпaзвaнe нa прoмoциoнaлнитe цeни нa лифт кaртитe дo 22 януaри, включитeлнo“, допълва тя. „За 10 години Световният ден на снега е имал средно по 485 събития годишно и е привличал средно по 958 души на мероприятие. Нека и в днешния ден да излезем навън сред природата и да се включим в световната инициатива - Световен ден на снега. Защото 'Зимните спортове укрепват вашето здраве", както е и слоганът на Министерство на туризма за настоящия зимен сезон. Самата аз ще бъда в Мечи чал, Чепеларе и Смолян, за да отбележим Световния ден на снега“, пише още министърът.

17 Януари 2021 | 10:35 | Агенция "Фокус"

Вицепремиерът Марияна Николова ще посети област Смолян

Вицепремиерът Марияна Николова ще посети област Смолян

Смолян. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще бъде на работно посещение в област Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. В рамките на визитата ще бъдат проведени разговори с д-р Даниела Дариткова, народен представител от Смолян и председател на ПГ на ГЕРБ, Недялко Славов, областен управител на Смолян, с кмета на Община Чепеларе Боран Хаджиев, Николай Мелемов, кмет на Община Смолян и с представители на туристическия бранш. Ще бъдат обсъдени актуалната ситуация пред туристическия бизнес и плановете за продължаване на зимния сезон. На място министър Николова ще се запознае и с въведените мерки за сигурност и безопасност на туристите на ски съоръженията. За представителите на медиите е предвиден брифинг в 12.40 часа на връх Мечи чал.

17 Януари 2021 | 07:13 | Агенция "Фокус"