СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Емил Димитров: Водата в язовир "Камчия" ще стигне за около 10-12 месеца

Министър Емил Димитров: Водата в язовир "Камчия" ще стигне за около 10-12 месеца

София. В язовир "Камчия" в момента има 50 940 000 кубика вода. Това ще стигне за 7 месеца, ако се харчи при сегашните темпове. През зимата разходът е по-малък, което означава за около 10-12 месеца. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му до десетия месец трябва да се намери решение."Проблем с водата за Ва...

9 Септември 2020 | 20:11 | Агенция "Фокус"

Министър Емил Димитров: Яз. „Камчия“ захранва цялото Черноморие и ако тази година няма дъжд и сняг, ще имаме проблем

Министър Емил Димитров: Яз. „Камчия“ захранва цялото Черноморие и ако тази година няма дъжд и сняг, ще имаме проблем

София. Яз. „Камчия“ захранва цялото Черноморие и ако тази година няма дъжд и сняг, ще имаме проблем. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Има реален шанс същото като в Перник да се случи по цялото Черноморие. Яз. „Камчия“ захранва цялото Черноморие. По Нова година този язовир имаше 100 млн., а сега е 60 млн. куб. м. Ако няма сняг и тази година, ще има проблем. До края на този мандат вода ще има и за земеделци и за питейно-битови нужди. Но след края на мандата ще дойде пак премиер, както и да се казва, и ще му кажем, че след 3 месеца ще има криза. Ако догодина няма вода, коронавирусът и всички проблеми с водата тази година ще изглеждат като детска игра. Догодина няма да има вода за басейни или за каквото и да е“, посочи министърът. „Обиколих всички язовири в страната. Яз. „Камчия“ захранва цялото Черномоерие. Това, което е за Варна, може да се намали до 1 млн. месечно и от яз. „Цонево“ има изградени помпи, които могат да захранят Варна. Трябва да съхраним водата в язовир „Камчия“, защото ако не падне сняг тази година, ще бъде проблем. Трябва да се поправят язовирите „Ахелой“ и „Порой“, да се направи 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни станции и три помпени станции и да се качи в същия довеждащ водопровод, който отива за Бургас. Така ще бъдат закачени още два язовира, но те трябва да се ремонтират сега и ако има дъжд и сняг, за да имаме вода догодина. Това трябва да се направи веднага. Няма значение кой е министър, те проблемите си стоят и някой трябва да свърши тези неща. Трябват около 50 - 60 млн., но можем да спасим сезона догодина. Докато аз съм министър вода ще има, но какво правим след това?“, допълни той.

10 Август 2020 | 08:50 | Агенция "Фокус"

Министър Емил Димитров: Никъде в България не се изгарят опасни отпадъци

Министър Емил Димитров: Никъде в България не се изгарят опасни отпадъци

София. Никъде в България не се изгарят опасни отпадъци Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Три завода и един ТЕЦ горят циментови отпадъци. Това са малки, незначителни количества и не са опасни или радиоактивни“, посочи той. „На морето ме притеснява, че кораби, които са извън българските териториални води през нощта изхвърлят отпадъци, които после идват на нашия бряг. Не можем да хванем корабите, но се стараем със сателитни снимки“, каза още министърът.

10 Август 2020 | 08:41 | Агенция "Фокус"