СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Психолог ще работи с тригодишното дете от Перник, станало жертва на физическо насилие

Психолог ще работи с тригодишното дете от Перник, станало жертва на физическо насилие

София. 3-годишното дете от Перник, което стана жертва на физическо насилие, ще получава психологическа подкрепа от следващата седмица. Целта е да бъдат преодолени нанесените му травми. Предстои и смяна на личния му лекар, тъй като настоящият е в София. От Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) в Перник ще настояват момиченцето да бъде прегледано от ортопед или друг специалист при нео...

22 Юли 2020 | 18:23 | Агенция "Фокус"

3-годишното дете от Перник, което е било малтретирано от майка си, е настанено временно в приемно семейство

3-годишното дете от Перник, което е било малтретирано от майка си, е настанено временно в приемно семейство

София. 3-годишното момиченце от Перник, което е било малтретирано от майка си, е настанено временно в приемно семейство. Това се налага, тъй като мярката за полицейска закрила трае само 48 ч. и детето не може да остане по-дълго в Център за настаняване от семеен тип. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Социалните работници от Отдел „Закрила на детето“ са категорични, че за него е по-добре да остане в близка до семейната среда. По-късно днес приемното семейство ще бъде посетено от заместник-министър Адриана Стоименова с цел да се види как се чувства момиченцето на новото място. Междувременно вече са установени негови близки и роднини в София и Дупница. Днес леля на майката се е свързала със социалните работници, но в последствие е попълнила декларация, че не може да полага грижи за детето, тъй като гледа болните си родители. Проведена е и среща с бащата на момиченцето след разпита му в 1 РПУ в Перник. Пред социалните работници той е разказал, че с майката живеят заедно и е знаел за насилието над дъщеря им, но не е предприел нищо. По думите му майката се грижила добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение. Бащата е изявил желание да се грижи за дъщеря си, като това може да стане най-рано след приключване на досъдебното производство. Социалните работници са в готовност да започнат и работа по реинтеграция в семейството, ако майката докаже, че може да гледа добре детето си и увеличи родителския си капацитет.

20 Юли 2020 | 15:26 | Агенция "Фокус"

Агенцията за социално подпомагане започна спешна проверка по случая с малтретираното дете в Перник

Агенцията за социално подпомагане започна спешна проверка по случая с малтретираното дете в Перник

София. Агенцията за социално подпомагане се самосезира и започна спешна проверка по случая с малтретираното в Перник дете. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. За случая се разбра от клип в социалните мрежи. Веднага социални работници и служители на 1 РПУ в града са отишли на адреса на 32-годишната жена и 3-годишната й дъщеря. Те са отведени в районното управление и с тях са работили специалисти от Детска педагогическа стая. За детето е предприета мярка "полицейска закрила". То е временно настанено в Център за настаняване от семеен тип в града. Утре започва издирването на бащата, както и другите близки и роднини. Ако такива бъдат намерени и са съгласни да полагат грижи за малкото момиче, то ще бъде настанено при тях. В противен случай ще се търси приемно семейство, за да може детето да бъде в близка до семейната среда. МТСП призовава компетентните органи да свалят клипа с проявената жестокост, а хората и медиите, които са го споделили - да го изтрият, за да бъде съхранена самоличността и достойнството на детето.

19 Юли 2020 | 21:30 | Агенция "Фокус"

32-годишна жена и 3-годишно момиченце са отведени в районното управление след сигнал за насилие над дете в Перник

32-годишна жена и 3-годишно момиченце са отведени в районното управление след сигнал за насилие над дете в Перник

Перник. 32-годишна жена и 3-годишно момиченце са отведени в районното управление след сигнал за насилие над дете в Перник. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за проявена жестокост към малко дете е постъпил в полицията от граждани тази вечер. По думите им, видеоклипът с насилие над детето е публикуван в социалните мрежи. Незабавно на адреса на майката е изпратен полицейски патрул. Униформените са отвели майката и детето в районното управление, където с тях са започнали работа служители на „Детска педагогическа стая“. Уведомени са социалните служби и отдел „Закрила на детето“. Момиченцето е настанено временно в център от семеен тип. Всички факти и обстоятелства около ситуацията в семейството се изясняват.

19 Юли 2020 | 21:27 | Агенция "Фокус"