НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Зеленски обвини САЩ, че третират страната му като шахматна фигура

Politico: Зеленски обвини САЩ, че третират страната му като шахматна фигура

2 Декември 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският президент Владимир Зеленски заяви в неотдавнашно интервю, че разглеждал разговорите си с президента на САЩ Доналд Тръмп за потенциално посещение в Белия дом и разследвания на политическите съперници на Тръмп като политическо изнудване, но той обвини САЩ , че третират страната му като шахматна фигура в политиката, цитира думите ми американското авторитетно издание Politico.

В интервю за списание TIME и няколко други европейски издания, Зеленкси отново се опита да се дистанцира от разследването за импийчмънт, съсредоточено върху това дали Тръмп е използвал лоста на военната помощ и потенциалното посещение на украинския президент в Белия дом, за да окаже натиск върху Зеленски да се ангажира да разследва семейството на Байдън и събития около изборите през 2016 г.

„Вижте, никога не съм разговарял с президента от позицията на политическа размяна. Това не е моето нещо“, каза той в някои от най-обширните си коментари за настоящата политическа буря.
Все пак Зеленски е изразил раздразнението си, че помощта ще бъде отказана. „Не искам да изглеждаме като просяци. Но трябва да разберете. Ние сме във война. Ако сте наш стратегически партньор, не можете да блокирате нищо за нас. Мисля, че става въпрос само за справедливост. Не става въпрос за размяна. Това просто означава „не““, продължи Зеленски.

Тръмп в публикация в „Туитър“ в понеделник погрешно характеризира коментарите на Зеленски, приветствайки интервюто като оневиняване и обявявайки неточно, че Зеленски „още веднъж обяви, че президентът Тръмп не е направил нищо лошо по отношение на Украйна и нашите взаимодействия или разговори“.
В изказване пред репортери в Белия дом Тръмп повтори твърдението си, че думите на Зеленски го оневиняват, заявявайки, че интервюто трябва да означава, че „случаят е приключен“ по отношение на разследването за импийчмънт, като той подчерта, че Зеленски е казал, че Тръмп „не е направил абсолютно нищо нередно“.

Но докато Зеленски подчертава независимостта на Киев през цялото разследване, украинският президент отвори по време на интервюто през уикенда за важността на американската подкрепа в по-общ план.

"Никога не бих искал Украйна да бъде пионка на картата, на шахматната дъска на големите световни играчи, така че някой да ни хвърля насам-натам, да ни използва като прикритие, като част от някакъв пазарлък", каза той, въпреки че изрази благодарност за подкрепата, която Киев е получил досега. „Наистина бих искал - и ние чувстваме това, истина е - те да ни помогнат, да ни разберат, да видят, че ние сме играчи сами по себе си, че те не могат да сключват сделки за нас с някой зад гърба ни.“

Освен това той твърди, че подкрепата на САЩ на световната сцена е изключително важна и той се оплака, че критиките, че Украйна е корумпирана, както рутинно отправя Тръмп, могат да имат пагубни последици.
„Съединените американски щати са сигнал в света за всички. Когато Америка каже, например, че Украйна е корумпирана страна, това е най-лошият сигнал “, каза той.
„Не само Украйна има корумпирани чиновници и политици в своето правителство,“ аргументира се той, като добавя, че няма да спре усилията си да убеди САЩ, „при всичко, което могат да направят за нас, да разберат наистина, че сме различна страна, че сме различни хора.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Опитват се да разубедят Зеленски за срещата му с Путин

„Независимая газета“: Опитват се да разубедят Зеленски за срещата му с Путин

18 Ноември 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинското "Движение за съпротива срещу капитулацията" обяви общонационална мобилизация в навечерието на срещата на "нормандската четворка". Участниците се опасяват, че екипът на Владимир Зеленски ще направи отстъпки на руската страна, заплашвайки националната сигурност. Срещата на лидерите на Руската федерация, Украйна, Германия, Франция е насрочена за 9 декември в Париж. На 21 ноември в Киев ще се проведе митинг, наречен „Имаме достойнство“, пише руският вестник „Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Движението за съпротива срещу капитулацията“ се формира от участниците в различни протести, проведени в Киев в началото на октомври - заради решението на екипа на Зеленски да се съгласи на споразумение в Донбас по „формулата на Щайнмайер“. Като цяло формулата предполага провеждането на местните избори в районите извън контрола на Киев и предоставянето на разширени правомощия (специален статут) на новите местни власти.
Участниците в протестите считат, че президентът се е съгласил да проведе избори, тоест да изпълни политическите клаузи на споразуменията от Минск, преди клаузите, посветени на гарантиране на сигурността.
Владимир Зеленски вече няколко пъти е заявявал, че това не е така: „Няма и няма да има избори под дулата на оръжията“, „... временният закон за специална процедура за местно самоуправление в определени райони на Донецка и Луганска области (известен също като закон за специален статут на Донбас) ще започне да действа постоянно, при условие че местните избори там се проведат в съответствие с Конституцията на Украйна и законодателството на Украйна, а също и след публикуването на доклада на ОССЕ, че изборите са проведени според стандартите на ОССЕ и международните стандарти за демократични избори. "
„Нормандската четворка“ трябва да реши точно как да координира прилагането на въпросите, свързани със сигурността и политическите аспекти на Минските споразумения. Тази задача беше поставена още през есента на 2016 г., когато лидерите на Руската федерация, Украйна, Германия, Франция за последен път проведоха преговори в пълен формат. Тогава екипът на Петро Порошенко поиска споразуменията да бъдат разделени на две части и на първия етап да бъдат приложени всички точки, свързани със сигурността (прекратяване на огъня, изтегляне на войските, прехвърляне на контрола над границата), а на втория етап всички политически точки (амнистия, провеждане на избори, предоставяне на местна власт на разширени правомощия). Непризнатите републики (ДНР и ЛНР) не предприеха този подход, като поискаха споразуменията от Минск да се изпълняват в реда, в който са изписани точките им, като се редуват решаването на проблемите със сигурността с решението на политическите въпроси. Руската страна подкрепи тази логика на действие.
Оттогава преговорите са в задънена улица. Сега екипът на Зеленски, съдейки по публичните изявления, се придържа към линията, зададена от Порошенко: първо сигурността, а след това политическото споразумение. Въпреки това участниците в новото движение обвиняват властите, че се подготвят за капитулация.
Миналия уикенд в Киев се проведе Националният форум за достойнството, в който взеха участие 300 делегати, представляващи различни региони на Украйна. Това съобщи един от координаторите на „Движението за съпротива срещу капитулацията“ Андрей Юсов. Той публикува призива, приет на срещата пред хората и властите. Като цяло участниците в срещата критикуват решенията на екипа на Зеленски както във външната, така и във вътрешната политика: „Докато Русия продължава агресивната война срещу държавата ни, украинското ръководство заявява готовността си да предостави специален статут на Донбас при руски условия, да проведе избори на окупираните територии, да отмени санкциите срещу агресора, да се откаже от набора във въоръжените сили, да възобнови сътрудничеството с Русия в енергийния сектор; поставя под съмнение желанието на Украйна за членство в НАТО. Подобни действия на властите демотивират и морално обезоръжават украинското общество, създават атмосфера на безпокойство и несигурност ... "Участниците в срещата в Киев заявиха, че с такова развитие на събитията, Украйна я очаква хаос:" За съжаление властите не осъзнават истинските причини и реалните извършители на руско-украинската война .. Техните грешни оценки (на властите. - „НГ”) пораждат същите фалшиви надежди на част от обществото за лесно мирно разрешаване на военния конфликт и бързо нормализиране на отношенията с Русия (която всъщност се стреми да унищожи нашата държава)."
Вечерта на 21 ноември движението насрочи митинг на площад Независимост, който както през 2013-2014 г. беше наречен „вече“. "Започваме процеса на подготовка на програма за действие за спасението на Украйна днес и победа, както и национален успех в близко бъдеще", каза Юсов. На митингите могат да прозвучат директни обвинения. Един от лидерите на движението, бивш член на украинската делегация по време на разговорите на тристранната контактна група в Минск, Роман Безсмертни наскоро обяви в ефира на телевизия „Еспресо“, че помощникът на президента Андрей Йермак е в контакт с помощника на президента на Русия Владислав Сурков. Прави впечатление, че преди това Йермак съобщаваше за телефонните разговори на президентите на Украйна и Руската федерация. Сега той беше първият, който съобщи за връщането на задържаните от Русия кораби в Украйна. Безсмертни заяви, че контактите на помощника на Зеленски подкопават доверието на западните партньори. В Украйна също мнозина са недоверчиви към възможността за задкулисни преговори. Това беше обсъдено миналата седмица, когато възникна въпросът за двустранна среща между президентите на Украйна и Руската федерация в Астана. И въпреки че и двете страни опровергаха подготовката за такъв формат, не всички в Киев повярваха в това.
„Това е опасен капан“, каза Иля Куса, експерт по международна политика в украинския Институт за бъдещето, политолог. В статия за изданието „Главред“ той отбеляза, че предложението за среща в Астана не е случайно: „Схемата е много подобна на това как с помощта на Казахстан Руската федерация успя да маргинализира„ женевския формат “във връзка със ситуацията в Сирия и да го замени с „Астански“, вкарвайки там регионални играчи, включително Иран и Турция. В резултат на това резултатите от работата на Астанския формат се обсъждат днес в Женева и целият дневен ред на процеса в Женева е формиран въз основа на резултатите от проруския „Астански формат“. Куса отбеляза, че идеята за необвързваща среща между президентите на Украйна и Русия може да доведе до това, Зеленски да приеме предложенията на Путин.
В Киев призовават Зеленски да не се съгласява на срещата, предложена от неговите помощници с Путин, във формата на двустранни преговори. През октомври украинският президент заяви пред репортери, че мнозина преди това са го обезкуражили от телефонни разговори с руския лидер. Както знаете, три такива разговора са проведени от деня, когато Зеленски е избран за президент. Според резултатите от тях през лятото стана възможно да се спре започналото в Донбас утежняване на обстановката, а в началото на есента да се проведе украинско-руска размяна на осъдени и задържани лица, които двете страни взаимно наричат политически затворници.
В отговор на въпросите на журналистите какво би казал на Путин по време на първата си лична среща, Зеленски каза: „Все още не мога да ви кажа какво ще кажа на Владимир Путин на нашата среща. Защото ще се обърна не само към Владимир Путин, но ще се обърна и към г-жа Меркел и към господин Макрон. Това ще бъде среща на четирима лидери. Оставете на мен тактиката на моето поведение и разговора с Путин, ако е възможно." Но членовете на „Движението за съпротива срещу капитулацията” предават намерение да повлияят както на тактиката на действията на Зеленски, така и на стратегическите му решения. Заради това, „вечето“ отива към Майдан. Ще ги послуша ли Зеленски, ще стане известно в началото на декември.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Time (САЩ): Украйна се чувства изоставена на фона на разследването за импийчмънт

Time (САЩ): Украйна се чувства изоставена на фона на разследването за импийчмънт

18 Ноември 2019 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Киев. Украйна е в центъра на днешната геополитическа битка изток-запад, но се чувства все по-самотна и изоставен от своите привърженици от САЩ на фона на драмата около разследването за импийчмънт, която се развива във Вашингтон, пише авторитетното американско списание Time .
Посланикът на САЩ, която беше отстранена по-рано тази година и свидетелства в петък в Конгреса - не е заменена, нито пък влиятелният американски пратеник , които имаше за задача да помогне на Украйна да потуши подкрепения от Русия сепаратистки бунт. Останалите в Киев американски служители на по-ниско ниво поддържат необичайно ниска активност.
Ерозията на готовността на Вашингтон да защити своя източноевропейски съюзник оставя Украйна уязвима към нарастващия руски натиск, точно когато украинският президент Владимир Зеленски се насочва към преговори с висок залог следващия месец с руския президент Владимир Путин, за да се опита да прекрати смъртоносния конфликт в Източна Украйна.
Украинците все повече чувстват, че разследването за импийчмънт в САЩ прави страната им токсична.
Член на комисията по външни работи на украинския парламент заяви, че американските служители проявяват все по-голямо безразличие към Украйна и не са склонни да присъстват на заседанията.
Това е особено видимо, заяви законодателят, след оставката на специалния пратеник Кърт Волкър през септември, чието напускане доведе до изчезването на координационен център, съставен от хора, занимаващи се с делата на Украйна.
Украинският депутат обсъди чувствителния проблем с помощта на САЩ, попаднал в центъра на политическата борба във Вашингтон при условие, че името му няма да бъде разкривано. Украинските правителствени служители отказват да говорят за отношенията със САЩ, докато разследването за импийчмънт продължава, а влиятелните политици също са предпазливи да кажат нещо публично, което би могло да влоши още повече нещата за тяхната страна.
Москва е щастлива да запълни празнотата, като допълнително затвърждава позицията на Русия на геополитическата фронтова линия в Европа, с последствия за региона. Смесените послания към Украйна от администрацията на президента Доналд Тръмп също вредят на дипломатическото доверие на САЩ в момент, когато американското външнополитическо влияние вече намалява.


„Политиката на Тръмп към Украйна изглежда непоследователна и несъстоятелна“, заяви Никола Сунхуровски, ръководител на военните програми в Центъра „Разумков“ - базиран в Киев независим мозъчен тръст. "Това е като махало и на Киев му беше трудно да се адаптира към новата ситуация."
В телефонен разговор от 25 юли, който предизвика разследването за импийчмънт, Тръмп принуди новоизбрания президент на Украйна Зеленски да разследва дейностите в страната на потенциалния му съперник Джо Байдън, докато администрацията на Тръмп задържа около 400 милиона долара военна помощ на Украйна.
Демократите твърдят, че Тръмп е бил извършил престъпление „подкуп и изнудване“, злоупотребявайки с длъжността си за лична политическа изгода. Президентът отрича неправомерните действия. В крайна сметка военната помощ беше отпусната през септември, след като Конгресът беше информиран за телефонния разговор.
Според Сунхуровски военната помощ от САЩ представлява около 10 процента от бюджета на Украйна за отбрана. Той каза, че американската помощ е необходима за подкрепа на недостатъчно финансираната и лошо екипирана украинска армия, но е още по-решаваща като знак за решимостта на Вашингтон да застане твърдо зад своя съюзник.
"Военната помощ от САЩ е важен политически сигнал, показващ, че Украйна е жертва, а Русия е агресор", каза Сунхуровский. "
Администрацията на президента Барак Обама предостави на Украйна несмъртоносни военни доставки, включително радари за противопехотни ракети, устройства за нощно виждане и медицински изделия. Администрацията на Тръмп през 2017 г. се съгласи да предостави смъртоносни оръжия, като се ангажира да продаде за 47 милиона долара противотанкови ракети „Джевлин“.
САЩ предадоха в сряда две преобразувани патрулни лодки на украинския флот, част от над 1,6 милиарда щатски долара помощ от 2014 година насам. Изказвайки се на церемонията, американският пратеник Джоузеф Пеннингтън обеща постоянна подкрепа на САЩ.
Това беше една от редките американски изяви с висока видимост в Украйна през последните седмици.
Докато американските бизнесмени остават вездесъщи в Киев, пристигащи ежедневно с полети до летище Бориспол и пълнещи лобитата на високите хотели в града, американските служители са незабележими, особено тези, които идват от Вашингтон. Когато асистентът на държавния секретар Дениз Натали гостува миналия месец, никоя от нейните срещи не беше обявена публично и медиите нямаха достъп.


Волкър, специалният пратеник на САЩ за мирните преговори в Украйна, редовно посещаваше Киев, поддържаше тесни контакти с държавите от Европейския съюз, за да координира подкрепата си за Украйна и се срещна с руския си колега в защита на интересите на Украйна. Администрацията на Тръмп не е назначила заместник откакто Волкър подаде оставка.
Самият Тръмп насърчи Зеленски да се срещне с Путин и да "реши своя проблем."
„Колебанията на Тръмп и липсата на ясна американска стратегия принуждават Киев да направи отстъпки на Русия“, каза Вадим Карасев, ръководител на Киевския институт за глобални стратегии. Това тревожи мнозина в Украйна, особено преди дългоочакваната среща на Зеленски с Путин и с лидерите на Франция и Германия на 9 декември.
След като бившият президент на Украйна, приятелски настроен на Москва, бе отстранен от поста си чрез мащабни протести през 2014 г., Русия анексира Кримския полуостров и помогна за разпалването на сепаратисткия бунт на изток. В резултат на продължилите повече от пет години боеве загинаха над 13 000 и бе опустошена индустриалната сърцевина на страната. Съединените щати и ЕС реагираха, като наложиха на Русия множество санкции, които възпрепятстваха търговията на Москва с ЕС.
Европейските нации също предоставят на Украйна значителна помощ, но Украйна се опасява, че тяхната подкрепа също се изплъзва. Някои държави от ЕС настояха за отмяна на санкциите срещу Москва, а наскоро френският президент Еманюел Макрон призова за по-тесни връзки с Русия.
Украинския депутат Ирина Геращенко заяви, че това може да съдейства за натиск върху Украйна да се съгласи на сделка при руските условия.
"Американската военна помощ укрепи позицията на Запада", каза Карасев. „Всякакви съмнения, спиране или забавяне ще доведат до срив на западната коалиция и ще позволят на Париж и Берлин да играят своята игра и да сключат сделка с Русия. След като ролята на САЩ в Европа отслабва, влиянието на Русия неизбежно нараства - това е историческо махало, което Тръмп вече е пуснал в движение."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп отдавна смята Украйна за корумпирана страна

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп отдавна смята Украйна за корумпирана страна

17 Ноември 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След встъпването си в длъжност президентът Тръмп разкритикува Украйна за корупция и изрази съчувствие към историческите претенции на Русия към части от страната - възгледи, които са повлияли трайно отношението му към Украйна, пише американският вестник The Wall Street Journal .
Скептицизмът на Тръмп към Украйна бе подхранван още преди той да встъпи в длъжност, когато в разгара на изборите през 2016 г. антикорупционната агенция на страната пусна информация за твърдения за плащания към ръководителя на кампанията на Тръмп Пол Манафорт. Възгледите на Тръмп за Украйна сега са важен фон за изслушванията за импийчмънт, които се провеждат в Камарата на представителите, като се фокусират върху това дали президентът се е опитал да окаже натиск върху Киев да разследва политическите му съперници.
Според срещи и беседи на Белия дом с чуждестранни лидери, Тръмп многократно описва Украйна като "напълно корумпирана" и пълна с "ужасни хора" страна, според настоящи и бивши служители на администрацията. На първата си среща в Германия през 2017 г. президентът Владимир Путин призова Тръмп да признае претенцията на Русия за суверенитет над част от Украйна, позовавайки се на политическа федерация от 11-ти век, разположени в съвременна Украйна, Беларус и част от Русия.
Оттогава Тръмп често се оплаква от подкрепата на САЩ за Украйна, описвайки страната пред европейските лидери като "вашата Украйна" и "част от Русия", заявиха американски и чуждестранни служители.
Според сегашните и бивши официални представители скептицизмът на президента към Украйна се е засилил в обсъжданията, в които той първоначално се противопоставя на продажбата на ракети в Украйна, за да засили защитата на нацията срещу Русия. Тръмп в крайна сметка одобри продажбата на ракетите, което администрацията на Обама отказа да направи.
Недоверието му се прояви и в първоначалната му съпротива да се срещне с тогавашния президент на Украйна през 2017 г. в Белия дом, въпреки че по-късно отстъпи.
Демократите обвиниха президента в злоупотреба с власт, призовавайки новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски да започне разследвания, които биха могли да допринесат за преизбирането на Тръмп,използвайки военната помощ като лост. Тръмп защити поведението си като правилно и заяви, че целта му е да насърчи Украйна да се бори с корупцията.
По време на президентските избори през 2016 г. независимото антикорупционно бюро в Украйна публикува извлечения от книга с тайни сметки, в която се твърди, че показва 12,7 милиона долара парични плащания от проруска украинска политическа партия към Пол Манафорт за работа като политически консултант. Бюрото заяви, че е публикувало информацията, защото е било залято с искания от репортери.
В резултат Манафорт подаде оставка от кампанията три месеца преди изборите. Тогава той отрече да е извършвал незаконни действия, но по-късно беше осъден за банкови измами и укриване на данъци, свързани с плащания за работата му в Украйна. Той се призна за виновен в конспирация и други обвинения и излежава присъда от седем и половина години затвор. Тръмп заяви, че вярва, че Манафорт е бил грубо третиран от Украйна.
След избирането си Тръмп предприе стъпки за подобряване на отношенията на САЩ с Русия, като същевременно обвини Украйна, че се намесва в изборите през 2016 г., за да помогне на кандидата за демократ Хилари Клинтън. Американското разузнаване и специалният съветник Робърт Мюлер документираха, че Русия, а не Украйна, се е намесвала в изборите през 2016 г., за да помогнат на Тръмп - заключение, което самият Тръмп многократно поставя под въпрос.
Мнението на президента Тръмп за Украйна остава постоянно отрицателно. През юни 2018 г. на вечерята от групата на седемте в Канада той каза на колегите си, че Украйна е „една от най-корумпираните държави в света“, според чуждестранен служител.
Миналия месец, защитавайки усилията на своя адвокат Руди Джулиани да предизвика разследвания в Украйна, Тръмп каза пред репортери: „Той търси корупция, където и да отиде. Всички разбират, че Украйна има големи проблеми в това отношение."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.