НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Die Zeit: Ево Моралес се обърна към ООН с молба за посредничество в кризата в Боливия

Die Zeit: Ево Моралес се обърна към ООН с молба за посредничество в кризата в Боливия

15 Ноември 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Ла Пас. Бившият президент на Боливия Ево Моралес апелира към ООН да посредничи за разрешаване на политическата криза в родината му. Същата молба може да бъде отправена и към папа Франциск, цитира думите му германският вестник Die Zeit.
Мексико, където получи политическо убежище, Моралес заяви, че все още се смята за президент на Боливия, тък като парламентът в Ла Пас не е гласувал одобрение на оставката му. „Ако не са я приели или отхвърлили, мога да кажа, че все още съм президент", подчерта политикът.
Освен това Моралес е получил уверения, че част от войниците планират да „въстанат“ срещу офицерите, които биха го принудили да подаде оставка. Подробности за участващите в заговора не бяха представени.
Моралес бе категоричен, че е готов да се върне в Боливия, ако това помогне да се успокои ситуацията. Засега той обаче той призова сънародниците си единствено към спокойствие и диалог. „Искам да им кажа (на неговите привърженици – бел.р.), че трябва да възстановим демокрацията, но с много търпение и мирна борба".
Причината за кризата в Боливия са президентските избори на 20 октомври, след които Моралес се обяви за победител. Неговите противници съобщиха за нередностите и го обвиниха във фалшифицитане на резултатите. Комисия на Организацията на американските държави се съгласи с тях и призова за нови избори. Първоначално Моралес отказа, но в крайна сметка подаде оставка след седмици протести и натиск от страна на военното ръководство .
За да запълни вакуума във властта след оставката на Моралес, вицепредседателят на Сената Жанина Аниес се обяви за временно и.д. президент на Боливия. Привържениците на Моралес, които имат мнозинство от две трети в Конгреса, бойкотираха среща, която тя насрочи във вторник, за да валидира претенцията си за власт.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че ще изпрати личния си пратеник Жан Арно в Боливия. Там той трябва да подкрепи усилията за мирно решение. На свой ред Моралес заяви, че желае ООН да действа не само като помощник, но и като посредник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жанин Агнес пое поста и.д. президент на Боливия, САЩ и Бразилия признаха властта й

ТАСС: Жанин Агнес пое поста и.д. президент на Боливия, САЩ и Бразилия признаха властта й

13 Ноември 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Ла Пас. След изненадващата оставка на Ево Моралес вицепрезидентът на Боливия Жанин Агнес пое поста и.д. държавен глава на латиноамериканската страна, предава TACC.
„Тя зае вакантното място на председател на Сената и в съответствие с Конституцията по този начин заема и поста на президента. Да, тя легално встъпва в длъжност [на държавен глава]“, подчерта министърът на външните работи на Бразилия.
Според дипломата ситуацията с признаването на Агнес е подобна на признаването на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо. По-рано в социалната мрежа „Туитър“ Арауджо заяви, че не смята ситуацията в съседната държава за преврат. Според него опитът за фалшифициране на изборите лишава от легитимност властта на Ево Моралес.
САЩ също признаваха Агнес за и.д. президент на Боливия и очакват „с нетърпение да работим с нея“. Това съобщи във вторник изпълняващият длъжността помощник държавен секретар по западното полукълбо Майкъл Козак в „Туитър“.
Агнес заяви по-рано , че поема задълженията на президент, и обеща да проведе нови избори възможно най-скоро. Преди това Камарата на сенаторите в парламента на Боливия не можа да събере кворум за извънредно заседание, свикано за обсъждане на политическата криза в страната. Моралес осъди решението на сенаторите, като отбеляза, че то е взето „от съучастници и с подкрепата на въоръжените сили и полицията, които потискат хората“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ево Моралес пристигна в Мексико

AFP: Ево Моралес пристигна в Мексико

12 Ноември 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Мексико сити. Бившият президент на Боливия Ево Моралес пристигна в Мексико, където получи политическо убежище. Това се случва два дни след оставката му, която бе подадена заради протестите срещу четвъртия му мандат, предава AFP.
Самолетът от военновъздушните сили на Мексико, с който летя Моралес, кацна на международното летище в Мексико Сити, където го посрещна външният министър на страната Марсело Ебрард, който смята, че бившият боливийски президент е жертва на „преврат“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров намира за странно, че Западът не обвини Русия за събитията в Боливия

ТАСС: Лавров намира за странно, че Западът не обвини Русия за събитията в Боливия

12 Ноември 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Отсъствието на обвинения на руска намеса в събитията в Боливия предполага, че на Запад може да започне преосмислянето на начина, по който да се създаде геополитическа програма. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в реч на Парижкия мирен форум, предава TACC.
На молба да коментира ситуацията в Ирак и Ливан, Лавров заяви: „Тъкмо вчера си мислих по тези въпроси. В Руската федерация вече сме свикнали с факта, че Москва е постоянно обвинена за всичко, което се случва по света, било то отравяне в Солсбъри, Брекзит, Каталуния. Неотдавна бяхме споменати в контекста на ситуацията в Чили... И аз си помислих - защо не сме споменати във връзка със събитията в Ирак, Ливан и в Боливия?", подчерта първият дипломат на Москва„Т.е. не бяхме обвинени в това, което се случва в Боливия, и това наистина е странно", допълни Лавров.
Според него това означава, че „нещо се случва в съзнанието на онези, които обикновено създават геополитическа програма“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ево Моралес напусна Боливия

AFP: Ево Моралес напусна Боливия

12 Ноември 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Ла Пас. Ден след изненадващата си оставка, бившият президент на Боливия Ево Моралес напусна страната на борда на мексикански военен самолет . Съответното обяви министърът на външните работи на Мексико Марсело Ебрард, предава AFP.
По-рано Ебрард заяви, че северноамериканската страна е уважила искането на Моралес за убежище. 60-годишният Моралес подаде оставка от президентския пост в неделя, след като загуби подкрепата на въоръжените сили след три седмици улични протести заради оспорваното му преизбиране на четвърти мандат.
Междувременно въоръжените сили на Боливия обявиха съвместни операции с полицията за предотвратяване на насилието след оставката на президента. „Военното командване на въоръжените сили е организирало съвместни операции с полицията за предотвратяване на кръвопролития и боеве", заяви генерал Уилямс Калиман в телевизионно обръщение.
Той направи изявлението, малко след като полицията в Ла Пас поиска военна помощ на фона на стотици привърженици на Моралес, които се събраха в града.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания разкритикува ролята на армията и полицията в оставката на боливийския президент

AFP: Испания разкритикува ролята на армията и полицията в оставката на боливийския президент

11 Ноември 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания разкритикува ролята на полицията и армията на Боливия в оставката на президента Ево Моралес след продължили три седмици протести заради оспорваното му преизбиране, предава AFP.
"Тази интервенция ни връща към моменти от миналата история на Латинска Америка", се казва в изявление на външното министерство в Мадрид.
Испания, бившият колониален владетел на Боливия, също така призова "всички участници да избягват да прибягват до насилие" и "гарантират безопасността на всички боливийци ... включително на самия бивш президент Моралес, неговите роднини и членовете на неговата администрация".
Испанското правителство заяви, че провеждането на нови избори „възможно най-скоро“ ще бъде най-добрият начин „за излизане от настоящата криза“.
Моралес, който стана първият президент на Боливия, произлизащ от коренното население на страната, през 2006 г., подаде оставка в неделя, след като загуби подкрепата на ръководителите на полицията и въоръжените сили.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка

ТАСС: Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка

11 Ноември 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Ла Пас. Президентът на Боливия обяви, че подава оставка, предава ТАСС.
„Подаваме оставка, за да не бъдат подлагани на нападки нашите братя и сестри от държавната администрация“, заяви държавният глава в обръщение, предадено чрез социалните мрежи.
Моралес смята, че в страната се провежда държавен преврат. „Братя и сестри, искам да ви кажа, че нашата борба не завършва. Ще продължим да се борим за равенство и мир“, добави той. „Сега мое задължение като президент е да намеря начин да успокоя ситуацията“, подчерта Моралес.
По-късно на пресконференция в Чиморе, излъчена по телевизионния канал TeleSUR, Моралес съобщи, че няма да напусне Боливия след оставката си.
„Няма да си тръгна от Боливия, нямам причини да бягам“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Боливия подаде оставка

AFP: Президентът на Боливия подаде оставка

11 Ноември 2019 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Ла Пас. Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка след продължили три седмици протести заради оспорваното си преизбиране, след като армията и полицията оттеглиха подкрепата си за него, предава AFP.
"Подавам оставка от поста си като президент", заяви в телевизионно обръщение левият президент Моралес, като отбелязва бързо развиващите се събития, в които няколко министри и висши служители , както и армията и полицията оттеглиха подкрепата си за него.
Моралес, който е на 60 години и е на власт от 2006 г., бе обявен за победител в президентските избори на 20 октомври с малка разлика, което му осигури четвърти мандат.
Опозицията обаче заяви, че е имало измама при преброяването на гласовете и започна улични протести в продължение на три седмици, по време на които са загинали трима души, а стотици са ранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.