НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Газовата връзка Гърция-България е от стратегическо значение за гарантиране енергийната сигурност в региона

Премиерът Бойко Борисов: Газовата връзка Гърция-България е от стратегическо значение за гарантиране енергийната сигурност в региона

15 Ноември 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Солун. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Съединените американски щати в Гърция Джефри Пиат. Разговорът бе в рамките на Четвъртата среща на върха в Солун. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Акцент по време на срещата бе диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Министър-председателят Борисов припомни постигнатия напредък по изграждането на газовата връзка Гърция-България, която е от стратегическо значение за гарантиране енергийната сигурност в региона. Премиерът акцентира и върху извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар - 396 млн. куб. метра, в това число 182 млн. куб. метра газ с произход САЩ.
Премиерът Бойко Борисов и посланик Пиат обсъдиха и участието на България като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция. Българската страна е взела решение да участва с 20% в капитала на проектната компания. В момента „Булгаргаз“ прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест.
В хода на разговора беше дадена висока оценка за сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната като партньори в НАТО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Тревожи ме разделението в обществото в  Северна Македония по темата Европейски съюз

Премиерът Бойко Борисов: Тревожи ме разделението в обществото в Северна Македония по темата Европейски съюз

14 Ноември 2019 | 22:04 | Агенция "Фокус"
Солун. Тревожи ме разделението в обществото Северна Македония по темата Европейски съюз – начинът, по който те гледат на подписването на Преспанското споразумение. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата разговорите между премиерите на Четвъртата среща на върха в Солун. „Една държава трябва да има много ясна заявка от всички, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път. Заев направи чудеса. Но ние трябва да сме сигурни, че и другите основни политически партии в страната мислят по същия начин. Ние всички знаем, че в политическия процес какво може да се случи. Нека да сме сигурни в това, което ще направят те в бъдеще. - и Македония, и Албания. Ние знаме, че там много се стараят колегите в Албания, но още са далече от критериите на ЕС. За България беше лесно, защото всички политически партии декларираха, че ЕС и НАТО е приоритет. Ние трябва да се постараем да помогнем на Заев да обедини обществото в Северна Македония по тази тема. С всички сили подкрепяме колегите“, каза още Борисов.
„За връзките ни с Гърция от началото на годината досега 15% е ръстът в стокооборота. Аз съм убеден, че няма гръцки стопанин, който да е дошъл в България и да се оплакал. Аз съм по-консервативен и много внимавам с анализите. Вече над 10 г. ние не пипаме данъци и не си позволявам дори да си го помисля. Защото при нас 20% е ДДС, 10% плосък данък. Говоря само за България, за инвеститорите, за бизнеса - те знаят 10% плосък данък. Като се прибавят разходите на практика те плащат в порядъка на 7-8 процента данък“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис, политически анализатор: Преспанското споразумение няма да бъде коментирано на Срещата на върха в Солун

Йоаким Каламарис, политически анализатор: Преспанското споразумение няма да бъде коментирано на Срещата на върха в Солун

14 Ноември 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Преспанското споразумение няма да бъде коментирано на Срещата на върха в Солун с участието на премиерите на България, Гърция и Република Северна Македония Бойко Борисов, Кирякос Мицотакис и Зоран Заев. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Йоаким Каламарис, бизнесмен, политически анализатор и университетски преподавател. Според анализатора тримата премиери ще обсъждат геополитически въпроси, сред които енергийната сигурност и позицията на Скопие относно името на страната. „ В Северна Македония има сериозни политически и граждански брожения. Не е тайна, че политическите опоненти на Зоран Заев ще бъдат победители на следващите избори, които той предизвика“, каза експертът и допълни, че предсрочните избори в Северна Македония ще доведат до дестабилизация. Той подчерта, че разчита основно на нюха на българския премиер, който е по-динамичен и с повече управленски и административен стаж. Йоаким Каламарис коментира, че срещата днес е много близо исторически със срещата на президента на Китай в Гърция, обединила всички политически сили в страната. „Фокусът между Русия и САЩ не е решаващ, става въпрос най-вече за Китай. Колебанието на тримата премиери ще бъде голямо, но резултатът от срещата ще бъде интересен“, допълни Йоаким Каламарис. Според него на срещата в Солун ще бъде обсъдена и темата за инвазията на нелегалните емигранти. „Тази невероятна епидемия за нашите страни трябва да спре. В момента е изкривена цялата европейска политика, защото следвайки международното право и ООН, тези, които имат право да дават политическо убежище на нелегалните имигранти от страни, в които не се води война, като Пакистан, Афганистан и Бангладеш, не са нито Гърция, нито другите страни от региона. Първата държава има право да разглежда подобни ситуации, а първата държава е Турция, която изтъргува този процес. В момента има геополитическа гавра с понятието убежище“, коментира Йоаким Каламарис. Би било добре не само геополитическите и енергийни ресурси да са приоритет на тази среща, а най-вече суверенитета на страните в региона и православието, което трябва да се поддържа и да остане, препоръча политическият анализатор. Според него като цяло ситуацията в Европа е сложна заради Брекзит и финансовите сътресения в Италия, Испания, Португалия, както и в други страни от Централна Европа. По отношение на бизнеса Йоаким Каламарис посочи, че развитието му трябва да се разглежда на база истинско обединение на икономически усилия и синергия, най-вече между България и Гърция за развитието на геоикономиката в региона.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха в гръцкия град

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха в гръцкия град

14 Ноември 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Солун. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха в гръцкия град. Форумът е двудневен и се провежда под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос. На Срещата на върха ще бъдат и премиерите на Гърция и Република Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В общия стремеж към засилването на регионалното сътрудничество участниците във форума ще обсъдят перспективите за развитие на бизнеса и икономическия растеж в страните. Реализацията на съвместните транспортни и енергийни проекти и разширяването на потенциала в секторите от регионален интерес също ще бъдат част от темите на Срещата на върха.
Преди старта на форума министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят възможностите за засилването на двустранния политически и икономически диалог.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

14 Ноември 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Солун. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Гърция за участие в Четвъртата среща на върха в Солун. Това съобщиха правителствената информационна служба. Форумът е под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос и ще се проведе на 14 и 15 ноември. На срещата ще бъдат и премиерите на Гърция и Република Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев.
По време на форума ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на бизнеса и икономическия растеж в страните от региона. В контекста на засилването на регионалното сътрудничество, участниците ще дискутират възможностите за увеличаване на инвестициите, продължаването на транспортните и енергийните инфраструктурни проекти, които ще допринесат за икономическия прогрес и свързаността на страните в региона и в Европа.
Преди форума министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис. Акцент в разговора между двамата правителствени ръководители ще бъде продължаването на развитието на двустранното стратегическо партньорство, като фокус ще бъде поставен върху реализацията на регионалните транспортни и енергийни проекти, както и върху възможностите за стимулиране на търговско-икономическите връзки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.