НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

N1 (Сърбия): Косово предупреди ЕС да не поставя диалога с Белград като условие за либерализиране на визите

N1 (Сърбия): Косово предупреди ЕС да не поставя диалога с Белград като условие за либерализиране на визите

16 Ноември 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовското външно министерство заяви, че „опитите на някои служители в Брюксел да свържат либерализацията на визите с края на диалога Белград – Прищина за нормализация са грешни“, предава сръбския телевизионен канал N1.
Министерството заяви, че „въвеждането на неконструктивни методи затруднява целта“ и създава база за неразбирателство и грешни интерпретации.
„Подобна идея нарушава свободата на движението и представлява смесица от два процеса, които не трябва да са свързани“, заяви министерството в своето съобщение.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Сръбският президент Вучич заяви, че страната му ще продължи с реформите в името на своите граждани

„Вечер“ (Македония): Сръбският президент Вучич заяви, че страната му ще продължи с реформите в името на своите граждани

9 Ноември 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Женева. Сърбия провежда реформи в името на своите граждани и своето бъдеще, заяви сръбският президент Александър Вучич в Женева, където участва в стратегически диалог за Западните Балкани, организиран от Световния икономически форум, пише македонското издание ”Вечер“.
Той добави, че не е могъл да получи отговор от представителите на водещите страни какво е бъдещето на Сърбия.
„Попитани какво е нашето бъдеще, те не можаха да отговорят ", каза Вучич.
Президентът на Сърбия обяви по-рано, че ще проведе нова среща с френския президент Еманюел Макрон в Париж и каза, че ще попита кои са страните, които могат да се присъединят към Европейския съюз на този етап.
„Важно е ЕС да вземе решение за по-нататъшния европейски път на страните от Западните Балкани. Важно беше да се чуе от различни части на Европа, че трябва да се вземе решение относно нашия регион“, добави президентът.
„За мен беше много важно да се срещна с Макрон в идните дни“, каза още Вучич.
Той подчерта, че трябва да се вземе решение за това кой може да се присъедини бързо към ЕС и кой не е изпълнил изискванията на Общността на този етап.
"Тези, които не виждат, че се нуждаем от ЕС толкова, колкото те се нуждаят от нас, не разбира добре бъдещето на европейската политика", каза сръбският президент.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Западните Балкани се нуждаят от ЕС толкова, колкото и той се нуждае от тях

Александър Вучич: Западните Балкани се нуждаят от ЕС толкова, колкото и той се нуждае от тях

9 Ноември 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Женева. Тези, който не виждат, че Западните Балкани се нуждаят толкова от Европейския съюз, колкото Брюксел от региона, не разбират добре бъдещето на европейската политика, заяви сръбският президент Александър Вучич, след лидерската среща в Женева, предава македонската телевизия “Сител“.
"Когато мислите, че сте на върха на силата си, (...) тогава не забелязвате колко други има, които са гладни, жадни", каза още Вучич.
Той каза, че не разбира напълно позицията на ЕС за това, че десет държави от еврозоната уж издържат другите 17 държави-членки и използват това като аргумент срещу разширяването в Западните Балкани .
Вучич все пак заяви, че не трябва да изнасяме лекции на Европа и че това е тяхното решение, а той е готов пред сръбските депутати да говори свободно за това, което се случва в Европа и света.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Страните от Западните Балкани се надяват на хърватското председателство

A1 On (Македония): Страните от Западните Балкани се надяват на хърватското председателство

8 Ноември 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Женева. Страните от Западните Балкани се надяват на хърватското председателство на Съвета на ЕС за положителен отговор от Европейския съюз в Загреб, пише македонският информационен портал A1 On.
Хърватският премиер Андрей Пленкович подчерта, че Хърватия възнамерява да помогне на своите съседи и би било "идеално да се постигнe консенсус" за започване на преговори със Скопие и Тирана до май.
„Ние не сме нито прекалени оптимисти, нито големи ентусиасти, но този процес трябва да продължи. Без тази перспектива не можем да разчитаме на ускорено икономическо развитие, истински демократични ценности и сътрудничество и съответно по-нататъшно повишаване на стабилността и сигурността на нашите непосредствени съседи“, каза Пленкович.
Той коментира и паметника на генерала от Югославската народна армия Младен Братич, който ръководи офанзивата на Вуковар по време на войната за независимост на Хърватия.
Пленкович обяви, че Хърватия ще изпрати официална протестна нота до Сърбия, като подчерта, че е казал същото на сръбския президентът Александър Вучич. Той добави, че Вучич е поканен да посети Загреб, а дали ще дойде, трябва да реши сам.
Реакцията веднага бе последвана думите на от сръбския президент, който попита защо в Хърватия има имена на улици на хора, осъдени за тероризъм в Швеция. „ Как хърватските журналисти не ги е срам да ме питат за това и да имате улица „Миле Будак“? И дали ще дойда в Загреб ще реша скоро“, каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Външният министър на Гърция обсъди регионални проблеми с колегите си от Турция и Македония

ANA-MPA: Външният министър на Гърция обсъди регионални проблеми с колегите си от Турция и Македония

8 Ноември 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Женева. Външният министър на Гърция Никос Дендиас проведе среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Женева в кулоарите на Световния икономически форум за стратегически диалог за Западните Балкани. Според дипломатически източници Дендиас е обменил мнения с Чавушоглу по въпроси от двустранен и регионален интерес, предава гръцката агенция ANA-MPA.
Веднага след срещата си с Чавушоглу, Дендиас се срещна с външния министър на Северна Македония Никола Димитров в светлината на неотдавнашното решение на ЕС да откаже да определи дата за започване на преговори за присъединяването на страната към ЕС. Гръцкият министър посочи Гърция като твърд и постоянен поддръжник на европейските перспективи на Северна Македония, като същевременно отбеляза необходимостта от стриктно спазване на условията на Преспанското споразумение в неговата цялост. Двамата министри са се съгласили от необходимостта за заздравяване на двустранните отношения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител“ (Македония): В Женева се срещат делегации на Северна Македония и Гърция

“Сител“ (Македония): В Женева се срещат делегации на Северна Македония и Гърция

8 Ноември 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Женева. В кулоарите на срещата на "Световния икономически форум за стратегически диалог по Западните Балкани" се срещат премиерът на Северна Македония Зоран Заев и министърът на външните работи Никола Димитров с ръководителя на гръцката дипломация Никос Дендиас, предава скопската телевизия “Сител“.
На срещата се очаква да бъде обсъдено Преспанското споразумение, както и европейските перспективи на Северна Македония.
Дендиас заяви в интервю по-рано, че Европейският съюз е „създал политическа пропаст“ за Северна Македония и за Албания, като не им е предоставил дата за започване на преговори за присъединяване. Той коментира, че това „изчакване“ не е политика и изобщо не е позиция.
Министърът обясни, че ще използва срещата със Заев и Димитров, за да се информира и да изслуша техните позиции, като паралелно с това Атина ще разговаря и с Италия и Германия, понеже европейската перспектива на страните от региона е въпрос от интересите и на Гърция.
Говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас каза вчера на пресконференция, че разговорите ще бъдат фокусирани върху Преспанския договор и прилагането на реформите.
“Разговорите ще се фокусират върху това как да се продължи с реформите и как Гърция ще подкрепи тяхното прилагане, както досега. По отношение на Преспанския договор, позициите ни са познати, трябва да има правилно и без отстъпки придържане към договора“, каза Гениматас.
Той беше попитан дали Гърция възнамерява да вземе инициативата за европейската перспектива на Северна Македония и Албания и отговори, че е необходимо да се разгледа ситуацията, да се създадат благоприятни и подходящи условия и всички стъпки да се предприемат внимателно.
„Не можем да очакваме от утре да се променят декларираните позиции на водещите страни от ЕС. Това, което трябва да направим е да работим, за да се постигнат условия, които ще позволят сравнително бърз (…) напредък в желаната посока“, заяви говорителят на гръцкото външно министерство.
Дендиас заяви, че е нужно правилно изпълнение на договореностите и обясни, че нито една от страните не може в рамките на международното право да говори за невалидност на договора, понеже всяка държава, която има минало, настояще и бъдеще има и приемственост и трябва да зачита споразуменията.
Той допълни, че настоящото правителство в Скопие не се държи като предишното и спазва Преспанското споразумение.
В същото време той обясни, че няма възможност да бъде върнато старото име на Северна Македония.
„Позицията на гръцкото правителство е ясна, изобщо няма никаква възможност за промяна на името на Северна Македония. Какво и друго да се твърди, дори и от съседните страни, според мен е (…) неприемливо като основа за дискусия“, допълни министърът.
Относно Преспанското споразумение и неговото прилагане, говорителят на гръцкото външно министерство заяви, че Атина внимателно следи дали другата страна изпълнява задълженията си. Той каза, че в гръцкото външно министерство е създадена работна група за наблюдение.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas (Сърбия): Вучич очаква в Женева да бъде обсъден диалогът с Прищина, изненадан е от отсъствието на представители на Косово

Srbija Danas (Сърбия): Вучич очаква в Женева да бъде обсъден диалогът с Прищина, изненадан е от отсъствието на представители на Косово

8 Ноември 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич, който представя страната на Стратегическия диалог за Западните Балкани, организиран от Световния икономически форум в Женева, сподели, че очаква сред обсъжданите теми да бъде и тази за преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина. Той сподели, че е изненадан от отсъствието на представители на Косово на събитието, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.
След пристигането си в швейцарския град Вучич заяви, че очаква сериозни дискусии с важни хора. Освен сръбският президент, във форума в Женева участват новоизбраният Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб, и премиерите на Хърватия и Албания, Андрей Пленкович и Еди Рама.
В рамките на посещението си Вучич ще проведе отделни срещи с председателя и члена на Управителния съвет на Световния икономически форум Берже Бренде, директора за регионални стратегии, Европа и Евразия и член на Изпълнителния съвет на Световния икономически форум Мартин Ларкин, както и с председателя на Европейския съюз Банка за възстановяване и развитие Сумо Чакрабарти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Лидерите на Западните Балкани засилват икономическото сътрудничество на среща в Женева

„Нова Македония“ (Македония): Лидерите на Западните Балкани засилват икономическото сътрудничество на среща в Женева

8 Ноември 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Женева. Лидерите на страните от региона участват в среща, организирана от Световния икономически форум в Женева, на тема „Стратегически диалог за Западните Балкани“, съобщава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
В текущата работна сесия участват лидери от страните от Западните Балкани и от по-широкия регион, представители на Европейската комисия, организации от Европа и представители на Световния икономически форум.
Целта на срещата е да се засили икономическото сътрудничество между страните от региона, процес, който продължава и се задълбочава. Експертизата и подкрепата на Световния икономически форум са особено важни в контекста на необходимостта от иновации, от инвестиране в човешки потенциал в страните от Западните Балкани, от насърчаване на конкурентоспособността на местните компании, и от регионалното развитие като цяло.
Фокусът на дискусиите по време на работната сесия е върху икономическия и политически климат в Европа, т.е. предизвикателствата и възможностите в политическата и икономическата област, насочени към положително развитие на страните от Западните Балкани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в централата на Световния икономическия форум в Женева

Премиерът Бойко Борисов пристигна в централата на Световния икономическия форум в Женева

8 Ноември 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Женева. Премиерът Бойко Борисов пристигна в главната централа на Световния икономическия форум в Женева, където участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов, заедно с държавни и правителствени ръководители и външни министри от Балканите и от страни-членки на Европейския съюз, ще проведат дискусия за регионалното сътрудничество и насърчаване на помирението, които са ключови за стабилността и икономическия прогрес. Участниците също ще бъдат информирани за инициативите на Световния икономически форум за подкрепа на публично-частното сътрудничество в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“

Премиерът Бойко Борисов ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“

8 Ноември 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Женева. Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Женева, където ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов, заедно с държавни и правителствени ръководители и външни министри от Балканите и от страни-членки на ЕС ще проведат дискусия за регионалното сътрудничество и насърчаване на помирението, които са ключови за стабилността и икономическия прогрес. Участниците също ще бъдат информирани за инициативите на Световния икономически форум за подкрепа на публично-частното сътрудничество в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество

Премиерът Бойко Борисов: Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество

7 Ноември 2019 | 22:35 | Агенция "Фокус"
София. Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество. ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Женева по време на работната вечеря с участниците в лидерската среща, посветена на стратегическия диалог за Западните Балкани, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Премиерът Борисов изтъкна последователните усилия на България по темата, като специално акцентира върху огромната работа, свършена по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и върху предстоящото председателство на Берлинския процес, което ще имаме съвместно с Република Северна Македония. „Необходимо е да развиваме модерна инфраструктура, дигитална свързаност и контактите между хората. Инвестициите в човешкия капитал и младите хора също са от изключително значение за бъдещето“, заяви министър-председателят Борисов. Премиерът акцентира върху разширяването на транс-европейската транспортна мрежа към региона и цялостното изграждане на Коридор No 8, който ще свърже Черно с Адриатическо море и така ще се отключи потенциалният пазар от 18 милиона потребители в Западните Балкани.
„Когато говорим за железопътни линии, магистрали и пристанища, трябва да говорим и за дигиталната инфраструктура, която ще ускори икономическия растеж и ще подобри живота на хората“, отбеляза още премиерът Борисов. Той изтъкна подкрепата на България за Дигиталната програма за Западните Балкани, по линия на която се отделят 30 милиона евро за изграждането на инфраструктура на широколентов достъп в региона. Министър-председателят добави, че за 2019 г. страната ни е отделила за региона 3.41 милиона лева като част от официалната помощ за развитие, а български оператори предоставят роуминг пакети за страните от Западните Балкани на единична цена до пет пъти по-ниска от тази, определена в Дигиталната програма. Като друга ключова тема за региона премиерът Борисов посочи енергийната сигурност, свързаността и диверсификацията. Министър-председателят специално акцентира върху работата на българското правителство по изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, както и по отношение на „Балкански поток“.
„Трябва да използваме пълноценно времето до срещата на върха в Загреб и да продължим диалога и усилията по разширяването. Не бива да се обезкуражаваме, при толкова важен за бъдещето на ЕС въпрос като Западните Балкани. Заедно, трябва да бъдем решителни и целенасочени, да продължим да работим докато целта не бъде постигната“, каза в заключение министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че общата цел е в Европа да има стабилност, сигурност и просперитет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Женева, където ще участва в лидерската среща, посветена на Западните Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Женева, където ще участва в лидерската среща, посветена на Западните Балкани

7 Ноември 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Женева. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Женева, където ще участва в лидерската среща, посветена на Западните Балкани. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата се организира от Световния икономически форум като израз на ангажимента му да служи като надеждна платформа за публично-частно сътрудничество и за засилване на положителното развитие в региона и извън него. В този контекст Форумът свиква лидерите от Западните Балкани и ключови партньори в централата си в Женева за задълбочена дискусия. Лидерската среща се подкрепя активно от Клаус Шваб, основател и изпълнителен директор на Световния икономически форум, и ще се ръководи от нейния президент Бьорге Бренде. Преди официалния старт на срещата, днес участниците се събират на работна вечеря, като сред обсъжданите теми ще бъде и формирането на позитивна бъдеща перспектива за Западните Балкани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“

Премиерът Бойко Борисов ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“

7 Ноември 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Женева, където утре ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум. Премиерът Борисов, заедно с държавни и правителствени ръководители и външни министри от Балканите и от страни-членки на ЕС, ще проведат дискусия за регионалното сътрудничество и насърчаване на помирението, които са ключови за стабилността и икономическия прогрес. Участниците също ще бъдат информирани за инициативите на Световния икономически форум за подкрепа на публично-частното сътрудничество в региона. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Преди утрешния официален старт на срещата, по-късно днес премиерът Бойко Борисов ще участва в работна вечеря, на която лидерите ще обсъдят новите предизвикателства и възможности, които оформят политическия и икономически климат в Европа. В контекста на актуалната ситуация в Западните Балкани, тема на дискусия ще бъде и формирането на позитивна бъдеща перспектива за региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.