НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Die Welt: Маас обвинява Крамп-Каренбауер в подкопаване на германската външна политика

Die Welt: Маас обвинява Крамп-Каренбауер в подкопаване на германската външна политика

5 Ноември 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Първият дипломат на Берлин Хайко Маас (ГСДП) се дистанцира от плана на министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) за Сирия в рамките на еднодневното си посещение в Турция. „Навсякъде ни казват, че това не е реалистично предложение", подчерта тогава Маас. С натиска си за създаване зона за сигурност в Северна Сирия под егидата на ООН Крамп-Каренбауер шокира много партньори в международната организация. Ето защо Маас я обвини в нанадяне на щети на германската външна политика, отбелязва националният ежедневник Die Welt.
Маас смята, че предложението на лидера на ХДС „не е било координирано в рамките на федералното правителство или дори в рамките на Съюза (ХДС/ХСС)... Подобно нещо не прави добро впечатление нито в Германия, нито извън нея“, подчерта външният министър на ФРГ.
Неговите забележки относно предложението на Крамп-Каренбауер бяха откроени още на съвместната пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара, отбелязва изданието.
Посещението на Маас в Турция беше силно критикувано, най-вече от редиците на ХДС, откъдето определиха визитата му като „скандална“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руското министерство на отбраната обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол в други страни

ТАСС: Руското министерство на отбраната обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол в други страни

26 Октомври 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ участва в контрабанда на сирийски петрол в други страни, като доставките се охраняват от американски частни военни компании и спецчасти, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предава ТАСС.
„Под закрилата на американски военнослужещи и сътрудници на техни частни военни компании, цистерни с нефт от петролните находища в Източна Сирия влизат контрабандно в други страни. В случай на нападение срещу тях, спецчастите на САЩ и авиацията неизменно се намесват“, заяви Конашенков.
Той добави, че петролът се произвежда от оборудване, осигурено чрез заобикаляне на всички американски санкции от водещи западни корпорации.
"А приходите от контрабандата на сирийски петрол чрез посреднически фирми, отиват в сметките на американските частни военни компании и спецслужби", каза още Конашенков.
Според министерството, при цена на един барел сирийски контрабанден нефт от 38 долара, месечните приходи от този "частен бизнес" надхвърлят 30 милиона долара.
„За такъв непрекъснат финансов поток, освободен от контрола и данъците на американската държава, ръководството на Пентагона е готово да охранява и защитава нефтените находища в Сирия от (...) „Ислямска държава“ добави представителят на руското министерство.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Не се изненадвайте, ако Доналд Тръмп признае кюрдска държава

The Jerusalem Post: Не се изненадвайте, ако Доналд Тръмп признае кюрдска държава

25 Октомври 2019 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Медиите яростно атакуваха американския президент Доналд Тръмп заради решението му да позволи на Турция да поеме контрола над сирийските земи, окупирани от кюрдите, пише Майк Еванс от американския вестник The New York Post в материал, предназначен за израелското англоезично издание The Jerusalem Post и представен без редакторска намеса.
Малко хора наистина разбират Доналд Тръмп. Той не е като никой друг президент. Той мисли извън рамките. Как е възможно президент, който е толкова силен в отбраната и патриотизма, да вземе такова решение, освен ако знае нещо, което ние не знаем?
Когато президентът Тръмп пътуваше до Йерусалим, той беше посрещнат от 220 масивни билборда, инсталирани от мен, на които пишеше: „Тръмп прави Израел велик.“ Президентът е приятел на Сион. Мнозина ме питаха: „Защо правиш това? Той не признава Йерусалим. Просто се усмихнах и отговорих: „Не познавате Доналд Тръмп!“
Вярвам, че президентът има план за признаване на кюрдския суверенитет и държавност. Мнозина са го наричали „Кир от Мидия“ - Кир Велики. Кюрдският народ е потомък на древните мидийци. Мъдреците, които донесли дарове в чест на раждането на Исус, също били мидийци. Вярвам, че президентът има дар за тях.
Регионалното правителство на Кюрдистан в Ербил проведе референдум за независимост през септември, като 92,7% от 3,3 милиона гласа бяха подадени в подкрепа на отцепването. Избирателната активност е била малко над 72%. Кюрдите в Ербил носеха знамена, за да покажат подкрепата си преди гласуването. Централното правителство в Багдад не иска иракски Кюрдистан да се отдели. Това доведе до въвеждането на ограничения за кюрдите - Багдад пое контрола над въздушното пространство на региона, както и властта над граничните пунктове, свързващи Иракски Кюрдистан със съседните страни.
Президентът Тръмп обича да казва „Весела Коледа“, така че не се изненадвайте, ако обяви коледен подарък за кюрдите. Суверенна кюрдска държава на границата на Иран, съчетана с американската военна сила, би била мат - не само на Иран, но и за иракското правителство, което третира САЩ с такова пренебрежение.
Няма съмнение, че Тръмп не храни уважение към Ердоган. Ако си спомняте, президентът заплаши икономиката на Турция, само защото турският президент отказа да освободи американския пастор Андрю Брънсън.
Няма абсолютно никаква любов, между турците и държавите от Сунитския Персийски залив, особено Саудитска Арабия, или между Турция и Израел. Вярвам, че президентът Тръмп е дал на Турция това, което са искали, преди той да признае суверенна кюрдска държава.
Евангелистите избраха Доналд Тръмп - защото те го разбират и той ги разбира. Когато вземе това решение, радостта сред евангелистите ще бъде по-голяма, отколкото на Четвърти юли. Същото може да се каже и за държавата Израел: Той разбира, че нациите трябва да бъдат свободни.

Превод : Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши, че ще въведе санкции срещу Турция, ако открие огън срещу изтеглящите се кюрди

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши, че ще въведе санкции срещу Турция, ако открие огън срещу изтеглящите се кюрди

25 Октомври 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати ще наложат санкции на Турция, ако въоръжените сили на тази страна открият огън по кюрдските войски, напускащи зоната на сигурност в Северна Сирия. Това обяви в петък американският президент Доналд Тръмп на страницата си в социалната мрежа “Туитър“, цитиран от TACC.
"Турция напълно разбира, че не трябва да се стреля по кюрди, напускащи територията, която ще бъде определена като зона за сигурност и се насочват към съседни райони. Не е необходимо да се повтаря, че ще бъдат налагани мащабни санкции в случай на нарушения", написа той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Германия коментира меморандума между Русия и Турция за Сирия

РИА Новости: Германия коментира меморандума между Русия и Турция за Сирия

25 Октомври 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германското министерство на отбраната заяви, че НАТО не счита меморандума от Сочи за Сирия между Турция и Русия за "дългосрочно политическо решение", предава РИА Новости.
В същото време алтернативата на Берлин за международен контингент в зоната за сигурност в Сирия все още не разполага с достатъчно подкрепа.
По-рано Русия и Турция се договориха за това кюрдските войски да се изтеглят от 30-километровата гранична зона, където да започнат да патрулират руско-сирийски сили. Москва заяви, че Русия и Турция са потвърдили, че основната цел на меморнадума е да се защити териториалната цялост на Сирия и че споразуменията са в интерес на европейските държави.
"Те бяха обединени във факта, че споразумението в Сочи не е дългосрочно политическо решение. Подчерта се, че може да бъде осъществено друго решение, с участието на международната общност", заяви представител на германското министерство на отбраната.
На въпрос дали Германия разполага с подкрепа от страна на съюзниците си в НАТО за своя план за международна зона за сигурност в Северна Сирия, изложен от министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, представителят отговори, че Алиансът все още има нужда да обсъди предложението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Партньорите от НАТО реагират предпазливо на плана на Крамп-Каренбауер за Сирия

Der Tagesspiegel: Партньорите от НАТО реагират предпазливо на плана на Крамп-Каренбауер за Сирия

25 Октомври 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Берлин/Брюксел. Министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер среща сдържани реакции от партньорите от НАТО за плана си за Северна Сирия. Американският й колега Марк Еспер приветства инициативата, но подчерта, че САЩ няма да се включат в нея. Европейските съюзници изказаха признание на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, че Берлин изобщо има инициатива. Публично обаче никоя държава категорично не застана зад предложението на лидера на ХДС, коментират в редакцията на берлинския вестник Der Tagesspiegel.
И все пак Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, подкрепяща идеята за международно контролирана зона за сигурност. Самата Крамп-Каренбауер говори за „много обнадеждаващи" първи разговори. Но тя също така подчерта: „Това ще бъде дълъг процес, труден път“.
Коалиционният партньор на ХДС – ГСДП се противопостави открито на предложението на Анегрет Крамп-Каренбауер. Това означава, че в Брюксел тя не говореше от името на федералното правителство. Външният министър Хайко Маас също направи предпазлив коментар в Бундестага. След това обяви изненадващо, че в събота ще посети Турция, за да настоява за окончателно прекратяване на огъня в Северна Сирия. Той също така иска да призове за спазване на международното право при справяне с бежанците и подкрепа за политически мирни усилия за Сирия.
Кюрдските милиции в Северна Сирия подкрепиха предложението на министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер за международно контролирана зона за сигурност. „Въпреки че (предложението) все още се обсъжда, ние гласуваме „за“ от своя страна", подчерта командващият Сирийските демократични сили (СДФ) генерал Маслум Абди.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче все още счита за възможни военните действия. „Ако терористичната организация продължи да тормози страната ни от тези региони, тогава ние ще продължим плана си за настъпление тук", предупреди Ердоган. Така той влезе в противоречие с президента на САЩ Доналд Тръмп, който по-рано обеща трайно прекратяване на огъня от страна на Турция.
Държавният глава на Турция определи първия дипломат на Берлин като „политически дилетант“, след като Маас обяви ограничения върху германския износ на оръжие в отговор на военната операция на Анкара в Сирия. В тази връзка остава неясно дали двамата ще проведат среща в събота.
Преди две седмици турски сили навлязоха в Сирия, за да изтласкат кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG) от северната част на страната. Анкара ги третира като организация. Успоредно с това американските войски, съюзници на кюрдите, напуснаха района. Във вторник вечерта турският президент Реджеп Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха в Сочи за поредното изтегляне на YPG от граничните райони и съвместен контрол на региона. На фона на тези събития мнозина си зададоха въпроса за смисъла на плана на Крамп-Каренбауер.
Лидерът на ХДС иска сирийските територии по границата с Турция да бъдат защитени от сили на ООН. Как трябва да се събере тази група и дали Бундесверът ще участва в нея, Анегрет Крамп-Каренбауер не поясни. Съгласието за мисията трябва да дойде от Съвета за сигурност на ООН, член на който е Русия. А тя има право на вето. Москва обаче се възприема като защитник на сирийския президент Башар Асад, поради което е малко вероятно предложението да получи „зелена светлина“ от най-важния орган на международната организация.
Американският министър на отбраната Еспер обеща „политическа" подкрепа за предложението на Крамп-Каренбауер. Той обаче призна, че не е запознат в детайли с него. „Не прочетох германското предложение, не го проучих подробно. Доколкото знам, предложението е европейските партньори да извършват съвместни патрули в този нов коридор. Мисля, че това е добре. От известно време САЩ призовават европейските партньори да направят повече за сигурността в тази част на света“.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече изпрати свой представител зв Берлин през юли, за да поиска включването на Бундесвера в сухопътните операции в Сирия. Тогава канцлерът канцлера Ангела Меркел (ХДС) категорично отхвърли искането на Вашингтон.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства принципно инициативата на Крамп-Каренбауер, но също така заяви, че в нея са налице множество въпроси, които остават без отговор. Дори за държави като Франция бе твърде рано за оценка на предложението, разкриха от кръговете на НАТО. Французите обаче също приветстваха факта, че в НАТО изобщо има предложение за действия в Северна Сирия. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс като цяло бе положително настроен. Той обаче подчерта, че ситуацията се е променила напълно след споразумението между Русия и Турция.
Във всеки случай лидерът на ХДС има своята партия зад гърба си. Вече се обсъжда евентуално участие на Бундесвера в международни сили за защита. „Вярвам, че Германия като член на Съвета за сигурност на ООН и инициатор на подобно предложение трябва да участва в него", заяви говорителят за външната политика на фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) Юрген Хард. От друга страна, ГСДП не са склонни да подкрепят инициативата на партньора си. „Това не трябва да се случва. То ще означава милитаризация на германската външна политика и ГСПД не може и няма да се присъедини към подобно нещо“, увери вицепредседателят на партията Ралф Щегнер.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUObserver: САЩ поляха със студен душ германския план за Сирия

EUObserver: САЩ поляха със студен душ германския план за Сирия

25 Октомври 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. САЩ не подкрепиха германския план за изпращане на международни сили в Северна Сирия, предава EUObserver.
Коментирайки резултатите от срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Сочи, министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер предложи Северна Сирия да бъде контролирана от международни сили.„Споразумението от Сочи... не дава основа за политическо решение в дългосрочен план", заяви Крамп-Каренбауер на срещата на НАТО в Брюксел в четвъртък (24 октомври).
„Търсим решение, което да включва международната общност. Това ще бъде дълъг процес, труден път", добави лидерът на германските християндемократи.
Идеята на Крамп-Каренбауер е смела промяна в германската външна политика, която традиционно не подкрепя и се въздържа от задгранични военни действия.
Но САЩ заявиха, че няма да участват. „Предложението е европейските партньори да извършват съвместни патрули в този нов коридор. Смятам, че това е добре", заяви американският министър на отбраната Марк Еспер пред пресата след срещата в централата на НАТО. „[Но] ние не смятаме да допринасяме за тази операция", допълни Еспер.
Малко вероятно е дори германските войски да участват в мисията, защото управляващата в коалицията в Берлин ГСДП не би подкрепила подобна мисия на Бундесвера, подчертава медията. „Това означавало милитаризация на германската външна политика и ГСПД не може и няма да участва в подобно нещо", заяви заместник-председателят на партията Ралф Щегнер.
Военните експерти и посланици на НАТО ще проведат преговори по предложението на Германия в рамките на срещата на върха на НАТО в Лондон през декември, допълва EUObserver. Турският министър на отбраната Хулуси Акар също заяви, че е „много отворен" към предложението на Берлин. Подчертава се, че германският външен министър Хайко Маас ще посети Анкара в събота.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кюрдските сили приветстваха плана на Германия за международна мироопазваща операция в Северна Сирия

AFP: Кюрдските сили приветстваха плана на Германия за международна мироопазваща операция в Северна Сирия

25 Октомври 2019 | 05:54 | Агенция "Фокус"
Камишли. Главнокомандващият кюрдските сили в Северна Сирия приветства германското предложение за международен контингент, който да установи зона за сигурност в региона, предава AFP.
„Ние настояваме и се съгласяваме с това“, заяви Мазлум Абди, главнокомандващият „Сирийските демократични сили“ (СДС), де-факто въоръжените сили на автономния кюрдски регион в Северна Сирия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германският министър на отбраната представи пред НАТО плана си за Сирия, Турция и САЩ го подкрепиха

Reuters: Германският министър на отбраната представи пред НАТО плана си за Сирия, Турция и САЩ го подкрепиха

25 Октомври 2019 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер представи пред страните от НАТО своя план за Сирия, по време на срещата на министрите от Алианса в Брюксел, като получи подкрепа за него от Турция и САЩ, предава Reuters.
В същото време тя получи и предупреждение от генералния секретар Йенс Столтенберг, че новият план ще трябва да включва и ООН.
Крамп-Каренбауер заяви пред страните от НАТО, че в Сирия трябва да се установи международна зона за сигурност, която да включва и Русия, ако ще защитава цивилните в региона и ще продължи борбата срещу „Ислямска държава“.
В същото време тя настоя, че задачата за установяване на патрулите по сирийско-турската граница не трябва да бъде възлагана само на Москва и Анкара.
„Това статукво не е задоволително решение“, заяви тя.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин стигна до споразумение със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, според което Анкара ще се съгласи ограничи военните си операции в Северна Сирия. Въпреки това европейските страни все още са подозрителни за плановете на Турция да премахне кюрдските сили от региона и да ги разоръжи.
Анкара разглежда кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) като терористична организация.
Европейските съюзници от НАТО отдавна се застъпват за идеята да бъдат предоставени повече културни права на кюрдите и по-широка автономия за тях в регионите, където те са мнозинство.
„Споразумението от Сочи не доведе до мир и не предлага база за политическо решение в дългосрочен план. Ние търсим решение, което включва международната общност“, заяви Крамп-Каренбауер пред репортери.
Въпреки, че бяха ясни малко детайли от него, Турция, САЩ и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветстваха плана на германския министър, който е рядко предложение от страна на държава, която се опасява от всякакви военни действия в близкия изток.
„Още преговори са нужни, но турският министър заяви, че е отворен за предложението“, заяви източник на НАТО.
По-рано германският министър се срещна със своя турски колега Хулуси Акар, който пък от своя страна по-късно информира Алианса за действията на Анкара в Северна Сирия.
Столтенберг заяви обаче, че все още няма призиви за мисия на НАТО в Северна Сирия и добави, че дори ако такива имаше, ще има нужда подобно действие да „премине през ООН“.
„Разбира се, не е възможно днес да кажем дали ще е лесно или трудно, затова смятам, че това е предложение, което трябва да се дискутира по-детайлно“, заяви Столтенберг.
Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви преди срещата, че не е разгледал подробно предложението на Берлин, но го подкрепя, след което допълни, че Вашингтон няма да се ангажира с предоставянето на военни сили за него.
„Смятам, че е добро. Смятам, че е добро за тези страни, които искат да се включат и да помогнат да се подобри безопасността в тази част на света“, заяви Еспър.
„Това е нещо, за което ние призовавахме нашите европейски партньори от доста време. Време е да се включим и да направим повече“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германският министър на отбраната представи пред НАТО плана си за Сирия, Турция и САЩ го подкрепиха

Reuters: Германският министър на отбраната представи пред НАТО плана си за Сирия, Турция и САЩ го подкрепиха

24 Октомври 2019 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер представи пред страните от НАТО своя план за Сирия, по време на срещата на министрите от Алианса в Брюксел, като получи подкрепа за него от Турция и САЩ, предава Reuters.
В същото време тя получи и предупреждение от генералния секретар Йенс Столтенберг, че новият план ще трябва да включва и ООН.
Крамп-Каренбауер заяви пред страните от НАТО, че в Сирия трябва да се установи международна зона за сигурност, която да включва и Русия, ако ще защитава цивилните в региона и ще продължи борбата срещу „Ислямска държава“.
В същото време тя настоя, че задачата за установяване на патрулите по сирийско-турската граница не трябва да бъде възлагана само на Москва и Анкара.
„Това статукво не е задоволително решение“, заяви тя.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин стигна до споразумение със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, според което Анкара ще се съгласи ограничи военните си операции в Северна Сирия. Въпреки това европейските страни все още са подозрителни за плановете на Турция да премахне кюрдските сили от региона и да ги разоръжи.
Анкара разглежда кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) като терористична организация.
Европейските съюзници от НАТО отдавна се застъпват за идеята да бъдат предоставени повече културни права на кюрдите и по-широка автономия за тях в регионите, където те са мнозинство.
„Споразумението от Сочи не доведе до мир и не предлага база за политическо решение в дългосрочен план. Ние търсим решение, което включва международната общност“, заяви Крамп-Каренбауер пред репортери.
Въпреки, че бяха ясни малко детайли от него, Турция, САЩ и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветстваха плана на германския министър, който е рядко предложение от страна на държава, която се опасява от всякакви военни действия в близкия изток.
„Още преговори са нужни, но турският министър заяви, че е отворен за предложението“, заяви източник на НАТО.
По-рано германският министър се срещна със своя турски колега Хулуси Акар, който пък от своя страна по-късно информира Алианса за действията на Анкара в Северна Сирия.
Столтенберг заяви обаче, че все още няма призиви за мисия на НАТО в Северна Сирия и добави, че дори ако такива имаше, ще има нужда подобно действие да „премине през ООН“.
„Разбира се, не е възможно днес да кажем дали ще е лесно или трудно, затова смятам, че това е предложение, което трябва да се дискутира по-детайлно“, заяви Столтенберг.
Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви преди срещата, че не е разгледал подробно предложението на Берлин, но го подкрепя, след което допълни, че Вашингтон няма да се ангажира с предоставянето на военни сили за него.
„Смятам, че е добро. Смятам, че е добро за тези страни, които искат да се включат и да помогнат да се подобри безопасността в тази част на света“, заяви Еспър.
„Това е нещо, за което ние призовавахме нашите европейски партньори от доста време. Време е да се включим и да направим повече“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лавров и Чавушоглу обсъдиха прилагането на меморандума за разбирателство

РИА Новости: Лавров и Чавушоглу обсъдиха прилагането на меморандума за разбирателство

24 Октомври 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров е провел телефонен разговор със своя турски колега Мевлют Чавусоглу, във връзка с меморандума за Северна Сирия, съобщава уебсайтът на руското външно министерство, предава РИА Новости.
"Министрите обсъдиха прилагането на меморандума за разбирателство, подписан на срещата на руския президент Владимир Путин и турския президент (Реджеп) Тайип Ердоган в Сочи на 22 октомври. Беше постигнато съгласие за продължаване на координацията на усилията, за да се стабилизира ситуацията в североизточната част на Сирия възможно най-скоро", се казва в съобщението на руското външно министерство.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ няма да позволят на „Ислямска държава“ да възстанови контрола си над нефтените съоръжения в Сирия

Доналд Тръмп: САЩ няма да позволят на „Ислямска държава“ да възстанови контрола си над нефтените съоръжения в Сирия

24 Октомври 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските власти няма да позволят на членовете от терористичната организация "Ислямска държава" да си върнат контрола над нефтените находища в Североизточна Сирия, предава TACC.
Това заяви той в своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
"Нефтените находища, дискутирани в моята реч за Турция и кюрдите вчера бяха държани от „Ислямска държава“, докато САЩ не ги превзе, с помощта на кюрдите. Ние никога няма да позволим на възстановена „Ислямска държава“ да има тези находища“, заяви президентът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кюрдските сили приветстваха плана на Германия за международна мироопазваща операция в Северна Сирия

AFP: Кюрдските сили приветстваха плана на Германия за международна мироопазваща операция в Северна Сирия

24 Октомври 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Камишли. Главнокомандващият кюрдските сили в Северна Сирия приветства германското предложение за международен контингент, който да установи зона за сигурност в региона, предава AFP.
„Ние настояваме и се съгласяваме с това“, заяви Мазлум Абди, главнокомандващият „Сирийските демократични сили“ (СДС), де-факто въоръжените сили на автономния кюрдски регион в Северна Сирия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Германският министър на отбраната обсъди ситуацията в Сирия с турския си колега на срещата на НАТО в Брюксел

РИА Новости: Германският министър на отбраната обсъди ситуацията в Сирия с турския си колега на срещата на НАТО в Брюксел

24 Октомври 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер проведе отделен разговор с турския си колега Хулуси Акар за ситуацията в Сирия в кулоарите на срещата между представители на страните членки на НАТО, предава РИА Новости.
Това заявиха представители на Берлин в НАТО пред репортери.
"Министърът на отбраната се срещна с турския си колега Хулуси Акар в кулоарите на срещата на НАТО, за да обсъди ситуацията в Северна Сирия", заявиха те, без да уточняват резултата от този разговор.
По-рано германският министър проведе двустранна среща с ръководителят на Пентагона Марк Еспър.
Преди това Крамп-Каренбауер обяви, че ще предложи пред НАТО да се създаде международна зона за сигурност в Сирия, на границата с Турция. Според министъра ситуацията в Сирия се отразява негативно на интересите на Европа и в частност на Германия по отношение на сигурността. Тя отбеляза още, че досега действията на Берлин и Брюксел са били твърде пасивни, следователно "импулсът и политическата инициатива" на Германия "имат смисъл". По-късно Крамп-Каренбауер поясни, че е говорила за мисия под егидата на ООН.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО отбеляза намаляване на насилието в Северна Сирия

ТАСС: НАТО отбеляза намаляване на насилието в Северна Сирия

24 Октомври 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО вижда напредък в Сирия и отбелязва намаляване на насилието в североизточната част на страната, след турската операция, но ситуацията все още е много крехка, предава TACC.
Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при пристигането си в Брюксел за срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО.
„Обнадеждава ни фактът, че през последните дни наблюдаваме значително намаляване на насилието. На тази основа трябва да работим за устойчиво политическо решение на кризата в Сирия. Ситуацията все още е нестабилна, но поне виждаме известен напредък“, каза той.
По-рано на пресконференция в Брюксел, Столтенберг отказа да даде оценка на споразуменията между Русия и Турция за нормализиране на ситуацията в Сирия и подчерта, че намаляването на насилието в региона „е резултат от споразуменията между Турция и САЩ“.
Столтенберг заяви, че НАТО няма намерение да провежда мироопазваща операция в Сирия, и смята, че подобна мисия трябва да бъде проведена с разрешението на ООН.
"НАТО не присъства в Сирия. Алиансът все още не е получил призиви за провеждане на операция в Североизточна Сирия. Доколкото разбирам, предложението на германския министър на отбраната е мироопазваща мисия, за която е необходимо решение на ООН", каза той.
"Трябва да обсъдим подробно това предложение преди да бъде взето решение“, заяви още Столтенберг.
Столтенберг също отбеляза, че НАТО все пак обмисля инициативата на Берлин за изпращане на многонационални мироопазващи сили в Североизточна Сирия, като според него това би бил един от елементите на бъдещото политическо решение на конфликта в региона.
"Всички страни от НАТО подкрепят политическо, договорено решение на кризата и германското предложение е един от елементите на такова решение“, подчерта Столтенберг.
„Добре е страните от НАТО, в случая Германия, да представят предложения и идеи как да продължим напред и как да се създадат условия за дългосрочно политическо решение. Разбира се, има много предизвикателства, има много трудности. Идеята за създаване на механизъм, договорен от международната общност за решаване на ситуацията в Североизточна Сирия, е това, което министрите на отбраната ще обсъдят днес", добави той.
По-рано германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер предложи създаването на зона за сигурност, контролирана от международни сили в Северна Сирия, на границата с Турция с участието на Москва и Анкара.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Кремъл разкри целите на Русия в Сирия

„Российская газета“: Кремъл разкри целите на Русия в Сирия

24 Октомври 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Правителството на Русия отговори на изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че малък брой американски войски ще останат в Сирия и обясни към какво ще са насочени всички действия на Москва в Сирия, пише вестник “Российская газета“.
„Позицията ни е добре известна – руски части са разположени в Сирия само на законна основа – по искане на сирийското ръководство“, заяви Димитрий Песков, говорителят на президента на Русия Владимир Путин.
„И крайната цел е пълното изтегляне на всякакви чужди въоръжени сили и чужди военни от територията на Сирия“, подчерта говорителят на Кремъл.
„Тази позиция се споделя от Москва и от Дамаск и тази цел е в крайна сметка приоритет след пълното политическо уреждане (на конфликта)", добави още Песков.
Той коментира и думите на неназован представител на Белия дом за това, че САЩ предупреждават своите парньори в Турция и други страни, че трябва да са внимателни, когато се занимават с Русия.
„Първо, това не са сделки, а меморандум за разбирателство между президентите на двете страни, (Турция и Русия) договорен в Сочи, след резултатите от преговорите. Още веднъж искам да повторя, че е достатъчно да си припомним ситуацията с кюрдите, които вероятно няма да се доверят на обещанията на своите партньори", каза говорителят.
„Трябва да се съсредоточим върху фактическата ситуация, върху реалността“, смята Песков.
„Русия и президентът Путин преследват единствено целта да обезпечат политическото уреждане на Сирия, териториалната й цялост и нейния суверенитет. Именно към това са насочени всички действия в Сирия“, заключи представителят на Кремъл.
На 9 октомври, след оттеглянето на част от военния контингент на САЩ от Северна Сирия, Турция обяви началото на операция „Извор на мира“ в региона, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили, до този момент съюзници на Вашингтон. По-късно президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според меморандума от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия прехвърля допълнителен брой военни полицаи в Сирия

РИА Новости: Русия прехвърля допълнителен брой военни полицаи в Сирия

24 Октомври 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Москва. В светлината на новите предизвикателства още 276 руски военни полицаи и 33 единица техника ще бъдат прехвърлени в Сирия в рамките на седмица. Това разкри източник от Министерството на отбраната пред РИА Новости. В същото време той подчерта, че към настоящия момент в близкоизточната арабска република няма реални военни операции.
След като Москва сключи споразумение с Турция във вторник, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че засега военната полиция разполага с достатъчно сили, за да патрулира договорените територии, но в бъдеще ще е необходимо допълнително оборудване. Министерството на отбраната подчерта, че планира да изясни дали ще бъдат необходими подкрепления за персонала.
След разговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, които се състояха на 22 октомври в Сочи, беше подписан меморандум. Според документа кюрдските „Народни отряди са самоотбрана“ (YPG) ще се изтеглят на 30 километра от границата с Турция, в посока на запад и на изток от зоната на операцията „Извор на мира“.
От сряда части на руската военна полиция и сирийската гранична служба се въвеждат на сирийската страна на сирийско-турската граница, за да улеснят изтеглянето на кюрдите.След това започва съвместно патрулиране на руските и турските военни в рамките на 10 километра от турско-сирийската граница, с изключение на град Камишли.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Путин и Ердоган заставиха Запада да прави глупави грешки

„Взгляд“: Путин и Ердоган заставиха Запада да прави глупави грешки

24 Октомври 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Споразумението между Русия и Турция за разрешаване на ситуацията в Северна Сирия предизвика бурни реакции в Европейския съюз и НАТО. Политиците издигат взаимно изключващи се предложения, споделят своите виждания за решаване на вече несъществуващ проблем. Положението е същото и в САЩ – държавният глава на САЩ Тръмп казва едно, администрацията му - друго, а дипломацията няма общо мнение. Изглежда, че на Запад просто не бяха готови за такова развитие на събитията, коментират в редакцията на руския вестник „Взгляд“.
В сряда министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП) приветства споразумението за продължаване на режима на прекратяване на огъня Северна Сирия, договорено от президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.
В същото време Маас критикува собствения си колега в правителството - министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС). Според Маас международната общност очаква германското правителство да работи като едно цяло и идеи като представената от нея трябва да се предлагат само след съгласуване с колеги в кабинета в Берлин. „Става въпрос за доверието в германската външна политика", обясни раздразнено социалдемократът.
Ден по-рано Крамп-Каренбауер преди това призова за създаване на зона за сигурност под егидата на ООН по сирийско-турската граница, както и изпращане на войници на Бундесвера като миротворци в региона. Идеята веднага побързаха да подкрепят генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и представителят на САЩ в централата на НАТО Кей Бейли Хътчисън.
„Крамп-Каренбауер, очевидно, не разбира, че в тази ситуация влакът на Европа вече е заминал. Сега не може просто да се влезе в Сирия с развяти знамена. Тя все още не е осъзнала, че след споразумението между Путин и Ердоган европейците могат да направят най-много стъпки в защита на кюрдите и някои малки терористични организации от войските на Русия и Турция. В същото време Турция е съюзник на Германия в НАТО, а Русия е най-мощната военна сила“, заяви германският политически анализатор Александър Рар в интервю за вестника.
„Дори да си представим, че Германия ще се включи в подобно начинание, тогава кюрдите ще се нуждаят от подкрепата на Берлин за създаването на собствена независима държава. А това е невъзможно. Крамп-Каренбауер просто допусна груба грешка и постави под въпрос нейната външнополитическа компетентност. А това от своя страна може да нанесе удари върху амбициите й да стане канцлер на Германия“, подчерта Рар.
„Ясно е, че кюрдите не могат да разчитат на своя суверенна държавност и придобиването на автономия или самоуправление. Такава все пак трябва да се добие под нечия егида. В същото време се оказа, че покровителството на САЩ е много ненадеждно, Турция не се разглежда, така че можем да говорим само за това как ще бъде възможно да се стабилизират отношенията под юрисдикцията на Дамаск", добави Федор Лукянов, директор по научната работа на Фонда за развитие и подкрепа на клуба „Валдай“.
Споразуменията, сключени в Сочи, теоретично може да бъдат застрашени от неприятен ход от страна на САЩ. Въпреки това, според Лукянов, Америка сега е погълната от друг проблем - дали ще започне „канонадата срещу Тръмп“. На този фон Пентагонът сега е малко вероятно да работи в Северна Сирия, предположи Лукянов в интервю за „Взгляд“.
Ръководителят на научните изследвания „Диалог на цивилизациите“ Алексей Малашенко вярва, че Сирия и Турция ще трябва да разрешат редица въпроси, за да приложат мирния план.
„Това не е договор, а договореност. Тя ще действа така, както е угодна и за двете страни. И тъй като между страните има нерешени проблеми, което е напълно нормално при подобен конфликт, всичко ще зависи от допълнителни фактори. Например дали ще започне завръщането на сирийските бежанци“, заяви Малашенко. „Асад може да не хареса идеята Турция да връща обратно сирийските мигранти, които са против него“.
Въпреки това Владимир Сотников, водещ изследовател в Института за ориенталски изследвания при Руската академия на науките, смята, че малките различия няма да повлияят за края на гражданската война в арабската република.
„Това споразумение може да доведе до разрешаване на вътрешния сирийски въпрос, въпреки факта, че все още има членове на опозицията, които се противопоставят на законното правителство на Башар Асад", заяви Сотников пред изданието.
Експертът обаче предупреждава, че терористите или умерената сирийска опозиция все още могат да нарушат прилагането на споразуменията, сключени в Сочи. В допълнение, възниква още един проблем - какво да се прави с членовете на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава", които имат гражданство от страна-членка на ЕС. Преди бяха в затвори под закрилата на кюрдите, но сега тези територии постепенно попадат под контрола на Дамаск.
Професорът на Дипломатическата академия, извънреден и пълномощен посланик от II клас Александър Вавилов е по-оптимистичен. Той не изключва помирение между Вашингтон и Дамаск, което доскоро изглеждаше немислимо.
„Американците ще искат да се възползват от възможността да участват във възстановяването на Сирия. Тръмп тържествено обяви, че 1000 американски военнослужещи напускат Сирия. Въпреки това той остави 200 души да охраняват петролните находища в Сирия. Тръмп е бизнесмен и знае къде е изгодно“, казва Вавилов.
Тогава обаче ситуацията отново се обърка: Белият дом заяви, че Америка възнамерява напълно да изтегли войските си от Сирия. Не стана ясно на кого да се вярва: на Тръмп, който говори за войниците, останали да защитават нефтените находища, или на неговата администрация, която твърди, че нито един американец няма да остане в близкоизточната страна.
Американската дипломация се държи не по-малко противоречиво, защото, както изглежда, все още не е имало време да формулира отношението си към споразуменията между Путин и Ердоган. Президентът Доналд Тръмп направи телевизионно обръщение. Той говори в празнична атмосфера: неговият заместник Майк Пенс застана отдясно на президента, а отляво бе другият Майк, държавният секретар.
Тръмп обяви, че отменя всички санкции, които самият той наложи на Турция преди не повече от седмица. Той даде да се разбере, че причините за санкциите са изчезнали, Турция се е поправила, операцията в Сирия е спряна. „Това постигнахме ние, САЩ, и никой друг, никоя друга страна“, заяви Тръмп, без да споменава Русия нито веднъж. Ясно е обаче, че той не може да похвали Русия, нито да я порицае.
За разлика от Тръмп, неговите подчинени бяха принудени по един или друг начин да коментират споразуменията, сключени в Сочи. Постоянният представител на САЩ при НАТО Кей Бейли Хътчисън одобри споразумението между Ердоган и Путин. Освен това, емисарят на Вашингтон не изключи, че Москва „започна опит да се превърне в сила, която стабилизира ситуацията“ в Сирия.
Докато Хътчисън правеше изявлението си в Брюксел, във Вашингтон, нейният колега, специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, не успя да промени реториката. Говорейки пред една от комисиите на Конгреса, той заяви, че задачата на международната общност в тази арабска страна остава сдържането на Русия.
„Инструкциите, дадени ми от държавния секретар Помпео от първия ден и имам всички основания да вярвам, че са му били дадени от президента Тръмп, са в противодействие на усилията на Русия в конфликта в Сирия с цел постигане на военна победа за Асад“, отбеляза дипломатът.
Във вторник президентите на Русия и Турция, след шест часа преговори, се договориха как да разрешат конфликта в Северна Сирия без кръвопролития. Отговорът - кюрдските сили да напуснат зоната за сигурност, а военни на Москва и Анкара да започнат провеждането на съвместни патрули. Путин определи договореностите като „съдбоносни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руската военна полиция ще бъде разположена на два километра от сирийската граница с Турция

ТАСС: Руската военна полиция ще бъде разположена на два километра от сирийската граница с Турция

24 Октомври 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Кобани. Базата на руската военна полиция ще бъде разположена в околностите на сирийския град Кобани (Айн ал-Араб), на около два километра от границата с Турция. Това поясни Игор Серицки, представител на командването на руските сили в Сирия, предава TACC.
„Според споразуменията, постигнати между президентите на Руската федерация и Република Турция [Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган], от обяд на 23 октомври военни части на Руската федерация започнаха патрулиране по сирийско-турската граница. В зоната на патрулирането влиза и град Айн ал-Араб , отвъд Ефрат нашата военна полиция все още не е била. Базата се намира на граничния пункт на няколко километра от града и на два километра от турска територия“, поясни Серицки.
Той отбеляза, че базата се намира на доминираща височина и е оборудвана, включително с комуникационен център. Оттук руската военна полиция заедно със сирийските граничари ще контролират изтеглянето на кюрдските формирования от граничната зона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Германският министър на отбраната заговори за „турска анексия“ в Северна Сирия – и си спечели сериозна критика

Die Welt: Германският министър на отбраната заговори за „турска анексия“ в Северна Сирия – и си спечели сериозна критика

24 Октомври 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер обвини Турция в „анексиране“ на части от Северна Сирия – изявление, което й донесе сериозна критика, отбелязва германският национален ежедневник Die Welt.
„Факт е, че Турция, наш партньор в НАТО – с оглед законни интереси за сигурността си или с потъпкване на международното право, анексира територия (в Северна Сирия). Хората са изгонени оттам", подчерта Крамп-Каренбауер в рамките на посещение на германските войски в Ерфурт.
Външнополитическият експерт на свободните демократи (СвДП) Александър Граф Ламбсдорф я обвини, че разпространява невярна информация. „Ако министърът на отбраната публично показва собствената си некомпетентност по такива сериозни въпроси, то тогава имаме основание да се тревожим", написа Ламбсдорф в социалната мрежа „Туитър“.
Под анексия се разбира принудителното, постоянно включване на територия на друга държава. Турските войски провеждат операция в Сирия, за да се борят с кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG), които Анкара счита за терористична организация, обясняват от редакцията.
Изборът на думи на Крамп-Каренбауер е също противоречив, особено с оглед факта, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз да избягва подобни твърдения – при това още в началото на военната операция на Анкара в Северна Сирия. „Ако се опитате да наречете текущата ни операция окупация, тогава играта ще стане лесна. След това отваряме вратите и ви изпращаме три милиона бежанци", припомня изданието думите на Ердоган отпреди две седмици. Определянето на турските действия като „анексия“ е дори по-лошо от окупация, която – все пак – може да бъде и временна, коментира вестникът.
„Зеленият“ политик Омид Нурипур заяви, че министърът на отбраната трябва да се изразява точно в условия като сегашните. Той изрази и „страх и тревога относно правната основа", според която Крамп-Каренбауер иска да изпрати Бундесвера на стабилизираща мисия в Северна Сирия.
Лидерът на ХДС предложи мисия в контролирана от ООН зона за сигурност за Северна Сирия, но все мълчи по въпроса дали Бундесверът трябва да участва в нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кюрдите обвиниха Турция в употребата на боеприпаси, съдържащи фосфор

ТАСС: Кюрдите обвиниха Турция в употребата на боеприпаси, съдържащи фосфор

24 Октомври 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Камишли. Председателят на изпълнителния комитет на Кюрдския съвет за демократична Сирия Илхам Ахмед обвини турските власти, че в рамките на военната операция в Северна Сирия „Извор на мира“ са използвали забранени боеприпаси, съдържащи фосфор. Твърдението бе представено по време на изслушване в една от подкомисиите на Камарата на представителите на САЩ, предава TACC.
„Турските власти извършиха престъпления срещу човечеството. Използван е фосфор. Все още не можем да проведем разследване, тъй като нямаме възможност", заяви Ахмед. Структурата, която оглавява, е автономен ръководен орган, създаден от кюрдите в североизточна Сирия, и е политическото крило на въоръжената коалиция на Сирийски демократични сили (СДС).
Кюрдският лидер показа и снимки на 13-годишно момче с предполагаеми химически изгаряния от турска бомбардировка над Рас ал-Райн.
По-рано сирийските кюрди обвиниха турската армия, че използва „забранено оръжие" по време на боевете в града. Според канала Rudaw става въпрос за снаряди, съдържащи фосфор и напалм. Източник в здравния отдел в кюрдската автономна администрация в Северна Сирия заяви за канала, че в момента специална медицинска комисия проучва какви оръжия се използват от турските сили. От своя страна, представителят на СДС Мустафа Бали призова международната общност да проведе специално разследване, тъй като кюрдите нямат специалисти.
По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар предупреди, че терористите в Сирия може да използват химическо оръжие, за да обвинят по-късно Анкара в прилагането му.
На 22 октомври президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на среща в Сочи приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в Североизточна Сирия. Според документа руската военна полиция и сирийските военни бяха въведени на 23 октомври в райони, граничещи с турската зона на операция в Сирия. Кюрдските групи получиха 150 часа, за да се изтеглят напълно 30-километровата зона по турската граница, след което военните на Русия и Турция ще започнат съвместни патрули.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят конфликта в Северна Сирия

„Независимая газета“: Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят конфликта в Северна Сирия

23 Октомври 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Преодоляването на кризата в Северна Сирия означава постигане на политическо разрешение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг, пише руският вестник ”Независимая газета“.
Говорейки за наскоро сключеното споразумение в Сочи между Русия и Турция, което се отнася до ситуацията в Северна Сирия, Йенс Столтенберг отбеляза, че „засега е рано да го оценяваме“.
Според генералния секретар на НАТО „първата стъпка в премахването на напрежението в региона е прекратяването на огъня“
„Необходимо е да се засили курсът, даден от съвместното изявление на САЩ и Турция, след което има напредък и се наблюдава значително намаляване на насилието. НАТО подкрепя усилията за политическо уреждане на (конфликта) в Сирия", заяви още той.
Едновременно с намаляването на напрежението, Столтенберг смята, че трябва да се развие и политическия диалог в региона.
Проблемът с разрешаването на "ужасния конфликт" в Северна Сирия ще бъде обсъден от участниците в срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Очаква се представители на Германия да излязат със собствена инициатива по този въпрос.
Генералният секретар заяви, че вече се е срещнал с ръководителя на германското министерство на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която преди това предложи да се създаде международна зона за сигурност в Сирия на границата с Турция. Според съобщенията в медиите, ръководителят на германското министерство е предложил да се включат Москва и Анкара в този проект.
Столтенберг не коментира подробно инициативата на Крамп-Каренбауер, като отбеляза само, че винаги приветства инициативите на членките на НАТО за разрешаването на кризата в Северна Сирия.
„Различни държави трябва да бъдат включени в разрешаването на конфликта“, каза още Столтенберг.
"И всички местни сили трябва да спазват международното право“, допълни той.
Генералният секретар на НАТО призна, че в алианса съществуват различни виждания относно кризата. Според него на срещата на министрите на отбраната на НАТО на 24 октомври ще бъдат обсъдени различни подходи към този проблем и инициативи за неговото решаване.
„Малко вероятно е окончателното решение да бъде взето“, заяви Столтенберг.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Los Angeles Times: Тръмп премахва санкциите срещу Турция и обяви, че е постигнал успех в Сирия

Los Angeles Times: Тръмп премахва санкциите срещу Турция и обяви, че е постигнал успех в Сирия

23 Октомври 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил да бъдат премахнати икономическите санкции срещу Турция, като обяви успеха на своята външна политика в Сирия, въпреки становището на американските депутати, че изтеглянето на войските на Вашингтон от региона означава победа за Турция и Русия, пише вестник Los Angeles Times.
„Санкциите ще бъдат премахнати, освен ако не се случи нещо, с което не сме съгласни“, заяви Тръмп в свое изявление, като допълни, че „тази ситуация беше създадена от нас“.
„Нека някой друг се бие за този кървав пясък“, добави Тръмп, макар след това да уточни, че малък брой американски войници ще останат в Сирия, за да подсигурят петролните находища в страната.
Решението на президента да изтегли част от американския контингент от Северна Сирия, според много анализатори и депутати даде зелена светлина на Турция да започне своята операция срещу кюрдските сили в региона, които доскоро бяха съюзници на САЩ и години наред се биеха за контрол на тези територии.
Кюрдите също така поеха голяма част от тежестта в борбата срещу „Ислямска държава“, като помогнаха на САЩ да постигне основната си цел - да премахне групировката от региона.
Изтеглянето на кюрдските сили също така помогна на много хора, държани в техни затвори, свързани с радикалната групировка да избягат от тях. Президентът игнорира въпросите, свързани със затворниците по време на изявлението си.
Санкциите срещу Анкара бяха наложени на 14 октомври, за да накажат Турция за действията й в Северна Сирия. Администрацията на президента действа по този начин, след реакцията на депутати и от двете партии в американския парламент, които многократно изказаха недоволството си от действията на Анкара и изтеглянето на контингента на Вашингтон.
По-рано вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пътува до Турция, където се срещна с държавния глава на страната Реджеп Тайип Ердоган и договори петдневно временно прекратяване на военните действия. Това позволи на кюрдските сили да се изтеглят от региона, макар зад тях да останаха десетки хиляди цивилни, чиято съдба сега е в ръцете на Анкара. Освен това временното прекратяване на военните действия позволи на Турция да засили присъствието си в Северна Сирия и на Русия да запълни вакуума, който остана след изтеглянето на САЩ от региона.
Според договореностите, Белият дом трябваше да премахне санкциите срещу Анкара след изтичането на петте дни и след като примирието стане окончателно. Тръмп заяви, че това е било постигнато.
Според президента е дошло време САЩ да измият ръцете си и да престанат да се месят в региона, въпреки предишните гаранции, които Вашингтон даваше на кюрдите, че ще ги защитава, заради тяхната роля в борбата срещу „Ислямска държава“.
„Турция, Сирия и всички формирования на кюрдите се бият от векове. Ние им направихме голяма услуга. Свършихме чудесна работа за всички тях и сега се махаме“, каза още Тръмп.
„Ако Турция не изпълни задълженията си, включително защитаването на религиозните и етнически малцинства, което аз наистина вярвам, че те ще направят, ние си резервираме правото да наложим отново осакатяващи санкции, включително съществено увеличение на митата за стомана и всички други продукти, които идват от Турция“, каза още Тръмп.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ не очаква "нищо добро" от споразумението между Русия и Турция за Сирия, заяви Джеймс Джефри

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ не очаква "нищо добро" от споразумението между Русия и Турция за Сирия, заяви Джеймс Джефри

23 Октомври 2019 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Русия и Турция няма да успеят да постигнат "нищо добро" след споразумението за северната част на Сирия, заяви специалният представител на САЩ в Сирия Джеймс Джефри, предава РИА Новости.
"Доста скептичен съм по отношение на това. Те няма да постигнат нищо добро с това споразумение", заяви Джефри по време на изслушване в Камарата на представителите, говорейки за споразумението между Анкара и Москва.
Дипломатът също така се съгласи със становището на депутатите, че изтеглянето на американските военни от Сирия ще попречи на задачите на САЩ в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, както и на противодействието на влиянието на Русия и Иран.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според сделката от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че малък американски контингент ще остане в сирийските региони, където има петролни находища

AFP: Доналд Тръмп заяви, че малък американски контингент ще остане в сирийските региони, където има петролни находища

23 Октомври 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „малък брой“ американски военнослужещи ще останат в регионите на Сирия с петролни находища, въпреки мащабното изтегляне на войските, което беше обявено по-рано, предава AFP.
„Подсигурили сме петрола и затова малък брой американски войски ще останат в региона, където има петрол“, заяви президентът.
Той освен това заяви, че е инструктирал министерството на финансите да премахне всички санкции, които страната е наложила над Турция във връзка провеждането на операция "Извор на мира", тъй като Анкара е обявила, че ще прекрати военните действия в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ ще премахнат всички санкции, свързани с турската операция „Извор на мира“

Доналд Тръмп: САЩ ще премахнат всички санкции, свързани с турската операция „Извор на мира“

23 Октомври 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще премахне санкциите, наложени срещу Турция във връзка с началото на операция „Извор на мира“, заяви американският президент Доналд Тръмп, предава TACC.
В същото време той отбеляза, че Вашингтон е готов да възстанови ограничителните мерки срещу Анкара, ако Белият дом не е доволен от турските действия в Сирия на по-късен етап.
Според него, САЩ ще увеличат значително митата върху стоки, внесени от Турция, ако Анкара не спази споразумението с Вашингтон.
Освен това Тръмп призова всички други държави да окажат помощ на Турция, за да може тя по-лесно да засили контрола над границата си със Сирия.
На 9 октомври Турция обяви началото на операция „Извор на мира“ в северната част на Сирия, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили. По-късно президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според сделката от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Повече от сто членове на „Ислямска държава“ са успели да избягат от затвори в Северна Сирия, твърди специалният посланик на САЩ

AFP: Повече от сто членове на „Ислямска държава“ са успели да избягат от затвори в Северна Сирия, твърди специалният посланик на САЩ

23 Октомври 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Повече от сто души, членове на радикалната групировка „Ислямска държава“ са успели да избягат от затвори в Северна Сирия, след началото на турската военна операция в региона, заяви специалният представител на САЩ в страната Джеймс Джефри, предава AFP.
„Бихме казали, че този брой сега е повече от сто. Не знаем къде се намират те“, заяви Джефри пред Комисията по външните работи в американския парламент, попитан за членовете на „Ислямска държава“ в кюрдските затвори в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турската армия установи военен контролно-пропусквателен пункт в Северна Сирия

ТАСС: Турската армия установи военен контролно-пропусквателен пункт в Северна Сирия

23 Октомври 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Анкара. Части на турската армия установиха военен контролно-пропусквателен пункт недалеч от град Рас ал Айн в Северна Сирия, предава TACC.
Според наличната информация "турските сили са установили армейски контролно-пропускателен пункт в село Ес Салахия, разположено западно от Рас ал Айн“, след което са издигнали турското знаме над него.
На 9 октомври Турция обяви началото на операция „Извор на мира“ в северната част на Сирия, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили. По-късно президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според сделката от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще да патрулират в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Международната подкрепа е от ключово значение за завръщането на сирийските бежанци, смята Ердоган

Daily Sabah: Международната подкрепа е от ключово значение за завръщането на сирийските бежанци, смята Ердоган

23 Октомври 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Сочи. Анкара ще установи зоната за сигурност в Северна Сирия възможно най-скоро, за да подпомогне доброволното завръщане на бежанци с подкрепата международната общност, твърди президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише проправителственият вестник Daily Sabah.
Президентът говори пред репортери в град Сочи, ден след като Турция и Русия постигнаха сделка за установяването на зона за сигурност в Северна Сирия. Според договора, кюрдските сили ще се изтеглят на 30 км от границата между Турция и Сирия в рамките на 150 часа. Освен това в региона ще започнат да оперират съвместни руско-турски патрули, които ще стигат до 10 километра навътре в територията на Сирия.
„Около един милион души могат да бъдат заселени отново в региона, който ще бъде превърнат в „зона за сигурност“ след операцията „Извор на мира“, заяви Ердоган, като добави, че този брой може да стигне до 2 млн. души, ако в зоната бъдат включени градовете Ракка и Дейр ез-Зор.
Според Ердоган, обаче това не е нещо, с което Турция може да се справи сама и тя ще има нужда от международна подкрепа.
„Ние установихме разходите, направихме нужните планове и приготвихме проектите, свързани с това. Дори представихме (плана) пред 17 лидери, с които разговарях по време на Общото събрание на ООН“, добави президентът.
Той подчерта, че Турция очаква въпроса да бъде дискутиран на срещата в Женева, където за първи път ще заседава Сирийския конституционен съвет на 29-30 октомври.
„Искаме да установим жилища, болнични заведения, училища и още, за да се завърнат сирийците“, заяви още Ердоган.
Той още заяви, че Русия винаги е подкрепяла турската намеса в Сирия, за разлика от САЩ и разкритикува помощта, която администрацията на бившия президент Барак Обама е изпратила до кюрдските сили в град Кобане.
„Ако ние държим 350 хил. души от Кобане, отговорност за това носи администрацията на Обама“, заяви още президентът. Той отхвърли твърденията, че Турция не държи кюрдски бежанци, като заяви, че освен тях в страната има и езиди и други сирийски мигранти.
Според него обаче сирийците са истинските притежатели на региона и Турция е там единствено за да се подсигури в това.
„Ние не сме окупаторска армия“, заяви президентът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Доналд Тръмп обяви, че споразумението за границата между Турция и Сирия е „голям успех“

AFP: Доналд Тръмп обяви, че споразумението за границата между Турция и Сирия е „голям успех“

23 Октомври 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства сделката между Русия и Турция за премахването на кюрдските формирования от границата на Сирия и нарече споразумението „голям успех“, предава AFP.
Тръмп беше многократно критикуван за оттеглянето на американските войски от Северна Сирия, което според много хора предостави зелена светлина на Турция да осъществи планираната операция „Извор на мира“ срещу кюрдските сили в региона, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“.
Според сделката, подписана между Москва и Анкара, руската военна полиция и сирийските гранични служби ще „улеснят премахването“ на кюрдските сили от региона и те ще се изтеглят на 30 километра от границата, където ще се установи зона за сигурност.
„Голям успех за турско-сирийската граница. Зоната за сигурност е създадена. Примирието остава, а военните мисии приключиха“, заяви Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Кюрдите са в безопасност и работиха много добре с нас. Заловените затворници на „Ислямска държава“ бяха подсигурени“, заяви още президентът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган ще включи ООН в процеса за възстановяването на Северна Сирия

ТАСС: Ердоган ще включи ООН в процеса за възстановяването на Северна Сирия

23 Октомври 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да включи ООН в програмата за възстановяване на северните райони на Сирия, където Анкара по-рано проведе операция „Извор на мира“, предава TACC.
Ердоган заяви това пред турски репортери.
Той заяви, че Турция желае да помогне за възстановяването на региона и за целта смята да се обърне към ООН. Ердоган все пак не изрази увереност, че Анкара действително ще може да си сътрудничи със световната организация.
"Искаме да разширим работата (за възстановяването на Сирия) с помощта на тази организация", запяви президентът.
Коментирайки инициативите на европейските страни за преговори по сирийските въпроси, Ердоган припомни, че по-рано британският премиер Борис Джонсън го е поканил да се срещне в четиристранна среща с него, както и с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.
„Като място (на срещата), те предложиха Лондон, но аз казах, че това няма да се случи, но можем да се срещнем в Истанбул. Или някъде по-близо до границата, в Газиантеп или Санлиурфа. Казах им да определят и дата“, заяви Ердоган.
В отговор, европейските лидери са предложили преговори на 3 и 4 декември, по време на срещата от високо равнище на НАТО в Лондон, с което Ердоган се е сългасил.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Евродепутатите отхвърлиха идеята на Турция за зона за сигурност и продължават да обмислят санкции

Reuters: Евродепутатите отхвърлиха идеята на Турция за зона за сигурност и продължават да обмислят санкции

23 Октомври 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Депутатите в Европейския парламент отхвърлиха идеята за зона за за сигурност в Северна Сирия, договорена между Турция и Русия и продължават да обмислят санкции срещу Анкара, предава Reuters.
Правителствата в ЕС протестираха срещу нахлуването на Анкара в Северна Сирия, но са разединени по въпроса за това как Общността да отвърне на действията на Турция.
„Настояваме Турция веднага да се оттегли от Сирия“ заяви германският евродепутат Михаел Галер.
Европейският парламент се очаква да одобри резолюция на 24 октомври, която ще осъди действията на Анкара и ще призове за „подходящи и целенасочени икономически мерки срещу Турция“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО счита, че е рано да се оценява споразумението между Москва и Анкара за Сирия

ТАСС: НАТО счита, че е рано да се оценява споразумението между Москва и Анкара за Сирия

23 Октомври 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Северноатлантическият алианс смята, че все още е рано да се оценява споразумението между лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган за Сирия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на министрите на отбраната на Алианса на 24-25 октомври, предава ТАСС.
„Мисля, че все още е преждевременно да се оценяват последствията и резултатите от постигнатото между президентите Путин и Ердоган споразумение“, заяви той.
При това Столтенберг приветства договорките между Турция и САЩ, които, по неговите думи, „доведоха до снизяване на насилието в Сирия“. „НАТО подчертава необходимостта за политическо решение на ситуацията в Сирия. Алиансът подкрепя изцяло усилията за разрешаване на този конфликт. Скоро говорих с президента Ердоган и, разбира се, изразих опасенията си във връзка с операцията в Сирия. Но също така разбирам, че нашият съюзник страда, тъй като възникват въпроси в сферата на сигурността. Но последните дни вселяват надежда“, добави генералният секретар на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руски части пресякоха Ефрат на път към турско-сирийската граница

ТАСС: Руски части пресякоха Ефрат на път към турско-сирийската граница

23 Октомври 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Руска военна полиция е преминала река Ефрат и се е насочила към зоната, където се провежда турската операция „Извор на мира“, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, предава ТАСС.
„В съответствие с постигнатото споразумение между президентите на Русия и Турция на 22 октомври в Сочи, днес в 12 часа колона на руската военна полиция пресече река Ефрат и се насочи към сирийско-турската граница“, заявиха от ведомството.
Както уточняват от военното министерство, руските части ще помогнат в обезпечаването на сигурността на населението и в поддържането на реда. Освен това те ще патрулират тези райони и ще съдействат за изтеглянето на кюрдските въоръжени отряди и тяхното въоръжение на 30 км от сирийско-турската граница.
На 22 октромври Путин и Ердоган се срещнаха в Сочи, където приеха меморандум за съвместни действия по разрешаването на ситуацията в Североизточна Сирия. Според документа, руската военна полиция и сирийската армия от обяд на 23 октомври влизат в районите, граничещи със зоната на турската операция в арабската република. На кюрдите се дават 150 часа, за да освободят напълно 30-километровата зона от турската граница, след което Русия и Турция ще провеждат съвместни патрули в района.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“ (Русия): До какво ще доведат договорките за Сирия

„Известия“ (Русия): До какво ще доведат договорките за Сирия

23 Октомври 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва прави в Сирия това, което не успяха да направят американците. Така накратко могат да се характеризират резултатите от състоялите се на 22 октомври преговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган. След края на срещата двете страни съгласуваха Меморандум за разбирателство, който се отнася за бъдещите действия по разрешаването на ситуацията в Североизточна Сирия. При това не съвсем отдавна изглеждаше, че след кратката пауза, за която се договориха Анкара и Вашингтон, турците ще възобновят бойните действия срещу кюрдските въоръжени отряди в този район. Но сега този сценарий се отменя. И Москва ще се постарае да направи така, че това крехко затишие да прерасне в дългосрочен мир, пише руското издание „Известия“ в материал, представен без редакторска намеса.

Десет точки за мир

Пътуването на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган беше договорено на 15 октомври. По време на телефонен разговор Владимир Путин покани своя турски колега да направи работно посещение в Русия, за да обсъди военната операция „Извор на мира“, която турците провеждат в Сирия срещу кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“. Анкара ги смята за терористична организация. Човек обаче едва ли би могъл да очаква, че посещението на турския президент ще бъде толкова продуктивно. След разговорите в Сочи на 22 октомври, които продължиха повече от шест часа, лидерите на двете страни се договориха за меморандум за разбирателство в десет точки.
Документът традиционно отчита ангажимента на двете страни за запазването на териториалната цялост на Сирия и борбата с тероризма. Но разпоредбите, които отчитат ситуацията „на място“ в сегашния им вид, бяха истински пробив. Освен това Москва и Анкара очертаха стъпките, които трябва да бъдат предприети през следващите дни, за да обезвредят ситуацията.
„От 12:00 часа на 23 октомври 2019 г. части от руската военна полиция и сирийската гранична служба се въвеждат от сирийската страна на сирийско-турската граница извън зоната на операция„ Изтвор на мира“. Те ще улеснят изтеглянето на части от кюрдските Отряди за народна самоотбрана и техните оръжия на 30 км от сирийско-турската граница, което трябва да бъде завършено до 150 часа след 12:00 часа на 23 октомври 2019 г. От този момент съвместни руско-турски патрули ще започнат на дълбочина 10 км от границата на запад и изток от района на операцията „Извор на мира“, с изключение на град Камишли“, се казва в документа.
На пресконференция след разговорите Владимир Путин подчерта, че Реджеп Тайип Ердоган "е дал подробни обяснения относно целите и задачите на турската военна операция по границата със Сирия“. Руският лидер посочи, че съчувства на желанието на Турция да гарантира своята сигурност. След разговорите Путин се обади и на сирийския президент Башар Асад и говори за постигнатите споразумения. Той ги подкрепи.

Руски рецепти вместо американските

Турция започна операция „Извор на мира“ срещу кюрдските въоръжени формирования на 9 октомври. Тя се проведе в резултат от договора между Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп, в рамките на който САЩ се съгласиха да изтеглят своята войска от пограничните райони на Сирия. Фактически това стана „зелена светлина“ за началото на бойните действия.
В рамките на няколко дни Анкара, с подкрепата на сирийската въоръжена опозиция, успя да окупира град Тел Абаяд и околните селища, придвижвайки се на около 30 км на юг. Освен това турците превзеха град Рас ал Айн и районите югозападно от него - също на дълбочина около 30 км от границата.
На фона на турската офанзива диалогът между Дамаск и ръководството на т. нар. Автономен регион източно от Ефрат беше засилен с руско посредничество. В резултат на това страните се споразумяха за въвеждането на части на сирийската армия в редица градове, които контролираха кюрдските въоръжени сили. Сред тях са Ракка, Табка, Хасака, Камишли, Манбидж и Айн Иса.
Междувременно САЩ, които сякаш се отдръпваха от процесите около източната част на сирийско-турската граница, скоро отново влязоха в играта. Вицепрезидентът Майк Пенс пристигна в Анкара на 17 октомври. След четиричасови разговори с Реджеп Тайип Ердоган беше решено да се прекрати турската операция за пет дни. През това време Вашингтон обеща да изтегли кюрдските военни части извън така наречената зона за сигурност - гранична ивица с широчина 32 км.
Очевидно американците не успяха напълно в това, като се има предвид, че Анкара в един момент започна да заплашва с възобновяване на военните действия. В същото време настоящият меморандум за Сирия, който беше договорен от Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, ясно показва, че Москва прихваща дневния ред от Вашингтон. В крайна сметка сега има допълнителни 150 часа и именно Русия ще предприеме окончателното изтегляне на кюрдските формирования от териториите, където турците не са готови да се примирят с присъствието им.
Освен това укрепването на руските позиции (и отслабването на американските) в този регион дава надежда за по-тесни и по-продуктивни контакти между Дамаск и кюрдския автономен регион и за окончателно помирение между тях. Поне доскоро САЩ активно подкрепяха сепаратистките тенденции на източния бряг на Ефрат. Сега можем да разчитаме на засилване на обратните тенденции. За това говори Владимир Путин на пресконференцията. Според него само в рамките на диалога „могат да бъдат изцяло отчетени и реализирани всички права и интереси на кюрдския народ и кюрдите, като неотделима част от многонационалния сирийски народ“.
Но е очевидно, че якакъв специален политически статус за районите източно от Ефрат едва ли ще бъде обсъждан. В Дамаск това винаги е било изразявано по недвусмислен начин. Съседите на Сирия също не харесват тази идея. Особено Турция, която по време на кризата в съседна страна прави всичко, за да предотврати независимостта на кюрдите. А руският външен министър Сергей Лавров наскоро каза, че те трябва да бъдат включени в сирийското правно поле, за да се изключи съществуването на въоръжени групи, действащи извън рамките на сирийската конституция. А именно такива незаконни въоръжени групировки днес са, наред с други, са „Отрядите за народна самоотбрана“.

Бъдещето не е безоблачно

Какъвто и да е пробивът на новите споразумения между Москва и Анкара, в настоящата ситуация има няколко лъжици катран, които ще трябва да бъдат щателно почистени от бъчвата с мед. При това Владимир Путин обърна внимание на пресконференция, казвайки, че „Сирия трябва да бъде освободена от незаконното военно присъствие на чуждестранни страни“.
Разбира се, говорим предимно за американците. Въпреки че Доналд Тръмп изтегли по-голямата част от контингента през последните дни, все още има някои американски войски на сирийска земя. Част - на юг, основно в Ат Танф, в пресечната точка на сирийската, иракската и йорданската граница. Другата част е източно от Ефрат. Освен това, в последния случай, те защитават нефтените находища, за които се твърди, че е възможно да бъдат завладени от бойци на „Ислямска държава“. С други думи, САЩ по всяко време отново могат да започнат да играят далеч не малка роля в сирийските събития. Така че този фактор Русия ще трябва да се справя в бъдеще.
Не трябва да се забравя и за Анкара, която, напомняме, също не е викана от никого в Сирия. Но ние говорим за турското присъствие не само в сравнително ограничени територии източно от Ефрат, но и в доста големи райони, които турците окупираха в резултат на предишни военни операции, „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.
Реджеп Тайип Ердоган след преговорите в Сочи потвърди ангажимента на Турция към териториалната цялост на Сирия. Но засега никой като цяло не поставя въпроса за изтеглянето на турския контингент от страната. Когато това се случи, искам да повярвам, че твърденията на турците няма да се различават от делата им.
Впрочем, всичко това е предмет за обсъждане по-скоро в далечно бъдеще. А сега е съвсем очевидно, че ситуацията не стои неподвижно, властите в Дамаск постепенно възвръщат контрола върху новите райони на страната, действията на Москва и Анкара са ясно координирани. Както и да е, предстои тежка работа. В крайна сметка не е достатъчно да се координират разпоредбите на меморандума, те също трябва да бъдат приложени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолската агенция“: Турция спира операцията в Сирия

„Анадолската агенция“: Турция спира операцията в Сирия

23 Октомври 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската операция „Източник на мира“ в Сирия е спряна, съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу пред „Анадолската агенция“.
Първият дипломат на Анкара подчерта обаче, че тя не е завършена и армията е готова да „даде отпор на терористите в случай на необходимост“.
„Вчера получихме съобщение от САЩ, че терористите са се изтеглили напълно от зоната на операцията. Но това не означава, че там няма повече терористи и няма да има. Може би, те се крият в тунели, или не знам къде“, заяви Чавушоглу.
Преди това президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган проведоха шестчасови преговори в Сочи, след които бе приет меморандум за разбирателство. Лидерите потвърдиха желанието си за запазване на единството и териториалната цялост на Сирия, обезпечаване на националната сигурност на Турция и се изказаха в подкрепа на Аданското споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Турция: Анкара няма нищо против участието на кюрдите в местната власт в Северна Сирия

МВнР на Турция: Анкара няма нищо против участието на кюрдите в местната власт в Северна Сирия

23 Октомври 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара не вижда проблем в участието на сирийските кюрди в местното управление в Северна Сирия в райони, където включването им е оправдано. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, предава TACC.
„Управлението в зоната за сигурност [в Северна Сирия] ще се осъществява от местното население. В райони, където живеят много наши братя от кюрдски произход, те ще бъдат в ръководството им. В тази връзка нямаме възражения. Основното е всички терористи да напуснат региона", обясни първият дипломат на Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Американски стратегически бомбардировачи прелетяха 50 км от Сочи по време на срещата Путин-Ердоган

EA Daily: Американски стратегически бомбардировачи прелетяха 50 км от Сочи по време на срещата Путин-Ердоган

23 Октомври 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Сочи. За първи път в съвременната история американски стратегически бомбардировачи са преминали в близост до крайбрежието на Крим, проближавайки се в определени моменти на разстояние не повече от 25-30 километра, а след това са полетяли към Сочи, където в същия момент се е провеждала срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган. Там са били пристигнали и лидерите на африканските страни, които в сряда ще участват в срещата на върха „Русия-Африка“, предава агенция EA Daily.
„На 21 октомври два бомбардировача B-52H Stratofortress от ВВС на САЩ с номера 60-0028 и 61-0006, излитайки около 16:30 чсаа от британската авиобаза „Феърфорд“ са поели курс на югоизток. Преминавайки въздушното пространство на Германия и Полша, те за първи път са влезли във въздушното пространство на Западна Украйна, преминали са над градовете Търнопол, Хмелницки, Черновци и са поели на юг към Черно море през въздушното пространство на Румъния“, съобщават авторите на „Оперативна линия“.
Експертите отбелязват, че Молдова и този път, както в много случаи с дроновете Global Hawk (които летят от остров Сицилия до Източна Украйна), не е предоставила на B-52H разрешение за прелитане през нейното въздушно пространство, затова те са били принудени да се отклонят малко към Румъния, преди да пристъпят към демонстрирането на американското послание към Русия и Турция.
„Влизайки във въздушното пространство на Черно море, В-52Н са тръгнали на изток по крайбрежието на Крим, което са минали на разстояние, не превищаващо на отделни точки от маршрута 25-30 километра и за първи път са се насочили към Сочи (минимално разстояние около 50 километра) и нататък. Също така за първи път са се приближили към грузинския град Поти (на 50 км) и след това са тръгнали по обратния курс“, констатира „Оперативна линия“, като подчертава, че разстоянието от резиденцията на руския президент е било 50 километра.
Авторите отбелязват, че те нямат информация, която достоверно да посочва какви противодействия са предприети от дежурните сили на противовъздушната отбрана на Черноморския флот и Южния военен окръг „по отношение на изнаглелите американски военни“.
„Но фактът, че това е ВТОРО извънредно събитие във въздушното пространство на Черно море с участието на B-52Н, което е оставено без надлежно внимание от Министерството на отбраната на Руската федерация, само по себе си е тъжен факт, показващ много“, казват експертите.
EADaily добавя: според информацията на „Оперативна линия“, друго необикновено събитие се е случило на 19 октомври, когато един от Б-52Н „е обозначил изпепеляващ удар по основните бази на руския флот на южния фланг". На този ден два Stratofortress излетяха към Румъния, зареждайки се от самолета KS-135, а след това един от В-52Н се е насочил към базата на руския Черноморски флот - Севастопол, където заедно с патрулния самолет P-8A Poseidon и дрон Global Hawk „демонстрирана атлантическа солидарност с Украйна“. А другият B-52Н отиде до брега на Сирия, „където обозначи условния „ад и пепел“ за въздушната база Хмеймим, като даде плаха надежда на кюрдите“. Бомбардировачите се приближиха до Севастопол и Тартус на разстояние, не по-голямо от 30 и 180 км, съответно. Прави впечатление, че въздушното пространство на Турция не е използвано за полета до брега на Сирия.
EADaily многократно е писал, че три от четирите нови пристигания на B-52H Stratofortress на 10 октомври, непосредствено след трансатлантически полет са нанесли условен ядрен удар по Калининградска област от разстояние не по-голямо от 250 километра. Командването за глобални удари, обявяващо следващото посещение на бомбардировачите в Европа, заяви, че екипажите ще развият умения за интеграция и взаимодействие със съюзници, както и ще научат повече за условията на операциите в регионалния театър на операциите.
EADaily също така припомня, че в нощта на 21-22 октомври два стратегически ракетоносеца на руските Военно-космически сили (ВКС) Ту-160 са извършили непрекъснат полет от въздушната база в Енгелс (Саратовска област) до авиобазата Waterkloof AFB в Република Южна Африка (ЮАР). Според руското министерство на отбраната въздушната група от два стратегически ракетоносеца Ту-160 и ескортни самолети - танкера Ил-62 и тежкия транспортен самолет Ан-124 „Руслан“ е изпратена в Южна Африка, за да развие двустранно военно сътрудничество и да отработване на въпроси за взаимодействието между военновъздушните сили на двете държави.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Министърът на отбраната на САЩ пристигна на необявена визита в Багдад

Reuters: Министърът на отбраната на САЩ пристигна на необявена визита в Багдад

23 Октомври 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер пристигна на необявена визита в Багдад и се очаква да се срещне с премиера и министъра на отбраната на Ирак, съобщава Reuters.
Очаква се на срещата с министър-председателя Адел Абд ал Махди да бъде обсъдено съкращаването на броя на американските военни в Сирия и това, „каква роля ще изиграе това за Ирак“.
Преди това Еспер заяви, че приблизително хиляда американски военни, които се изтеглят от Северна Сирия, ще пътуват до Западен Ирак. В сряда съвместното командване на иракските въоръжени сили заяви, че американските военни, изтеглени от Сирия, трябва да напуснат територията на Ирак, тъй като им е разрешен само транзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Турция: Няма необходимост от нова операция в Сирия

Министерството на отбраната на Турция: Няма необходимост от нова операция в Сирия

23 Октомври 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. На този етап няма необходимост от нова операция извън зоната на текущата операция, осъществявана от въоръжените сили на Турция в Северна Сирия. Това се казва в заявление на турското министерство на отбраната, цитирано от „Анадолската агенция“.
Според комюникето за края на 120-часовия период, в който терористите от „Отрядите за народна самоотбрана“, „Работническата партия на Кюрдистан“ трябва да напуснат планираната зона за сигурност в Северна Сирия, САЩ уведомяват турската страна за приключването на процеса на изтегляне на PKK / YPG от региона.
В изявлението се казва, че утре ще започне съвместна работа в рамките на споразуменията, постигнати между президентите на Турция и Русия в Сочи.
Турските военни отново подчертаха, че Анкара няма да допусне създаването на терористичен коридор близо до южните граници на страната и ще продължи решителната борба с тероризма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Пенс потвърди, че кюрдските формирования са напуснали зоната за сигурност в Северна Сирия и заплаши Турция със санкции ако продължи военната операция

ТАСС: Майк Пенс потвърди, че кюрдските формирования са напуснали зоната за сигурност в Северна Сирия и заплаши Турция със санкции ако продължи военната операция

23 Октомври 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Влизащите в състава на въоръжената коалиция „Сирийски демократични сили“ (СДС) кюрдски формирования за напуснали създаваната от Анкара в Северна Сирия зона за сигурност. Това заяви във вторник вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в американската столица, предава ТАСС.
„По-рано днес получихме съобщение от командира на СДС, че всичките им въоръжени сили са изведени от зоната за сигурност, намираща се под контрола на турските въоръжени сили“, отбеляза той.
„Нашият екип ще продължи консултациите с двете страни. Надявам се, че в най-близко време прекратяването на огъня ще действа на постоянна основа. Тези консултации продължават“, добави Пенс.
Както твърди вицепрезидентът, постигнатите миналата седмица в рамките на американско-турските преговори договорености за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия „ще осигурят мир и ще защитят всички жители на пострадалия от война регион“. По неговите думи, „в течение на изминалите пет дни временният режим на прекратяване на огъня се запази“. Вицепрезидентът за пореден път подчерта, че разположените в Сирия американски войници ще се върнат у дома.
В същото време Пенс предупреди в ефира на американския телевизионен канал Fox News, че Вашингтон е готов да наложи санкции на Анкара, ако турските власти решат да продължат военната си операция в Сирия.
„Президентът даде ясно да се разбере, че в близките дни ще въведе още по-мащабни санкции срещу Турция. Това означава, че ние вярваме в най-доброто и се надяваме, че буквално в края на утрешния ден ще бъде установено примирие“, посочи той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ продължават да работят с кюрдите в Североизточна Сирия

ТАСС: САЩ продължават да работят с кюрдите в Североизточна Сирия

22 Октомври 2019 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Въоръжените сили на САЩ възнамеряват да продължат да работят с коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС). Това обяви специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, цитиран от ТАСС.
"В североизточната част на Сирия, върху която се фокусираме, ще продължим да работим със СДС. Това е нашият план. Лидерът на СДС - командирът Мазлум - се ангажира да продължи да работи с нас", каза служителят на Министерството на външните работи на САЩ, изказвайки се в изслушване пред Сената на комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ. Джефри визираше командира на кюрдските формирования, включени в СДС, Мазлум Кобани.
Встъпителното изказване на Джефри, подготвено за изслушването, потвърждава, че американската администрация остро осъжда военната операция на Турция в Сирия. "Турция започна тази операция, въпреки нашите възражения, подкопавайки кампанията срещу „Ислямска държава“, заплашвайки цивилни и сигурността в региона, унищожи критичната цивилна инфраструктура. Военните операции на Турция предизвикаха хуманитарна криза и създадоха условия за извършване на възможни военни престъпления ", каза Джефри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Путин склони Ердоган към мир в замяна на обещание

„Московский Комсомолец“: Путин склони Ердоган към мир в замяна на обещание

22 Октомври 2019 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Сочи Руският президент Владимир Путин убеди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за мир в замяна на обещание, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.
Владимир Путин все пак успя да „измъкне“ Ердоган - след 6 часа изтощителни преговори, турският лидер се съгласи да спре военната операция „Извор на мира“ в замяна на обещанието на Кремъл да изчисти от кюрдските сепаратисти зона в дълбочина 30 км по цялата сирийско-турска граница за 150 часа.
Кремъл очакваше преговорите в Сочи с Ердоган да бъдат сложни и не сбърка в прогнозите си. Путин и Ердоган разговаряха около 7 часа. През това време армията от журналисти, акредитирани да отразяват събитието, успя да изпразни напълно бюфета на президентската резиденция, а някои дори спяха на пода на залата за пресконференции. Въпреки това Владимир Путин нямаше възможност да се отпусне нито една минута: В по-голямата част от преговорите той беше изправен лице в лице с Ердоган, от време на време се обаждаше на други специалисти за консултации.
Първоначално се предполагаше, че след срещата президентите ще дадат съвместна пресконференция. След толкова натоварен ден обаче изглежда, че те нямаха повече сили да отговарят на въпросите на журналистите. Путин и Ердоган се ограничиха в кратки изявления и значителна част от тях се оказаха посветени на двустранните въпроси, които, честно казано, този път не интересуваха никого. Едва в края на разгорещената си реч турският лидер каза, че страните са успели да постигнат съгласие за известно „споразумение от Сочи“, чието изпълнение ще започне в близко бъдеще и ще продължи 150 часа.
"Ние планираме стъпките си много внимателно, не сме алчни за чужда земя, но няма да позволим създаването на сепаратистки формирования. Всички кюрдски терористи ще бъдат изтеглени от тази територия", каза Ердоган, като изясни, че контролираната от Турция зона за сигурност на сирийско-турската граница в някакъв вид ще бъде запазена. Въпреки това, турският лидер очевидно трябва да помисли за смяната на преводача: да се хване смисъла на думите му поради лош превод често (а това е осмата среща на Ердоган с Путин тази година) е изключително трудно.
За щастие, този път въпросът не се ограничи само до изявления на президентите. Текстът на меморандума от Сочи на свой ред на руски и турски език беше прочетен от външните министри на Турция и Руската федерация. Накрая стана ясно, че с цената на невероятни усилия Владимир Путин все пак е успял да постигне основното - Ердоган се съгласи да спре военната операция „Извор на мира“, която предизвика гнева на Доналд Тръмп и загрижеността на Европейския съюз. Турците ще запазят под свой контрол само окупираното вече парче от сирийска територия на 32 км дълбочина между Тел Абяд и Рас Ал Айн, включително отсечка от турско-сирийската граница. "Извън тази зона части от руската военна полиция и сирийската гранична служба ще бъдат разположени на сирийската страна на сирийско-турската граница", се казва в меморандума. Това ще се случи в 12:00 часа московско време (съвпада с българското) на 23 октомври. Задачата на руските и сирийските военни е да улеснят изтеглянето на кюрдските части от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) и военното им оборудване на разстояние 30 км от границата.
Предизвикателството, според постигнатите споразумения, трябва да приключи в рамките на 150 часа. След това турците ще могат да патрулират дълбоко в сирийска територия в дълбочина от 10 км. Но отново не сами - с руската военна полиция. Очевидно имаме пред себе си модернизиран вариант на споразуменията от Адана от 1998 г., както Москва искаше. (Вярно е, че в оригинал говорим за 5 км и сирийски контрол над цялата дължина на границата без изключения, но без компромиси изглежда е било невъзможно да се разреши въпросът).
Сергей Лавров потвърди пред репортери, че Меморандумът от Сочи всъщност се основава на споразуменията от Адана. А основната му цел е да спре кръвопролитието и операцията, което предизвиква безпокойство по целия свят. Той обясни отстъпките на Ердоган с факта, че „беше необходимо някак да се измъкне от това положение“. Министърът на отбраната Сергей Шойгу на свой ред изясни ситуацията около затворите за бойци на „Ислямска държава“ и бежанските лагери в зоната на турската военна операция (те не са обхванати от меморандума).
Според него, тъй като в рамките на два дни някои обекти са останали неохранявани, около 500 души са избягали от тях. "Сега те ни убеждават, че се предприемат мерки за издирването и връщането им. В допълнение, ние практически ежедневно гарантираме запазването на охраната, която сега е там", каза Шойгу. Най-трудният проблем обаче предстои. "Ако всичко, което обсъдихме днес, може да бъде приложено, възниква въпросът за връщането на чуждестранни бойци в техните страни. Как ще се върнат? Това не е регламентирано от международното право", оплака се министърът и добави, че или ще трябва да "се създадат отделни органи", или ООН ще трябва да направи това."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Преговорите в Сочи сложиха точка на въпроса за кюрдите

„Независимая газета“ : Преговорите в Сочи сложиха точка на въпроса за кюрдите

22 Октомври 2019 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Сочи. Преговорите в Сочи сложиха точка на въпроса за кюрдите, пише руският вестник “Независимая газета“.
Руският президент Владимир Путин нарече съдбовни решенията, които успя да съгласува с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Преговорите на лидерите, в центъра на които беше съдбата на Сирия, продължиха повече от шест часа. Това беше достатъчно, за да се определи по-нататъшния статут на онези райони, които от ръцете на кюрдските формирования попаднаха под контрола на сирийската правителствена армия. Сега, изглежда, Дамаск и Анкара ще трябва да търсят начини за изграждане на мостове - за намаляване на рисковете.
В меморандума, който беше подписан от президентите на двете страни, се посочва, че на 23 октомври извън зоната на турската операция „Извор на мира“ ще бъдат въведени формирования на руската военна полиция и сирийската гранична служба. Те ще помогнат на кюрдските формирования да се изтеглят на 30 км от сирийско-турската граница. Зоната трябва да бъде изчистена от тежки оръжия. Самото предизвикателство трябва да приключи в рамките на 150 часа след 12:00 часа на 23 октомври 2019 г. След това започва съвместен руско-турски патрул на дълбочина 10 км от границата на запад и изток от оперативната зона на „Извор на мира“, с изключение на град Камишли. Според параграфите на меморандума всички кюрдски формирования и техните оръжия ще бъдат изтеглени от Манбидж и Тел Рифат.
От споразумението следва, че статуквото в зона на операция „Извор на мира“ – става дума за отсечката между Тел Абаяд и Рас ал Айн с дълбочина до 32 км, ще бъде запазено. И Москва, и Анкара потвърдиха важността на Споразумението от Адана, на което многократно са се позовавали досега, и се съгласиха, че Русия ще допринесе за прилагането на това споразумение от 1998 г. в съвременния му контекст. Меморандумът от Сочи гласи, че Русия и Турция ще предприемат мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи (през сирийско-турската граница) и ще помогнат за безопасното и доброволно завръщане на бежанците. Акцентът очевидно е, че 30-километровата зона е необходима предимно за хуманитарни цели.
Кюрдските формации изглежда трябва да се примирят със съществуването на Сирийската арабска република. Независимо от това, руската страна очевидно разчита на ролята на посредник не само между Анкара и Дамаск, но и между Дамаск и кюрдските сили. "Турците и сирийците ще трябва заедно да защитават мира и спокойствието на границата", каза Путин след разговорите в Сочи. „И това не можем да го постигнем без взаимно уважително сътрудничество между Турция и Сирия. Освен това трябва да се започне широк диалог между сирийското правителство и кюрдите, живеещи в Североизточна Сирия. Очевидно е, че в рамките на такъв приобщаващ диалог всички права и интереси на кюрдския народ, кюрдите като неразделна част от многонационалния сирийски народ, могат да бъдат напълно взети предвид и реализирани. "
Политическият процес е посочен в споразумението като отделна клауза. „И двете страни (Анкара и Москва - НГ) ще продължат да работят за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия в рамките на „Астанинския процес“ и ще подкрепят дейността на Конституционния комитет“, се казва в меморандума. Но как ще приложат всичко това е отделен въпрос, коментира изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция и Русия постигнаха споразумение за Сирия

Hurriyet: Турция и Русия постигнаха споразумение за Сирия

22 Октомври 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Сочи. Турският президент Реджеп Ердоган и руският президент Владимир Путин на 22 октомври постигнаха споразумение за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия по протежение на турската граница, пише англоезичното издание на турския вестник Hurriyet.
Според сделката, статуквото в зоната на операция „Извор на мира“ ще бъде запазено.
След 150 часа, започващи от 23 октомври на обяд, всички бойци на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) ще се оттеглят отвъд 30-километровата линия от турската граница с оръжията си и техните укрепления ще бъдат унищожени.
В същото време турските и руските войски ще започнат патрулиране в 10-километровата зона на изток и запад от зоната на операцията, за да предотвратят проникването на бойците в зоната за сигурност.
Двете страни ще работят заедно за безопасното завръщане на сирийските бежанци, заяви Ердоган след шестчасова среща с Путин.
„Говорихме предимно за операцията „Извор на мира“и подробно запознах с нея руския президент Путин“, каза Ердоган на съвместна пресконференция с руския си колега.
Турция и Русия няма да допуснат сепаратистки действия на сирийска земя в рамките на Споразумението от Адана, подписано между Турция и Сирия през 1998 г.
Русия разбира стъпките на Турция по отношение на защитата на нейната национална сигурност, каза Путин и добави, че Ердоган е обяснил подробно турската операция в Сирия.
„Събитията на място не трябва да осуетят плановете на Сирийския конституционен комитет да започне работа в Женева следващата седмица“, заяви Путин.
Говорейки преди заминаването си за Сочи, Ердоган изключи присъствието на ОНС от всяко бъдещо решение за Сирия, където конфликтът продължава.
"Терористите от ОНС нямат място в бъдещето на Сирия", заяви Ердоган на пресконференция на летището в Анкара „Есенбоджа“.
„Ще обсъдим стъпките, които трябва да се предприемат за прекратяване на присъствието на ОНС в райони, където има елементи на сирийския режим.“
Президентът добави, че операцията на Турция в Северна Сирия е неутрализирала 775 бойци от ОНС, докато в рамките й са убити седем турски войници, 79 членове на подкрепяната от Турция Сирийска национална армия (SNA) и 20 цивилни.
Успешната операция, насочена към установяване на мир в региона, прочисти площ от 2200 квадратни километра от терористични групи, добави той.
Анкара и САЩ постигнаха споразумение за 32-километрова зона за сигурност на юг от турската граница в Сирия, където Турция иска да настани повече от 3 милиона бежанци, които в момента е намират на нейна територия.
Около 700 - 800 бойци се оттеглиха от зоната за сигурност, а 1200 - 1300 планират да се оттеглят, каза Ердоган.
По отношение на въпроса за разговора на френския президент Еманюел Макрон с Путин за удължаване на 120-часовата пауза, Ердоган заяви, че не е получил предложение по въпроса.
„Макрон обсъжда тези проблеми с терористите“, каза Ердоган. „Сигурно е избрал начин да ни предаде косвено предложението на терористите.“


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу: Нужни са допълнителни сили и техника за съвместните патрули

Сергей Шойгу: Нужни са допълнителни сили и техника за съвместните патрули

22 Октомври 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Сочи. Патрулирането на територията на Сирия съгласно новите споразумения между Руската федерация и Турция ще изисква участието на допълнителни сили и техника. Това заяви пред репортери руският министър на отбраната Сергей Шойгу след разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от TACC.
„Що се отнася до допълнителните сили, ние естествено вярваме, че не можем веднага да кажем това, но е очевиден фактът, че е необходимо допълнително оборудване за патрулиране, все пак границата е достатъчно дълга и патрулирането трябва да бъде сериозно и задълбочено, с цел предотвратяване на всякакви сериозни инциденти, особено след като патрулирането ще бъде съвместно", каза министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция и Русия се споразумяха за зоната за сигурност в Северна Сирия

Daily Sabah: Турция и Русия се споразумяха за зоната за сигурност в Северна Сирия

22 Октомври 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Сочи. Днес проведохме много продуктивни срещи с нашите руски колеги в Сочи и постигнахме отлично споразумение ", заяви висш турски чиновник, който говори при условие за анонимност пред турското англоезично издание Daily Sabah.
"Анкара и Москва се договориха да създадат зона за сигурност, свободна от терористи", добави той.
В съвместна пресконференция с президента Реджеп Тайип Ердоган руският президент Владимир Путин заяви, че Москва разбира опасенията на Турция за тероризма на южната й граница. "Ние споделяме тези опасения; тези сепаратистки движения бяха доскоро подстрекавани", каза Путин.
„Важно е терористите да не се възползват от турската военна операция„ Извор на мира“ в Сирия, заяви руският президент.
Ердоган започна изявлението, като каза, че Турция ще продължи да работи по-усилено за справяне с притесненията на руснаците относно ситуацията в Северна Сирия. "Нашата операция "Извор на мира" се провежда за премахване на терористите от региона; ние не сме алчни за територията на никоя страна", каза Ердоган.
"Турция и Русия се споразумяха да не допускат сепаратистки движения в Сирия. От 23 октомври, 12:00 часа на обяд, терористите от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) и техните боеприпаси ще бъдат изведени от зоната за сигурност и техните позиции ще бъдат демонтирани."
"ОНС ще се оттеглят на 30 километра навътре в сирийска територия в рамките на 150 часа, след това турско-руските съвместни патрули ще бъдат пуснати в зона с дълбочина 10 километра", каза той.
"Терористите от ОНС в Тел Рифаат и Манбиж ще напуснат района", добави още Ердоган, говорейки за северозападните сирийски градове, които понастоящем са заети от сили на ОНС.
Вестникът представя приетия от двете страни Меморандум:

Меморандум за разбирателство между Турция и Руската федерация (Сочи, 22 октомври 2019 г.)

Президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Руската федерация Владимир Путин се съгласиха по следните точки:

1. Двете страни отново заявяват своя ангажимент за запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и защитата на националната сигурност на Турция.
2. Те подчертават своята решимост да се борят с тероризма във всички форми и прояви и да попречат на сепаратистките програми на сирийската територия.
3. В тази рамка ще бъде запазено установеното статукво в сегашната зона на операцията „Извор на мира“, обхващаща Тел Абяд и Рас Ал Айн с дълбочина 32 км.
4. Двете страни потвърждават важността на Споразумението от Адана. Руската федерация ще улесни прилагането на Споразумението от Адана при настоящите обстоятелства.
5. От 12.00 часа на 23 октомври 2019 г. руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в сирийската страна на турско-сирийската граница, извън зоната на операция „Извор на мира“, за да улеснят извеждането на елементите на ОНС и техните оръжия в дълбочина от 30 км от турско-сирийската граница, което трябва да бъде завършено за 150 часа. От този момент съвместни руско-турски патрули ще започнат да се движат на запад и на изток от района на операция „Извор на мира“ с дълбочина 10 км, с изключение на град Камишли.
6. Всички елементи на ОНС и техните оръжия ще бъдат премахнати от Манбидж и Тел Рифат.
7. И двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи.
8. Ще бъдат предприети съвместни усилия за улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин.
9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането на този меморандум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Реджеп Тайип Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

22 Октомври 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Сочи. Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместната пресконференция с руския президент Владимир Путин след продължилите повече от шест часа преговори между тях в Сочи, предава TACC
Кюрдските военни формирования трябва да бъдат изтеглени извън 30-километровата зона от турско сирийската граница в рамките на 150 часа, започващи да текат от 23 октомври. От 12:00 часа същия ден Руската военна полиция и и сили на сирийската правителствена армия ще бъда въведени в зоната на турската операция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Преговорите с Ердоган позволиха вземането на съдбоносни решения за Сирия

Владимир Путин: Преговорите с Ердоган позволиха вземането на съдбоносни решения за Сирия

22 Октомври 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган позволяват да се вземат съдбоносни решения за Сирия по време на съвместната пресконференция на двамата лидери след продължилите повече от шест часа преговори, предава TACC.
Според руския лидер турският му колега подробно му e обяснил целите и задачите на турската операция в Сирия. Руският президент каза още, че Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Ердоган приключиха преговорите помежду си

ТАСС: Путин и Ердоган приключиха преговорите помежду си

22 Октомври 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган приключиха преговори в резиденцията на руския лидер Бочаров ручей в Сочи. Срещата продължи повече от шест часа, предава TACC.
Поредната лична среща между двамата лидери е вече осма от началото на годината. На нея страните обсъдиха ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната операция, проведена там от турската армия.
Владимир Путин каза, че турският президент му е обяснил подробно целите и задачите на турската операция в Сирия.
Руският президент е подчертал, че е важно да се попречи на терористите, да се възползват от действията на Турция в Сирия. Според него Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия. Арабската република трябва да бъде освободена от незаконно чуждестранно военно присъствие.
Според Владимир Путин ситуацията "на терен" в Сирия не трябва да възпрепятства старта на работата на Конституционния комитет и коментира , че сепаратистките настроения в Сирия се подклаждат отвън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.