НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Библиотечната общност отбелязва 150 години библиотечно дело в Кюстендил

Библиотечната общност отбелязва 150 години библиотечно дело в Кюстендил

21 Октомври 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Библиотечната общност отбелязва 150 години библиотечно дело в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В залата на Парк-хотел – „Кюстендил” се събраха представители на научни институти, които участват в кръгла маса на тема: „Регионални културни политики за опазване на книжовно-документалното наследство в институциите на паметта – библиотеки, архиви, музеи”. Това е една от инициативите, посветени на 150 години от началото на библиотечното дело в града, както и на 60 години от обявяването на библиотеката за регионален културен институт. Официални гости на събитието са областният управител на Кюстендил Виктор Янев, целият академичен състав на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” при Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с ръководител доцент Милена Миланова, директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, представители на регионалните културни институти в Кюстендил, представители на регионалните библиотеки.
„През далечната 1869 година, когато по предложение на Георги Ангелов Друмухарски – първи председател на кюстендилското читалище, то било основано, още в първия му правилник залягат принципите за демократичност, общодостъпност и общополезност. Принципи които ние – последователите на първите, се опитваме да спазваме и да продължаваме да прилагаме в нашата неуморна възрожденска дейност”, каза директорът на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил, София Пейчева. В своето изказване областният управител Виктор Янев посочи, че за него е голяма чест и удоволствие да приветства гостите и да открие събитието.
„Кръглата маса, посветена на темата: „Регионални културни политики за опазване на книжовно-документалното наследство в институциите на паметта – библиотеки, архиви, музеи”. Поводът е наистина специален – през настоящата година Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ отбелязва два забележителни юбилея – 60 години от обявяването й за регионален културен институт и 150 години от началото на библиотечното дело в град Кюстендил. Позволявам си да определя като забележителен факта, че на територията на нашия град ще се състои научен форум, с респектиращото участие на водещи имена в библиотечните и информационни науки. С темата си настоящата Кръгла маса се вписва в най-актуалните проблеми, свързани с културното наследство – най-ценния ресурс за развитието на общностите и нашия град включително. Желая ползотворна работа на всички и се надявам предложените теоретични разработки да имат практическа приложимост при реализацията на политиките за опазване на културното ни наследство!", каза Виктор Янев.
В рамките на събитието беше представена и фотодокументална изложба с името „Памет за миналото – послание към бъдещето”. Таблата са свързани с поглед към историята, първите библиотекари, приносът към опазване на книжовното и документално наследство, дарителството, патронът на библиотеката и отделите на културния институт. Представят се издателската дейност, партньорите и приятелите, както и библиотеката и модерните технологии.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.