НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: Продължават дейностите по възстановяването на опожарените гори при пожара между Кресна и Симитли от лятото на 2017 г.

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: Продължават дейностите по възстановяването на опожарените гори при пожара между Кресна и Симитли от лятото на 2017 г.

10 Октомври 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пожарът между Кресна и Симитли от лятото на 2017 г. бе с много голяма интензивност. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин инж. Румен Гаврилов, експерт в Югозападно държавно предприятие. Той припомни, че огнената стихия се е възпламенила на 24 август. „Издадена беше заповед на Министерски съвет за въвеждане на Националния план за защита при бедствия и аварии. В потушаването на пожара, който беше на изключително голям фронт участваха 435 служители на ЮЗДП със съответната екипировка и 150 автомобила, пригодени за гасене на горски пожари“, каза още инж. Гаврилов. Той допълни, че по програма на Европейския съюз през 2015 са били построени 9 броя наблюдателни противопожарни кули, като 1 от тях, разположена над мястото, където възникна пожара, първа е констатирала неговото възпламеняване. „Независимо от бързото откриване на пожара, предвид това, че духаше силен вятър, той се разпространи на голяма площ“, отбеляза инж. Гаврилов. Той уточни, че освен вятъра, температурите на въздуха в периода на възпламеняването на пожара са варирали от 38 до 41 градуса, което също е допринесло за усложняване на ситуацията. Инж. Гаврилов заяви, че гасенето на пожара е отнело време, защото условията са били изключително трудни, а самият терен е бил предимно скалист. Той коментира, че благодарение на добрите съвместни действия, които са реализирали с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, огънят е бил потушен на 31 август, малко след което е започнало възстановяването на опожарените територии. Според инж. Гаврилов процесът е сложен и ще отнеме време, но Югозападно държавно предприятие работи усилието, за да може цялостното възстановяване да се случи колкото се може по-рано.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: В национален мащаб пожарите са изключително голямо бедствие

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: В национален мащаб пожарите са изключително голямо бедствие

10 Октомври 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В национален мащаб пожарите са изключително голямо бедствие. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин инж. Румен Гаврилов, експерт в Югозападно държавно предприятие. По думите му пожарите отнемат голяма енергия за тяхното потушаване, но и оказват влияние върху екологичното равновесие в отделни региони. „В тази връзка Югозападно държавно предприятие работи много активно за превенция на пожарите“, каза още инж. Гаврилов. Той добави, че според статистиката, която си водят, пикът на пожарите на територията на Югозападно държавно предприятие е бил през 2000, 2007, 2016 и 2017 година. По думите на инж. Гаврилов тогава е имало най-много пожари, които са засегнали сериозна територия. Той посочи, че благодарение на превенцията, която са предприели, намалява площта, засегната от пожари.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.