НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Категорично се противопоставяме в Овощната градина на България да се изграждат фотоволтаици

Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Категорично се противопоставяме в Овощната градина на България да се изграждат фотоволтаици

20 Септември 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Категорично се противопоставяме в Овощната градина на България да се изграждат фотоволтаици. Това каза на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите на кмета на Кюстендил става въпрос за дружество от град Банско, придобило от компанията „Патрай” около 1100 дка, с намерението върху тях да се изграждат фотоволтаици. „Екипите на Община Кюстендил категорично се противопоставят на подобно намерение. Надявам се в бъдеще и Общинският съвет също ще бъде достатъчно категоричен. В общия устройствен план отказваме да бъде предвидена такава възможност. Това са плодородните масиви срещу село Коняво, земя която трябва да бъде унищожена за да бъдат направени фотоволтаици. Не може да проумеем що за арогантност в Овощната градина на България да дойдеш и да заявиш такова намерение”, каза Петър Паунов. По думите му Община Кюстендил отхвърля това намерение. Ако бъдат предприети други стъпки – отново ще се противопостави.
Кметът Паунов съобщи също, че Общината стартира програма за здравословен начин на живот. Той заяви, че първото нещо по програмата е инициативата от 18 до 21 октомври, в рамките на която всеки на територията на общината ще има реална възможност да научи как да подобри живота си. Световноизвестният израелски съдов специалист д-р Яир Галили ще работи в град Кюстендил. Успоредно с това негови български колеги ще извършват профилактични прегледи на сърдечно-съдовата система. Доказани специалисти от страната и чужбина ще споделят опит и знания за огромната нужда от профилактиката и за интегративния подход, на който модерната медицина залага при справянето с най-разпространените заболявания на модерния човек. „Всички тези специалисти и национални психолози ще изработят програма по отношение на здравословен начин на живот, която ще започне да се прилага от детските градини и ще мине през училищата. Ключовото в тази програма ще бъде двигателната култура, двигателната активност, методи за релакс и култура на хранене, избягване на всякакви вредни въздействия. Съчетано с дългогодишната ни работа по вероучение това ще създаде предпоставки за всеки един от нашите съграждани. Тази програма ще се разширява и сред обществеността”, каза Петър Паунов. От своя страна зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев посочи, че програмата ще започне още в детската градина. На първо място по предварително изготвен график, извън часовете за задължителна подготовка, лекторите под формата на игри ще показват на децата как да се хранят, как да се движат – всичко полезно. Ще се работи и с родителите. Предвижда се възможността за разкриване на училища за родители. Програмата може да се прилага и в училище – 1 и 2 клас. Едната възможност е да се провежда в час на класа, а другата възможност е по програмата за приобщаващо образование. „Работа по превенция. Тези млади хора и техните родители да живеят в една комфортна среда, един балансиран начин на живот за да може да има хармония в семейството и в обществото. Всеки един от нас да бъде здрав и трудоспособен”, каза Петър Паунов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.