НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Врачанска света митрополия организира тържествени чествания на годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански

Врачанска света митрополия организира тържествени чествания на годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански

16 Септември 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Враца. Врачанска света митрополия организира тържествени чествания на годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Едно от главните събития в живота на Българската православна църква са честванията на няколко годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний Врачански. Във Враца ще бъдат отбелязани три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – св. Софроний Врачански: 280-та годишнина от рождението на светеца, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация. Честванията са под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а организатори на събитието са Врачанската света митрополия, Община Враца и Областна администрация – Враца. За тържествата в града ще пристигнат Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, членове на Светия Синод, духовници от други Поместни православни църкви, както и други официални лица и гости.
Духовният празник ще започне от 17.00 часа днес в храм „Св. Софроний Врачански”, къето ще пристигне честната глава на св. Климент Охридски. Тя се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител”, близо до град Верия. Светинята ще бъде донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Тя ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий, след което ще бъде отслужено празнично вечерно богослужение. Гражданите ще могат да се поклонят пред мощите на светеца и да изпросят молитвеното му застъпничество до 19 септември в същия храм.
На 17 септември за първи път във Враца ще бъдат представени пред обществеността три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Това са: Първият Софрониев препис на „История славянобългарска”, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Експозицията ще бъде открита в 10.00 часа в Регионалния исторически музей. Ръкописите ще могат да бъдат разглеждани до 16.00 часа. Входът е свободен.
От 14.00 часа до 16.30 часа в Градската концертна зала на Община Враца ще се проведе Свети-Софрониева лектория. В нея ще вземат участие: проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, доц. Красимира Александрова и доц. Павел Павлов. Входът е свободен.
В 17.00 часа във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще започне празнично вечерно богослужение.
В 19.00 часа в Градската концертна зала ще се състои тържествен концерт с изпълнители: Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният”, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански”, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” – Враца. По време на проявата ще бъдат наградени победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето”. Входът е свободен.
Честванията ще завършат на 18 септември с празнична света литургия и молебен, в които ще вземат участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници от други Поместни православни църкви. Богослужението ще започне в 9.30 часа във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански”.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жителите на остров Инусес отговориха на турските провокации с поставянето на огромен гръцки флаг. 22 октомври 2019 г.
Жителите на остров Инусес отговориха на турските провокации с поставянето на огр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.