НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България и Долна Австрия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на чистата енергия и сближаването на общините

България и Долна Австрия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на чистата енергия и сближаването на общините

12 Септември 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Задълбочаване на сътрудничеството в областта на чистата енергия, дигиталната свързаност и сближаването на общините бяха сред основните теми на срещата между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министър-председателя на австрийската провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
„Долна Австрия е сред важните търговски партньори на България, провинцията е сред големите инвеститори у нас в областта на енергетиката, строителството и търговията – подчерта министър Захариева. - Обсъдихме възможностите за бъдещо сътрудничество в сектори като дигитализацията и високите технологии, развитието на връзките между общините.“, посочи тя.
Екатерина Захариева изтъкна факта, че само преди дни кметовете на Бургас, Велико Търново и Враца са посетили Долна Австрия, за да представят възможностите за инвестиции в техните общини.
България и Австрия споделят близки позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз, подчерта първият ни дипломат. „И двете страни подкрепят кохезионната политика, която е изключително важна за нас и трябва да бъде запазена, трябва да защитим следващия бюджет на ЕС, убедени сме в необходимостта от допълнителни средства за опазване на външната граница“, заяви Захариева. Тя добави, че Йоханна Микл-Лайтнер в качеството си на вътрешен министър на Австрия през 2016 г. сама се е убедила в доброто опазване на нашата граница.
Обща е подкрепата на двете страни и за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и за техните реформи, за да могат да бъда готови за членство в ЕС, подчерта външният министър.
„Благодаря за топлото посрещане и за доброто сътрудничество между България и Долна Австрия – каза Йоханна Микл-Лайтнер. – За нас подкрепата за Балканите е от особено значение, защото това е подкрепа за сигурността. Знаем, че регионите могат да се развиват само тогава, когато има модерна инфраструктура, в която трябва да инвестираме“. Тя оцени високо постигнатото в Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г. и сподели надеждата си Долна Австрия да почерпи опит от нас с кандидатурата на нейната столица Санкт Пьолтен през 2024 г.
Провинция Долна Австрия е с население от 1.6 млн. души и е втора по населеност след Виена. Над 20 компании от провинцията развиват дейност в България – в областта на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата промишленост. За 2018 г. размерът на износа на стоки от Долна Австрия за България възлиза на 127 млн. евро, а вносът - на 75 млн. евро.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Позициите на България и Австрия по европейските въпроси са много близки

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Позициите на България и Австрия по европейските въпроси са много близки

12 Септември 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Много са близки позициите на България и Австрия по европейските въпроси и кохезионната политика – изключително важна за страната ни и Долна Австрия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с министър-председателя на провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На срещата говорихме и за търговията – Долна Австрия е един от важните търговски партньори за България. Говорихме и за това, че искаме да задълбочим нашето сътрудничество – да работим заедно в изграждането на дигиталната свързаност, високите технологии и за по-голямо сближаване между нашите общини“, заяви Захариева. Тя допълни, че са обсъдили и общите съседи на двете страни и това колко много България и Долна Австрия подкрепят тяхната европейска перспектива. „Имах възможността да се убедя колко красива, зелена, с богато културно наследство е Долна Австрия. Много се радвам, че вчера имаше възможност да посетиш Пловдив, който е Европейска столица на културата и да обмените опит с колегите от общината и екипа, който подготвяше проекта за Европейска столица на културата – Пловдив. Ще се радваме да споделим нашия опит“, посочи още вицепремиерът. Тя сподели и радостта си от посещението на трима наши кметове – на Бургас, Велико Търново и Враца, в Долна Австрия, които са имали възможност да направят срещи там и да презентират възможностите за инвестиции в тези общини. Захариева изрази благодарности към министър-председателя на провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер за посещението ѝ в страната ни.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.