НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express: Американският посланик в Косово порица партиите,че издигат кандидати, срещу които има повдигнати обвинения

Gazeta Express: Американският посланик в Косово порица партиите,че издигат кандидати, срещу които има повдигнати обвинения

13 Септември 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет в публикация в социалната мрежа „Туитър“ в петък заяви, че гражданите не могат да приемат сериозно политическите партии, които са решили да издигнат хора с криминално минало в своите избирателни листи за парламента, цитира думите му базираният в Прищина Gazeta Express.
„Как гражданите могат да приемат сериозно заявения ангажимент на политическите партии за върховенството на закона в Косово, когато в листите на много партии са включени лица с активни обвинения, присъди за престъпления като военни престъпления и нападения и международни санкции за военни престъпления и корупция?“ - попита Коснет в „Туитър“.
Съобщението на Коснет дойде на фона на подготовката на политическите партии за предсрочните избори, насрочени на 6 октомври. Въпреки обещанията, че няма да има кандидати с повдигнати обвинения в избирателните листи, някои от лицата в тях, кандидатстващи за парламента, имат активни обвинения по различни наказателни разследвания. Косово провежда предсрочни избори през октомври, след като бившият премиер Рамуш Харадинай подаде оставка през юли след призоваването му от Специализираната прокуратура за разпит в качеството му на заподозрян за ролята му в Армията за освобождение на Косово (АОК) през войната през 1998-1999 г. в Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американски сенатор: Да се обясни на хората в Косово и Сърбия, че е в техен интерес  постигането на споразумение

Американски сенатор: Да се обясни на хората в Косово и Сърбия, че е в техен интерес постигането на споразумение

12 Септември 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Американският сенатор Рон Джонсън, който миналата седмица бе на посещение в Белград и Прищина, подчерта, че „на хората в Косово и Сърбия трябва да бъде обяснено, че постигането на споразумение, което може дори да не им харесва, ще бъде в техен интерес“, цитира думите му македонското електронно издание „Локално“.
Съгласно думите на Джонсън, лидерите на Сърбия и Косово трябва да решат дали могат да постигнат споразумение. „В последните няколко години много се занимавах с този въпрос. Мисля, че лидерите на двете страни осъзнават, че е в общ интерес да оставят разликите зад себе си и да постигнат споразумение“, изрази увреност американският сенатор.Той добави, че „и двете страни искат повече ангажираност на САЩ"
„Смятам, че ще им предложим такава, не под формата на принуда и натиск, а само като подкрепа на техните усилия и в създаване на условия, при които лидерите на двете държави ще може да разчитат на подкрепата на Америка и Европа, след като постигнат споразумение“, обясни Джонсън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): САЩ настояват за отмяна на митата за сръбските стоки, призовават за консенсус относно диалога

Koha Ditore (Косово): САЩ настояват за отмяна на митата за сръбските стоки, призовават за консенсус относно диалога

12 Септември 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот подчерта, че косовският въпрос е една от най-големите пречки в отношенията между Вашингтон и Белград, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Скот бе категоричен, че САЩ очакват новото правителство, което ще бъде сформирано в Прищина, да отмени митата за внос на сръбски продукти в страната. „Надяваме се след изборите в Косово да се върнем към усилията за намиране на дългосрочно решение, което ще допринесе за мира в региона“, цитира изданието думите му.
Междувременно премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай повтори, че митата няма да бъдат отменени, докато Сърбия не признае независимостта на най-младата държава на Балканите.
Бившият депутат от „Самоопределение“ Фиторе Пацоли отбеляза, че партията му се застъпва за реципрочност в отношенията със Сърбия, но не е разработила подробно стъпките, които В ще предприеме относно митата, в случай че ръководи новото правителство в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Пацоли обвини Русия в подпомагане на сръбската кампания за оттегляне на признанията  на независимостта на Косово

МКД (Македония): Пацоли обвини Русия в подпомагане на сръбската кампания за оттегляне на признанията на независимостта на Косово

12 Септември 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю за американския портал Axios, цитирано от македонското електронно издание МКД, министърът на външните работи на Косово обвини Русия в подпомагане на Сърбия в кампанията й да убеди африканските държави да оттеглят дипломатическото признание на най-младата държава на Балканите.
Сърбия категорично се противопоставя на независимостта на Косово и предприема скрити действия, за да убеди други държави да отменят решението си, подчертава порталът. Целта е, по думите на сръбския външен министър Ивица Дачич, общият брой страни, които признават Косово, да падне под 97, или половината от членовете в ООН.
В интервюто Пацоли твърди, че той самият е част от „кампания", в която Сърбия съставя дипломатически писма и се опитва да убеди държавниците да ги подпишат, без да преминават през процедура, често чрез „престъпления". Съгласно думите му Русия, която подкрепя Сърбия по въпроса за Косово, „очевидно е участвала“ в кампанията за непризнаване на Косово.
Според него не е ясно дали тази помощ включва облекчаване на плащанията, но отбеляза, че Русия има споразумения за продажби на оръжие и други бизнес дейности със страни, към които е насочена сръбската кампания.
Пацоли казва, че Косово може да се откаже от митата върху сръбските стоки, „ако Сърбия е готова да седне на масата за преговори и да сътрудничи на базата на взаимно доверие".
„Това означава да се спазват предишни споразумения между нашите държави и да се вземе предвид съществуването на Косово като държава със собствени граници и конституция", поясни косовският външен министър и добави: „Косово иска да бъде третирано еднакво за масата за преговори, а не като непризната държава. От друга страна, Косово трябва да осъзнае, че Сърбия няма да го признае да получи без нищо в замяна".
Пацоли подчерта още, че най-добрата стратегия двете страни да се върнат на масата за преговори е Косово да временно да спре митата за период от шест месеца, през което време диалогът ще бъде засилен и възстановен, ако няма конкретни резултати.
„Междувременно Сърбия трябва да спре кампанията си за непризнаване, която противоречи на духа на диалога и Брюкселското споразумение от 2013 г.“, категоричен бе Пацоли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Американското посолство в Прищина потвърди за визита на Матю Палмър в страната

Gazeta Express (Косово): Американското посолство в Прищина потвърди за визита на Матю Палмър в страната

11 Септември 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новоназначеният специален представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър ще посети Косово, но датата на визитата му взе още не е потвърдена. Това потвърдиха за прищинския вестник Gazeta Express от американското посолство в най-младата държава на Балканите.
„Специалният посланик за Западните Балкани, Матю Палмър, планира да посети Косово. Датата на неговата визита все още не е определена“, гласи отговорът на американската дипломатическа мисия в странта.
На 30 август държавният секретар на САЩ назначи Матю Палмър за свой специален представител за Западните Балкани. Според Държавния департамент на САЩ Палмър ще ръководи усилията за засилване на дипломатическия ангажимент на САЩ в подкрепа на мира, стабилността и просперитета в региона и ще се съсредоточи върху интеграцията на страните от Западните Балкани в западните институции. Палмър каза, че една от ключовите точки на дневния му ред е и диалогът Прищина-Белград. В интервю с черногорския държавен оператор RTCG Палмър изрази оптимизма си, че може да се постигне споразумение между Косово и Сърбия. Той подчерта, че взаимното признаване би било идеално за решаване на проблемите в Косово и Сърбия, като добави, че САЩ ще играят ролята на партньор, за да убедят и двете страни да възобновят диалога.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Героизацията на злодеите и фалшификацията на историята са част от стратегията на САЩ, които поддържат стабилността с военни агресии, убийства на хора и хвърляне на обеднен уран, заяви посланикът на Русия в Белград

„Российская Газета“: Героизацията на злодеите и фалшификацията на историята са част от стратегията на САЩ, които поддържат стабилността с военни агресии, убийства на хора и хвърляне на обеднен уран, заяви посланикът на Русия в Белград

11 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко отговори на специалния представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, който обвини Москва, че иска да поддържа нестабилност на Балканите, пише „Российская Газета“.
Високопоставеният дипломат подчерта, че подобно заявление от страна на американеца „води до обезсърчение и униние“. „Очевидно, признаците за подкрепа на стабилността са военна агресия против суверенна държава, убийствата на хора, разрушаване на инфраструктурата и хвърляне на обеднен уран“, написа в „Туитър“ Боцан-Харченко. „Или разчленяването на страни и разделение на народите, живели в една общност. Или налагане въпреки волята и решенията на депутатите и правителствата избор в полза на членство в НАТО. Или героизацията на злодеи и унижаване на патриотите, фалшифицирането на историята. Единственото позоваване на Матю Палмър за голословните обвинения срещу Русия, е, че уж е организирала „преврат“ в Черна гора. Между другото, стратегията на Вашингтон за укрепване на стабилността чрез антиконституционни преврати и намеси във вътрешните работи на други държави е общоизвестна“.
Посланикът подчерта, че коментарът на Матю Палмър дори не съответства на здравия разум: защо й са недоверие и нестабилност на Русия, чиито водещи компании осъществяват съвместно със Сърбия мащабни, съвременни и дългосрочни проекти? „Да, Матю Палмър също се оплаква от отговарящото на интересите на Русия „безредие“, посочи той. „Тук ще се съгласим: нас, а и много други, не ни устройва „редът“, ако става въпрос за „редът“, установен отвън само от една страна. Да си припомним, че САЩ дори демонстрират решаващата си роля по въпроса за приема в Европейския съюз. Ако нещо не може да се отрече на господин Палмър, това е неговата директност. Той казва: „Русия създава проблеми“. Действително, по-добре никой „да не създава проблеми“ на представителите на „демокрацията“ и „свободния пазар“ – нито тези, които изразяват различно мнение, други ценности, традиции, култура, нито икономическите конкуренти“.
Изданието припомня, че в края на август заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър бе назначен за специален представител на САЩ за Западните Балкани.
„В тази роля Палмър ще ръководи усилията ни за укрепване на дипломатическото участие на САЩ в подкрепа на мира, стабилността и просперитета на региона, той ще се съсредоточи върху интеграцията на страните от Западните Балкани в западните институции“, се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ. „Освен работата си в качеството на специален представител на държавния секретар, Палмър ще продължи да изпълнява функциите на заместник-помощник държавен секретар за европейските и евразийските въпроси“.
Според експерти това назначение е поредното доказателство, че САЩ активно разширяват присъствието си на Балканите и формират своеобразен бастион в Югоизточна Европа с цел да изтласкат Русия, Турция и Китай от региона през следващите години. Коментирайки събитията, които се случват туан, кореспондентът на „Российская газета“, доктор на политическите науки, професор от МГИМО Елена Пономарьова отбеляза, че Балканите отново са станали арена на сблъсък на интереси между водещите играчи в световната политика. В същото време Вашингтон се стреми да привлече в НАТО всички бивши югорепублики. За тази цел усилията на англосаксонците са съсредоточени върху окончателното решение на „сръбския въпрос“ и минимизиране, а в идеалния случай - да се сведат до нула - тук руското културно, хуманитарно, икономическо (предимно енергийно) и политическо присъствие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посланикът на Русия в Белград напомни за американските бомбардировки на Югославия

ТАСС: Посланикът на Русия в Белград напомни за американските бомбардировки на Югославия

10 Септември 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко напомни на САЩ за агресията срещу Югославия, убийството на хора и бомбардировките с обеднен уран. Това се казва в коментар на дипломата, публикуван във вторник в отговор на думите на специалния представител на САЩ за Балканите Матю Палмър, цитиран от ТАСС.
"Изявлението на специалния представител на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър, че Русия би искала да вижда Балканите като нестабилен регион, е смущаващо и унищожително. Очевидно признаците на подкрепа за стабилността са военна агресия срещу суверенна държава, убиване на хора, унищожаване на инфраструктура, замърсяване с обеднен уран. Или разчленяването на държави, разделението на народите, живеещи в една общност, или налагането на избор в полза на членството в НАТО, противно на волята и решенията на законодателите и правителствата, или героизирането на злодей и низвергването на патриоти и герои, фалшифициране на историята "- се казва в коментар, публикуван от пресслужбата на руската дипломатическа мисия в Белград.
Боцан-Харченко отбеляза, че единственият аргумент на американския политик са неоснователни обвинения в опита на Русия да организира „преврат“ в Черна гора, въпреки факта, че „стратегията на Вашингтон за укрепване на стабилността чрез антиконституционен преврат е очевидна и добре известна“. "Коментарът на Палмър дори не съответства на здравия разум: защо Русия ще се нуждае от нестабилност и недоверие в региона, след като нейни водещи компании изпълняват мащабни, съвременни, дългосрочни проекти тук, заедно със Сърбия?" - пита дипломатът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Споразумението между Косово и Сърбия е възможно; Русия иска проблемни Балкани

Матю Палмър: Споразумението между Косово и Сърбия е възможно; Русия иска проблемни Балкани

10 Септември 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в интервю за обществения телевизионен оператор в Черна гора, че е уверен, че може да бъде постигнато споразумение между Белград и Прищина и че Вашингтон подкрепя правителство в Прищина, което е ангажирано с диалог, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Telegrafi.
„Една от основните ни цели е да подкрепим формирането на правителство в Косово, което е ангажирано с диалог, което означава отмяна на 100-процентовите мита и връщане към масата на разговорите“, подчерта американският дипломат. Палмър заяви, че разговорите между двете страни трябва да бъдат по-сериозни и да доведат до цялостно споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. „Би било идеално това да се случи въз основа на взаимно признаване. Едва след като страните се върнат на масата на преговорите, ние ще бъдем там като партньори в търсене на споразумение, приемливо за всички, устойчиво и което ще помогне на Сърбия по пътя й към ЕС “, добави той.
Според Палмър „руснаците имат власт в Западните Балкани" и че САЩ имат съвсем различно положение в региона в сравнение с това на Москва „Ние виждаме Западните Балкани като член на семейството на западните държави, интегрирани в евроатлантическите институции, като страни, които си сътрудничат въз основа на правила и норми. Руснаците показаха, че искат регион, основан на вълнения и липса на доверие. Мисля, че това беше очевидно в Черна гора, където руснаците подкрепиха заговор за преврат през 2016 г.; агресивен акт, целящ да предотврати преминаването на Черна гора към НАТО и Запада“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Назначението на Палмър отбелязва възобновяване на фокуса на САЩ върху Балканите

Koha Ditore: Назначението на Палмър отбелязва възобновяване на фокуса на САЩ върху Балканите

10 Септември 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в хода на визитата си в Черна гора, че неговото назначение отбелязва възобновяването на фокуса на САЩ върху Балканите, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Черногорският премиер Душко Маркович заяви след среща с Палмър, че назначението му е реална възможност за региона да ускори изпълнението на стратегическите цели и допринася за стабилността на целия регион. Палмър се срещна и с черногорския президент Мило Джуканович и го информира за приоритетите на своята мисия: началото на преговорите за членство в ЕС за Северна Македония и Албания, рестартирането на диалога между Косово и Сърбия и решение за функционирането на Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Уверен съм, че Скопие скоро ще е в НАТО, Русия не е завършила с опитите си да създаде проблеми в Западните Балкани

Матю Палмър: Уверен съм, че Скопие скоро ще е в НАТО, Русия не е завършила с опитите си да създаде проблеми в Западните Балкани

10 Септември 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази увереност, че скоро Северна Македония ще стане 30-тата членка на НАТО, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„Остана няколко членки да ратифицират Протокола за присъединяване, включително САЩ. Това изисква вътрешна процедура в Сената и се надяваме, че тя ще завърши до декември, Ако това не се случи, тогава ще насрочим друга дата за след няколко месеца“, заяви дипломатът в интервю за Радио и телевизия Черна гора. Той каза още, че Русия иска регион, основан на смут и недоверие.
„Ние виждаме Западните Балкани като член на западното семейство, интегрирано в евроатлантическите институции, като страни, които си сътрудничат въз основа на правила и норми. Руснаците показаха, че искат регион, основан на безредие и недоверие. Мисля, че това видяхме най-ясно в Черна гора, когато руснаците подкрепиха преврата през 2016 г., за да попречат на страната да се присъедини към НАТО“, отбеляза Палмър и добави: „Мисля, че руснаците не са завършили с опитите си да създадат проблеми в Черна гора и в Западните Балкани “.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.