НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: С министър Екатерина Захариева обменихме възгледи по различни двустранни и регионални въпроси

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: С министър Екатерина Захариева обменихме възгледи по различни двустранни и регионални въпроси

11 Септември 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Ние с министър Екатерина Захариева обсъдихме и обменихме възгледи по различни двустранни и регионални въпроси. Това заяви министърът на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Обсъдихме въпроси, които са свързани с многостранните схеми, в които участваме. В този контекст Гърция е готова да бъде домакин на следващата четиристранна среща", добави Николаос Дендиас. Той коментира, че заедно с българския си колега са разгледали предизвикателствата пред Европейския съюз в последно време. „Говорихме за енергийни въпроси и двете правителства искат да сключат междуправителствено споразумение между България и Гърция. Също така, както казах и на министър Захариева и на премиера Бойко Борисов, Гърция е готова да подкрепи България в присъединяването и към Шенген", посочи гръцкият външен министър. „Гърция е стълб на стабилност и сътрудничество на Балканите и винаги подкрепя политиката за разширяване на Европейския съюз и насърчава европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, при условие, че отговарят на условията и критериите. В този контекст е отделено голямо внимание на спазването на Преспанското споразумение по отношение на Северна Македония", обясни Николаос Дендиас. „Въпреки ясните послания на Европейския съюз към международната общност Турция продължава да нарушава международното право с това, че извършва незаконни дейности в териториалните води и в Република Кипър, която е член на Европейския съюз", допълни още Николаос Дендиас. Гръцкият външен министър благодари на колегата си от българска страна за топлото гостоприемство. „Очаквам с нетърпение да отвърна на тази покана при най-близка възможност“, завърши Дендиас.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: България и Гърция работят за регионалната стабилност и развитието

Николаос Дендиас, външен министър на Гърция: България и Гърция работят за регионалната стабилност и развитието

11 Септември 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. България и Гърция работят за регионалната стабилност и развитието. Това заяви министърът на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас след среща с българския си колега Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция “Фокус”. "Няма да пожалим усилия, за да помогнем и на нашите съседи по техния европейски път. И двете държави искат да продължат сътрудничеството, както в двустранно, така и на регионално равнище", добави Николаос Дендиас. "Както и г-жа Захариева спомена, следващата година отбелязваме 140 години от дипломатическите отношения между двете страни това е много хубава възможност да поставим основите за още по-взаимно изгодно сътрудничество", обясни още гръцкият външен министър. "Както знаем ние сме един от най-големите инвеститори в България и винаги насърчаваме гръцките инвеститори да идват тук, да инвестират в тази приятелска страна. Същевременно приканваме потенциални български инвеститори в Гърция", допълни Николаос Дендиас.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България няма да забрави подкрепата на Гърция по пътя към Европейския съюз

Министър Екатерина Захариева: България няма да забрави подкрепата на Гърция по пътя към Европейския съюз

11 Септември 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. България няма да забрави подкрепата, която Гърция даде по пътя на нашето присъединяване към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата с гръцкия си колега Николаос Дендиас, предаде репортер на Агенция “Фокус”. "През 2003 г., когато в Солун беше организирана първата среща от нашите гръцки приятели на страните от Балканите, което даде тласък и помогна на България да бъде член на Европейския съюз от 2007 г. Сега и ние заедно с Вас искаме да помогнем на нашите съседи и приятели на страните от Западните Балкани за това са станат членове в Европейския съюз, тогава, когато са готови", добави Захариева. Тя коментира, че през 2020 година се отбелязват 140 години двустранни отношения на двете държавите. "Искам да използвам тази годишнина, за да направим дни на Гърция в България и се надявам и на България в Гърция, както и да организираме междуправителствено заседание", обясни още външният министър." "Търговията расте всяка година, за миналата година имаме 3,3 млрд. стокообмен евро, но разбира се, винаги може и повече. Гръцките туристи са на второ място по брой туристи в България. И също така българските туристи всяка година се увеличават в Гърция", допълни Захариева." Обсъждаме, разбира се, и енергетиката, изключително важният проект за газовата промишленост на България и Гърция. Близките отношения, координацията ще продължи и се надявам да се засили още повече", посочи още вицепремиерът Захариева.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас

11 Септември 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас в МВнР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Николаос Дендиас, който пое поста на външен министър на 9 юли 2019 г., е на първо посещение у нас.
Екатерина Захариева ще се срещне с Николаос Дендиас за разговор на четири очи в 11.30 часа, в 11.50 часа ще се състоят пленарни разговори между двете делегации, а в 12.45 часа двамата министри ще направят изявления пред медиите.
България и Гърция са стратегически партньори. Двете страни ще отбележат 140 г. от установяване на дипломатически отношения през 2020 г.
Гърция е сред първите пет най-значими инвеститори в България. За първото тримесечие на 2019 г. стокообменът между двете държави е отбелязал ръст от 6.8% в сравнение със същия период на миналата година и е достигнал 817.1 млн. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.