НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Снежа Златева: Опитите са самоубийство с медикаменти са сред най-разпространените

Проф. д-р Снежа Златева: Опитите са самоубийство с медикаменти са сред най-разпространените

11 Септември 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Опитите са самоубийство с медикаменти са сред най-разпространените.Това каза за Радио „Фокус“ – Варна, проф. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна. Тя посочи, че в Клиниката по токсикология се лекуват опитите за самоубийство, които са най-вече с медикаменти, но заедно с това и с пестициди, битови препарати и други. Поради причина от 2009-та година, осъзнавайки колко е сериозно положението от дирекция „Превенции“ са започнали да подпомагат специалистите с превантивна програма, която се състои в това, че се консултират близките на пациентите в месеца след острото отравяне. Проф. Златева допълни, че обикновено това е периодът, в който човек направил опит за самоубийство има риск да направи повторен опит да сложи край на живота си.
Проф. Снежа Златева добави, че от 2009-а година в клиниката са били лекувани над 1080 човека, като по тази програма сме консултирали 830 пациента и малко над 260 родители. Успоредно с това са проведени и много обучения с различни преподаватели в училище, педагогически съветници, с работници в социални заведения. „Като цяло работим с много неправителствени организации, а нашите психолози оказват помощ и подкрепа на всички, като дори посещават в домовете им, когато човекът направил опит за самоубийство, не желае да комуникира нито с психолог или психиатър. Затова е изключително важно да се окаже реална помощ на тези хора“, категорична бе д-р Златева. Тя допълни, че от 2000-та година се прави точна статистика за случаите, които са минали през здравното заведение. По думите й, общият брой на самоубийствата през този период е бил много по-голям. Между 2000-та и 2010-та година е имало по близо 400 случая годишно, след това те са намаляли постепенно до 200, а в последните години до 91. По отношение на непълнолетните процентът им от общите случаи е между 14-17. „Юношите са в един много незрял период и те реагират много неадекватно на много ситуации, поведението им е рисково, поради което работим много с училищата, за да могат преподавателите да разпознаят тези случаи и да им се окаже необходимата помощ“, каза в заключение началникът на клиниката по Токсикология в морската столица.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.