НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври (ОБЗОР)

59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври (ОБЗОР)

12 Септември 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. 59 партии и 7 коалиции са официално регистрирани за местните избори през октомври, като общият брой на подадените заявления е бил 72: от общо 64 партии и 8 коалиции. Това стана ясно по време на редовен брифинг на Централната избирателна комисия във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври. Данните обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Регистрация е била отказана на 5 партии и 1 коалиция, тъй като подадените от тях документи не са били в съответствие с изискванията. Стана ясно, че по отношение на формациите Национално движение „Единство“ и Партия „Солидарност“ отказът е бил поради ниския брой подкрепящи ги избиратели, под 2 500, колкото е нужният за регистрация в ЦИК. По време на брифинга стана ясно и, че са постъпили 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори. Една от жалбите е подадена срещу решението, с което ЦИК раздели приемането на изборните книжа и материали в София на три отделни пункта. В тази връзка ВАС е прекратил делото. За произнасяне по останалите жалби ВАС е препратил към Административния съд в София-град. От думите на Андреев стана ясно, че там може и да се стигне до проточване на делата. В изминалата седмица в ЦИК са били приети и три нови принципни решения, като първото от тя е свързано с осъществяването на контрол и подпечатването на бюлетините. Второто е свързано с назначаването на съставите на избирателните комисии, а третото с броенето на преференциите. Андреев припомни, че при избора на общински съветници, за да бъде позволено на един кандидат да измести мястото си в листата, трябва да е получил 7 на 100 от действителните гласове, подадени за дадената кандидатска листа. Правилата по отношение на преференциите ще бъдат допълнително разяснени и разписани както в методически указания, така и в разяснителната кампания на ЦИК, която вече е в ход. Александър Андреев напомни, че на 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. Това е и крайната дата, до която следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарските издания, както и на доставчиците на онлайн новинарски услуги. В този срок медиите с регионален обхват трябва да предоставят тарифите си на общинските избирателни комисии,, а ако са с национален, на ЦИК и Сметната палата. За електронните медии срокът изтича на 26 септември. Андреев обърна внимание и на реда за гласуване на български граждани, намиращи се в държави-членки на ЕС, като обясни, че те могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключението е единствено по отношение на онези граждани, които на предходните избори са включени в избирателните списъци, като те ще бъдат включени автоматично, освен ако не са изявили изрично желание имената им да бъдат отстранени от списъците.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори

Александър Андреев, ЦИК: Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори

12 Септември 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една от жалбите беше подадена срещу решението, което ЦИК, раздели приемането на изборните книжа и материали в София на три отделни пункта. В тази връзка ВАС прекрати делото, тъй като счете, че това е организационно. Същевременно с това препрати за произнасяне по станалите жалби в останалата част на Административен съд в София-град. Там би могло да има допълнително разточване на дела“, обясни Андреев. Той добави, че за изминалата седмица са били приети две нови принципни решения: „На първо място това е решение 993, което е за осъществяването на контрол и подпечатването на бюлетините. Второто принципно решение е свързано с назначаването на съставите на избирателните комисии. Третото решение е свързано с броенето на преференциите“, каза още Андреев. Той припомни, че при избора на общински съветници, за да бъде позволено на един кандидат да измести мястото си в листата трябва да е получил 7 на 100 от действителните гласове, подадени за дадената кандидатска листа: „Правилата по отношение на преференциите ще бъдат допълнително разяснени и разписани както в нашите методически указания, така и в нашата разяснителна кампания, която от ЦИК провеждаме оттук нататък“, заяви Андреев.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии

Александър Андреев, ЦИК: На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии

12 Септември 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Андреев припомни, че на същата дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарските и доставчиците на онлайн новинарски услуги, като в този срок трябва да ги предоставят на общинските избирателни комисии, ако медиите са с регионален обхват, а ако са с национален, на ЦИК и Сметната палата. За електронните медии срокът изтича на 26 септември. Той насочи вниманието и към правата на глас на български граждани, живеещи извън страната: „Онези граждани на държави-членки на ЕС, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключението е единствено по отношение на онези граждани, които на предходните избори са включени в избирателните списъци и те ще бъдат включени автоматично“, обясни той.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври

Александър Андреев, ЦИК: 59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври

12 Септември 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори през октомври, бяха подадени заявления от общо 64 партии и 8 коалиции. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше отказана регистрацията на 5 партии и 1 коалиция, тъй като представените документи не съответстваха на тези, които са предвидени. По отношение на Национално движение „Единство и партия „Солидарност“ броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от предвидения, тоест по-малко от 2 500“, добави още Андреев.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.