НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Доналд Тръмп похвали датския премиер

AFP: Доналд Тръмп похвали датския премиер

24 Август 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Копенхаген. Президентът Доналд Тръмп похвали премиера на Дания в петък, два дни след като той отмени държавното си посещение в страната и я обвини за това, че тя отхвърли идеята му да купи Гренландия като абсурдна, предава AFP.
Американският президент заяви, че е получил обаждане от премиера Мете Фредериксен, която той преди това нарече „гадна“, след като тя отхвърли идеята му да купи Гренландия в последния спор с участието на Тръмп и традиционен съюзник на САЩ.
Но в петък той смени курса, наричайки я „прекрасна жена“.
"Имахме страхотен разговор", каза Тръмп пред репортери, докато се подготвяше да замине за срещата на Г-7 във Франция.
"Имаме много добри отношения с Дания и се съгласихме да говорим по-късно. Но тя беше много приятна. Тя се обади и аз го оцених", заяви Тръмп.
Внезапно възникналият конфликт по-рано подтикна Тръмп да отмени плановете си да посети Копенхаген следващия месец, след като Фредериксен заяви, че Гренландия, автономен регион на Дания, не се продава.
Фредериксен каза, че тя е подразнена и изненадана, че Тръмп отмени посещението, но добави "Дания и САЩ не са в криза, САЩ са един от най-близките ни съюзници" и поканата за посещение все още е валидна.
В коментарите си късно в петък Тръмп не каза нищо за посещението в датската столица.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дания ще засили сътрудничеството с Гренландия в областта на отбраната и кризисните ситуации

ТАСС: Дания ще засили сътрудничеството с Гренландия в областта на отбраната и кризисните ситуации

23 Август 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Датският министър на отбраната Трине Брамсен и министърът на образованието, културата, църквата и външните работи на правителството на Гренландия Ане Лоне Багер възнамеряват да засилят сътрудничеството в областта на отбраната и готовността за реакции в кризисни случаи чрез провеждане на допълнителни учения и образователни курсове. Това се посочва в съобщение за печата, издадено от Министерството на отбраната на скандинавското кралство, предава TACC.
„Присъствието на Въоръжените сили в Арктика и Северния Атлантически океан ще стане още по-важно през следващите години, тъй като геополитическото значение на региона се увеличава. Следователно присъствието на армията също трябва да се засили като естествена реакция на това развитие. Датското правителство би искало Арктика да остане зона с ниско напрежение, но разширяването на датското участие е необходимо, за да се гарантира стабилност, сигурност и защита“, се казва в съобщението.
„Следователно трябва да установим по-тесен и редовен диалог с Гренландия и Фарьорските острови относно отбранителната политика", пише Трине Брамсен в съобщение за пресата. Тя обясни, че Дания ще предостави на представителите на Гренландия и Фарьорските острови възможност да увеличат познанията си по въпросите на политиката на сигурност по програмите на Академията по отбрана. В допълнение, на пожарникарите от Гренландия ще бъдат предложени допълнителни курсове.
От своя страна Ане Лоне Багер подчертава, че островът е готов да разшири сътрудничеството и диалога с Дания в тази област. „Правителството на Гренландия е много доволно от резултатите от съвместните учения, проведени в Гренландия. Бихме искали да видим още съвместни учения на представителите на Дания и Гренландия, които да бъдат още по-добре подготвени за справяне с аварии и бедствия".
Гренландия е територия в рамките на Кралство Дания и от 2009 г. има правата на широка автономия. Въпреки високото степен на самоуправление, въпросите на външната политика и сигурността на острова остават прерогатив на Копенхаген.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Помпео похвали Дания, след като Тръмп отмени посещението си Копенхаген

Voice of America: Помпео похвали Дания, след като Тръмп отмени посещението си Копенхаген

22 Август 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази своята признателност към Дания като съюзник на САЩ, след като президентът Доналд Тръмп отмени посещението си в страната, съобщава американската медия Voice of America.
Държавният департамент заяви, че Помпео e разговарял с датския външен министър по телефона и двамата са обсъдили "засилване на сътрудничеството с Кралство Дания, включително и Гренландия, в Арктика".
Тръмп по-рано тази седмица Тръмп отмени планирано посещение в Дания, след като предложението му Копенхаген да продаде Гренландия на Вашингтон беше отхвърлено.
Датският премиер Мете Фредериксен заяви, че съжалява и е изненадана, че американският президент рязко е отменил планираното си посещение, заради отпора на правителството в Копенхаген за закупуването на Гренландия, стратегически регион с минерални богатства, който е част от кралството.
Датският премиер заяви, че макар да смята САЩ за най-близкия стратегически съюзник на страната, „за щастие, времето, в което купувахте и продавахте други територии и население, е приключило“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Американски сенатор заяви, че е говорил с посланика на Дания за купуването на Гренландия месеци преди Тръмп да го предложи

The Washington Examiner: Американски сенатор заяви, че е говорил с посланика на Дания за купуването на Гренландия месеци преди Тръмп да го предложи

22 Август 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенаторът от Арканзас Том Котън заяви, че е представил идеята за купуването на остров Гренландия от Дания на датския посланик в САЩ месеци преди президентът Доналд Тръмп да заговори за това, пише американското издание The Washington Examiner.
“Очевидно това е правилно решение за нашата страна“, заяви Котън, член на Републиканската партия.
„Преди няколко месеца се срещнах с датския посланик и му предложих да ни продадат Гренландия“, добави той.
Котън каза, че острова притежава „неописуем икономически потенциал“ и е „жизненоважен за националната ни сигурност“.
“Всеки, който не може да види това е заслепен от объркването на Тръмп“, заяви сенаторът.
САЩ управлява една военна база, въздушна база Туле, в северната част на Гренландия. Бившият президент на САЩ Хари Труман предложи на Копенхаген 100 милиона долара за острова в началото на Студената война, но в крайна сметка сделката пропадна.
Котън заяви, че Китай се е опитал да изгради три военни бази в Гренландия през 2018 г., но администрацията на Тръмп и членовете на Конгреса в крайна сметка убеждават Дания да блокира сделката.
"Казах на президента, че той трябва да го купи", каза Котън. „Той чу това от мен, и от някои други хора.“
Датският премиер Мете Фредериксен отхвърли идеята за продажба на Гренландия в САЩ, като нарече идеята "абсурдна". Тръмп отговори, като отмени пътуването си до Дания, насрочена за началото на септември.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Премиерът на Дания изрази „изненада и разочарование“ заради отмененото посещение на Тръмп

The Guardian: Премиерът на Дания изрази „изненада и разочарование“ заради отмененото посещение на Тръмп

22 Август 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Министър-председателят на Дания Мете Фредериксен сподели, че е „изненадана и разочарована“ от решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да отмени планираното си посещение в страната заради отказа на Копенхаген да продаде Гренландия, отбелязва британският национален ежедневник The Guardian.
Фредериксен потвърди, че островът не се продава: „Обсъдена е потенциална продажба на Гренландия. Тя беше отхвърлена от премиера на Гренландия Ким Килсен и аз напълно стоя зад това решение“. От редакцията припомнят, че по-рано датският премиер определи предложението на Тръмп за Гренландия като „абсурдно“.
На свой ред пред репортери в Белия дом по-късно Тръмп заяви: „Смятам, че изказването на датския премиер за абсурдността на идеята е гадна… Не беше хубав начин да го каже. Можеше просто да каже: „Не, предпочитаме да не го правим“. Тя не говори с мен, тя говори със САЩ. Не може да кажат: „Колко абсурдно“!“
Фредериксен настоя, че решението на американския президент няма да засегне стратегическото, военното или търговското сътрудничество между двете страни. „Отмяната на посещението не променя добрите отношения между Дания и САЩ“, увери министър-председателят на скандинавската държава.
Политици от целия спектър се обединиха в осъждането на искането на Тръмп. „Вече има много добри причини да мислим, че този човек е глупак, сега той просто ни даде друга добра причина“, заяви пред датските медии Ева Фливхолм, външнополитически експерт на Червено-зеления алианс в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тръмп отложи срещата си с датския премиер, след като тя отказа да продаде Гренландия на САЩ

Politico: Тръмп отложи срещата си с датския премиер, след като тя отказа да продаде Гренландия на САЩ

21 Август 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отлага срещата си с датския премиер Мете Фредериксен, след като скандинавският лидер даде ясно да се разбере, че няма да обсъжда продажбата на Гренландия на Америка, пише европейската редакция на Politico.
„Премиерът успя да спести много разходи и усилия както за Съединените щати, така и за Дания, като беше толкова директна“, написа в „Туитър“ Тръмп във вторник вечерта. „Благодаря ѝ за това и с нетърпение очаквам да се видим някога в бъдеще!“
Тръмп беше поканен от кралица Маргрет II да посети Дания като част от по-голямо турне в Европа, но говорителят на Белия дом заяви пред POLITICO във вторник вечерта, че Тръмп не планира да посети страната, както бе предвидено.
Тръмп потвърди в съобщенията през уикенда, че се интересува от закупуване на Гренландия, но заяви, че това не е приоритет за администрацията. The Wall Street Journal първоначално съобщава за интереса на Тръмп към този ход в петък, което доведе до афери във Вашингтон и гняв в Дания и Гренландия, коментира изданието.
Фредериксен заяви, че това е „абсурдна дискусия“ и че премиерът на Гренландия „Ким Килсен разбира се даде да се разбере, че Гренландия не се продава. Тук приключва разговорът“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Датският премиер: Интересът на Тръмп да купи Гренландия е „абсурд“

Датският премиер: Интересът на Тръмп да купи Гренландия е „абсурд“

19 Август 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Идеята Дания да продаде Гренландия на САЩ е абсурд, заяви премиерът на страната Мете Фредериксен, след като американският президент Доналд Тръмп изрази интерес да купи най-големия остров, пише европейската редакция на Politico.
„Гренландия не е за продан. Гренландия не е датска. Гренландия е на Гренландия. Силно се надявам, че това не е било на сериозно“, заяви Фредериксен пред вестник Sermitsiaq.
„Това е абсурдно решение и (премиерът на Гренландия) Ким Килсен, разбира се, даде ясно да се разбере, че Гренландия не се продава. Разговорът спира до тук“, подчерта тя.
Президентът на САЩ потвърди пред репортери в неделя, че е обсъждал идеята за закупуване на автономната датска територия.
„Концепцията се появи и ... стратегически тя е интересна“, заяви Тръмп пред репортери, съобщава Ройтерс. Но той добави: "Това не е номер 1 в списъка, мога да ви кажа това“.
Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу също потвърди историята по-рано в неделя, казвайки пред Fox News, че „не искам да прогнозирам резултат, просто казвам, че президентът, който знае нещо или две за закупуването на недвижими имоти, иска да разгледа покупката на Гренландия“.
Кудлоу добави: „Дания притежава Гренландия, Дания е съюзник, Гренландия е стратегическо място, там горе. И те имат много ценни минерали“.
Министерството на външните работи на Гренландия подчерта пред САЩ миналата седмица, че не е на пазара, написвайки в „Туитър“: „Ние сме отворени за бизнес, а не за продажба“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

ТАСС: Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

18 Август 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се интересува от възможността за придобиване от Съединените щати на Гренландия, която е територия в рамките на Кралство Дания и има правата на широка автономия. Това съобщи в неделя за Fox News ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Къдлоу, цитиран от TACC
В четвъртък The Wall Street Journal съобщи, позовавайки на източници, че Тръмп е попитал съветници дали САЩ могат да купят Гренландия и също е проявил интерес към тази възможност. Източници отбелязват, че няма яснота дали главата на Белия дом приема това сериозно. Някои от тях заявиха, че вероятно Тръмп е говорил за това на шега.
"Ситуацията се развива. Ние обмисляме това", каза Къдлоу. "Преди много години Хари Труман искаше да купи Гренландия. Гренландия принадлежи на Дания. Дания е съюзник. Гренландия е важна от стратегическа гледна точка. Има много ценни минерални ресурси", добави съветникът на Тръмп.
"Не искам да правя прогнози сега. Просто отбелязвам, че президентът, който разбира от придобиването на недвижими имоти, иска да се запознае с възможността за придобиване на Гренландия", каза Къдлоу.
Официални източници от Гренландия в светлината на публикуването на The Wall Street Journal заявиха, че районът е заинтересован от сътрудничество със САЩ, но не се продава. Предвижда се Тръмп да посети Дания в началото на септември.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп „хвърли око“ на нов имот: Гренландия

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп „хвърли око“ на нов имот: Гренландия

16 Август 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е решил да си купи нов имот, но не какъв да е, а най-големият остров в света – Гренландия, съобщава американското издание The Wall Street Journal.
Изданието отбелязва, че Тръмп на няколко пъти е разпитвал своите съветници дали САЩ биха могли да придобият Гренладия и с интерес е слушал обсъжданията на ресурсите на острова, неговото геополитическо значение, включително за възможността за разширяване на американското военно присъстсвие в Арктика. Тръмп дори е възложил на юрисконсулта на Белия дом да направи правна експертиза на проекта.
Някои от съветниците на Тръмп са подкрепили плана, определяйки го като икономически осъществим, докато други смятат, че това е „мимолетен ентусиазъм“ на президента, който така и нмяа да се реализира.
Доколко самият Тръмп възприема тази идея сериозно не се знае, признават авторите на материала.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.