НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гергана Костадинова, Регионална служба по заетостта – Бургас: В Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас имаме средства за обучение на безработни лица в българо-германските центрове

Гергана Костадинова, Регионална служба по заетостта – Бургас: В Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас имаме средства за обучение на безработни лица в българо-германските центрове

21 Август 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ) – Бургас имаме средства за обучение на безработни лица в българо-германските центрове. Това каза пред журналисти Гергана Костадинова, началник на отдел „Услуги по заетостта” в Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Това е важно да се знае от хората, тук става въпрос за обучение на безработни лица, които са регистрирани в ДБТ и имат възможност да се обучават за професионална квалификация, ключова компетентност в българо-германските центрове“, отбеляза Костадинова и уточни, че най-близкият такъв център е в Царево, а други има и в Пазарджик, Смолян, Стара Загора, като обученията са безплатни, плаща се 8 лв. стипендия на ден, настаняването е безплатно. „Който има желание да се обучи и е безработен в момента, може да кандидатства при нас за такива безплатни обучения. Всеки център си има програма и всеки си избра в какво обучение да се включи. Имаме средства, които трябва да се усвоят до края на годината“, добави Костадинова.
По думите ѝ заявените свободни работни места към момента са 505. „Най-голям брой е на учителските места – 55 места са обявени за учители, като изключим една заявка за обща работа на позициониране на пристанище Бургас към частна фирма за пакетировачи. Тази година търсенето започна доста по-рано – началото на месец юни, и заявени места са много повече сравнение с предходни години, през изминалите години учителските места се заявяваха юли и август“, посочи Гергана Костадинова.
Тя уточни, че към самия курс е обявено изискване какво да бъде входящото ниво на кандидатите, като има курсове за хора с начално и основно образование, със завършен 10-ти клас, както и за такива със средно образование. „Това зависи от самия курс. От средата на миналия месец има пусната обява и тогава са се търсили по-малък брой, сега са се увеличили търсещите, но трудно се намират кадри“, каза още Костадинова.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните безработни в Бюрото по труда към 31 юли е 2685

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните безработни в Бюрото по труда към 31 юли е 2685

21 Август 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общият брой на регистрираните безработни в ДБТ – Бургас към 31 юли е 2685. Това каза пред журналисти Атанаска Янева, гл. експерт отдел ПУ в ДБТ - Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според Янева в община Бургас са 2080 души, община Средец – 494, община Камено – 111. Спрямо предходния месец в Бургас са с 52 души повече. В община Средец са с 6 човека повече, а в община Камено са с 6 човека по-малко. „Равнището на безработицата в района на ДБТ - Бургас към 31 юли е 2.33%, като за община Бургас е 1.95%, за община Средец е 9.69%, а за община Камено – 2.95″, каза още Янева. По думите ѝ входящият поток през месеца е от 678 безработни лица, като това е с 191 са повече сравнение с предходния месец, а 628 са новорегистрираните и 50 са с възстановена регистрация.
„В община Бургас са регистрирани 545 човека, в община Средец – 74 души, а в Камено са само 9 човека. С възстановена регистрация в Бургас има 48-ма души, в Средец – 8 лица, а в Камено няма лица с възстановена регистрация“, заяви Янева и добави, че изходящият поток е 626 души, което е с 254 по-малко спрямо месец юни. По думите ѝ това се дължи на по-малко започналите работа през месеца, тъй като сезонът е активен и повече хора са започнали през миналите месеци. Непотвърдилите регистрацията си са 207 души, 224 са отпаднали от регистъра на ДБТ, а 113 са отпаднали по други причини.
„Заявените свободни работни места на първичния трудов пазар в Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас за месец юли са 376, 73-ма човека са професионално ориентирани и консултирани, а 121 лица са участвали в групови мероприятия за професионално ориентиране, информиране и активно поведение на пазара на труда.
В програми за обучение и заетост са работили 130 лица, като нововключените са 33, от тях 16 жени са включени в обучение. Изразходените средства по активна политика са 114 899 лева“, уточни Янева и посочи, че по насърчителните мерки за заетост през месец юли са работили 24 лица, от тях 19 са били в субсидирана заетост, а изразходваните средства са 10 002 лева. Тя допълни, че по схеми за обучение и заетост от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през месец юли са работили 147 лица, от които 5 лица с допълните споразумение за стимули, нововключените са 5 лица. Програмата „Родители в заетост“, т.нар. детегледачки към 31 юли в Бургас са работили 98 лица.
„Към 1 април стартира вторият етап на проект „Ваучери за заети лица“, в Дирекция „Бюро по труда" - Бургас има подадени 66 заявления, от които 58 са одобрени. Издадени са 14 ваучера, стартирали са 3 курса с 8 обучаеми лица. Едното лице е завършило обучението“, уточни Янева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.