НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

8 млн. лв. са вложени за реставрацията на минералната баня в Банкя (ОБЗОР)

8 млн. лв. са вложени за реставрацията на минералната баня в Банкя (ОБЗОР)

15 Юли 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. На празника на минералната вода, здравето и дълголетието кметът на София Йорданка Фандъкова провери как вървят ремонтните дейности по реставрацията на минералната баня в Банкя, които започнаха през ноември 2018 г. Тя направи оглед на сградата отвън и отвътре заедно със заместник-кмета на София Тодор Чобанов и кмета на Банкя Рангел Марков. Те бяха придружавани от журналисти и експерти. След огледа Фандъкова даде изявление пред входа на минералната баня. Тя зави, че тази година Столична община инвестира 20 млн. лв. в използването на минералните води на София, като 8 млн. от тях са за банята в Банкя. Йорданка Фандъкова каза, че строителните дейности вървят по график и се очаква следващата година по същото време банята да заработи. Този обект тя определи като може би най-знаковият за столицата за годината и подчерта, че стратегията на Столична община е водата да бъде използвана максимално както за балнеолечение, така и за спа-процедури и всички останали дейности, които ще се възстановят в банята, а и други, които ще се открият. Фандъкова отбеляза, че сградата ще се отоплява с минерална вода. Като тук кметът на Банкя Рангел Марков добави, че освен за отопление, водата ще се използва и за изстудяване на сградата през зимата. Той разясни как точно ще се работи енергийният център за тази цел, като каза, че в него водата ще попада в два лечебни басейна, които са с цел балнеология, а след това ще влиза в енергийния център и така чрез тази енергия ще се отоплява или изстудява сградата. Рангел Марков каза още, че банята ще бъде възстановена 100% автентично. Той също отбеляза, че проектът се движи в заложените срокове и сега предстои да бъде подготвено стопанисването на сградата, като вече има 5 възможни варианта. По думите му има план и за изграждането на 25-метров басейн за плуване. Относно това за какво ще се ползва банята се изказа и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Той заяви, че предците ни неслучайно са направили огромен салон в центъра на сградата, който е съзнателно подготвен за културни събития. Чобанов каза, че в банята могат да се правят и концерти, като тя може да събере 100-150 души. Той допълни, че сградата ще се използва и за заснемането на исторически филми.
Кметовете Йорданка Фандъкова и Рангел Марков поздравиха гражданите на Банкя за празника и пожелаха на всички да бъдат здрави и щастливи.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Тази година инвестираме над 20 млн. лв. в използването на минералните води на София

Кметът Йорданка Фандъкова: Тази година инвестираме над 20 млн. лв. в използването на минералните води на София

15 Юли 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Тази година инвестираме над 20 млн. лв. в използването на минералните води на София за хората. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по възстановяване на сградата на минералната баня в Банкя, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сградата е построена през 1911 г., а сега Столична община инвестира 8 милиона лева за реставрацията и. Проектът стартира на 2 ноември 2018 г. "Видяхме, че строителните дейности са в график. Очакваме следващата година по това време вече банята в Банкя да заработи", каза Фандъкова. Тя коментира и финансовата страна на банята. "Тази година възраждаме знакови обекти. Може би най-знаковият от тях е обектът в Банкя - над 8 млн. лв. е инвестицията в този обект", добави Йорданка Фандъкова. Тя каза още, че стратегията на Столична община е водата да се използва максимално. "Освен за балнеолечение, за спа-процедури, за басейните и всички останали дейности, които ще има в банята и ще се възстановят. Като вторично използване на минералната вода, цялата сграда ще се отоплява с минерална вода", заяви Фандъкова. Тя изказа своите благодарности на кмета на Банкя Рангел Марков за това, че следи отблизо просеца на реставрация на минералната баня. "Работата е много прецизна, защото всеки архитектурен детайл трябва да бъде реставриран така, както е бил, наблюдава се от специалисти. Благодаря на всички, които работят", допълни тя. А относно стратегията за използване на минералните води на София Фандъкова каза, че в момента работят по два големи обекта. "Обявихме процедурата за избор на изпълнител за възстановяването на банята в "Овча купел". Другият голям обект е новият аквапарк парк "Възраждане", отбеляза още тя. Фандъкова допълни, че минералните символи стоят на герба на София като символ на града и честити празника на жителите на Банкя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.