НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

8 млн. лв. са вложени за реставрацията на минералната баня в Банкя (ОБЗОР)

8 млн. лв. са вложени за реставрацията на минералната баня в Банкя (ОБЗОР)

15 Юли 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. На празника на минералната вода, здравето и дълголетието кметът на София Йорданка Фандъкова провери как вървят ремонтните дейности по реставрацията на минералната баня в Банкя, които започнаха през ноември 2018 г. Тя направи оглед на сградата отвън и отвътре заедно със заместник-кмета на София Тодор Чобанов и кмета на Банкя Рангел Марков. Те бяха придружавани от журналисти и експерти. След огледа Фандъкова даде изявление пред входа на минералната баня. Тя зави, че тази година Столична община инвестира 20 млн. лв. в използването на минералните води на София, като 8 млн. от тях са за банята в Банкя. Йорданка Фандъкова каза, че строителните дейности вървят по график и се очаква следващата година по същото време банята да заработи. Този обект тя определи като може би най-знаковият за столицата за годината и подчерта, че стратегията на Столична община е водата да бъде използвана максимално както за балнеолечение, така и за спа-процедури и всички останали дейности, които ще се възстановят в банята, а и други, които ще се открият. Фандъкова отбеляза, че сградата ще се отоплява с минерална вода. Като тук кметът на Банкя Рангел Марков добави, че освен за отопление, водата ще се използва и за изстудяване на сградата през зимата. Той разясни как точно ще се работи енергийният център за тази цел, като каза, че в него водата ще попада в два лечебни басейна, които са с цел балнеология, а след това ще влиза в енергийния център и така чрез тази енергия ще се отоплява или изстудява сградата. Рангел Марков каза още, че банята ще бъде възстановена 100% автентично. Той също отбеляза, че проектът се движи в заложените срокове и сега предстои да бъде подготвено стопанисването на сградата, като вече има 5 възможни варианта. По думите му има план и за изграждането на 25-метров басейн за плуване. Относно това за какво ще се ползва банята се изказа и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Той заяви, че предците ни неслучайно са направили огромен салон в центъра на сградата, който е съзнателно подготвен за културни събития. Чобанов каза, че в банята могат да се правят и концерти, като тя може да събере 100-150 души. Той допълни, че сградата ще се използва и за заснемането на исторически филми.
Кметовете Йорданка Фандъкова и Рангел Марков поздравиха гражданите на Банкя за празника и пожелаха на всички да бъдат здрави и щастливи.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Банкя Рангел Марков: Минералната баня в града се възстановява на 100% автентична

Кметът на Банкя Рангел Марков: Минералната баня в града се възстановява на 100% автентична

15 Юли 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Минералната баня в града се възстановява на 100% автентична. Това каза кметът на Банкя Рангел Марков, който присъства на проверката на минералната баня в града, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поздрави своите съграждани за празника на минералната вода, здравето и дълголетието. "В рамките на тази седмица сме подготвили една изключително богата културна програма, която всеки един човек може да дойде и да види", каза Марков. Той коментира също и използването на минералната вода в банята в Банкя. "Това е един енергиен център, в който след като водата попадне през двата лечебни басейна - те са направени с цел балнеология, след което водата влиза в този център и по този начин чрез използване на тази енергия ще се отоплява, а през лятото изстудява цялата сграда на банята", обясни кметът как ще работи банята той. Рангел Марков допълни, че проектът е съгласуван с Института за паметници на културата и техните предписания се изпълняват на 100%. "Фасадите 100% се възстановяват автентични, фоайето също, дървените съблекални половината са с автентичния цвят на дървото, двата басейна също 100% се възстановяват, подовете, където може да се реставрира със старите плочки, а където не могат, се поръчват същите във фабриката, в която са произведени преди повече от 100 години", допълни кметът на Банкя. Той добави още, че проектът се движи в заложените предварително срокове. "Май месец догодина банята трябва да бъде готова", заяви Марков. Той отбеляза, че сега предстои важната задача да бъде подготвено стопанисването на сградата. "Имаме няколко варианта за стопанисване, които възложихме на консултант-експерт да ги разработи. Това са 5 възможни варианта и тепърва ще ги коментираме, за да може да вземем най-правилното решение как да бъде стопанисвана банята", допълни той. Рангел Марков каза, че работят на базата на опита, който са придобили в Европа."Те имат по един басейн, в който може да се плува. Тук пространството позволява това нещо - да бъде изграден 25-метров басейн. За това нещо могат да се привлекат външни инвестиции", добави Рангел Марков. Кметът каза и, че има паркинг към самата баня, който е с около 15 места, но пък се разполага с обществено пространство до банята, където могат да бъдат организирани повече възможности за паркиране.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.