НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express (Косово): Харадинай отговори на заплахите на Вучич за митата, призова го да се държи "европейски"

Gazeta Express (Косово): Харадинай отговори на заплахите на Вучич за митата, призова го да се държи "европейски"

24 Май 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на най-младата държава на БалканитеРамуш Харадинай реагира на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, който предупреди за "много мощни мерки" за противодействие на 100-процентните мита, наложени от правителството в Прищина за вноса на стоки от страната - мярка, въведена през ноември миналата година, съобщава електронното издание на косовския вестник Gazeta Express.
В съобщение в социалната мрежа "Фейсбук", Харадинай поиска от сръбския президент да отчете, че подобна политическа позиция е причинила трагедии и болка в миналото. "Време е да представим европейските ценности, а не позициите, възприети в миналото, които са причинявали трагедии и болка. Държавата Косово е дом и на косовските сърби... Нуждаем се от надежда и Косово е готово за споразумение, приемащо реалността на две държави, под съществуващите граници и в духа на взаимно уважение", напис Харадинай.
По-рано Вучич заяви пред медиите в Белград, че е подготвил много мощни, но ограничени мерки за противодействие на митата, наложени на сръбските стоки от Прищина. „Работата ми е да информирам европейските представители в Париж за отговора на Сърбия след девет месеца на антицивилизационни и незаконни тарифи, които по същество са геноцид, формиране на армия и всички възможни действия срещу сръбския народ“, заяви сръбския президент. Той също така изрази загриженост относно планове за операции от специалните части на косовската полиция. "Знаем, че са били приведени в бойна готовност и се готвят да арестуват десетки сърби в Северно Косово," каза той и призова страните от четворката (Франция, Германия, Италия и САЩ) и международната общност да предотвратят нова албанска провокация, насочена към изтласкване на сърбите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Храдинай: Хашим Тачи се страхува от моята популярност

Рамуш Храдинай: Хашим Тачи се страхува от моята популярност

23 Май 2019 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай потвърди, че отношенията му с президента на Косово са влошени, защото, както той казва, Хашим Тачи го е нападнал, защото се страхува от популярността му, но че няма нищо лично, според Gazeta Express, цитиран от Макфакс
Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви, че ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел на 6 юни в Берлин. Той коментира пред косовския телевизионен канал Т7, че Берлинската среща, проведена през април с лидерите от Западните Балкани и канцлера Меркел и френския президент Емануел Макрон, е историческа за Косово и че никой не може да каже нещо отрицателно за тази среща, позовавайки се на оценката на президента на Косово, който заяви, че Европа е показала, че е слаба и разединена.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Какво ще направи Сърбия относно честването на паметта на албански бунтовнически командир в южната част на страната

„Б92“ (Сърбия): Какво ще направи Сърбия относно честването на паметта на албански бунтовнически командир в южната част на страната

23 Май 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на координационния орган за южносръбските общини Прешево, Медведжа и Буяновац Зоран Станкович заяви, че „ще има реакция, ако държавните органи преценят, че е извършено нарушение на закона при организацията на „Дните на капитан Леши“ в Буяновац“, предава белградската медия „Б92“.
„Вярно е, че има несъответствие между изявленията на някои албански лидери и тяхното уважение към законите на Република Сърбия. Местните албански лидери уважават законите на нашата страна в ежедневната си работа и работят с нас в полза на граждани на тези общини“, заяви Станкович, като добави, че албанските представители Еди Рама, Буяр Нишани и Илир Мета са казали на местните албанци по време на посещението си в региона да решат всичките си проблеми със сръбските власти, като граждани на Сърбия.
Той обаче подчерта в изявление, че при зачитането интересите на гражданите държавата няма право да реагира на провокации, лъжи и манипулации, но е длъжна да действа отговорно, професионално и цивилизовано.
Представители на някои политически партии критикуваха по-ранното обявяване на събитието, което ще се проведе в Буяновац, посветено на един от лидерите на „Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац“ Ридван Чазими, който загина на 24 май 2001 г. в сблъсък с югославската армия.
С подкрепата на местните власти в Буяновац, това четиридневно събитие се провежда от 2001 г. насам.
Станкович повтори, че Прешево, Буяновац и Медведжа са били и ще останат неразделна част от територията на Сърбия.
Министърът на отбраната Александър Вулин попита в сряда какво ще е необходимо на прокуратурата, за да реагира на проявата, посветена на „терорист и доказан убиец“.
Освен това, според прессъобщението, с нито едно споразумение Сърбия не е поела никакво задължение да празнува и отбелязва паметта на убитите терористи и разпуснатата, победена организация.
„Не знам какво ще бъде необходимо на прокуратурата да реагира, но най-накрая трябва да покажем, че празнуването на убийствата на сърби в Сърбия просто не е позволено“, заключи Вулин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Искат ни Прешевската долина, за да забравим Косово

„Политика“ (Сърбия): Искат ни Прешевската долина, за да забравим Косово

23 Май 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Белград. Твърденията, че присъединяването на Прешевската долина с Косово би било най-доброто решение, са само желания на отделни индивиди, но реалността е много по-различна. Така сръбският президент Александър Вучич коментира в сряда изявлението на Шаиф Камбери, който от Вашингтон каза, че сливането на тази част от Сърбия с Косово „е, разбира се, най-доброто решение“. Кметът на Буяновац направи това изявление в емисията на „Гласът на Америка“ на албански език, като заяви, че те са "все още странични хора, които не могат да се намесват в позицията на косоварите и не могат да повлияят на Косово“, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
В духа на това изявление на Камбери ще се състоят и предстоящите „Дни на командира Леши“. Манифестация, посветена на Ридван Чазими, по-известен като командир Леши, един от лидерите на така наречената Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац, който беше убит на 24 май 2001 г., която се провежда всяка година в Буяновац в деня на смъртта му. Напомняме, че Чазими командва група от няколкостотин терористи, които са извършили най-много нападения по време на конфликтите в Южна Сърбия през 2000 и 2001 година. В Буяновац обаче твърдят, че междуетническото напрежение е било предотвратено със забраната за излъчването на филма „Балканска граница“, вдъхновен от военни събития в Косово и Метохия през 1999 г., в Културния център там.
Бившият дипломат Зоран Миливоевич посочва, че възобновяването на въпроса за южната част на Сърбия е изключително опасно. „Югът на Сърбия не е предметът на диалога, а такъв е статутът на Косово и Метохия. Зачестилите споменавания на Прешевската долина са опит за интернационализиране на този въпрос, като по този начин се оказва допълнителен натиск върху Сърбия да се съгласи да продължи диалога в неблагоприятни за нея условия. Това определено би отхвърлило всяка теза за делимитация, нещо, което би подкопало териториалната цялост на Косово като независима държава. В тази ситуация, за Сърбия, би било практически успех да се признае реалността в Северно Косово, за да се избегне допълнителен риск за позицията на Централна Сърбия. С натиск чрез Прешевската долина, Сърбия е изправена пред допълнителни предизвикателства“, обяснява Миливоевич.
След 5 октомври 2000 г. бунтът на албанците в три общини тества новото правителство и сътрудничеството му със Запада при решаването на проблемите на Южна Сърбия, напомня сръбският дипломат. Както казва той, възможно е това отново да се случи. Миливоевич смята, че Сърбия е изправена пред предизвикателства в Санджак чрез всичко, което Сюлейман Углянин прави. „Западът иска Сърбия на всяка цена да се съгласи да продължи диалога при тези условия, да направи отстъпки, като амнистира Прищина и да продължи диалога. Същността е да се признаят окончателно новите граници на Балканите, което означава Сърбия без Косово и Метохия, с независимата държава Косово“, обясни бившият дипломат пред „Политика“.
Като своеобразно предупреждение на Запада към Белград може да бъде интерпретирано и изявлението на посолствата от „Квинтата“. . Коментирайки наскоро приключилите избори за кметове в Северно Косово, посолствата на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати в Прищина заключиха, че изборите са преминали мирно, но добавиха, че „все още има нерешени въпроси от изборния процес през 2017“. Както казаха, „констатациите на мониторинговата мисия на Европейския съюз (ЕОМ) от 2017 г., която изрази сериозна загриженост относно сплашването в много области, където живеят сърби, особено спрямо политически партии, които бяха против кандидатите на „Сръбска листа“.
В Белград реагираха негативно на това изявление от Запада. „Искам да ги поздравя за находчивостта. В живота си не съм чел нищо по-глупаво“, каза Вучич, напомняйки, че всички страни от Квинтата изпращат своите наблюдатели, за да намерят, както каза той, някаква нередност и грешка, за която да обвинят сърбите. Но, както каза президентът на Сърбия, те не успяха да намерят нищо, затова трябваше да кажат в изявление, че през 2017 г. е имало натиск. „Представете си, че ме питате нещо и аз ви кажа: но нека ви напомня 2017 г., тогава беше обратното на това. Какъв е смисълът?“ - попита Вучич.
Президентът на Косово Хашим Тачи отново повтори тези дни, че Косово „няма да прави компромис с територията“. Той отхвърли циркулиращите в Белград коментари, че на срещата на върха в Берлин е погребана идеята за размяна на територии, като посочи, че „нито са обсъждани нови идеи, нито е отхвърляна някоя идея, която е обсъждана досега“. Както каза Тачи изискването за корекция на границите е „зачитане на стремежите на албанското население в Прешевската долина“.
Какво трябва да направи Белград в тази ситуация? Миливоевич казва, че няма много място за маневриране и че с всяка заплаха Сърбия рискува отношенията си със Запада и европейската интеграционна политика. „И това е същността на този натиск. Страхувам се, че въпросът се ускорява, че на Запад има интерес да се реши тази история, да не се позволи някои глобални обстоятелства или обстоятелства, благоприятни за Сърбия, да задушат позицията или Белград да стане по-силен при разрешаването на косовския възел“, заключва Миливоевич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Албания разкритикува идеята за обединение на албанците

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Албания разкритикува идеята за обединение на албанците

23 Май 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета разкритикува идеята за обединение на албанците в една държава, предава агенция „Макфакс“.
„Слушаме неща от типа – Защо албанците не се обединят? Но, в такъв случай, защо всички сърби, хървати и бошняци не направят същото“, пита държавният глава, цитиран от косовската телевизия RTK.
Според държавния глава, този делириум е класически диаболизъм.
„Това е опит на авторитарните политици, много често координирано, да пренасочат вниманието от вътрешните въпроси и да провокират теми, за да избегнат собствената си отговорност“, уверява Мета.
Той смята, че единственото решение на Балканите е съвместното съществуване и спазване на европейските стандарти за малцинствата.
„На Балканите всяка нация някъде е в мнозинство, а другаде – в малцинство. Единственото решение е съвместното съществуване и спазване на европейските стандарти за малцинствата. Знаем много добре какво ще се случи на Балканите. Стотици хиляди бяха убити, а нито сантиметър от границите не беше променен“, добавя албанският президент.
Мета твърди, че Албания има възможност да бъде фактор за стабилност на Балканите.
„Прекрояването на гранциите не е лесно. Знаем колко са добри отношенията между Черна гора и Косово, но знаем и какво се случи с договора за демаркация. Искам да бъда ясен, имаме всички възможности, както и показахме, че можем да бъде фактор на стабилността“, заяви държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Новият план на САЩ за разрешаване на косовския проблем

Foreign Policy: Новият план на САЩ за разрешаване на косовския проблем

22 Май 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Тук сме, за да изградим мостове и да разрушим стените“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред своя македонски колега Зоран Заев, по време на посещението си в Северна Македония на 2 април, първото на гръцки премиер.
„Дори улицата да ме свали, аз няма да призная Косово“, заяви сръбският президент Александър Вучич в телевизионно интервю пред сръбската обществена телевизия на 8 май.
Двама балкански лидери, които се борят с два трудни спора, стигат до диаметрално противоположни перспективи. Острият контраст между оптимизма на Ципрас и упоритостта на Вучич е основният избор за региона, пише американското списание Foreign Policy в материал, представен без редакторска намеса.

Преодолявайки десетилетия на ожесточение, гръцкият премиер договори пробивното споразумение за изключително чувствителни проблеми, свързани с националната идентичност, с което северната съседка на Гърция променя името си на Северна Македония. Триумф на миротворчеството, споразумението от Преспа премахва всички пречки за уважение, бъдеще на сътрудничество между тези бивши противници, които някога бяха заключени в ожесточена битка.
Междувременно Сърбия и Косово остават затънали във враждебност, неспособни да намерят начин Белград да признае бившата си отцепила провинция в сегашните й граници. Водените от ЕС и подкрепяни от САЩ усилия за посредничество за споразумение за разделяне между президентите на Сърбия и Косово току-що се разпаднаха, предизвиквайки националистически поучения и обвинения. Прибягвайки до свирепостта на 90-те години, етническите албански членове на парламента обвиниха сръбските сили в геноцид, обвинение, което Белград ядосано отхвърля, обявявайки противниците си в Прищина за „бандити“ и „престъпници“.
Запълването на празнината около Косово - най-старият, най-неприятният сблъсък в региона - е спешен въпрос. Тъй като Босна и Херцеговина се колебае, Русия продължава да подтиква към разделение, а Европа се колебае, тежката работа на Балканите отново пада на Съединените щати. За да се възстанови от неотдавнашните западни пречки, Вашингтон трябва да извлече същността на пробива с Македония и да го приложи в Косово.
Ключът към споразумението от Преспа не беше само смелостта на лидерите в Атина и Скопие, но и техния цялостен подход към проблема. Вместо да се стремят към опростяване на проблема, фокусирайки се единствено върху новото име на Македония, което Гърция може да приеме - Ципрас и Заев се заеха с множеството различия, които превръщаха името „Македония“ в парализиращ въпрос.
Чрез упоритите преговори, подпомогнати от опитен американски посредник и умела американска дипломация, Атина и Скопие измислиха формула за помиряване на несъвместимите разкази за миналото и гениален механизъм за разбиване на противоречащите си версии на историята. Резултатът е път към пълно и окончателно признаване. Историческото посещение на Ципрас в Скопие, както и посещението на Анвар Садат в Йерусалим, беше въплъщение на това признание. С натрупването на ползите от споразумението от Преспа отношенията ще продължат да се затоплят, а интензивното противопоставяне на сделката в двете страни ще намалее.
Същата перспектива е възможна и за Косово. За съжаление, нито Вучич, нито косовският президент Хашим Тачи имат визията на гръцките и македонските си колеги. Техният предпочитан подход е лошо замислен план - досега подкрепен и от Брюксел, и от Вашингтон - за разделяне на Косово на север, където твърдолинейните сърби живеят близо до сръбската граница и откъсване на части от Южна Сърбия, където се концентрират албанците в замяна на това. Освен масовото движение на малцинствата, останали от грешната страна на новата граница, разделението ще ускори центробежните сили, които заплашват да разкъсат Босна и да възобновят въпроса за границите в региона.
По тази причина германският канцлер Ангела Меркел мъдро торпедира плана за корекция на границите на регионална среща на върха в Берлин в края на миналия месец. Нито Меркел, нито който и да е друг лидер предложи алтернатива. През юли Франция ще бъде домакин на още една среща на високо равнище. Но основата за продължаване на диалога по въпроса за Косово остава неясна - с изключение на един нов въпрос: както Вучич, така и Тачи призоваха за ангажимент на високо равнище от САЩ.
Това създава лост за влияние. Като първа стъпка Вашингтон трябва да поиска от страните незабавно да прекратят цикъла на провокации, докато преразглежда своя подход. Досега западната стратегия за Косово се основава на погрешна предпоставка: възприеманата необходимост да се компенсира сръбският президент за това, че е превел страната си през загубата на бившата й провинция. Компенсирането, което води до дестабилизиращата логика на разделянето, пропуска същината.
Косово съществува в сръбското съзнание не като придатък, а като неизразимо сърце и душа на сръбския народ. Основоположният разказ на страната се основава на героично поражение в Косово преди 630 години. Ето защо загубата на Косово, дори и в голяма степен самопричинена, не може да бъде компенсирана; това е национално предателство. Поради тази причина Сръбската православна църква се противопоставя на размяната на територии, за което настоява Вучич, което официално ще отстъпи най-ценните сръбски наследствени обекти на противника. Това е повече от тактически проблем. Разделянето ще остави сърбите да се грижат за трайни проблеми, обременявайки отношенията им с Косово и други съседи.
Както и с Македония, решението на косовския проблем е в признаването - в пълния смисъл на думата. За да позволи на Сърбия да признае независимо Косово в рамките на сегашните й граници - единственият стабилизиращ резултат - Косово трябва да признае легитимността на сръбските твърдения. Това означава да се замени „сръбската компенсация“ с противоположната цел: сръбското утвърждаване.
Новата западна стратегия ще има за цел да запази, да почете и да уважава трайната сръбска връзка с Косово в контекста на пълното взаимно признаване. Вместо да отреже северната част на страната в безсмислен опит да утеши сърбите, новата стратегия ще направи постоянното присъствие на сърбите в Косово във форма, съвместима със суверенитета и функционалността на държавата.
Например, международно наложената Конституция на Косово в момента изисква от Прищина да защитава сръбските православни обекти, ангажимент, който веднага ще бъде премахнат по схемата за разделяне. Според новата стратегия Прищина ще отстъпи на Сръбската православна църква пряк суверенитет над тези обекти. За да се гарантира, че обектите се използват по подходящ начин и не стават проблемни точки, страните ще се съгласят на задължителната власт на генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (приета трета страна) за разрешаване на спорове.
За да се преформулират обвинителните разкази за миналото, споразумението ще копира модела, създаден от Гърция и Северна Македония. Със силна международна подкрепа Сърбия и Косово ще създадат и „Съвместен комитет от експерти“, както е в споразумението между Атина и Скопие, натоварено да произведе „обективно тълкуване на събития“, основано на „автентични източници, основани на доказателства“.
В допълнение към обсъждането и изготвянето на проучвания, историците ще подготвят материали за достойни, ярки представяния на косовската история на всяка страна. Поместен в обществен мемориал, музей и институт, Съвместният Център за мир и история ще има официална позиция и ще има внушителни сгради в Прищина и Белград, където ще се веят флаговете на двете страни. Заобикаляйки Вучич, това начинание ще изисква активното участие на влиятелната сръбска Академия на науките и изкуствата, чиито експерти ще работят заедно с албанските си колеги, под внимателно гръцко, македонско и албанско ръководство.
Паралелният подход ще управлява интензивната жажда и в двете общества за справедливост. Съединените щати и ЕС ще изготвят подробна рамка за Сърбия и Косово, като всяка от тях ще преследва добре известни (и по-малко известни) извършители на престъпления срещу общността на другата страна. Подпомогнати от международната помощ (особено за съдебната система на Косово) и успешните прецеденти в региона - и със значителни санкции за протакане, страните биха имали достатъчен стимул да реализират плана.
Съединените щати, които водеха решаващата въздушна кампания на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., имат своя собствена работа за миналото. Сърбия неотдавна отбеляза 20-та годишнина от кампанията, горчив спомен, който Русия използва в показната си роля на така наречения защитник на Сърбия. Бившият щаб на сръбското министерство на отбраната все още седи в купчина развалини в Белград, паметник на сръбско-американската вражда.
Привързаността е скрита под сръбския гняв към САЩ. Миналата година сръбският премиер Ана Брнабич и твърдолинейният външен министър Ивица Дачич посетиха Конгреса на САЩ, за да почетат стогодишнината на забележително проявление на приятелство - денят по време на Първата световна война, когато сръбските и американските знамена се развяха над Белия дом.
Вашингтон може отново да впрегне силата на символите като допълнение към косовската дипломация. Пентагонът може да потърси дългосрочно базиране на американските войски на постоянен обект в Сърбия. Първоначалното разполагане ще бъде контингент от армейски инженери, чиято мисия ще бъде да работи със сръбски колеги за възстановяване на разрушената инфраструктура, започвайки с разрушената сграда на Министерството на отбраната.
Идеалното място за база в САЩ ще бъде в Поникве, военна база в Западна Сърбия, която също бе ударена от НАТО. Разполагането на САЩ в близост до босненската граница място ще бъде широко и незабавно възприето в региона, особено в отцепилата се Република Сръбска, като сигнал за твърдата ангажираност на САЩ към териториалната цялост на Босна.
Освен символиката, Вашингтон ще предложи на Белград огромно подобрение във военните и гражданските отношения, потенциално до нивото на стратегическо партньорство. Като допълва инвестициите на САЩ в сферата на отбраната, ЕС ще предложи на Сърбия и Косово щедър пакет за развитие, съобразен с целта за съвместно съществуване на двете страни. Планът ще предостави на сърбите в отцепилия север нова перспектива, но ще избегне създаването на каквато и да е прото-държава като босненската Република Сръбска. Оставащите, скромни икономически интереси на Сърбия в Косово ще бъдат защитени.
Целият подход за трайно утвърждаване - привързаността на Сърбия към Косово и преотстъпването на суверенитета на Сръбската православна църква ще провокира опозицията сред албанския лагер. Косово обаче е в слаба позиция да откаже на все още любимия си американски покровител, ако Вашингтон предложи на Прищина да договори подобна сделка.
От друга страна, ако Вучич отхвърли или саботира новия подход, поради руското шикалкавене или собствената си безпомощност, Вашингтон трябва да има подготвена алтернатива. Изборът на Вучич ще бъде или да преговаря за почетно споразумение, което довежда Сърбия до ЕС до 2025 г., или да наблюдава как САЩ и ключовите европейски столици ще разкрият плана „Косово 2025 г.“, интензивно, трансатлантическо усилие за изграждане на държавата.
Вместо да видят сръбското министерство на отбраната да изгради специална, потенциално доходоносна връзка с Пентагона, тази привилегия ще отиде в Косово. Използвайки своя лост в НАТО, Вашингтон ще настоява пред съюзниците, за увеличаване на подкрепата за младата косовска армия и ще поиска от съюза да направи същото. Министерството на отбраната на САЩ ще назначи специален пратеник, който да ускори развитието на косовските сили. Държавният департамент ще назначи специален пратеник за признаване на Косово, който ще извлече ангажименти от европейските държави, които ще се присъединят към Съединените щати в глобални усилия за засилване на двустранното и многостранното признаване на Косово. Щедрата помощ за развитие на ЕС, която Сърбия и Косово ще споделят, ще отиде само в Косово.
И вместо като „фактор на стабилността“, Вучич ще се разглежда на Запад като просто още един заменим, проблематичен балкански политик.
Би било разумно от страна на Вучич да преосмисли коренно своя подход към Косово. Наистина Косово, което сърбите някога са знаели - провинция, която отговаря на сръбските си господари - отдавна е изчезнало. Но сръбската история няма да гледа благосклонно на лидера, който се е отказал от претенциите на Сърбия за цялата митологическа косовска родина за няколко незначителни общини.
По-добре е да подражават на своите гръцки и македонски съседи и - с лидерство на САЩ и помощ от ЕС - да постигнат споразумение, което запазва сръбската връзка с Косово, без тежестта на управлението му. Споразумение по този въпрос ще защити Вучич от бастионите на сръбския реакционен национализъм и ще отговори на основната воля на мнозинството от гражданите в Косово - да продължат напред с достойнство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Адмирал Джеймс Фого пристига на посещение в Прищина

RTK (Косово): Адмирал Джеймс Фого пристига на посещение в Прищина

22 Май 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Командващият обединените сили на НАТО и САЩ в Неапол Джеймс Фого ще пристигне на визита в Прищина в сряда, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Военният ще посети Министерството на отбрната на Косово, където ще се срещне с министъра Рустем Бериша и командващият Косовските сили за сигурност Рахман Рама.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Тачи и Рама обсъдиха подгтовката на Прищина за срещата със сърбите в Париж

RTK (Косово): Тачи и Рама обсъдиха подгтовката на Прищина за срещата със сърбите в Париж

22 Май 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи се срещна с премиера на албания Еди Рама, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Обсъдихме последните събития в Косово, Албания и региона, както и подготовката на Косово за срещата на върха в Париж“, написа Тачи във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Леонид Слуцки: Русия винаги ще подкрепя Сърбия, особено за Косово

Леонид Слуцки: Русия винаги ще подкрепя Сърбия, особено за Косово

22 Май 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Ситуацията в Косово, както и действията на ръководството в Прищина са били основните теми на срещата между президента на Сърбия Александър Вучич и председателя на комисията по международните работи на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки, който е подчертал, че Москва винаги ще подкрепя Белград, особно по въпроса за Косово, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на кабинета на държавния глава на балканската страна.
Събеседниците са обсъдили „бъдещото развитие на руско-сръбското сътрудничество във всички сфери“. Вучич е отбелязал голямото значение на своята неотдавнашна среща с руския президент Владимир Путин в Пекин и е благодарил на Русия за „твърдата подкрепа и защита за целостта и независимостта на Сърбия и нейните държавни и национални интереси“.
„Вучич запозна Слуцки с развитието на ситуацията в Косово и Метохия и конкретно за мерките на прищинските власти, които, освен застоя в диалога, са предизвикали влошаването на условията на живот на сърбите в Косово. Президентът Вучич е казал, че диалогът може да бъде продължен само ако Прищина отмени неразумните мита върху сръбските стоки“, се казва в съобщението. В същото време сръбският лидер е отбелязал, че „Сърбия винаги ще изповядва политика на мира и стабилността.
Слуцки е заяви, че „в Москва се гордеят с много близките отношения между нашите две страни“ и имат намерение „винаги да подкрепят позицията на Сърбия, особено по въпроса за Косово и Метохия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): На 1 юли в Париж Хашим Тачи ще поиска Южна Сърбия

„Вечерне новости“ (Сърбия): На 1 юли в Париж Хашим Тачи ще поиска Южна Сърбия

22 Май 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Обявявайки концепцията си за срещата със сръбската делегация на 1 юли в Париж, президентът на Косово Хашим Тачи още веднъж заявим че на разговорите, организирани от френския президент Еманюел Макрон, ще изрази подкрепата си за идеята Прешево, Медвежда и Буяновац да се присъединят към територията на Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Според него това би било „коригиране на историческата несправедливост“:
„Виждам, че е необходимо да се коригира границата, без да се засяга един сантиметър от територията на "Република Косово". Аз съм за корекция, а не за размяна и ще представя тази идея в Париж“.
Подобен подход от страна на косовската страна едва ли ще допринесе за излизането на диалога от задънената улица, която е основната цел на обявената среща във френската столица, договорена на срещата в Берлин на 29 април, която приключи без конкретни резултати.
По отношение на плана на косовския държавен глава, министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви пред „Новости“, че Сърбия е победена в Косово през 1999 година от стратегически бомбардировачи и ракети „Томахоук“, а не „от групата разбити шиптарски терористи“.
„Нито тогава, нито сега, шиптарите, с Тачи и без него, са решавали за себе си, или за Сърбия. Вучич решава в съответствие с интересите на Сърбия, а Тачи решава каквото му се каже. Затова и говори глупости и безсмислици, защото знае, че това, което говори, не задължава никого и нищо“.
Относно подготовката на Прищина за срещата на върха в Париж, Тачи разговаря с албанския премиер Еди Рама във вторник, а вечерта преди това президентът на тази страна Илир Мета и премиерът на Косово Рамуш Харадинай вечеряха в пристанището на Дуръс, където те също така обсъждаха отношения Белград и Прищина и „граничния въпрос между Сърбия и Косово“.
Коментирайки неотдавнашното изявление на кмета на Буяновац Шаиф Камбери, че сливането на Прешевската долина с Косово ще бъде най-доброто решение, сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че това са само желанията на отделни лица, но реалността е много по-различна. Говорейки за среща, която ще има с представители на сърбите от Косово в петък, Вучич каза, че не би искал никой да има големи очаквания по въпроса за Косово, а да бъде „твърдо на земята“ и да се бори по никакъв начин за интересите на сръбския народ.
Два дни след срещата с косовските сърби, президентът ще представи пред Скупщината в Белград доклад за ситуацията в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Канцлерът на ФРГ ще приема Харадинай за среща в началото на следващия месец

Gazeta Express (Косово): Канцлерът на ФРГ ще приема Харадинай за среща в началото на следващия месец

21 Май 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на водещия прищински ежедневник Gazeta Express в началото на следващия месец канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще приеме за среща косовския министър-председател Рамуш Харадинай.
„Това е среща, която се очаква да се проведе в Берлин", заяви източник на изданието, уточнявайки, че тя ще се състои на 6 юни. Поканата към Харадинай да посети Берлин бе предшествана от специалната среща за Западните Балкани, проведена във федералната германска столица през април. Освен Меркел, неин домакин бе и държавният глава на Франция Еманюел Макрон.
След срещата медиите съобщиха, че Харадинай се е противопоставил на искането на Меркел и Макрон за отмяна на 100-процентовите мита върху сръбските и босненските стоки, за да бъде възобновен диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
В Берлин Харадинай се срещна и с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, който увери, че Германия подкрепя либерализирането на визовия режим за Косово. Съобщава се, че Харадинай по време на посещението си в Германия следващия месец ще обсъди с Меркел визите и възобновяването на диалога със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Бях шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ в Берлин

Хашим Тачи: Бях шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ в Берлин

21 Май 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че е бил шокиран от липсата на координация между европейските лидери и САЩ на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин относно плана за диалога Белград-Прищина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По неговите думи, кризите на Балканите и конкретно косовският въпрос, не могат да бъдат разрешени без участието на Вашингтон.
Помолен да коментира забележките на бившия главен преговарящ с Белград от страна на Косово Едита Тахири, че идеята за корекция на границите е погребана в Берлин, държавният глава заяви, че „всички, които коментират срещата на върха в Берлин, нямат абсолютно никаква информация за това, какво бе обсъждано там“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Сърбите в Северно Косово ще получават директиви от Вучич

Koha Ditore: Сърбите в Северно Косово ще получават директиви от Вучич

21 Май 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новоизбраните кметове на четирите общини в Северно Косово ще посетят Белград, където ще се срещнат със сръбския президент Александър Вучич и ще обсъдят с него бъдещите си действия преди клетвата, пише прищинският вестник Koha Ditore.
Изданието припомня, че преди изборите от партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, обявиха, че техните кандидати ще подадат оставка веднага след като спечелят, ако правителството в Прищина не отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Политически представители на Прешевската долина призовават за обединение с Косово

RTK Live (Косово): Политически представители на Прешевската долина призовават за обединение с Косово

20 Май 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Прешево. Говорейки пред редакцията на Voice of America по време на посещението си в САЩ, политическите представители на Прешевската долина заявиха, че отричането на техните права от Сърбия ги кара да търсят обединение с Косово като единствена алтернатива за развитието им, предава RTK Live.
„Албанците от Прешево, Медведжа, Буяновац без съмнение работят с изключителна ангажираност за интеграция с територията на Република Косово”, заяви Рагми Мустафа, лидер на Албанската демократична партия и бивш кмет на Прешево.
„Разбира се, най-добрият вариант би било Прешевската долина да се присъедини към Косово, но ние сме външни играчи, които не могат да се намесват в позицията на косоварите, защото не можем да се налагаме на Косово", подчерта кметът на Буяновац Шаип Камбери и лидер на Партията за демократично действие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Изборите в Северно Косово протичат нормално

РСЕ (Македония): Изборите в Северно Косово протичат нормално

19 Май 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Митровица. Гражданите на четирите общини в северната част на Косово, където живее преобладаващото сръбско население, избират кметове, засега процесът протича нормално, пише македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Централната избирателна комисия обяви, че всички избирателни секции са отворени навреме. На първата пресконференция ЦИК информира, че процесът протича нормално.
Говорител на Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) Валмир Елези заяви, че досега не са констатирани нередности.
"Според информацията, получена от ЦИК, бюлетините и всички други избирателни материали са разпределени по планираната процедура. Също така, всички избирателни секции са отворени в определеното време, в 7:00 часа сутринта (8:00 часа българско време)", каза Елези.
В изборите в доминираните от сърби общини, Северна Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечани, участват най-голямата партия на косовските сърби – „Сръбска листа“ и управляващата Демократична партия на Косово и опозиционното Движение за самоопределение, които са албански партии.
Президентът на Косово Хашим Тачи насрочи изборите в четирите общини в северната част на страната, след като кметовете подадоха оставка в отговор на недоволството от въвеждането на стопроцентни мита върху вноса на сръбски продукти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Днес се провеждат местни избори в Северно Косово

Gazeta Express: Днес се провеждат местни избори в Северно Косово

19 Май 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Митровица. Днес се провеждат извънредни местни избори в четирите северни общини в Косово, където ще гласуват 57 983 избиратели в 87 избирателни секции, или 970 избиратели повече в сравнение с местните избори на 22 октомври 2017 година, пише електронното издание на косовския вестник Gazeta Express.
Извънредни избори се провеждат в Лепосавич, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица, след оставката на кметовете там, избрани от най-голямата партия на сърбите в Косово – „Сръбска листа“, подадена след налагането на стопроцентови мита върху продуктите с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина.
За изборите на север се състезават 12 кандидати от две албански партии -Демократическата партия на Косово и движението "Самоопределение" и „Сръбска листа“.
Централната избирателна комисия в тези четири общини е ангажирала около 670 членове на секционни избирателни комисии. Регистрирани са около 500 наблюдатели, акредитирани от ЦИК, които ще могат да следят гласуването. Тези наблюдатели представляват две политически партии, две международни мисии, две служби за връзка, 12 посолства, две международни неправителствени организации, четири местни неправителствени организации и 16 медии.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Косовски студенти искат църквата в университета в Прищина да стане музей на сръбските военни престъпления

„24 Инфо“ (Македония): Косовски студенти искат църквата в университета в Прищина да стане музей на сръбските военни престъпления

18 Май 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовската неправителствена организация „Студентска демокрация“ призовава парламента на Косово да превърне православната църква в университетския кампус в Прищина, която сръбските власти започнаха да строят преди войната през 90-те години в "музей на военните престъпления", предава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от македонското електронно издание “24 Инфо“.
Искането на студентите последва изявлението на председателя на парламента на Косово Кадри Весели, че такъв музей ще бъде построен в Прищина.
„Ние, студентите, искаме обектът в кампуса на Университета в Прищина, който е бил построен насилствено от балканските касапи Слободан Милошевич и Желко Ражнятович – Аркан да служи като музей на военните престъпления, извършени от Сърбия върху цивилното население в Косово, се казва в изявлението на студентската организация.
Президентът на „Студентската демокрация“ Меджит Рамуша съобщи, че ще бъдат събрани много подписи на студенти и искането ще бъде отнесено към парламента на Косово, за да се изгради музей, тъй като недоизградената църква "символизира насилието и етническото прочистване на Косово".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Председателят на косовския парламент претендира за Ниш

EA Daily: Председателят на косовския парламент претендира за Ниш

17 Май 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели отново изказа териториални претенции за сръбския Ниш, като заяви, че този древен град по-рано е бил населен от албанци, които, след като са били изгонени от сърбите, са се заселили в Прищина, предава руската агенция EA Daily.
По думите на Весели, всеки път, когато той споменава Ниш, сърбите го критикуват за това. Въпреки това, той твърдим че „в Ниш е имало поселения от албанци, които по-късно са изгонени“.
„Нашите стари жители на Прищина са дошли от околностите на Ниш, особено от местността Куршумлия“, заяви Весели пред прищинския портал Indeksonlajn на 16 май по време на оглед на място, където ще бъде построен мемориален център в памет на жертвите на сръбския геноцид по време на конфликта в Косово в края 90-те.
По-рано Весели заяви, че „Косово ще стигне до Ниш“ и че той не би имал нищо против към територията на страната да се присъединят три сръбски общини Прешево, Медведжа и Буяновац. „Повече от всичко искам Прешевската долина да се присъедини към Косово. С радост бихме сключили такъв договор, ако Сърбия е съгласна с това“, заяви Весели през март 2018 година

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сръбският парламент ще проведе специална сесия за Косово

„Б92“ (Сърбия): Сръбският парламент ще проведе специална сесия за Косово

17 Май 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на сръбския парламент Мая Гойкович свика специална сесия за Косово на 27 май, предава белградската медия „Б92“.
Гойкович заяви пред журналистите в петък, че ще покани президента на Сърбия Александър Вучич да присъства на заседанието, да участва в дебатите и да представи доклад за Косово, като преди това държавният глава заяви пред РТС, че е готов да участва.
Премиерът Ана Бърнабич също е поканена, както и членовете на правителството и директорът на правителствената канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич.
„Очакваме, че след доклада на президента ще има дебати и че всички депутати в Скупщината ще участват в тях, защото това е много важна тема“, заяви Гойкович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): „Сръбска листа“ предупреждава: Прищина изпраща 176 полицая за да сплаши избирателите в Северно Косово

„Вечерне новости“ (Сърбия): „Сръбска листа“ предупреждава: Прищина изпраща 176 полицая за да сплаши избирателите в Северно Косово

17 Май 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. „Сръбска листа“ (СЛ), партията на косовските сърби, съобщи в петък, че косовските власти имат намерение да изпратят 176 полицейски служители в неделя, за да, както твърди фракцията, демотивира и сплаши избирателите на изборите за кметове в четирите населени от сърби общини в Северно Косово, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
СЛ заяви, че с това действие „става ясно, че на сърбите в Северно Косово е забранено да изразяват свободно политическата си воля“.
„А именно, намерението е на всяка избирателна секция да се изпрати двучленна стража, в която, освен местните, ще бъдат включени албански полицаи от Прищина“, се казва в съобщението и се добавя, че „сърбите възнамеряват да изкажат своята демократична воля в неделя по мирен и достоен начин“.
СЛ заяви, че „въоръжените албанци в избирателните секции са най-откровена заплаха и потенциален източник на инциденти“.
„Според споразумението, постигнато в Брюксел, полицаи от албанска националност не могат да идват на север от юга без одобрението на местното самоуправление на сърбите и по този повод „Сръбска листа“, която управлява в четири общини северно от река Ибър, казва, че те не са добре дошли“, се казва в заявлението , като се призовават гражданите да не позволяват да бъдат въвлечени в провокации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сръбската църква няма да промени позицията си за Косово

„Б92“ (Сърбия): Сръбската църква няма да промени позицията си за Косово

17 Май 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Позицията на Сръбската православна църква (СПЦ) за Косово щебъде формулирана и публикувана като специален акт на Светия архиерейски събор и тя няма да се промени, предава белградската медия „Б92“.
С други думи, СПЦ ще остане твърдо на позицията, че няма да признае косовската „държавност – както и всякакъв вид отделяне“.
„Съборът беше единодушен по този въпрос и на това заседание“, заяви източник от патриархата на СПЦ пред белградския ежедневник „Вечерне новости“.
От там добавят, че независимо от това, епископите са силно осведомени за необходимостта от постигане на компромис, преди всичко за създаване на условия за съвместното съществуване на сърбите и албанците - и че споразуменията са възможни - но не и за сегашния или бъдещия статут на „южната провинция на Сърбия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Вучич обяви: Прищина готви акция срещу сръбската полиция в Северно Косово

А1 On (Македония): Вучич обяви: Прищина готви акция срещу сръбската полиция в Северно Косово

17 Май 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич разкри, че властите в Прищина, в опит да отслабят защитата на Северно Косово, възнамеряват да извършат арести сред сръбската полиция в понеделник, предава македонската електронна медия A1 On.
Според информация, получена от Вучич, властите в Прищина искат да задържат 26 косовски полицаи от Северно Косово, както и 15 други лица.
"Това е ново намерение, под предлог, че са замесени корупция и ще го покажат като случай на борба с корупцията, така че северът в Косово и Косовска Митровица да останат незащитени. Искат да направят това най-мръсния начин", увери Вучич.
Съгласно думите му, намерението на Прищина е да информира международните институции и подчерта, че в четвъртък лично е провел няколко телефонни разговора в тази връзка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.