НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

МКД (Македония): Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора

15 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Тирана. Правителството в Тирана отмени работните визи за албанците от Македония и Черна гора, съобщава скопското електронно издание МКД, като се позовава на информация от Balkan Insight.
От кабинета на Еди Рама поясниха, че решението е част от правителствената политика за улесняване на връзките между албанците в региона. Това означава, че занапред всички албанци ще имат възможност свободно да търсят работа. Ограничения ще има само за онези длъжности, за които се изисква албанско гражданство.
По-рано правителството на Рама взе подобно решение и за албанците от Косово и тези от Прешевската долина в Сърбия.
В Черна гора живеят около 5% албанци, главно в югозападната част на страната. Равнището на безработица в държавата е 16%, но в районите, в които живеят албанци, този процент достига до 22.
Албанците в Македония са най-голямото етническо малцинство, което според последното преброяване на населението от 2002 г. съставлява почти една четвърт от населението на страната. Според някои оценки повече от 200 000 албанци, търсещи работа, вече са емигрирали в западноевропейски страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

Bota Sot (Косово): Хашим Тачи настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово

14 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи продължава да настоява Прешевската долина да се присъедини към Косово, като обяснява, че подобен акт е легитимен и поправя „историческа несправедливост“, пише прищинският ежедневник Bota Sot.
„Тези настоявания предотвратиха сложното прилагане на предаването на Северно Косово на Милан Радойчич (бивш лидер на партията на косовските сърби „Сръбска листа“ – бел. прев.), първоначално чрез предаването на активите на „Трепча“ на него, а впоследствие превръщането на тези държавни активи в общински (на четирите северни общини) и също така предотврати плановете за двоен суверенитет и Общност на сръбските общини с изпълни9телен мандат по модела на Република Сръбска, а именно – регионална автономия“, написа Тачи във „Фейсбук“.
„Продължавам да вярвам силно, че Прешевската долина ще се присъедини към Косово и за да постигнем тази цел, трябва да сме обединени. Вероятно пропускането на тази възможност би било непоправима историческа грешка“, заключи Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

Влиятелният руски сенатор Константин Косачев: Косовският въпрос няма силово решение

11 Май 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовският въпрос трябва да бъде разрешен чрез политически преговори между Белград и Прищина, този проблем няма силово решение. Това заяви в събота в ефира на сръбската национална телевизия РТС председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев, предава ТАСС.
„Първото и най-важното: убеден съм, че за косовския въпрос няма и не може да има силово решение. То може да е само политическо. Решението трябва да бъде изработено между Белград и Прищина. Всички останали с страни трябва като минимум да не пречат, а като максимум – да помагат на процеса“, подчерта политикът.
Той отбеляза, че диалогът практически е спрян „по инициатива на Прищина, която престана да разговаря с Белград, която отново и отново излиза извън рамките на базовата резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244, създавайки собствени въоръжени сили и въвеждайки 100-процентови мита върху стоките от Сърбия“. „При това Прищина получава подкрепа от САЩ. Но не говоря за Запада, като цяло; според мен, позицията на Европейския съюз е по-отговорна: Европа е обезпокоена от това, че Прищина започва да решава сама косовския въпрос. Затова трябва всички да охладят главите си... преди всичко извън пределите на Косово, преди всичко във Вашингтон, онези, които се опитват да си играят с емоциите, да разрушават, а не да съдействат на политическия процес“, заяви сенаторът.
Що се отнася до евентуална смяна на формата на преговорите за Косово, Косачев отбеляза, че „Русия никога не е отказвала да участва в такива преговори и е готова да се включи в тях, ако бъде поканена“. Депутатът счита, че не е станал съвсем ясен смисъла на организирането на срещата в Берлин за Косово на 29 април и предстоящата в Париж през лятото. „Албанската страна призовава САЩ да се включат в процеса, като в този случай със сигурност трябва да се включи и руската страна, и страните от ЕС“, резюмира той. Оценявайки настоящото положение на нещата, Косачев изказа мнение, че позицията на Сърбия за Косово се е подобрила.

Сърбия е партньор на Русия

Русия смята Сърбия за един от основните й партньори както в Европа, така и в света като цяло, двете държави са обединени от общи идеологически възгледи и икономически интереси, подчерта Косачев.

„Имаме много общи интереси, гледаме абсолютно еднакво на необходимостта да се запази ролята на ООН и спазването на международното право. Имаме огромни проекти в газовия отрасъл, атомната енергетика, здравеопазването, образованието и селското стопанство. Ние сме много интересни партньори един за друг. Затова за нас Сърбия е един от главните и най-интересни партньори в Европа и в по-глобален контекст“, заяви Косачев.
Руският сенатор отбеляза специалното отношение в Сърбия към темата за Великата отечествена война: „Сърбия е един от главните, много близки и духовно, и политически, и икономически партньор на Русия в Европа. Няма никакво съмнение, че в миналото сме били и имаме всички шансове да останем в бъдеще заедно. В Белград се провежда шествието „Безсмъртния полк“, в Ниш – парад на Победата; а това се прави и в цяла Сърбия, а това не се случва никъде по света, освен в самата Русия. Ние ценим високо моралната и отговорна позиция на Сърбия и нейния народ“.
На 9 май около 10 хиляди души излязоха по улиците на сръбската столица в колоната на "Безсмъртния полк". Въпреки проливния дъжд, хората носеха портретите на предците си и знамената на Русия и Сърбия. Колоната бе ръководена от министъра на иновациите и технологиите на страната Ненад Попович, руските сенатори Константин Косачев, Валери Рязански и руския посланик в Белград Александър Чепурин.
Акцията "Безсмъртният полк" се проведе в Сърбия за четвърти път. Жителите на различни градове на страната, представители на ветерански организации, сдружения на руско-сръбското приятелство, дипломатически корпус на страните от ОНД, организации на руски сънародници, бизнес структури, излязоха по улиците на сръбските градове с портрети на роднини и приятели, като по този начин пресъздадоха картината на съдбата на войниците, участвали в двете Световни войни и отблъскването на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година. Походите на Безсмъртния полк се проведоха в 12 града в страната, включително в Белград, Нови Сад и Ниш.
Руският дом в Белград действа като координатор в подготовката на тържествата за Деня на победата, организира срещи на организационния комитет с участието на кмета на сръбската столица, фондация "Безсмъртен полк на Сърбия", сръбския клон на Международната обществена фондация за единство на православните народи, Балканската казашка войска, сръбското отделение на всеруския мотоклуб „Нощни вълци“, координационния съвет на руските сънародници, руското национално малцинство, младежки и доброволчески организации. Основни партньори на събитията бяха компаниите "Нефтена индустрия на Сърбия" (НИС) и "Лукойл".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия

10 Май 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини вече не отговаря за диалога между Косово и Сърбия. Това подчерта министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай след срещата в Тирана на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Премиерът на Косово заяви, че срещата на върха за Западните Балкани, проведена миналия месец в Берлин, е от голямо значение, тъй като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон решиха да улеснят диалога между Косово и Сърбия.
Обръщайки се към медиите, Харадинай обвини Могерини, че позволява обсъждането на въпроса за подялба на Косово. „Берлинската среща на върха беше много полезно събитие за Косово. Беше успешна, защото диалогът бе иззет от Могерини и поставен под отговорността на Меркел и Макрон“, заяви Харадинай. Съгласно думите му, Косово може бъде спокойно, но и предпазливо, „защото чуждестранните кухни може да продължат да готвят идеи за разделяне на Косово".
„Който и да е вярвал, че споразумението между Косово и Сърбия е възможно чрез разделяне на Косово, се провали, главата с този проект е затворена завинаги. След като Меркел пое процеса на диалог от Могерини, е ясно, че няма да има корекция на границата, така че сега можем да дишаме свободно”, заяви Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

Милорад Додик: Изявленията за обединение на Косово и Албания са неприемливи

9 Май 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви в Тирана, където участва на срещата на високо равнище във формата "Бърдо-Бриони", че изявленията на лидерите на Албания и Косово за националното обединение и отварянето на границите са неприемливи, защото застрашават преговорите и не допринасят за решаване на откритите въпроси, цитира димите му македонската агенция “Макфакс“.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, Додик каза, че сръбският президент Александър Вучич и той могат да проведат среща за национално обединение като албанския премиер Еди Рама и президента на Косово Хашим Тачи и попита как ще реагира международната общност.
Додик каза, че босненската Република Сръбска подкрепа Сърбия, когато става въпрос за Косово и не „долива масло в огъня“.
Президентът на Косово Хашим Тачи обяви вчера в социалната мрежа „Фейсбук“, че е разговарял с албанския премиер Еди Рама в Тирана за необходимостта от пълно отваряне на границите между Косово и Албания и за формиране на "албанско пространство без граници" под евроатлантически патронаж.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

9 Май 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че "Сърбия е малка, но не и глупава страна", съобщиха сръбските медии, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Той отбеляза, че докато Сърбия говори за компромис и диалог, Прищина и Тирана се споразумяват за създаването на "Велика Албания" под масата.
Дачич, който говори пред сръбската обществена телевизия РТС, каза, че разговорът между президента на Косово Хашим Тачи и албанския премиер Еди Рама за "националното обединение" заслужава остър отговор.
"Сърбия не говори за това (за" Велика Албания "), а Тачи и Рама го правят. Те се изплюха в лицето на целия ЕС, на всички, които убеждават Сърбия, че трябва да бъдем конструктивни и мирни. Ние седим на масата, а те преговарят за създаването на „Велика Албания“ под същата маса, заяви ръководителят на сръбската дипломация.
Според него, преговорите на Рама и Тачи са голям позор за албанските политици, защото на среща на върха, която говори за регионално сътрудничество, те говорят за "поправяне на исторически несправедливости".
Дачич добави, че "Сърбия е малка, но не и глупава".
Външният министър смята, че сега въпросът е дали Сърбия трябва да участва в срещи като сегашната в Тирана, защото, както той каза, идеята за "Велика Албания" е „пробутана зад гърба ни“.
"Принципите на неизменността на границите изглеждат позволени само, когато човек трябва да атакува Сърбия," каза Дачич и попита какво ще стане, ако (сръбски президент Александър) Вучич и (сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад) Додик се срещнат, за да обсъдят обединението на сърбите.
Дачич подчерта, че не става въпрос за отваряне на кутията на Пандора, тъй като според него тя е отворена с признаването на Косово и нарушаването на принципа за неизменност на границите.
"Това е представянето на "Велика Албания", на което никой не реагира. Къде са тези, които критикуват Сърбия за някаква престъпна идея? Казаха, че няма да има промяна в границите, къде са били вчера?“ - попита той.
Сърбия, както каза той, няма никакъв таен, а само публичен план - не признава едностранно обявената независимост на Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

Александър Вучич: В този момент сме на години от решение за Косово

9 Май 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Сърбия Вучич каза днес, че Белград и Прищина са отдалечени на години от възможно решение на косовския проблем, съобщи сръбската агенция „Танюг“, цитирана от “Макфакс“.
В Тирана започна лидерската среща от процеса „Бърдо – Бриони“, на която присъства и сръбския президент Александър Вучич.
В обръщението си в Тирана Вучич заяви, че решението няма да бъде постигнато „ за кой знае колко години“.
"Това е лошо за сръбския и албанския народ, двата най-големи народа на Балканите. Всеки ни казва да не правим това, да не правим онова, да не променяме границите и т.н., всеки гледаше само своя интерес, макар че това е важен въпрос за нас, а не за някой друг ”, каза сръбският президент.
Вучич подчерта, че диалогът между Белград и Прищина е блокиран и той се надява, че няма да чака вечно намирането на решение. Според него определено ще отнеме много време, за да се намери решение на сръбско-албанските отношения.
Вучич пристигна в сряда вечер в Тирана в атмосфера на напрежение, предизвикана от изявлението на косовския президент Хашим Тачи, че с албанския премиер Еди Рама, който е домакин на регионалната среща, говорят за обединяване на албанците, пълно отваряне на границата между Албания и Косово и съединяване с Прешевската долина в южната част на централна Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

Хашим Тачи пред албанския Top Channel: Никой не трябва да се страхува от обединение между Косово и Албания, ако Сърбия ни даде Прешевската долина, ще е по-близо до ЕС

9 Май 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи е в Тирана за срещата на върха на лидерите на страните от Западните Балкани в четвъртък, в чийто фокус ще е диалогът Белград Прищина. Той даде интервю пред най-големия телевизионен канал в Албания Top Channel.

Какво очаквате от тази среща на върха в Тирана?

Както обикновено, това е среща, инициирана от страните от Западните Балкани, като Словения и Хърватия. Чудесно е, че ще се проведе в Тирана. Всяка страна ще може да представи постиженията си, добросъседските отношения и обещанието за европейско бъдеще. Ще има и съвместна декларация на всички присъстващи държави.

Вярно ли е, че идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия е погребана на срещата в Берлин?

Нямаше погребение или възкресяване, или представяне на нова идея. Срещата в Берлин беше рутинна, изслушване на декларациите от лидери от Западните Балкани. Във втората част имахме някои дискусии относно диалога между Косово и Сърбия и възможността за постигане на споразумение. Обсъдихме и позицията на Западните Балкани в подкрепа на този процес. Още веднъж подчертавам, че никаква идея не е била погребвана, не е въведена нова идея. Берлинският процес не доведе до никакъв резултат, не постигна това, за което беше планиран. Въпреки това оценявам добрата воля на канцлера Мекел и обещанието да има повече постижения на срещата в Париж.

Имаше разгорещени дебати и в Тирана, и Прищина. Идеята за коригиране на границите се радва на подкрепата на САЩ, или само Джон Болтън я подкрепя?

Предложих идеята за включване на Прешево, Медведжа и Буяновац (общини в Южна Сърбия – бел.ред.) в територията на Косово, без да се променя дори сантиметър от останалата част на страната. Това е наше историческо право и аз ще настоявам за него дори и утре, защото след 10 – 20 години там може да няма и един албанец. Позицията на САЩ е много ясна: няма червени линии. Посланието на САЩ може да се обобщи с двете писма, изпратени от президента Тръмп на мен и Вучич. Това е ясната позиция на САЩ по отношение на диалога между Косово и Сърбия и няма червени линии.

Ако един ден границите бъдат поправени, това ще проправи ли пътя за обединението между Албания и Косово? Това е страх, който съществува в европейските канцеларии.

Дори и днес обсъдих с премиера Рама отношенията между Албания и Косово и двамата се съгласихме, че по-нататъшното отваряне на границите ще помогне само на положението на албанците, така че те да могат да живеят в региона на Западните Балкани без граници, под европейския чадър. Ето защо моят ангажимент е Прешево, Медведжа и Буяновац да се присъединят към Косово. Никой не трябва да се страхува от Косово и Албания, които живеят без граници между тях.

Вашият колега Александър Вучич направи силна декларация. Той казва, че никога няма да признае Косово, дори това да означава смъртта му. Какво е вашето мнение?

Това е популистка декларация за вътрешна употреба. Вучич знае, че признаването на Косово е условие за европейското бъдеще. Като позволи на Прешево, Медведжа и Буяновц да се присъединят към Косово, Сърбия ще бъде по-близо до присъединяването към ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

9 Май 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания Еди Рама са говорили са нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на „единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър“. Освен това те са се съгласили, че „историческите несправедливости трябва да бъдат поправени“ и Прешевската долина да се присъедини към Косово, обяви на своя профил във Фейсбук Тачи, цитиран от скопският телевизионен канал „Сител“.
Косовският държавен глава е на визита в Тирана, където ще участва на срещата на лидерите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той проведе двустранна среща с домакина Еди Рама.
„Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, освен другото, за нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази среща се съгласихме, че историческите несправедливости трябва да бъдат поправени с обединение на албанския фактор около сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово“, пише Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си колега Илир Мета, а според медиите ще разговаря и с върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция "Фокус" припомня

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Западните посланици призоваха Вучич към „сдържаност“

„Б92“ (Сърбия): Западните посланици призоваха Вучич към „сдържаност“

8 Май 2019 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Белград. В сряда сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланиците на т.нар. „Квинта“ – САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия и представители на делегацията на Европейския съюз, предава белградската медия „Б92“.
Сръбският държавен глава им е казал, че Белград е в трудна позиция не по своя вина и че той „не разбира нито налагането на митата, нито приемането на нови резолюции в Прищина срещу Сърбия и сръбския народ“.
В „открит, конструктивен и всеобхватен“ раговор, Вучич е обсъдил с посланиците срещата в Берлин от миналата седмица, срещата му с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, както и спрелия диалог с Прищина, съобщават от пресслужбата на държавния глава.
Дипломатическите представители на „Квинтата“ са призовали Вучич към „сдържаност“ и са го насърчили да продължи да търси сериозно и отговорно решение на проблемите в региона за пълната стабилизация на политическата ситуация.
Вучич, на свой ред, е отговорил, че Белград ще действа рационално и сериозно и ще продължи участието си в диалога с Прищина с посредничеството на Брюксел, веднага щом Прищина отмени тарифите.
От пресофиса на сръбския президент отбелязват още, че в хода на разговора е засегната темата за върховенството на закона и медийната стратегия на Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Протест срещу посещението на Вучич и Додик в Тирана, сблъсъци с полицията

„Сител“ (Македония): Протест срещу посещението на Вучич и Додик в Тирана, сблъсъци с полицията

8 Май 2019 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанското Движение „Самоопределение“ в сряда вечерта на площада на Народните герои, протестира срещу пристигането на сръбския президент Александър Вучич и босненския сръбски лидер Милорад Додик в Тирана, предава скопският телевизионен канал „Сител".
В опит да пробият полицейския кордон и да се преместят пред хотел Шератон, където пристигаха участници на среща на лидери на страните от Процеса Бърдо-Бриони, протестиращите влязоха в сблъсък с полицията, като според съобщенията на някои медии е имало леко ранени .
Демонстрантите обвиниха полицията, че „е на страната на сърбите“ и викаха „Вучич и Додик вън от Албания“.
Полицията отрича твърденията на представители на Движение „Самоопределение“, че им е било разрешено да проведат протеста.
Сръбският президент Вучич все още не е пристигнал в Тирана, докато Додик, малко след пристигането си, заяви, че „не съм впечатлен от протестите, на които ме обявяват за нежелана личност в Албания“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дачич за великоалбанската среща на Тачи и Рама: Няма за какво да говорим повече

Дачич за великоалбанската среща на Тачи и Рама: Няма за какво да говорим повече

8 Май 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Проведената в сряда среща между албанския премиер Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи в Тирана е върхът на безобразието на албанските политици, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от сръбската редакция на „Спутник“.
Освен това първият дипломат на Белград отбеляза, че на тези идеи за промяна на границите не реагират и тези, които непрестанно говорят за „свещения принцип“ на неизменността на границите.
„Да съобщят желанието си за образуване на „Велика Албания“ непосредствено преди започването на срещата на върха, която има за цел развитие на регионалното сътрудничество, могат само тези, които по този начин искат да се изплюят в лицето на Европейския съюз и всички онези, които са дошли в Тирана“, заяви Дачич пред ТАНЮГ и попита:
„И сега за какво въобще може да говори президентът Александър Вучич с Федерика Могерини и другите световни представители, когато всички се правят на глухонеми пред такива открити провокации на великоалбанския фактор?“ – заяви той.
Къде са сега, пита се още сръбският външен министър, всички тези, които до вчера говориха за уж свещения принцип на неизменността на границите.
„Или това не важи, когато трябва да се удари по Сърбия. Сега нещата са повече от ясни: съвсем ясно бе казано, че се работи за обединение на албанския фактор, премахване на границите между Албания и Сърбия и великоалбанските претенции за три общини в Южна Сърбия... Няма какво да се говори на различни събирания по света, докато това споразумение на високо равнище между Тачи и Рама не е ясно осъдено“, добави още Дачич.
Според него, „Сърбия може да е малка, но не сме толкова глупави да не видим, че докато разговаряме за компромис, зад гърба ни се толерира създаването на „Велика Албания“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

„Сител“ (Македония): Косово и Албания се обявиха за премахване на границата и присъединяване на Прешевската долина, „под евроатлантическия чадър“

8 Май 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на Албания Еди Рама са говорили са нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на „единно албанско пространство без граници, под евроатлантическия чадър“. Освен това те са се съгласили, че „историческите несправедливости трябва да бъдат поправени“ и Прешевската долина да се присъедини към Косово, обяви на своя профил във Фейсбук Тачи, цитиран от скопският телевизионен канал „Сител“.
Косовският държавен глава е на визита в Тирана, където ще участва на срещата на лидерите от страните от Процеса Бърдо-Бриони, коята ще се състои в четвъртък в албанската столица. В хода на деня той проведе двустранна среща с домакина Еди Рама.
„Имах среща с премиера на Република Албания Еди Рама и разговаряхме, освен другото, за нуждата от цялостно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албаснко пространство без граници, под евроатлантическия чадър. На тази среща се съгласихме, че историческите несправедливости трябва да бъдат поправени с обединение на албанския фактор около сензибилизирането на правото да присъединим Прешево, Медведжа и Буяновац към територията на Република Косово“, пише Тачи.
Преди това косовският президент се срещна с албанския си колега Илир Мета, а според медиите ще разговаря и с върховния представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи.

Агенция "Фокус" припомня

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Европейски полицаи патрулират по границите на Албания

Koha Ditore (Косово): Европейски полицаи патрулират по границите на Албания

2 Май 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Тирана. По албанските граници със съседните й страни ще бъдат изпратени патрули със служители на европейската гранична охрана и брегова охрана, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
Съответното споразумение между Албания и Европейския съюз за действията, предприети от Фронтекс в страната, влезе в сила в сряда, 1 май. Документът се прилага само за територията на Република Албания, като урежда и регулира задълженията и отговорностите на членовете на екипа и персонала на европейската агенция. След влизането му в сила споразумението ще даде възможност на Агенцията да предостави помощ в областта на управлението на външните граници и ще позволи бързо разполагане на екипите на Фронтекс на територията на Албания, в случай на внезапна промяна на миграционните потоци.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Основната цел на срещата в Берлин е разблокирането на диалога Белград-Прищина

Йоханес Хан: Основната цел на срещата в Берлин е разблокирането на диалога Белград-Прищина

29 Април 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по разширяването Йоханес хан заяви, че основната цел на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин е да се разблокира диалога Белград – Прищина. „На тази среща трябва да има сигнали“, заяви той, цитиран от германското издание Handelsblat.
„Ясно е, че устойчиво решение може да дойде само от двете страни, които трябва да постигнат окончателно възможно решение и да го представят на своите граждани“, заяви Хан, като добави, че наложено отвън решение няма да проработи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Еманюел Макрон пристига на визита в Сърбия на 16 юли

Александър Вучич: Еманюел Макрон пристига на визита в Сърбия на 16 юли

29 Април 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Френският президент Еманюел Макрон ще посети Сърбия на 16 юли, заяви сръбският държавен глава Александър Вучич, цитиран от белградската медия „Б92“.
Визитата на френския лидер бе планирана и насрочена миналата година, но след това беше отложена заради вътрешните проблеми на Франция.
Вучич ще се срещне с Макрон и в понеделник, на конференция за Западните Балкани в Берлин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Заев ще се срещне с Меркел и Макрон в Берлин

„Курир“ (Македония): Заев ще се срещне с Меркел и Макрон в Берлин

29 Април 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Македонският премиер Зоран Заев в понеделник ще се срещне в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, предава скопското електронно издание „Курир“.
Срещата, както информират от кабинета на германския лидер, е по искане на канцлера, а веднага след разговорите със Заев тя ще има среща с албанския премиер Еди Рама.
Според германското правителство, на конференцията в Берлин ще участва и върховният представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Меркел и Макрон посрещат лидерите от Западните Балкани в Берлин

Меркел и Макрон посрещат лидерите от Западните Балкани в Берлин

29 Април 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъдат домакини на срещата в понеделник в Берлин на представители на страните от Западните Балкани и Европейския съюз.
Официалният повод за срещата е „неформална размяна на идеи“ с цел разширяване на сътрудничеството в региона.
Една от главните теми ще бъде диалогът между Сърбия и Косово за нормализация на отношенията. От двете страни ще участват президентите и премиерите: Александър Вучич и Ана Бърнабич и Хашим Тачи и Рамуш Харадинай.
Германските медии обявиха, че в Берлин ще бъде „погребана“ идеята за корекция на границите на етнически принцип и че се очаква Германия да предложи специален статут за Северно Косово.
На срещата ще участват и премиерите на Албания – Еди Рама, Хърватия – Андрей Пленкович, Северна Македония – Зоран Заев, Словения – Мариян Шарец и президента на Черна гора Мило Джуканович и председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): В Берлин ще бъдат преразгледани „червените линии“

Koha Ditore (Косово): В Берлин ще бъдат преразгледани „червените линии“

29 Април 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. На срещата на върха за Западните Балкани на 29 април в Берлин се очаква да бъдат преразгледани „червените линии“ за евентуалния договор за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, твърдят надеждни неназовани източници пред прищинския ежедневник Koha Ditore.
Събеседниците на изданието твърдят, че основният фокус на срещата ще бъде разблокирането на диалога между Косово и Сърбия и препотвърждаването на принципите, върху които то ще бъде постигнато. В тази връзка, организаторите вече работят над изработването на заключения, които се очаква да бъдат подкрепени от участниците в края на мероприятието.
Сред тях, както казват източниците на вестника, са цялостно споразумение между Косово и Сърбия, което ще бъде политически устойчиво и ще допринася за регионалната стабилност. Докато тази формулировка, според документа, не уточнява вида на споразумението, очевидно е, че това изключва идеята за промяна на границите.
Очаква се на срещата на върха Белград и Прищина да бъдат призовани да увеличат усилията си за прилагане на досега постигнатите споразумения в хода на диалога и да подновят конструктивния ангажимент за диалога за постигане на всеобхватно и окончателно споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хойт Браян Ий: Срещата в Берлин не е решаваща

Хойт Браян Ий: Срещата в Берлин не е решаваща

29 Април 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Браян Ий заяви, че „учебниците по история“ на Балканите са пълни със ситуации „сега или никога“, но срещата на върха за Западните Балкани в Берлин не е един от тези моменти, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Според мнението на Ий, срещата между президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон на 29 април в Берлин не е решаваща за процеса на диалога между Белград и Прищина, но е добра възможност той да бъде обсъден.
„Германия и другите страни трябва да организират подобни срещи, за да се обсъждат бъдещите стъпки. Надявам се, че ще има откровена и подробна дискусия за следващите ходове на Сърбия и Косово и за някои нови неща, които могат да се случат... Мисля, че историята на разделенията по етнически линии не е добра, прагматична, политическа или дипломатическа идея... Няма смисъл такива неща да бъдат обсъждани“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: В Берлин са поканени онези, които ще кажат, че Сърбия не може да получи нищо, защо не поканиха Бойко Борисов?

Александър Вучич: В Берлин са поканени онези, които ще кажат, че Сърбия не може да получи нищо, защо не поканиха Бойко Борисов?

29 Април 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Белград. В неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че на предстоящата в понеделник среща на върха за Западните Балкани в Берлин на сръбската делегация ще й бъде много трудно и я очакват „странни моменти“ заради формата на срещата и избора на участници, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Нямам нищо против (премиера на Словения Мариян) Шарец, но защо Шарец, а не (премиера на Румъния Виорика) Дънчила, защо (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович, а не (унгарският министър-председател Виктор) Орбан, защо не (премиерът на България Бойко) Борисов“, заяви Вучич в ефира на сръбската телевизия „Пинк“.
Той отбеляза, че, например, не е поканен Милорад Додик, за когото припомни, че е получил повече гласове от гражданите на Босна и Херцеговина на последните избори от Денис Звиздич.
„Утре всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени – да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи“, заяви държавният глава.
„Затова говорих за разграничение (демаркация), за да получим нещо... Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази идея“, обясни Вучич.
Сръбската делегация обаче ще бъде, каза той, единствената, която ще говори срещу независимостта на Косово.
„Разбира се, ще бъде трудно, но това не е първият път“, отбеляза сръбският лидер, като добави: „Но, както ви казвам, ние сме избрали да се борим за страната. Ние трябва да се борим“.
Вучич очаква в понеделник в Берлин да се говори за европейското бъдеще, страните от ЕС, за разширяване... и той лично се надява на позитивни сигнали.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Косово ще повдигне въпроса за принадлежността на южни региони на Сърбия

ТАСС: Президентът на Косово ще повдигне въпроса за принадлежността на южни региони на Сърбия

29 Април 2019 | 01:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи заяви, че има намерение да повдигне въпроса за присъединяване към Косово на южните региони в Централна Сърбия, населени с албанци, предаде ТАСС.
„Провеждането на срещата в Берлин, посветена на проблемите около Косово, ще бъде добра възможност да бъдат открити перспективи за региона. Косово изпълни всички условия за визова либерализация, ние имаме намерение да продължим диалога. Аз ще изразя своята позиция в подкрепа на присъединяване на Прешево, Буяновац и Медведжа, въпреки че не очаквам да има преговори по този въпрос. Ние няма да позволим двоен суверенитет (по отношение на северната част на Косово) и няма да позволим модела на „двете Германии“, заяви Тачи.
Косовският президент заяви, че се надява германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон „да убедят сръбската държава да признае независимостта на Косово“.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Хашим Тачи очаква визова либерализация преди срещата в Берлин

Макфакс: Хашим Тачи очаква визова либерализация преди срещата в Берлин

28 Април 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ден преди срещата в Берлин президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че очаква либерализиране на визовия режим, предава македонската агенция “Макфакс“.
"Косово е изпълнило всички критерии и заслужава свободно движение като всички други граждани в региона и континента. Ако това не се случи, срещата в Берлин ще бъде разочароваща за гражданите на Косово ”, каза Тачи.
Той изрази очакване вчера, че германският канцлер Ангела Меркел ще убеди сръбския президент Александър Вучич да признае независимостта на Косово.
Той повтори твърденията за "геноцид на Сърбия в Косово през 1998-1999 г.", като отбеляза, че на тази среща ще се стреми да се търси отговорност от Белград за военните престъпление.
Тачи заяви, че е скептичен, че Белград и Прищина ще се споразумеят за продължаване на диалога, но че срещата в Берлин ще бъде призив за продължаване на диалога въз основа на възможността за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията.
В рамките на форума е насрочена и пряка среща между Тачи и Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Косовската партия „Самоопределение“ ще организира протест в Берлин

„Локално“ (Македония): Косовската партия „Самоопределение“ ще организира протест в Берлин

28 Април 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозиционната косовска партия "Самоопределение" ще организира протест в германската столица Берлин утре, където в рамките на срещата на лидерите на Западните Балкани ще се срещнат президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, пише македонското издание “Локално“
Протестът, според партията на Албин Курти, ще се проведе пред кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, който заедно с френския президент Еманюел Макрон е домакин на срещата, чиято основна тема се очаква да бъдат отношенията между Косово и Сърбия.
„Нека бъде чут гласът на емигрантите, заявяват от опозиционната партия. Организаторите на протеста под мотото "Против Тачи и Вучич", призовават косовските емигранти в Германия да се включат в него.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вулин: Няма да спрете катастрофата на Балканите ако допуснете Велика Албания

Александър Вулин: Няма да спрете катастрофата на Балканите ако допуснете Велика Албания

28 Април 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви пред руската телевизия "Россия 24", че светът няма да спре катастрофата на Балканите, ако позволи създаването на "Велика Албания", цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
"Това, което ще позволите на албанците, трябва да бъде разрешено на сърбите. Ако искате да решите албанския национален въпрос, сърбите ще уредят своя национален въпрос. Нямаме друг път. Следователно, когато говорите за Косово, не го разделяйте от целия сръбски въпрос. Трябва да разрешим целия сръбски национален въпрос, включително Косово и Метохия, но не и без него. Представителите на международната общност трябва да имат разбиране за сръбските проблеми ”, каза Вулин.
Той отбеляза, че докато Сърбия няма консенсус по косовския въпрос, интересът на Сърбия е да защити сърбите в Косово.
„Докато в Косово има сърби, можем да направим нещо. Това, което е много важно за нас, големите и мощни държави като Русия трябва да признаят, че се създава "Велика Албания", каза Вулин.
Според него, всички албанци, с изключение на две общини в Сърбия, са в една политическа и отбранителна среда на НАТО.
"Когато Македония стане член на НАТО и това се очаква тази година, всички албанци ще живеят в единна политическа среда и среда за сигурност. Те търсят формализиране на своето пространство с граници. Всички велики сили,които виждат какво става, мълчат. Черна гора често напада Сърбия, но не и "Велика Албания", въпреки че последната иска да вземе част от нейната територия. Македония ще напада също Сърбия, призна Косово без никакви проблеми, а половината от нейната територия е на път към "Велика Албания". Всички мълчат, говори само Сърбия“ - каза сръбският министър на отбраната.
Запитан дали Сърбия, като военно неутрална страна, все пак обмисля да се присъедини към НАТО, Вулин отговори, че „докато президентът Александър Вучич е върховен главнокомандващ на сръбската армия и докато той е министър на отбраната, Сърбия със сигурност няма да се присъедини към НАТО, дори и да е последната страна в Европа, която не е член на НАТО."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: В Берлин очаквам Меркел да убеди Вучич да признае Косово

Хашим Тачи: В Берлин очаквам Меркел да убеди Вучич да признае Косово

27 Април 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че очаква на предстоящата на 29 април среща на върха за Западните Балкани в Берлин германският канцлер Ангела Меркел да убеди сръбския му колега Хашим Тачи да признае независимостта на Косово, предава скопското електронно издание „МКД“.
Сред другите очаквания на държавния глава е Меркел да призове останалите пет страни-членки на ЕС и Босна и Херцеговина да признаят независимостта на Косово.
„Има добър шанс това да се случи. Същевременно, при никакви условия Косово няма да приеме някакъв вид двоен суверенитет или френско-германски модел, Република Сръбска или каквато и да е автономия“, добави Тачи.
Освен това той отбеляза, че е скептичен относно възможността Белград и Прищина да се съгласят да продължат диалога и смята, че по-скоро ще има призиви за продължаване на разговорите, за да бъде постигнат всеобхватен договор за нормализация на отношенията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай преди срещата в Берлин: Ако Сърбия не ни признае ще бъде блокирана за ЕС и ще загуби влиянието си в региона

Рамуш Харадинай преди срещата в Берлин: Ако Сърбия не ни признае ще бъде блокирана за ЕС и ще загуби влиянието си в региона

27 Април 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин на 29 април Прищина ще иска репарации от Сърбия, въпреки че е наясно, че този въпрос не може да бъде решен тогава, а освен това предупреди Белград, че ако не признае независимостта на Косово, пътят към Европейския съюз ще бъде блокиран и Сърбия ще загуби влиянието си в региона, предава агенция „Макфакс“.
„Това е важен въпрос, който трябва да бъде решен, той е важен за жертвите и за справедливостта, като цяло. Но не мисля, че всичко това ще бъде уредено в Берлин“, каза Харадинай за RTK 2 и добави, че делегацията на Косово ще представи някои възгледи и позиции, както и че не очаква да бъде постигнат някакъв по-голям успех.
Косовският министър председател също така отбеляза, че е постигнато определено съгласуване на позициите с президента на страната Хашим Тачи, но няма промяна в позицията му относно признаването на Косово в рамките на съществуващите граници.
На констатацията, че освен разграничаването и размяната на територии, като решение вече се споменава и нещо ново – двоен суверенитет и на въпроса какво значи компромис за Прищина, Харадинай отговори, че косовската делегация не отива Берлин със стари предложения, разграничаване или размяна на територии.
„Това са приказки от миналия век. В Берлин отиваме повече, за да решим последния въпрос между Косово и Сърбия. Признаването няма да се случи с някоя нова идея или формула“, каза той и предупреди, че ако Белград не признае независимостта на Косово, пътят към ЕС ще бъде блокиран и Сърбия ще загуби влиянието си в региона.
Както заяви Харадинай, с признаването на Косово, Сърбия ще загуби нещо на политическо ниво, но от друга страна ще спечели по-широк пазар и по-голямо влияние в региона като икономическа сила

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан очаква ЕС да даде положителна препоръка за Македония

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан очаква ЕС да даде положителна препоръка за Македония

27 Април 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за германска агенция предупреди, че отлагането на започването на присъединителните преговори с държавите от Западните Балкани, постигнали напредък в изпълнението на поставените критерии, като Северна Македония, може да дестабилизира целия регион, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
Хан даде интервю преди среща в Берлин в понеделник, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с представители на страните от Западните Балкани.
„Отлагането или непризнаването на обективния напредък на страните кандидатки би имало драматични последици за засегнатите страни и за целия регион като цяло. Това вероятно ще доведе до отрицателен ефект на доминото, каза Хан.
Той очаква в края на следващия месец Европейската комисия да даде положителна препоръка за Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство въз основа на единодушно приетите от държавите-членки критерии.
Става дума за доверието в ЕС, като държавите-членки определиха юни като месец за решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания и че всяко забавяне или непризнаване на напредъка ще има пагубни последици.
Би било особено рисковано, ако започването на преговори за членство на Северна Македония бъде отхвърлено или се отложи, каза Хан, добавяйки, че ако тази страна сега е разочарована след трийсетгодишния спор за името въпреки въведените реформи, съществува опасност от вътрешна дестабилизация със сериозни последствия за целия регион.
Държавите-членки на ЕС ще вземат решение въз основа на настоящата политическа оценка, като например разрешаването на дългогодишния спор за името с Гърция в случая със Северна Македония и напредъка в съдебните реформи в случая с Албания.
Еврокомисарят отбеляза също, че основната цел на Берлинската среща трябва да бъде намирането на решение на блокирането на диалога между Сърбия и Косово. Той приветства инициативата на Париж и Берлин и техния интерес към региона, но предупреди, че решението на въпроса не може да бъде наложено отвън.
„Ясно е, че двете страни(Сърбия и Косово – бел.ред.) трябва да вземат устойчиво решение, което в крайна сметка трябва да доведе до възможно споразумение и да го представят на своите граждани. Външно наложено решение не може да действа,” каза Хан в интервю за германската агенция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): Германия очаква на срещата за Западните Балкани в Берлин "размяна на мнения"

"Локално" (Македония): Германия очаква на срещата за Западните Балкани в Берлин "размяна на мнения"

26 Април 2019 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Германия очаква "размяна на мнения" на срещата на върха за Западните Балкани, която ще се проведе на 29 април в Берлин, но не изключва възможността за постигането на конкретни резултати, отбелязва македонското електронно издание "Локално".
"Тази среща е преди всичко диалог за всички участници. Дали на базата на преговорите няма да се стигне до решение, което ще бъде приемливо за всички страни, не може да се каже предварително", коментира Урики Демер, говорител на федералното германско правителство.
"За германския канцлер и френския президент стабилността и благоприятното развитие на ситуацията в региона са от голямо значение", добави Демер на редовна пресконференция.
Срещата за Западните Балкани бе свикана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон на 29 април в Берлин, припомня изданието.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Един от водачите на делегацията на Косово за Берлин: Има слухове, че Германия има предложение

Един от водачите на делегацията на Косово за Берлин: Има слухове, че Германия има предложение

26 Април 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Един от водачите на делегацията на Косово за диалога със Сърбия Шпенд Ахмети заяви, че има слухове, че Германия ще направи предложение за преговорите между Прищина и Белград по време на срещата на върха на 29 април в Берлин, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Ако трябва да съм честен, ние не очакваме коренна промяна на ситуацията. Има обявления, че там ще има предложение... но не е така. По-скоро става въпрос за дефиниране и идеи как да се продължи с процеса“, заяви той.
„Вярно е, че има разговори на международната арена между САЩ и европейските партньори. Но това не означава, че ще има предложение, което трябва да бъде прието или отхвърлено още там. Все още сме в началната фаза на политическия диалог. Истината е, че всички тези страни са съгласни, че има шансове и възможности за постигане на споразумение още тази година, но, както знаете, процесът е блокиран вече от няколко месеца“, заяви Ахмети пред Voice of America.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Дискусиите за промяна на границите връщат напрежението на Балканите

Koha Ditore (Косово): Дискусиите за промяна на границите връщат напрежението на Балканите

26 Април 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейската инициатива за стабилност (ESI) заявява в доклад, озаглавен „Хипнотизаторът – Александър Вучич, Джон Болтън и завръщането на миналото“, че дискусиите за промяна на границите връщат напрежението на Балканите, което може да избухне във всеки един момент, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Докладът се противопоставя на промяната на границите, обявена от сръбския президент Александър Вучич и косовския държавен глава Хашим Тачи, и призовава ЕС да поеме активна роля, за да постави правилния път в европейската перспектива на региона и да сложи край на дискусиите, които водят до конфликти.
„Европейският съюз трябва незабавно да затвори Кутията на Пандора за по-нататъшни преговори за преначертаване на балканските граници. Той трябва да потвърди принципите, които накараха ЕС да започне преговори за присъединяване със Сърбия през 2014 г., които включваха постепенно нормализиране на отношенията с Косово. Той трябва да предупреди Александър Вучич, че приказките за война от страна на сръбските министри трябва да спрат. Заплахи за военна намеса в Северно Косово са неприемливи. Германия, Франция и други държави-членки на ЕС трябва да изяснят, че също са готови да поемат повече отговорност за сигурността на Балканите, ако във всеки момент американският президент реши да изтегли всички американски войски. В същото време Европейският съюз трябва да предложи на Сърбия, Косово и всички други балкански страни перспективата за реален, осезаем напредък“, препоръчва ESI.
Съветникът за национална сигурност на САЩ Джон Болтън също се споменава в доклада във връзка с неговото изявление, направено през 2008 г., когато е бил посланик на САЩ в ООН. „По-нататъшното разделяне на Косово е правилното нещо, което трябва да се направи, поне за районите със сръбско мнозинство, което граничи с Южна Сърбия. Това ще отразява както етническата, така и политическата реалност на място“, са цитирани неговите думи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Косовските институции рискуват да се върнат с празни ръце от Берлин, предупредиха от ДЛК

RTK Live (Косово): Косовските институции рискуват да се върнат с празни ръце от Берлин, предупредиха от ДЛК

25 Април 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на парламентарната група на Демократичната лига на Косово (ДЛК) Авдула Хоти заяви, че косовските лидери ще пътуват до Берлин за срещата на върха на Западните Балкани без обединени позиции и без легитимност, което рискува да ги постави в положение, в което няма да извлекат никакви ползи от форума, предава RTK Live.
„Несъгласията относно отмяната на данъка правят този въпрос още по-сложен”, написа Хоти в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Срещата на върха в Берлин може да бъде нова възможност за мир, споразумение и нови процеси в региона. Тази прогресивна воля вече е изразена от Германия и Франция. Въпреки това, без стратегия и разделени, нашите институции рискуват да се върнат с празни ръце от Берлин”, предупреди Хоти.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовкият премиер за срещата в Берлин: Няма да бъдат отменени митата за сръбския внос

Косовкият премиер за срещата в Берлин: Няма да бъдат отменени митата за сръбския внос

25 Април 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю за прищинската телевизия T7 министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай увери, че на предстоящата среща на Западните Балкани в Берлин няма да бъде обявена отмяната на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната.
Харадинай коментира ролята на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини в процеса на преговорите между Косово и Сърбия, като заяви, че тя„е нанесла много щети на ЕС и на Балканите“.
„Почти ни върна в миналото. Вместо да се фокусира върху признаването на Косово, тя повдигна темата за размяната на територии. Не вярвам, че трябва да очакваме решение от Могерини“, подчерта Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Много скоро Албания и Косово ще имат общи посолства, МВнР в Тирана създава екип за засилване на международните позиции на Прищина

RTK (Косово): Много скоро Албания и Косово ще имат общи посолства, МВнР в Тирана създава екип за засилване на международните позиции на Прищина

24 Април 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на външните работи на Албания Гент Цакай заяви, че „Министерството на външните работи на Албания ще създаде специален екип, който да се занимава със засилването на международните позиции на Косово, съставен от най-квалифицираните дипломати от Косово и Албания“, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По време на интервю пред телевизия Klan TV, Цакай заяви, че много скоро Албания и Косово ще имат общи посолства.
„Ще разгледаме възможността за обмен на професионален и дипломатически персонал в министерствата. Също така ще има съвместен календар между външните министерства на Косово и Албания“, добави Цакай.

Агенция „Фокус“ припомня:

Интеграционните процеси между Косово и Албания вървят с пълна сила, а сред населението на двете страни има огромна подкрепа за съединение.
На 2 август 2018 г. съобщихме, че албанският министър на диаспората Пандели Майко, извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница.
Майко, на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора, заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението.
„Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко, а неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.
На манифестацията в Скендерай присъстваха и премиерът и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, но, както съобщават прищинските медии.
На 1 януари 2019 г. Албания и Косово признаха взаимно шофьорските книжки и влезе в сила правилото, че за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово.
Освен това двете страни подписаха споразумение, според което се въвежда съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Промяна на границите на Балканите означава да се отвори пътят на Русия към Украйна и Грузия

Koha Ditore (Косово): Промяна на границите на Балканите означава да се отвори пътят на Русия към Украйна и Грузия

24 Април 2019 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според председателя на Конституционния съд на Косово Енвер Хасани не бива да се допуска корекция на границите на Балканите, в частност на тази между страната му и Сърбия, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
Според Хасани корекция на границите би позволило и на руския президент Владимир Путин да получи разрешение от Запада за проправяне на пътя към други държави като Украйна и Грузия.
„Путин, веднага, на следващия ден, в който се случи подобно нещо в Косово, ще се насочи към Украйна, Грузия, Молдова и Азербайджан", твърди Хасани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Анна Бърнабич „абсолютно не очаква“ споразумение с Косово до октомври

B92 (Сърбия): Анна Бърнабич „абсолютно не очаква“ споразумение с Косово до октомври

23 Април 2019 | 23:38 | Агенция "Фокус"
Белград. „Абсолютно не очаквам Белград и Прищина да постигнат споразумение до октомври и нямам причина да вярвам, че това може да се случи". Това заяви министър-председателят на Сърбия Ана Брнабич по повод медийните доклади, че се очаква двете държави да постигнат договор за нормализация на двустранните отношения до месец октомври тази година, предава белградската електронна медия B92.
Бърнабич, който участва във форум в Яхорина, заяви, че няма причина да вярва в подобно развитие, „защото все по-далеч сме от диалога, а оттам и от окончателното решение, както и от споразумение за нормализиране на отношенията".
В отговор на въпрос на журналист, Бърнабич каза, че „разграничението" никога не е било включвано в дневния ред, нито пък е имало по-конкретни предложения за такова – то е споменато „само като един от вариантите“.
„Някои местни политици определиха позицията си дали ще подкрепят подобно решение, но такова предложение никога не е било на масата за преговорите, тъй като никога не е имало конкретно предложение", обясни сръбският премиер.
Тя припомни, че диалогът беше прекъснат, когато Прищина започна да предприема едностранни действия, насочени срещу преговорите и с цел да провокира Белград да сложи край на диалога.
Премиерът подчерта, че Прищина не е изпълнила единственото си задължение от Брюкселското споразумение, постигнато преди шест години, и че ЕС, който е гарант за сделката, също не е направил нищо, за да застави Прищина да приведе в действие поетите задължения.
Бърнабич изтъкна, че ситуацията ще бъде различна, ако Прищина беше изпълнила Брюкселското споразумение, и ако днес съществува общност на сръбските общини.
Освен това, припомни Бърнабич, Прищина въведе 100-процентни такси върху стоки от Централна Сърбия и Босна и Херцеговина, трансформира силите за сигурност в армия и прие платформа срещу диалога.
„Нашата червена линия са митата. Прищина трябва да оттегли това решение, за да може диалогът да продължи, сръбският президент Александър Вучич бе пределно", каза Брнабич.
На въпрос дали е подложен на натиск, премиерът каза, че не е, „защото нашите партньори сега разбират, че Сърбия не е страна, на която може да бъде оказван натиск, и че всеки натиск и ултиматуми може да имат само обратен ефект".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Тачи и Харадинай остават на противоположни позиции в навечерието на срещата в Берлин

RTK Live (Косово): Тачи и Харадинай остават на противоположни позиции в навечерието на срещата в Берлин

23 Април 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. С наближаването на срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин, държавният глава на Косово Хашим Тачи и министър-председателят Рамуш Харадинай продължават да имат сериозни разминавания в позициите си по отношение на диалога със Сърбия, коментира RTK Live.
Вицепремиерът и заместник-председател на Демократическата партия на Косово (ДПК) Енвер Ходжай поясни, че централната тема на предстоящата среща в Берлин ще бъдат преговорите между Косово и Сърбия и как те може да бъдат възобновени.
„Може да има европейско обещание от двете най-големи страни от ЕС да приключат процеса през 2019 г.“, твърди прищинският политик. Ходжай обаче подчерта, не очаква в Берлин споразумение между Косово и Сърбия: „Това няма да бъде двустранна среща между Косово и Сърбия, а многостранна и в такъв формат могат да се изразят само ангажираност, срокове, изразяване подкрепата на Европейския съюз, но не и споразумение“.
В същото време, Наим Рашити от базираната в Косово Група за политика на Балканите изрази скептицизъм по отношение на възможна сделка в Берлин, но поясни, че вероятно ще бъдат обсъдени 100-процентовите такси за внос на сръбски мита в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германски политик: Могерини направлява плановете за размяна на територии между Белград и Прищина

Германски политик: Могерини направлява плановете за размяна на територии между Белград и Прищина

23 Април 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини направлява плановете за размяна на територии между Сърбия и Косов, заяви вицепредседателят на парламентарната група на Съюза ХДС/ХСС в Бундестага Йохан Вадефул пред вестник Der Tagesspiel, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Вучич и Тачи говорят открито относно възможността за такъв сценарий, смятайки го за опция за нормализиране на отношенията между двете държави.
Изданието припомня информациите, че Могерини също е отворена за тази идея, докато Берлин е силно резервиран по въпроса.
„Няма абсолютно никаква гаранция, че корекцията на границите, или размяната на територии, ще бъде ограничена само до Сърбия и Косово“, заяви Вадефул.
Според него, това ще върне обратно нестабилността и етническите конфликти в Западните Балкани, като не изключи възможността от военен конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Косовските лидери отиват на срещата в Берлин с противоположни позиции

„Зери“ (Косово): Косовските лидери отиват на срещата в Берлин с противоположни позиции

23 Април 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. В навечерието на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин, прищинският вестник „Зери“ пише, че косовската страна и по-конкретно, премиерът Рамуш Харадинай и президентът Хашим Тачи, продължават да имат противоположни позиции за диалога със Сърбия и неговия изход.
Вицепремиерът и заместник-председател на Демократическата партия на Косово (ДПК) Енвер Ходжай каза пред вестника, че централната тема на предстоящата среща в Берлин ще бъде преговорите между Косово и Сърбия и как те могат да бъдат възобновени. „Може да има европейско обещание от двете най-големи страни от ЕС да приключат процеса през 2019 г.“, каза той. Ходжай обаче не очаква никакво споразумение между Косово и Сърбия да излезе от срещата: „Това няма да бъде двустранна среща между Косово и Сърбия, а многостранна и в такъв формат могат да се изразят само ангажираност, срокове, изразяване на подкрепата на Европейския съюз, но не и споразумение в края му“.
В същото време, Наим Рашити от базираната в Косово група за политика на Балканите заяви, че не вярва, че на срещата в Берлин ще бъде постигнато споразумение между Косово и Сърбия, но вероятно ще има обсъждане на митата за внос и други условия.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Посланикът на САЩ в Белград показва на сръбските деца карта на Сърбия без Косово

„Б92“ (Сърбия): Посланикът на САЩ в Белград показва на сръбските деца карта на Сърбия без Косово

20 Април 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот е изнесъл лекция в училище в сръбския град Апатин, крайния сръбски северозапад, на която е показвал на децата карта на Сърбия без Косово, съобщи независимият депутат Миладин Шеварлич, цитиран от белградската медия „Б92“.
Изданието отбелязва, че „Косово е провинция в Южна Сърбия, където преди 11 години етническите албанци едностранно обявиха независимост, което Белград смята за нарушение на Конституцията на страната и на териториалния й интегритет“.
Шеварлич заяви пред репортерите в парламента в петък, че Скот е говорил в основното училище Зарко Зренянин в Апатин и че е научил за случката от местни медии.
„Докога Сърбия ще позволява да бъде унижавана от чуждестранни посланици“, попита той.
Депутатът попита публично президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич, външния министър Ивица Дачич и министъра на образованието, науката и технологическото развитие Младен Сарчевич, дали действията на посланика представляват „злоупотреба с деца по политически подбуди“.
„Какво ще стане, ако сръбският посланик във Вашингтон изнесе подобна лекция в основно училище?“ - попита Шеварлич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовски вицепремиер: Отношението на ЕС към региона ще си проличи, когато трябва да започнат присъединителните преговори със Скопие и Тирана

Косовски вицепремиер: Отношението на ЕС към региона ще си проличи, когато трябва да започнат присъединителните преговори със Скопие и Тирана

20 Април 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският вицепремиер Енвер Ходжай заяви, че на срещата на върха на лидерите от Западните Балкани в Берлин, която ще се проведе в края на месеца по инициатива на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, не може да се очаква предложение за окончателно споразумение между Косово и Сърбия, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.
На пресконференция в петък, Ходжай заяви, че след тези преговори и по-конкретно, в течение на лятото, „ще се види как Европейският съюз третира региона с отварянето на преговорите със Северна Македония и Албания и либерализацията на визовия режим за Косово, предава кореспондентът на МИА от Прищина.
По думите на политика, на срещата на 29 април в Берлин, чийто фокус ще бъдат отношенията между Косово и Сърбия, „може да се очакват препоръки, времеви рамки или предложения за продължаване на диалога, но не и договор“.
„Това е многостранна среща, организирана от германците и французите, на която ще участват лидерите на страните от Западните Балкани. А на такива многостранни срещи не може да се очаква някакъв договор“, заяви бившият външен министър на Косово, който в момента е вицепремиер в правителството на премиера Рамуш Харадинай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Германия извади Австрия от срещата в Берлин заради съгласието на Виена с корекция на границите

Gazeta Express: Германия извади Австрия от срещата в Берлин заради съгласието на Виена с корекция на границите

20 Април 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Инициативата на Австрия миналата година по време на Форума на Албах, в опит да се наложи като посредник за разрешаване на спора между Косово и Сърбия чрез корекция на границите, без да се зачита напълно Германия, остави горчив вкус у германския канцлер Ангела Меркел. Срещата на високо равнище, която ще се състои на 29 април в Берлин между ЕС (Германия и Франция) и Западните Балкани, се очаква да засили диалога, докато австрийците са напълно игнорирани, коментира англоезичната версия на базирания в Прищина вестник Gazeta Express.
През септември миналата година, когато австрийците приеха президентите на Косово Хашим Тачи и Александър Вучич от Сърбия като част от конференцията на Европейския форум Алпбах, беше пропагандирана идеята за споразумение между Косово и Сърбия чрез промяна на границите. Австрийският президент Александър Ван дер Беллен изрази оптимизма си, че е възможно споразумение между Прищина и Белград. Зад завесата беше друг австрийски дипломат, бивш пратеник на ЕС за Косово Волфганг Петриш, който, изглежда, лесно убеди правителството си да приеме идеята за преначертаване на границите на Балканите.
Срещата в Алпбах остави горчив вкус в Германия, най-силнaта страна от ЕС, която акцентира върху европейската перспектива на Западните Балкани. Освен това австрийският канцлер Себастиан Курц публично подкрепи идеята за замяна на територии, като начин за решаване на конфликта между Косово и Сърбия. Той дори разгледа този въпрос, докато се срещна във Вашингтон с президента на САЩ Доналд Тръмп и го помоли да се включи в този процес. Ходът на Австрия предизвика раздразнение в Германия, но публично, обаче, реагира само един ветеран германски дипломат - бивш пратеник на ЕС, Волфганг Ишингер. „Тръмп да реши европейски конфликт и да празнува в Белия дом? Страхувам се, че още не сме стигнали до там. Но докато не се намери решение, можем ли да празнуваме в Европа, а не отново, както през 90-те години във Вашингтон ”, пише по това време Ишингер. За да усложни още повече ситуацията, Курц се обърна към Германия, която не одобрява категорично идеята за промени границите.
За да се противопостави на "австрийския план", Германия сега насърчава идеята за двоен суверенитет в Северно Косово, населено главно от сърби, на която Сърбия се противопостави, защото, както се казва, това означава признаване на Косово. Берлинската среща предизвика дебати и в Косово. Президентът Хашим Тачи в телевизионно интервю в четвъртък вечерта заяви, че Берлинската среща на върха няма да произведе нищо и „нищо няма да бъде погребано в Берлин“ - позовавайки се на австрийските медии, че корекцията на идеята за граница „ще бъде погребана“ на 29 април в Берлин. Тачи дори открито заяви, че основният адрес за решаване на косовско-сръбския въпрос са Съединените щати и рамковото писмо на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовските сърби: Русия трябва да се включи в преговорите за Косово

Косовските сърби: Русия трябва да се включи в преговорите за Косово

19 Април 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Вместо да върне преговорите за статута на Косово в Съвета за сигурност на ООН, президентът на Сърбия Александър Вучич след всеки „поход“ в Брюксел предава едно след друго в ръцете на сепаратистите пълномощията на Република Сърбия в нейните южни територии. Това се казва в съобщение, разпространено от народното движение на сърбите от Косово и Метохия „Отечество“ на 17 април, предава руската агенция EA Daily.
По думите на ръководителя на движението, Вучич отново и отново повраря, че няма да разговаря с косовските сепаратисти, докато не отменят митата върху сръбските стоки, ни въпреки това, при първото повикване от Ангела Меркел, той се съгласява да се срещне с лидерите на косовските албанци Хашим Тачи и Рамуш Харадинай в Берлин.
Народното движение на сърбите от Косово и Метохия „Отечество“ не веднъж е събирало подписи с искане обсъждането на статута на областта да бъде върнато в ООН, се отбелязва в съобщението.
„Всеки път събирахме минимум по 25 хиляди подписа. За съжаление, всички опити завършиха с провал. Два пъти петициите бяха хвърлени в мазето на сръбския парламент и един път на първия етаж на сградата на президентската администрация. Първата петиция беше изпратена веднага след идването на власт в Сърбия на Прогресивната партия през септември 2012 година, втората през 2014 година, а третата през 2016 година. Диктаторския режим на Александър Вучич не отговори на нито едно от обръщенията“, се казва в съобщението.

По думите на лидера на организацията, сръбският държавен глава често критикува предходните правителства на страната за това, че са преместили обсъждането на косовския въпрос от СС на ООН в Европейския съюз, но той не е направил нищо, за да върне въпроса за статута на Косово и Метохия в рамките на Резолюция 1244 на СС на ООН. При това, напомнят косовските сърби, хората, които днес членуват в Народно движение „Отечество“, през 2012 година са организирали протест срещу бившия президент Борис Тадич, който е взел решението за предаване на преговорите под егидата на Европейския съюз.
„Националното движение на сърбите на Косово и Метохия, :Отечество“ отново изисква от действащата власт да върне решението за статута на Косово и Метохия под егидата на Съвета за сигурност на ООН. Популярното движение "Отечество" вярва също, че Руската федерация трябва спешно да се присъедини към преговорите за статута на Косово и Метохия. Защото в продължение на двадесет години Русия защитава териториалната цялост и суверенитета на Република Сърбия в рамките на общоприетата Резолюция 1244 на ООН. Властите, опозицията и сърбите от диаспората трябва да приемат платформа за преговори въз основа на консенсус. Косово и Метохия не е просто територия, тя е основа на държавността и духовността на сръбската нация“, се подчертава посланието на Националното движение„ Отечество ”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Какво е двоен суверенитет и приемлив ли е той за Сърбия?

B92 (Сърбия): Какво е двоен суверенитет и приемлив ли е той за Сърбия?

19 Април 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградската електронна медия B92 публикува статия по повод докладите в медиите от последните дни, че на срещата в Берлин на 29 април ще бъде предложен „двоен суверенитет“ за северната част на Косово.
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич определи твърденията като „спекулации“ и поясни, че такова предложение не е било официално представено като начин за разрешаване на косовския проблем. При все това първият дипломат на Белград бе категоричен – подобна идея не е приемлива за Сърбия. Дачич обясни: двойният суверенитет означава, че референдум в Северно Косово може да се проведе „след десетилетие".
„Това решение означава, че Сърбия ще признае Косово, че северната му част ще бъде под двоен суверенитет и че един ден там ще се проведе референдум", допълни Дачич. „Такова нещо не съществува никъде по света. Не виждам защо Сърбия трябва да го приеме“, коментира външният министър на западната ни съседка.
Дачич подчерта, че Берлинската среща на 29 април с участието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и представители на Белград и Прищина, е организирана „за огромната изненада на Брюксел. Много страни, като Австрия и Италия, са недоволни от провеждането й. Геополитическите игри се играят не само с Русия и Китай, но и между страните от Запада", бе заключението на първия дипломат на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи определи срещата в Берлин като „рутинна“, твърди, че решението е в писмото на Тръмп

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи определи срещата в Берлин като „рутинна“, твърди, че решението е в писмото на Тръмп

19 Април 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи пренебрегна значението на срещата на върха на Западните Балкани, която ще се проведе на 29 април в Берлин, определяйки я като „просто рутинна“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Международни медии, като например австрийският вестник Der Standard, съобщиха, че срещата на лидерите на Западните Балкани в Берлин, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ще „погребат" идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия. Тачи, който в продължение на повече от една година популяризира идеята, твърди, че във федералната германска столица не се очаква „нито погребение, нито раждане".
Според Тачи без участието на САЩ няма да има решение на косовския въпрос, като добави, че „решението за него се съдържа в писмото на президента на САЩ Доналд Тръмп", изпратено до него и сръбския му колега Александър Вучич.
Тръмп изпрати две писма до лидерите на Косово и Сърбия с много ясно послание за постигане на споразумение тази година. Затова Тачи заяви, че в Берлин ще поиска от френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел да либерализират визите за Косово. „Няма да има диалог, преговори или преки срещи със сръбски представители в Берлин. Това, което очаквам, е потвърждение от канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, че те подкрепят либерализирането на визовия режим за Косово“, поясни Тачи.
На срещата на върха в Западните Балкани в Берлин ще присъстват Тачи и премиерът Рамуш Харадинай. Само Косово и Сърбия са представени с двама лидери на срещата на върха в Берлин, което подхранва спекулациите с медиите, че въпросът за нормализирането на отношенията между двете страни ще бъде основният акцент на срещата на върха.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Оказват силен натиск над Сърбия, но тя няма да наложи санкции срещу Русия

Ивица Дачич: Оказват силен натиск над Сърбия, но тя няма да наложи санкции срещу Русия

19 Април 2019 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Сърбия не е наложила санкции срещу Русия и няма намерение да го прави, но Западът иска това от нея, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич в интервю пред вестник „Известия“, предава РИА Новости.
„Сърбия никога не е въвеждала и няма да въведе санкции или каквито и да е ограничителни мерки срещу Русия, независимо от това, че се оказва силен натиск над Сърбия“, обясни той.
Министърът добави, че Белград има намерение да се интегрира в Европейския съюз, но същевременно иска да запази традиционните си отношения с Москва.
„Сърбия се старае да стане член на ЕС, но това не означава, че тя трябва да забрави традиционните си отношения с такива приятели, като Русия“, заключи Дачич.
По-рано на пресконференция в Москва той обяви Русия за „най-добрия приятел на страната“, без който Сърбия не може да защити държавните си интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Европа дължи либерализация на Косово, ще припомня това в Берлин

Рамуш Харадинай: Европа дължи либерализация на Косово, ще припомня това в Берлин

19 Април 2019 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че Европа дължи либерализация на визовия режим на страната му и той ще говори за това на срещата на върха в Берлин на 29 април, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Срещата на върха в Берлин е добра възможност за Западните Балкани. Косово има европейска перспектива и за мен е изключително важно това, че Европа дължи на Косово либерализация на визита, решението за което още не е взето. На тази среща ще бъдат (германския канцлер Ангела) Меркел и (френския президент Еманюел) Макрон и се надявам, че ще имам възможност да ги подсетя за това задължение“, заяви косовският министър-председател,
Според него, в Берлин няма да се говори за размяна на територии.
„Не вярвам, че ще има преговори за териториите на Косово и Сърбия, нито за Общността на общините със сръбско мнозинство“, отбеляза Харадинай.
Изданието припомня, че той вече няколко пъти обвини върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, че не е спазила обещанието си Косовво да получи визова либерализация, след като изпълни всички критерии за това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Москва е обезпокоена от консолидацията на албанския фактор на Балканите

„Российская газета“: Москва е обезпокоена от консолидацията на албанския фактор на Балканите

19 Април 2019 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Не можем да оставим без внимание редица действия на настоящото албанско ръководство, целящи консолидацията на „албанския фактор“ в регионалната политика на Тирана, се казва в официално съобщение на Министерството на външните работи на Русия, пише официалният печатен орган на Правителството на Руската Федерация „Российская газета“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Предвид запазващото се напрежение в региона на Балканите и липсата на напредък в разрешаването на косовския въпрос припомняме изказванията, направени през февруари т.г. от премиера и министър на външните работи на Република Албания Еди Рама относно позицията на неговата страна за уреждането на косовския проблем и възгледите му за перспективите“, подчертават от руското външно ведомство. „В своето интервю в програмата „Real Story” по телевизионния канал “Vizion Plus” Еди Рама открито заяви, че за него „Косово е част от Албания“, а „обединението на Албания и Косово не е план Б, а план А“. Албанският премиер свърза реализацията на този „план“ с хода на вътрешно и външнополитическата дискусия около възможната корекция на границите на областта, включително в рамките на процеса на диалога с посредничеството на ЕС за постигане на съответстващо споразумение между Белград и Прищина. Изглежда, че в Тирана разглеждат постигането на това споразумение като предпоставка за бъдещото реализиране на известния „план А“.
Руските дипломати предупреждават, че на този фон никак не изглежда безобидна активизацията на усилията за интеграция на населените с албанци региони на редица съседни с Албания балкански страни и институционализацията на този процес в рамките на разширяващия се под бдителния контрол на Тирана регионален Съюз на албанските общини, чието последно заседание се състоя на 12-13 април в Тетово (Северна Македония).
„Вярваме, че едва ли е продуктивно Еврорегионите да се образуват изключително на етническа основа“, отбелязват от МВнР. „Подчертаваме, че тази линия не само усложнява диалога Белград – Прищина, но и подкопава атмосферата на доверие в целия балкански регион“.

Идеолозите на „Велика Албания“

В обръщението си към нацията, министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че премахването на границите с Косово е началото на реализацията на дългосрочен план, според който аналогични процеси ще последват в отношенията с Черна гора, Македония и Гърция. По този начин политикът за пореден път открито анонсира създаването на „Велика Албания“, подкопавайки стабилността на Балканите.
„Вярвам, че още през пролетта границата между Албания и Косово ще съответства на критериите на Шенгенското споразумение. В най-близко бъдеще очакваме модификация на границите с Македония, Черна гора и Гърция на този принцип. Ще продължим тази практика до присъединяването ни към Европейския съюз“, подчерта албанският премиер.
Трябва да се подчертае, че Рама, всъщност, изрази тезисите на идеолозите на създаването на „Велика Албания“, родена през XIX век в средите на албанските интелектуалци и взета на въоръжение от албанските колаборационисти по време на Втората световна война. Те и техните съвременни последователи причисляват към „Велика Албания“ и райони в Северозападна Македония, Южна Черна гора и Сърбия, включително Косово и Северна Гърция. Тези идеи се подкрепят активно и от албанския принц Лека, който се предлага за монарх на обединена Албания. В тази връзка наскоро той заяви: „Обединението на Албания и Косово, две държави с един народ, трябва да бъде постигнато чрез връщането на монархията“.

Междувременно

В интервю пред „Российская газета“ председателстващият Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик съобщи, че в балканския регион продължават експериментите на Запада.
„На Балканите все още не са завършени различни конфликти, което запазва възможността за Запада, в случай на необходимост, отново да осъществи интервенция. При това в региона преобладават двойните стандарти: това, което е позволено на един народ, не е разрешено на друг“, отбеляза лидерът на босненските сърби.
Важно е да се отчита и това, че колективният Запад упорито тикат президента Александър Вучич и неговото най-близко обкръжение към „окончателно решение“ на косовския въпрос.
Много експерти видяха потвърждение на това в априлското заявление на министъра на отбраната Александър Вулин, който се обяви за възможно най-бързо териториално разграничаване с албанците в Косово, тъй като това, по неговите думи, би позволило да се защитават новоопределените граници. При това политикът съобщи, че нуждата от това е обусловена от разширяването на границите на фактически вече появилата се „Велика Албания“, а в случай на забавяне, нейните завоевателни амбиции могат да стигнат и до Централна Сърбия. Той подчерта също, че въпросът за демаркацията на териториите трябва да бъде решен чрез всеобщ референдум. „Безспорно, срещу нашата страна и народ бе извършено престъпление, но сега трябва да намерим смелост и сили, да се съберем и обединим и да пробваме да решим сръбския национален въпрос“, заяви Александър Вулин.
Според мнението на патриарха на Сръбската православна църква (СПЦ) Ириней, Сърбия без Косово и Метохия не е Сърбия и само с Косово и Метохия тя ще бъде такава, каквато трябва да бъде. Предстоятелят на Сръбската църква подчертава, че на фона на случващите се събития е важно Косово да бъде запазено в състава на Сърбия, защото става въпрос за свещена земя, която той сравни с Ерусалим и Палестина. За това, по неговите думи, на сръбския народ ще помогнат, включително и мощите на светиите, погребани там.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Съдът за Косово в Хага ще повдигне обвинения на косовския президент и председателя на парламента

Gazeta Express: Съдът за Косово в Хага ще повдигне обвинения на косовския президент и председателя на парламента

19 Април 2019 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Хага/Прищина. Високопоставен служител на Специализирания съд и Специализираната прокуратура за Косово в Хага, създаден, за да разследва предполагаемите престъпления, извършени от „Армията за освобождение на Косово“ (АОК), заяви пред прищинското издание Gazeta Express, че се очаква първите обвинения да бъдат повдигнати за неразрешени случаи, включващи убийства след войната, извършени от албанци.
Събеседникът на изданието е заявил, че сред онези, които се очаква да бъдат обвинени от базирания в Хага съд са също президентът Хашим Тачи и председателят на парламента Кадри Весели, които заемат ръководни позиции в АОК по време на войната през 1998-1999 година.
Специализираната прокуратура е разпитала около 100 души, или като заподозрени, или като свидетели и възнамерява да разпита още поне 300 преди да подаде първите обвинителни актове.
Високопоставеният източник на „Газета Експерес“ твърди, че в списъка на заподозрените са и президентът Хашим Тачи, който по време на войната е бил политически представител на АОК и председателят на парламента Кадри Весели, член на Генералния щаб на АОК. Същият източник, който е решил да остане анонимен, е отбелязал, че първите обвинения са за убийства, извършени от албанците след войната. Събеседникът на изданието посочва още, че Съдът е събрал доказателства, разпитал свидетели и е намерил видео доказателства и други доказателства. „Въз основа на доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, е много вероятно да бъде повдигнат обвинения срещу Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими, Даут Харадинай, Сами Лущаку, Азем Сила и други бивши командири на АОК“, е заявил източникът.
Той е разкрил още, че международните прокурори, които разследват бившите членове на АОК, са забелязали, че „бивши ключови фигури на АОК се страхуват един от друг“. Източникът твърди, че обвиненията ще бъдат подадени едва след като пъзелът бъде нареден, като е добавил, че Трибуналът знае за хора, които са се опитали да възпрепятстват правосъдието и това може да доведе до интересни събития през следващите седмици.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Според докладчика на ЕС за Сърбия срещата в Берлин ще допринесе за диалога между Белград и Прищина

RTK (Косово): Според докладчика на ЕС за Сърбия срещата в Берлин ще допринесе за диалога между Белград и Прищина

18 Април 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Докладчикът на Европейския съюз за Сърбия Дейвид Маккалистър изрази очакванията си, че срещата на върха във федералната германска столица ще допринесе за възобновяването на диалога за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, предава RTK.
„Диалогът между Белград и Прищина ще бъде част от срещата на върха в Берлин, но този въпрос няма да замести дейностите, предвидени за срещата на високо равнище. Съвместната ни цел е да продължим с диалога”, обясни Макалистър. Съгласно думите му, Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Фредерика Могерини ще продължи да посредничи в диалога между двете съседни държави.
Макалистър заяви, че наложената от Косово митническа тарифа за сръбските продукти е основната пречка за възобновяване на диалога.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.