НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express: ЦИК на Косово не сертифицира кандидатите на „Сръбска листа“ за частичните местни избори

Gazeta Express: ЦИК на Косово не сертифицира кандидатите на „Сръбска листа“ за частичните местни избори

25 Април 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) не е сертифицирала кандидатите от „Сръбска листа“, основната партия, която представлява сърбите в Косово. ЦИК се събра в сряда като част от подготовката за извънредни избори за кметове на 19 май в четирите сръбски общини в Северно Косово, след като бившите кметове, всички от „Сръбска листа“, подадоха оставка в знак на протест срещу решението на правителството да наложи 100% мита върху всички сръбски стоки, пише англоезичното издание на косовския вестник Gazeta Express.
Със седем гласа "за" и двама въздържали се, и двамата представители на косовската опозиционна албанска партия "Самоопределение", кандидатите от "Сръбска листа" не бяха сертифицирани. Според вътрешните правила на ЦИК са необходими най-малко осем гласа "за" за сертифициране на кандидати, участващи в избори. Представителят на "Самоопределение" в ЦИК, Аднан Рустеми, заяви, че неговата партия се противопоставя на предложените от „Сръбска листа“ кандидати, като се има предвид, че същите кандидати са подали оставка миналата година. Той каза, че на „Сръбска листа“ трябва да бъде даден 24-часов срок за промяна на списъка на кандидатите или да бъдат осъдени изявленията на този политически субект, който продължава да отрича държавността на Косово. „Сръбска листа“ има 24 часа, за да се оплаче в специалната комисия за жалби в ЦИК , която ще даде окончателен отговор дали кандидатите са допустими или трябва да бъдат предложени нови имена. Кандидатите на косовските албански партии, участващи в тези избори, Демократична партия на Косово (ДПК) и „Самоопределение“ са сертифицирани. Очаква се кметските избори да се проведат на 19 май в общините Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечани.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Ако зависеше от Унгария, Сърбия ще стане член на ЕС още утре

Петер Сиярто: Ако зависеше от Унгария, Сърбия ще стане член на ЕС още утре

20 Април 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви на митинга в подкрепа на сръбския президент Александър Вучич, който се проведе в петък в Белград, че Сърбия заслужава да стане член на Европейския съюз възможно най-скоро, а ако това зависеше от Будапеща, още утре, предава скопското електронно издание „Нетпресс“.
Ръководителят на унгарската дипломация прочете изказването си на сръбски език и подчерта, че е „неприемливо“ да се четат лекции на Сърбия и да се „оспорва нейния напредък“ в процеса на европейската интеграция.
„Заслужавате да станете член на Съюза възможно най-скоро, а ако питат нас (унгарците), вие бихте станали член още утре. Вие сте истинска горда европейска нация и сте го доказали много пъти. С вашето влизане ЕС ще стане по-силен и именно по тази причина ние работим за това“, заяви Сиярто.
По неговите думи, до преди няколко години „беше немислимо първият дипломат на Унгария да бъде гост на кампания на управляваща партия“. Политикът оцени, че това, което той говори в петък вечерта в Белград, потвърждава, че отношенията между двете страни са „най-добрите досега“ и обясни, че до промяната се е стигнало благодарение на „личните усилия“ на лидерите на унгарската управляваща партия „Фидес“, „Сръбската прогресивна партия“ (СПП) и Съюза на войводинските унгарци в Сърбия. По подобен начин, добави той, Унгария се гордее със своята сръбска общност, осъзнаваща сръбската си идентичност, която я обогатява.
„Днес можем да кажем, че Сърбия и Унгария са приятели, и още повече, че отношенията между двете страни никога не са били толкова добри, колкото днес“, каза Сиярто.
Според него, днес може да се види, че „Централна Европа се засилва все повече“ и че отговорът за това е много прост – „правителствата на централноевропейските страни се ръководят от своята национална политика независимо от целия натиск“, на който са подложени.
„Но на една силна Централна Европа й трябва силна Сърбия и на всички е ясно, че вашата страна е все по-силна и укрепваща, защото нашите лидери не пренебрегнаха националните си интереси“, посочи унгарският министър.
Сиярто е уверен, че „Сърбия ще бъде способна на големи дела“, както и че Сърбия и Унгария са „страни, които се основават на ценности, които са готови да защитават“.
Отбелязвайки, че политическата стабилност е изключително важна за Будапеща и Белград, Сиярто каза, че неговата страна оценява това, което „Сърбия прави за унгарците, живеещи в страната“.
„Вие сте истинска, горда, европейска нация и сте го доказали многократно. С присъединяването ви ЕС ще бъде по-силен и ще работим в бъдеще с вас и с президента Вучич. Да живее Сърбия, да живее приятелството между сръбския и унгарския народ“, завърши Сиярто.
Унгарският външен министър и преди това изрази подкрепа за митингите на Вучич по време на предизборните кампании. Правителствата на двете страни проведоха съвместно заседание на 15 април в Суботица, на което бяха подписани 11 меморандума и споразумения за сътрудничество, припомня скопската медия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Александър Вучич заяви, че Сърбия още е в играта

„Телма“ (Македония): Александър Вучич заяви, че Сърбия още е в играта

20 Април 2019 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Александър Вучич заяви, че Сърбия още е в играта, цитира думите му македонският телевизионен канал “Телма“.
Сърбия все още е тук, ние все още се съревноваваме и се борим, заяви сръбският президент Александър Вучич на финалния митинг"Бъдещето на Сърбия", който се състоя пред сръбския парламент. В речта си Вучич говори за добрата икономика и че въпреки силните играчи, Сърбия остава в играта, а що се отнася до ситуацията с Косово, той заяви, че е ангажиран с мира и че не иска война през 21 век, но каза, че преговорите вървят трудно с албанската страна и че Сърбия няма да седне на масата, докато не бъдат махнати стопроцентовите мита. Вучич заяви, че Сърбия няма да се поддаде на натиск.

„И можете да заплашвате и да натискате. Сърбия заяви, че няма преговори. Махнете митата, ще разговаряме. Няма да направим допълнителни отстъпки, за да кажем, че Сърбия е победена и унижена. Нашият отговор е - има само едно нещо, което е по-лошо да загубиш от главата. Главата е скъпа, но едно нещо е по-скъпо. Нито пък забравяте за това на Запад, наши скъпи приятели или нито вие, албанци. И това е имиджът. Имиджът е най-скъпото нещо в света, никога не се опитвайте да замърсявате имиджа на Сърбия“, каза Вучич.
Той посочи, че Сърбия ще остане неутрална във военно отношение, защото има властта да защитава своите небеса. За журналистите заяви, че те трябва да бъдат свободни и да ги оставят да вършат работата си. Премиерът Анна Бърнабич заяви, че Сърбия е решена да се присъедини към ЕС, но и да си сътрудничи с всички страни.

„За нас няма значение каква религия има, нито е пол, националност, етническа принадлежност, сексуална ориентация или политическа подкрепа ... страна за всички граждани. Ето защо е върховенството на закона. Но нека не ни говорят за върховенството на закона онези, които уволниха 840 съдии само за един ден, само защото са били политически неудобни. И те го направиха и днес имат смелостта да ни говорят за върховенството на закона“, каза Бърнабич.

Според оценките около 150 000 поддръжници на политиката на Вучич бяха събрани на митинга, с лозунги за по-добро бъдеще и достойна Сърбия. Критиците на Вучич твърдят, че пропагандната дейност на Сръбската прогресивна партия е в основата на примитивното прославяне на личността и делото на Вучич. А целта на този митинг е да покаже кой има по-големи мускули в сравнение с опозиционните митинги "1 от 5 милиона", които протестират в продължение на месеци и стават все по-масови. За Вучич, опозицията, която търси свободни медии и честни избори, както и оставката на президента, те са "банда фашистка" и им каза, че "Сърбия не е фонтана на желанията". Обединената опозиция от Съюза за Сърбия обяви митинг на същото място и в същото време в събота.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Никога няма да позволим да прогонят сърбите от Косово

Александър Вучич: Никога няма да позволим да прогонят сърбите от Косово

20 Април 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Ще преговаряме за Косово и Метохия, каза сръбският президент Александър Вучич, отбелязвайки, че Сърбия иска и се нуждае от тези преговори, но няма да позволи атаките срещу сърбите от Косово или тяхното прогонване, заяви сръбският президент на най-големия проправителствен митинг от кампанията „Бъдеще за Сърбия“, организиран в столицата Белград, пише македонското електронно издание “МКД“ .
"Моля всички в света, не мислете, че защото искаме да говорим, искаме диалог, молим за диалог, не мислете, че ще позволим на някого да напада или да изгони нашите хора от вековните им домове. Никога няма да позволим това да се случи ”, каза Вучич.
За разлика от другите, които, както той каза, винаги се удрят най-силно в гърдите си, той не умее това.
"Но аз ви казвам - ще действам несравнимо по-решително и Сърбия ще победи, дори ако е принудена на отстъпки", каза Вучич.
Той обаче предупреди, че хората трябва да разберат, че не винаги може да получат всичко, което искат, и че не могат да накарат всички останали да мислят като тях.
„Но ние трябва да видим и да разберем как и накъде се движи светът. Нека уважаваме всички останали в региона и заедно с най-добрите отношения с Унгария, Румъния, България и Гърция ще трябва да изградим по-добри отношения както с Черна гора, така и със Северна Македония, и много по-добри отношения с Босна и Херцеговина, без да броим Додик, и с Хърватия", каза сръбският президент.
Независимо от нападките от всички страни, ние трябва да се успокоим и да демонстрираме нашата сила не чрез реагиране на всичко, , но по един умен начин да се опитаме да спечелим тези хора на наша страна,“ каза Вучич.
„Само ако сме единни, можем да бъдем по-силни, за да привлечем повече инвеститори. С конфликти и спорове няма да получим нищо и ще вложим много енергия, за да направим такива условия за развитието на единен икономически пазар в Западните Балкани, така че камионите да преминават границите много по-бързо от днес ”, каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: На проправителствения митинг в Белград се събраха 150 хиляди души

TAСС: На проправителствения митинг в Белград се събраха 150 хиляди души

19 Април 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Митингът в подкрепа на сръбското правителство в Белград събра от 140 до 150 хиляди души. Това съобщи в петък за агенция Tanjug началникът на полицията в Белград Милан Станич, цитиран от TACC.
Според Станич митингът в столицата е протекъл спокойно и без инциденти.
Както съобщава кореспондентът на ТАСС, митингът е започнал с извадки от речите на сръбския лидер при откриване на нови предприятия в страната и изпълнението на националния химн на Сърбия .
Около 3 хиляди автобуса пристигнаха в Белград. Гражданите дойдоха в столицата от всички региони на Сърбия, за да подкрепят политиката на сегашното правителство. Участниците носят портрети на президента Александър Вучич и плакати с проправителствени лозунги.
По-рано Александър Вучич заяви, че този митинг ще бъде най-големият в страната през последните 50 години. Проправителствената кампания е в отговор на протестите на опозицията, които продължават от декември миналата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Над 150 хиляди присъстват на митинга на управляващата партия в Белград

А1 On (Македония): Над 150 хиляди присъстват на митинга на управляващата партия в Белград

19 Април 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Белград. Митингът "Бъдещето на Сърбия" в подкрепа на сръбския президент Александър Вучич започна в 18:00 часа (19 часа българско време) на площада пред сръбския парламент. Граждани от цяла Сърбия, както и от Република Сръбска в Босна и Херцеговина, и от Косово, са пристигнали от ранните часове на деня, пише македонският електронен портал A1 On.
Според сръбската полиция на митинга присъстват между 140 и 150 хиляди души. Външният министър Ивица Дачич заяви в реч, че митингът и броят на хората е послание не към опозицията, тъй като тя е малобройна и без значение, а към чуждестранния фактор, за да се знае, че няма да има отслабване на позицията за Косово и Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug (Сърбия): Официален Белград очаква повече от 120 хиляди души на митинга за „Бъдещето на Сърбия“

Tanjug (Сърбия): Официален Белград очаква повече от 120 хиляди души на митинга за „Бъдещето на Сърбия“

19 Април 2019 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Официален Белград очаква повече от 120 хиляди души на митинга за „Бъдещето на Сърбия“, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
Министърът на вътрешните работи на страната Небойша Стефанович поясни, че първите точни оценки за броя на хората на митинг пред сградата на Народното събрание в Белград ще бъдат известни още тази вечер.
„След час, час и половина ще имаме първите оценки със снимки за това колко хора присъстват в Белград", заяви Стефанович, добавяйки, че със сигурност може да се каже, че ще има повече от 120 000 души, без да се броят хората от Белград, които ще дойдат на организирания от властите митинг.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug (Сърбия): Привърженици на Вучич започнаха да се събират пред сградата на парламента в Белград

Tanjug (Сърбия): Привърженици на Вучич започнаха да се събират пред сградата на парламента в Белград

19 Април 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Още от ранния следобед на деня привърженици на държавния глава на Сърбия Александър Вучич започнаха да се събират пред сградата на парламента в Белград, където по-късно през деня ще се проведе митинг в подкрепа на президента, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
Уточнява се, че Бранковият мост, който свързва Нови Белград с центъра на сръбската столица, е затворен за движение. В близост до него за забелязва и полицейско присъствие, допълва агенцията.
Митингът трябва да започне около 18:00 часа местно време (19:00 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Испания ексхумират тленните останки на Франсиско Франко. 24 октомври 2019 г.
В Испания ексхумират тленните останки на Франсиско Франко. 24 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.