НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валентин Николов, ГЕРБ: Няма отпадане на „кафява добавка“, поставените за това въпроси са или неразбиране, или политическа спекулация

Валентин Николов, ГЕРБ: Няма отпадане на „кафява добавка“, поставените за това въпроси са или неразбиране, или политическа спекулация

18 Април 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма отпадане на „кафява добавка“ за производство на ел. енергия от когенерационни мощности, поставените за това въпроси са или неразбиране, или политическа спекулация. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Валентин Николов, заместник председател на парламентарната комисия по енергетика. По думите му на база препоръките на ЕК високоефективното комбинирано производство се разделя на две: на обекти, които са от 1 януари 2017 назад, и на такива, които ще бъдат реализирани след 1 януари 2017. Тези, преди 2017 г., ще си получават надбавката както до сега – КЕВР изчислява въз основа на разходите и компенсира по-високите от тях, а тези след 2017 г. задължително ще трябва да минат на търг, който се осъществява от КЕВР, като всеки участва с разходите, които очаква да бъде на база инвестиции, реализирани във високоефективно комбинирано производство. Търгът е само за компенсация над пазарната цена, която ще се реализира, каза още Николов. „Какъв е проблема при „Топлофикация – София“ ? Има два проблема. Първо – рехабилитират стара мощност и питат, дали тази стара мощност, след рехабилитацията и получаване на по-висока мощност, поради по-висока ефективност, ще получава надбавка без търг. Да, ще я получава без да има търгове. „Топлофикация – София“ иска да повиши своята ефективност и да реализира от порядъка на 300 мегавата капацитет нови мощности. Трябва ли те да минат на търг ? Да, по принцип трябва да минат на търг, трябва да се състезават с други, спрямо насоките на ЕК. Който победи – той ще реализира мощностите“, обясни Валентин Николов.
По думите му кметът на София Йорданка Фандъкова е изразила опасения, че по този начин и заради лошото финансово състояние „Топлофикация – София“ няма да може да реализира програмата. Той допълни, че е сформирана работна група, която да предложи текстове, които да не противоречат на насоките на ЕК, и които да дадат възможност на „Топлофикация – София“ като високоефективно комбинирано производство с централно топлоснабдяване да може да реализира подобни проекти.
Цоня СЪБЧЕВА.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката: Ако се премахне „кафявата добавка“, драстично ще се увеличи цената на парното

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката: Ако се премахне „кафявата добавка“, драстично ще се увеличи цената на парното

18 Април 2019 | 19:08 | Агенция "Фокус"
София. Ако се премахне „кафявата добавка“ драстично ще се увеличи цената на парното. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката. „Софийска топлофикация работи на природен газ, за който трябва някой да плаща. Софийска топлофикация има огромни задължения и непрекъснато разсрочва тези към Булгаргаз. Управляващите са внесли и промени в закона за енергетиката, за да угодят на част от работодателските организации и да намалят такса ангажименти към обществото. Предложението е за премахване на „кафявата добавка“. Премахнат ли я, топлофикация София умира или драстично ще се увеличи цената на парното, което ще довее до същото“, обясни той. Румен Овчаров каза още, че преди да се приемат политически решения, трябва да се помисли, какъв ще бъде икономическия и социален ефект от тях.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валя Чилова, СОС: Ще направим работна среща за промените в Закона за енергетиката

Валя Чилова, СОС: Ще направим работна среща за промените в Закона за енергетиката

18 Април 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим работна среща с Министерството на енергетиката и с депутатите, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, във връзка със Закона за енергетиката. Ще търсим най-доброто решение за всички страни в случая с Топлофикация „София“. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС Валя Чилова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че притеснението на БСП е във връзка с работната група за технологично отопление на дружеството, която търси варианти за нови технологични мощности. „Ще търсим варианти как Топлофикация „София“ като дружество да бъде стабилизирана, следвайки нашия план, за който сме се обединили всички политически сили“, отбеляза Валя Чилова.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП: „Топлофикация“ София ще загуби много сериозни приходи, ако цената на „кафявата“ енергия бъде намалена

Милка Христова, БСП: „Топлофикация“ София ще загуби много сериозни приходи, ако цената на „кафявата“ енергия бъде намалена

18 Април 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. „Топлофикация“ София ще загуби много сериозни приходи, ако цената на „кафявата“ енергия бъде намалена и тя мине на цената на обичайната енергия на свободния пазар. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова по време на редовно заседание на СОС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента т. нар. „кафявата“ енергия, която произвежда Топлофикация чрез когенерацията, се изкупува на по-висока цена от обичайната електроенергия. С тази разлика в по-високата цена, на практика, се компенсира донякъде цената на топлоенергията“, заяви Христова. Тя подчерта, че до преди няколко години, съотношението между произведена топлоенергия и електрическа енергия, е било почти наравно – 50/50. „Ако в момента цената на „кафявата“ енергия бъде намалена и тя мине на цената на обичайната енергия на свободния пазар, това означава, че „Топлофикация“ София ще загуби много сериозни приходи. В момента ми е трудно да ви кажа, какъв е техният процент, но това при всички случаи е значителна сума, която няма как да бъде компенсирана по друг начин“, посочи Христова.
По думите ѝ неслучайно когенерационните системи се правят именно, за да дадат поносима цена на социалните услуги. „Една от идеите на Комисията, която е изградена от общински съветници, и се занимава с техническия одит, е да бъдат изградени допълнителни мощности за производство на „кафява“ енергия, така че да бъде запазена цената, като поносима на топлинната енергия. Това което се предлага, ще обслужи едрия бизнес, който недоволства от високите цени, които са на борсата за електрическа енергия, но на практика, пряко ще доведе до икономически фалит Топлофикация“, каза още тя.
„Единственият вариант е КЕВР да намали цените и държавата пряко да субсидира цената на топлинната енергия. Нещо, което Европейското законодателство категорично забранява“, подчерта Христова.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Премахването на „кафявата“ добавка за произвеждана електроенергия, ще наруши нормалния ритъм на работа на Топлофикация "София"

Калоян Паргов, БСП-София: Премахването на „кафявата“ добавка за произвеждана електроенергия, ще наруши нормалния ритъм на работа на Топлофикация "София"

18 Април 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Премахването на „кафявата“ добавка за произвеждана електроенергия, ще наруши нормалния ритъм на работа на Топлофикация София, която и без това е в технически фалит. Това каза пред журналисти Калоян Прагов, председателят на Столичната организация на БСП и на групата ѝ общински съветници в Столичния общински съвет по време на заседанието на общинския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искаме да поставим пред сесията и пред вас един важен въпрос, който в скандалите и предстоящата предизборна кампания, се загуби от полезрението, а именно предложените поправки в закона за енергетиката, които минаха на първо четене, преди повече от седмица“, заяви Паргов. Той поясни, че техни вносители са депутатите от ГЕРБ в Народното събрание Делян Добрев и Валентин Николов, а вследствие на поправките ще се премахне кафявата добавка за произвеждана електроенергия от когенерационни мощности.
„Искам категорично да заявим, че това ще наруши нормалния ритъм на работа на Столичната топлофикация, която и без това е в технически фалит. Това ще ускори фалита на дружеството, както разбрахме, че се случва и в други държави и столици“, посочи Паргов. По думите му това ще доведе, като единствена последица, до драстично увеличаване на топлинната енергия, за да компенсира загубата на тази „кафява добавка“. „И това ще бъде платено от всички ползватели на топлинната услуга, тоест от всички софиянци“, каза още той.
„Призовахме кмета на София и заместник-председател на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова да използва своето влияние в партията и в парламентарната група, ако може, за да не допусне на второ четене да се приеме тази поправка в Закона за енергетиката. В противен случай, това означава, че се обрича Топлофикация на смърт и на фалит, което ще има своите последици върху електропреносната и топлопреносната мрежа, и върху всички софиянци, като пряко отношение“, заяви Паргов.
Той посочи, че столицата потребява 3 хил. МВт електрическа енергия, половината от която идва от ЧЕЗ, а другата - от произведената комбинирана електрическа енергия, която се произвежда от когенерацията в Столична община. „Представете си, какво би се случило, ако Топлофикация не може да издържи и недостигат постоянно пари на дружеството, в следствие на това решение на Народното събрание за поправки в Закона за енергетиката, и какво ще се случи с електропреносната мрежа в София“, запита Паргов.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.