НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Константин Тренчев, КТ „Подкрепа“: Образованието вече не е ценност, а българинът е оцелял с килийното училище

Константин Тренчев, КТ „Подкрепа“: Образованието вече не е ценност, а българинът е оцелял с килийното училище

18 Април 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Притеснявам се, че образованието започва да не е ценност, каквато е било винаги, а българинът така е оцелял - с килийното училище. Това каза почетният президент на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев на X Национална отчетно- изборна конференция на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има 3 институции, които формират ценностите - църквата, училището и семейството“, заяви той и изтъкна, че в България образованието винаги е било ценност. „Училището е институция. Много се говори за европейски ценности, сигурно само Лютви Местан може да ви каже какво са, защото го повтаря на всяка трета дума. Лично аз трудно мога да ги формулирам“, коментира д-р Тренчев. „Не всичко, което идва отвън е добро за нас, не можем да взимаме модели от други държави“, посочи той. „Анкетата дали едно дете се чувства момиченце, момченце или нещо друго, не е пусната от учителите, отгоре е пусната“, обясни почетният президент на КТ „Подкрепа“ и допълни, че Източна Европа е морално по-съхранена от Западна Европа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Отговорът на всички проблеми е образованието, длъжни сме да инвестираме в учителите

Министър Красимир Вълчев: Отговорът на всички проблеми е образованието, длъжни сме да инвестираме в учителите

18 Април 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. В бъдеще няма да има роботи учители, но ще има нужда от учители на роботите. Длъжни сме да инвестираме в учителите. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на X Национална отчетно- изборна конференция на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отговорът на всички проблеми е образованието. Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всяка област“, заяви той. „Учителят е професия на бъдещето. Ще продължим да разчитаме на учителите“, изтъкна Красимир Вълчев. „Трябва да направим така, че най-добрите ученици да стават учители“, подчерта министърът. „Ако искаме да успеем, родителите трябва да са ни партньори“, посочи Вълчев и уточни, че трябва да се работи за утвърждаването на общественото доверие в образователната система. „Трябва да префокусираме образователната система. Досега тя е била фокусирана върху документа - ако документът е попълнен, значи учителят си е свършил работата“, коментира образователният министър. „Системата трябва да се фокусира в подкрепата върху учителя, да му дадем по-голяма свобода и възможност да си свърши работата“, каза още Красимир Вълчев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Непременно трябва да „излекуваме“ класната стая - увеличението на заплатите не е достатъчно

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Непременно трябва да „излекуваме“ класната стая - увеличението на заплатите не е достатъчно

18 Април 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Непременно трябва да „излекуваме“ класната стая. Увеличението на заплатите на преподавателите е важно и необходимо, но не е достатъчно. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов на X Национална отчетно-изборна конференция на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Без образование няма икономика, здравеопазване, социална политика, култура, дори политика. Макар че в политиката напоследък се опитват“, посочи той. „Образованието е задръстено с проблеми, те не са само български. Образованието е в криза в целия свят“, обясни Манолов. „Направихме образованието изцяло зависимо от финансирането и сега берем плодовете“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“. „Преподавателят живее в несигурна среда. Длъжен е да прави недопустими компромиси“, заяви той. „Води се война за душите на децата ни. В тази война учителите имат изключителна важна роля. От тях зависи как ще бъдат обучавани в училище“, каза още Димитър Манолов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе своята юбилейна X Национална отчетно-изборна конференция

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе своята юбилейна X Национална отчетно-изборна конференция

18 Април 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в зала „Киев“ на Парк Хотел Москва – София Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе своята юбилейна X Национална отчетно-изборна конференция, съобщиха от пресцентъра на КТ „Подкрепа“. Тази година Синдикатът навършва 30 години от своето създаване и активно включване в живота на българското общество. Гости на високия форум ще бъдат вицепремиерът на България – Томислав Дончев, министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев, зам.-министърът на МОН – Деница Сачева, министърът на културата – Боил Банов, министърът на младежта и спорта – Красен Кралев, столичният кмет – Фандъкова, президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, почетният президент на КТ „Подкрепа“ – д-р Константин Тренчев, председателят на ДАЗД – д-р Елеонора Лилова, председателят на НИО – д-р Анелия Андреева, началник РУО – София – д-р Ваня Кастрева, представители на различни институции в страната, социалните ни партньори, представители на сродни синдикални организации от чужбина – Албания, Австрия, Македония и от ETUCE.
X Национална отчетно-изборна конференция ще направи преглед и анализ на образователната система в България. Ще се разгледат стратегии за развитие на българското образование, ще бъдат набелязани проблемите и ще бъдат потърсени решения за преодоляване на трудностите пред българското учителство. Ще се ситуира мястото и ролята на Синдиката в системата на народната просвета, бъдещите цели и задачи за изпълнение, за да се издигне статусът и авторитетът на българския учител. На този форум ще се обсъдят възможностите за повишаване на качеството на образованието у нас, мястото и ролята на синдикатите, в частност на Синдикат „Образование“ в осъществяване на държавния приоритет „образование“, като залог бъдещето и просперитета на България в европейски и световен мащаб.
На X Национална отчетно-изборна конференция ще бъде направен избор на ново ръководство на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, което ще поеме щафетата и ще продължи своята работа, съгласно Устава на Синдиката, в полза и служба на българското образование и на един от най-важните му фактори – българският учител – творец, вдъхновител и строител на бъдещето – децата на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.