НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

FAZ: Парламентът на Венецуела поиска обявяването на извънредно положение в страната

FAZ: Парламентът на Венецуела поиска обявяването на извънредно положение в страната

11 Март 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Каракас. С оглед на прекъсването на електрозахранването във Венецуела, което продължава вече няколко дни, Националното събрание в Каракас настоя за обявяването на извънредно положение в латиноамериканската страна, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Очаква се контролираният от опозицията и нейния лидер Хуан Гуайдо парламент в Каракас да обяви въвеждането на мярката в рамките на специално заседание, насрочено за по-късно през деня. Мнозина разглеждат Националното събрание като единствената легитимна институция в страната. Въпреки това, държавният глава на Венецуела Николас Мадуро обезвреди Националното събрание и прехвърли правомощията му на верните на правителството органи.
От четвъртък вечерта в страната е прекъснато електрозахранването, а възстановяването на подаването на електричеството върви бавно и с редица съпътстващи проблеми. Мадуро обвинява САЩ за ситуацията, която по-рано описа като „саботаж“ и резултат от хакерска атака. Опозицията, от друга страна, говори за липса на поддръжка, корупция и лошо управление.
Прекъсването на тока до голяма степен парализира Венецуела. Множество магазини останаха затворени, метрото в Каракас не работи, на международното летище е столицата бяха отменени много полети. Според неправителствената организация Médicos por la Salud най-малко 17 пациенти са загинали в болниците в страната по време на срива в мрежата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Армията пое защитата на енергийната система на Венецуела

ТАСС: Армията пое защитата на енергийната система на Венецуела

11 Март 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелската армия е взела под охрана стратегическите обекти на енергийната система на страната, а електропроводите се наблюдават от възуха. Това съобщи министърът на отбраната на Боливарската република Владимир Падрино Лопес по държавната телевизия на страната, предава агенция TACC.
„Ние сме твърди в намерението си да стабилизираме националната енергийна мрежа и да предотвратим каквато и да е атака“, каза той.
По-рано президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди на министерството на отбраната да осигури защитата на енергийната система на фона на най-голямото прекъсване на електрозахранването в страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Николас Мадуро се страхува, че заповед за арест на Хуан Гуайдо ще бъде отхвърлена

Washington Examiner: Николас Мадуро се страхува, че заповед за арест на Хуан Гуайдо ще бъде отхвърлена

10 Март 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Washington Examiner: Николас Мадуро се страхува, че заповед за арест на Хуан Гуайдо ще бъде отхвърлена
Докато венецуелският лидер Николас Мадуро се бори да запази властта си при икономически конфликт и международен натиск, съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че смята, че вътрешният импулс в южноамериканската страна се развива към свалянето му, пише в. Washington Examiner.
В интервю ABC Болтън каза, че много хора във венецуелската армия и националното събрание обсъждат как да преминат към правителство, водено от лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който е признат за временен президент на Венецуела от САЩ и повечето западни страни.
„Има безброй разговори между членовете на националното събрание и военните във Венецуела, които говорят за това какво може да се случи, как биха могли да предприемат действия в подкрепа на опозицията“, каза Болтън.
По-специално, Болтън твърди, че властта се изплъзва на Мадуро, след като той и неговите лоялни служители сред военните не са предприели ход да арестуват Гуайдо, който се върна в страната в понеделник, след като я напусна миналия месец и пренебрегна забраната за пътуване, наложена от най-висшия съд, който анулира паспорта му.
„Те не са искали да арестуват Гуайдо“, заяви Болтън. „... и мисля, че една от причините за това е страхът на Мадуро, че ако даде тази заповед, тя няма да бъде спазена“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо иска от законодателната власт да обяви „тревога“ във Венецуела

AFP: Гуайдо иска от законодателната власт да обяви „тревога“ във Венецуела

10 Март 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на националното събрание Хуан Гуайдо заяви, че ще поиска от венецуелската законодателна власт да обяви „тревога“, за да поиска международна помощ на фона на огромното прекъсване на електроснабдяването, съобщава AFP.
Гуайдо, който се обяви за действащ президент през януари, каза пред репортери, че е свикал спешно заседание на националното събрание „да предприеме незабавни действия по отношение на необходимата хуманитарна помощ“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Електроснабдяването в Каракас е възстановено в около 40 процента от града

ТАСС: Електроснабдяването в Каракас е възстановено в около 40 процента от града

10 Март 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Каракас. Захранването в столицата на Венецуела, Каракас, е възстановено в около 40 процента от града, съобщи в неделя Telesur,цитирана от TACC.
Според информацията, снабдяването с електричество в щата Миранда до столицата е възстановено с 20%, в щата Анзоатеги - с 20%, Гуарико - с 15%, Баринас - с 10%. В други щати продължава работата по възстановяване на енергийната система.
Според Union Radio, в щатите Миранда и Варгас в съседство с Каракас електрозахранването е частично обновено, включително и на летището Симон Боливар. В социалните мрежи се разпространяват снимки, показващи отделни сгради на столицата на Каракас. Според наблюденията на кореспондента на ТАСС ситуацията със сигнала на мобилните комуникации в Каракас се е подобрила значително.
В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати от Венецуела останаха без електрозахранване. Според местната преса това са около 20 или 22 от 23-те щата – почти цялата страна. Според жителите на столицата, това е най-дългото прекъсване на захранването в града.
Според Националната електрическа компания причината за инцидента е саботирането на водноелектрическата централа „Симон Боливар“ в щата Боливар, най-голямата в страната. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се. Държавният департамент на САЩ отрече твърденията.
В петък вечерта ситуацията с електроснабдяването започна да се подобрява, но отново се влоши в събота следобед след съобщения за експлозия в електрическа подстанция, разположена в покрайнините на столицата на югоизточната част на Боливар, в Сиудад Боливар.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо призова за протести на фона на продължаващата липса на електричество

AFP: Хуан Гуайдо призова за протести на фона на продължаващата липса на електричество

10 Март 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Каракас/Вашингтон. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова за национален протест в Каракас, за да увеличи натиска върху Мадуро, на фона на продължаващата четвърти ден липса на ток в почти цялата страна, предава AFP.
Масовото спиране на тока в богатата на петрол, но икономически съсипаната южноамериканска нация засили политическото противопоставяне между Гуайдо, който е признат за лидер на Венецуела от повече от 50 страни, и Мадуро, който държи здраво властта, пише агенцията.
Няма налични национални данни за въздействието на прекъсването на електрозахранването, но НПО заяви, че поне 15 пациенти с напреднало бъбречно заболяване са починали, след като са спрели да получават диализно лечение в болниците, останали без електричество.
Във Вашингтон съветникът по националната сигурност Джон Болтън предложи на венецуелските военни да преосмислят подкрепата си за Мадуро.
"Съществуват безброй разговори между членовете на Народното събрание и военните във Венецуела, които говорят за това какво може да се случи, как биха могли да предприемат действия в подкрепа на опозицията", каза Болтън в интервю за предаването на телевизия ABC "Тази седмица".
Той каза, че една от причините силите за сигурност да се въздържат от арестуването на Гуайдо "е страхът на Мадуро, ако той даде тази заповед, че няма да бъде изпълнена."
Запитан дали е сигурен, че Мадуро е на път да слезе от власт, Болтън каза: "Не съм сигурен в нищо, но мисля, че Гуайдо има инерцията."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Митинг в подкрепа на Николас Мадуро събра около 25 хиляди души

ТАСС: Митинг в подкрепа на Николас Мадуро събра около 25 хиляди души

10 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Каракас. Най-малко 20-25 хиляди души в събота взеха участие в митинг в подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро в двореца Мирафлорес, съобщава кореспондентът на ТАСС.
Митингът се проведе под лозунги в защита на мира и правото на страната самостоятелно да определи бъдещето си. Сред тези, които дойдоха на митинга, бяха много групи държавни служители, както и членове на народната милиция. Това са доброволни формирования, подкрепяни от държавата, които в случай на агресия срещу Венецуела трябва да се застъпват за отбраната на страната си. Всъщност в народната милиция обикновено има възрастни хора, информира кореспондентът.
По броя на участниците проправителствения митинг този път се оказа приблизително сравним с този на опозицията. По-рано митингите на опозицията привличаха повече участници, уточняват от агенцията. Сигурността на събитието осигури армията. След речта на президента поддръжниците му се разотидоха за около половин час.
Ситуацията в Каракакас остава спокойна. Въпреки слуховете, които се появиха сред привържениците на опозицията, че в други области ще бъдат организирани нови митинги, това не се случи. Инцидентът с димните гранати, хвърлени в района на Лас Мерседес, не получи развитие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро: САЩ имат технология, с която могат да предизвикат прекъсване на електрозахранването във Венецуела

ТАСС: Мадуро: САЩ имат технология, с която могат да предизвикат прекъсване на електрозахранването във Венецуела

10 Март 2019 | 05:02 | Агенция "Фокус"
София. В събота президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че само властите на САЩ разполагат с технология, с която могат да провокират прекъсване на електрозахранването в цялата държава, предава ТАСС.
"Енергийната промишленост на Венецуела беше саботирана с помощта на технология, която империята (САЩ - бел. ТАСС) и нейните самопровъзгласили се марионетки [Хуан Гуайдо].притежават. Нас обаче няма да ни сплашат ", е заявил Мадуро на проправителствен митинг.
Той е пояснил, че продължава възстановяването на електрозахранването: "Намираме се в сложна ситуация, но работим напрегнато, за да преодолеем това изпитание „.
В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати на страната останаха без ток. По данни на венецуелската преса става дума за 20-23 щата. Практически цялата територия остана без електричество. Столичани твърдят, че това е най-дългото спиране на тока откакто има ел. захранване в столицата.
В момента ток има само в отделни райони на Каракас. Според Националната електрическа компания причина за случилото се е саботаж в националната електросистема от страна на „американския империализъм“. Държавният департамент отхвърли обвиненията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Във Венецуела привържениците на Мадуро и Гуайдо се завърнаха на улиците

The Guardian: Във Венецуела привържениците на Мадуро и Гуайдо се завърнаха на улиците

10 Март 2019 | 02:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. В събота привържениците на опозицията в Каракас участваха в протестно шествие срещу управлението на президента Николас Мадуро, пише вестник The Guardian.
Симпатизантите на венецуелския лидер Николас Мадуро и на неговия противник Хуан Гуайдо, подкрепян от САЩ, се завърнаха на улиците в събота. В страната цари страх, че политическата криза може да навлезе в нова турбулентна фаза.
След обтегнатите 48 часа, които Венецуела преживя, когато почти цялата страна остана без ток, в събота хиляди демонстранти излязоха на улиците отново да изразят подкрепата си за своите лидери. И двамата претендират за президентския пост, припомня британският вестник.
“Тук съм, за да подкрепя президента Мадуро … той е конституционният президент на нашата Боливарска република Венецуела“, казва 52-годишната Мария Реиес, домакиня, която участва в шествието в централен Каракас в подкрепа на действащия държавен глава. По думите й, тя е там, за да защити политическия наследник на Уго Чавес. Според нея „натрапникът Гуайдо“ е заплаха за мира.
Експертите обвиняват управлението му, че се е натоварила с огромна власт, но на практика е заявило лошо справяне с ангажиментите си, проявява некомпетентност и е корумпирано. В същото време Мадуро и поддръжниците му твърдят, че всичко, което се случва е част от американски заговор, чиято цел е да се провали лявата Боливарска революция на Чавес и да се смъкне действащият президент от власт.
“Заклеймяваме тази страхливо терористка атака“, пише в страницата си в Туитър президентът на Боливия Ево Моралес, един от малкото съюзници на Мадуро от региона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 15 бъбречно болни пациенти са починали във Венецуела

AFP: 15 бъбречно болни пациенти са починали във Венецуела

10 Март 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Каракас. Петнайсет венецуелци с напреднала бъбречна болест са починали, след като не са успели да получат съответното медицинско обслужване, когато спря електричесикят ток, предава AFP, като се позовава на информация от неправителствена организация.
"Вчера и днес (петък и събота – бел. ред.) има 15 смъртни случая поради липса на хемодиализа," съобщил Франсиско Валенсия, директор на Групата за здравни права Codevida.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според венецуелските власти спирането на тока се дължи на кибератака

ТАСС: Според венецуелските власти спирането на тока се дължи на кибератака

9 Март 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Каракас. Прекъсването на електрозахранването на почти цялата територия на Венецуела се дължи на кибератака. Това съобщи вицепрезидентът по комуникации и култура, министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес по държавната телевизия на Венецуела, цитирана от TACC.
"Имаше кибератака, насочена към автоматичната система за управление на водноелектрическата централа Гури", каза той. "В отговор на нападението, водноелектрическата централа бе спряна, което доведе до прекъсване на електрозахранването."
Според Родригес атаката срещу енергийната система на Венецуела може да бъде извършена от САЩ.
Венецуела ще предаде жалбата на Върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. "Делегация на Върховния комисар на ООН по правата на човека ще посети Венецуела в близко бъдеще," каза той. "Ще й дадем подходящо оплакване, за да гарантираме спазването на правата на човека в нашата страна."
В четвъртък вечерта Каракас и повечето щати на Венецуела останаха без електрозахранване. Според местната преса това са около 20 или 22 от 23-те щата. По този начин електричеството отсъстваше почти из цялата страна. Според жителите на столицата, това е най-дългото прекъсване на захранването им в града.
Сега е възстановено електрозахранването в някои райони на Каракас. Според Националната електрическа компания причината за инцидента е саботирането на водноелектрическата централа „Симон Боливар“ в щата Боливар, най-голямата в страната. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се. Държавният департамент отрече твърденията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не изключват санкции срещу държавите, които подкрепят Мадуро

ТАСС: САЩ не изключват санкции срещу държавите, които подкрепят Мадуро

9 Март 2019 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Засега американската администрация не е приемала решение да предприеме едностранни санкции спрямо държави, които подкрепят президента на Венецуела Николас Мадуро, но не изключва тази възможност в бъдеще. За това е обявил в петък на брифинг с журналистите специалният пратеник на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс, информира ТАСС.
"Винаги е възможно да се предприемат вторични санкции. Засега обаче ние не мислим за тях. А и на мен никак не ми се иска да се замислям дали ще бъдем принудени да стигнем до тях ", е заявил дипломатът. Това е неговият отговор на въпрос дали във връзка със ситуацията във Венецуела САЩ възнамеряват да предприемат санкции по отношение, в частност, на Индия, Русия и Куба.
Освен това Ейбрамс е обявил, че предприетите спрямо Венецуела мерки може да бъдат отменени. „От самото начало говорим, че санкциите, които предприехме, са временна мярка. Всички уведомления от страна на финансовото министерство на САЩ поясняват, че санкциите могат да бъдат отменени. Целта е в това да се накарат хората да променят поведението си. Затова и при налагането на санкции и отмяната на [американските] визи [за редица категории венецуелци] ние си даваме ясна сметка, че тези стъпки ще бъдат отменени, ако те променят схемата на своето поведение“, е отбелязал Ейбрамс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Каракас възстановяват електрозахранването

ТАСС: В Каракас възстановяват електрозахранването

8 Март 2019 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Електрозахранването във венецуелската столица започва да се възстановява. За това съобщава кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието, предава руската телеграфна агенция.
Около 14:00 (21:00 московско време – б.ТАСС) в петък в община Чакао, източно от центъра на столицата, са започнали да работят светофарите и уличното осветление, включено е било и осветлението в някои от автотунелите по градските централни магистрали. Все пак светофарите работят все още частично, съобщава кореспондентът на ТАСС.
По информация от жителите на града, светлината се е върнала и в райони, които са още пò на изток от Чакао. Някои магазина са възстановили работата си. В тях се образуват дълги опашки. Край други, които все още са затворени, се събират тълпи от хора, за да бъдат сред първите, когато пуснат електричеството.
Малко по-рано държавната телевизия е съобщила, че започва възстановяване на електрозахранването на венецуелската столица.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ привлякоха под отговорност бившия вицепрезидент на Венецуела Тарек ел-Аисами

AFP: САЩ привлякоха под отговорност бившия вицепрезидент на Венецуела Тарек ел-Аисами

8 Март 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ привлякоха под отговорност бившия венецуелски вицепрезидент Тарек ел-Аисами, предава AFP. В петък те го обвиниха, че нарушава наложените санкции. Преди две години той беше обявен за „цар“ на наркотиците, защото го заподозряха, че прикрива накотрафикантите.
Аисами и бизнесменът Самарк Лопес Бело са обвинени в Ню Йорк за нарушаване на американските санкции, като използват частни самолети, за да организират срещи по света.
"Ел Аисами и Лопес Бело използват частни самолети, за да си организират частни срещи навскядъе по планетата, включително и в Турция, и в Русия. Необходимо е да се налагат санкции и срещу отделни лица, които се опитват да се сдобият с власт и да държат нещата под контрол като заобикалят закона“, е заявил Ангел Мендес, специален агент на вътрешния министър в изявлението си.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо призова за смяна на властта във Венецуела, обвини я за срива в електрическата мрежа

ТАСС: Гуайдо призова за смяна на властта във Венецуела, обвини я за срива в електрическата мрежа

8 Март 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо възложи отговорността за срива в електрическата мрежа в страната на властите в Каракас и призова за смяната й, предава кореспондент на TAСС.
Гуайдо подчерта, че не вярва прекъсването на тока почти в цялата страна да е резултат от „саботаж“. „Всички знаем, че причините се коренят в лошото състояние на мрежата заради корупцията“, допълни Гуайдо на митинг в Каракас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Nacional: Венецуела остава без електричество заради „саботаж“

El Nacional: Венецуела остава без електричество заради „саботаж“

8 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Каракас. Близо едно денонощие Венецуела остава без електричество заради прекъсване в захранването в резултат на „саботаж“, съобщава ежедневникът El Nacional.
Държавната енергийна компания заяви, че прекъсването на електрозахранването e в резултат от „саботаж" във ВЕЦ, разположен в източната част на страната. Експертите, от друга страна, смятат, че прекъсванията на електрозахранването се дължат на липсата на поддръжка на електрическата система и на дефицита на ток.
Ситуацията предизвика хаос не само в столицата Каракас, където хиляди хора бяха принудени да се прибират до домовете си пеша заради неработещия обществен транспорт, но и в редица други части на страната.
Светлините в Каракас угаснаха около 17:00 часа в четвъртък (местно време), което доведе до незабавен срив на трафика заради евакуация на метрото и грешки на светофарите. Аварията засегна и международното летище „Симон Боливар“.
„Вече сме уморени, изтощени!", споделя пред изданието Саид Естефания Пачеко, майка на две деца, принудена да ходи на 12 километра пеша до работното си място.
Според съобщения в местната преса, аварията е засегнала почти цялата страна, или в 23 от 24-те й щата.
Специалистите обвиняват социалистическото правителство за липсата на инвестиции в поддръжката на инфраструктурата в разгара на сериозната икономическа криза, но политиците определиха случващото се като „саботаж“.
Почти в полунощ вицепрезидентът Делси Родригес осъди „голямата атака", но увери, че започва поетапното възстановяване на електроподаването. Министърът на съобщенията Хорхе Родригес заяви, че става въпрос за престъпен саботаж, „брутален“, който се стреми да остави Венецуела без власт за „няколко дни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Куба: Единствената заплаха за региона са интервенциите на САЩ

МВнР на Куба: Единствената заплаха за региона са интервенциите на САЩ

8 Март 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Хававна. Единствената заплаха за сигурността на американския регион са доминацията и интервенциите на САЩ, а не Венецуела, както смята Белият Дом, написа министърът на външните работи на Куба Бруно Родригес в „Туитър“, предава ТАСС.
„Осъждаме агресивните заявления на САЩ, които квалифицират Венецуела като „извънредна и изключителна“ заплаха за тяхната сигурност.Истинската и единствена заплаха за нашата Америка са интервенционистките и империалиситчески опити на САЩ да доминират в региона“, написа дипломатът.
Председателят на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канел отбеляза по същия повод в „Туитър“, че „Венецуела никога не е била заплаха за нито един народ на света“.
Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи действието на редица санкции, наложени по-рано на лица и организации, съгласно заповед от 8 март 2015 г. за положението във Венецуела. В този случай става въпрос за почти всички ограничения, които американската администрация наскоро въведе срещу политическото ръководство на Венецуела и военното командване на страната, както и най-близкия кръг на президента Николас Мадуро. В официално известие от Белия дом се казва, че "ситуацията във Венецуела продължава да представлява извънредна и изключителна заплаха за интересите на националната сигурност и външната политика на Съединените щати".
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео обвини администрацията на Мадуро, че е спряла тока във Венецуела

ТАСС: Майк Помпео обвини администрацията на Мадуро, че е спряла тока във Венецуела

8 Март 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро за спирането на електроподаването в страната, предава ТАСС.
„Спирането на електроенергията и разрухата, от които страдат обикновените венецуелци, не се случват заради САЩ. Нито заради Колумбия, Еквадор, Бразилия, Европа или който и да е. Недостига на електричество и гладът са резултат от некомпетентността на режима на Мадуро“, написа държавният секретар в „Туитър“.
В четвъртък Каракас и 20 от 23 щата на Венецуела останаха без ток. По данни на Националната електрическа компания, причината за случилото се е саботаж на ВЕЦ „Симон Боливар“ в щата Боливар, която е най-голямата в страната. Мадуро обвини за случилото се „американския империализъм“.
Вицепрезидентът на Венецуела Хорхе Родригес в четвъртък в ефира на държавна телевизия съобщи, че електроснабдяването ще бъде възстановено в близките часове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Самолет от Колумбия не е успял да кацне на летището в Каракас поради липса на ток

ТАСС: Самолет от Колумбия не е успял да кацне на летището в Каракас поради липса на ток

8 Март 2019 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Каракас. Самолетът, който излетя от Богота, в четвъртък вечерта, не успя да кацне на останалото без електрозахранване летище обслужващо Каракас. Това съобщи на интернет страницата на колумбийския вестник El Nacional, цитиран от TACC.
Според нея самолетът, принадлежащ на колумбийската нискотарифна авиокомпания Wingo, се завръща в Богота.
В същото време на официалната страница на венецуелското летище посочва, че то продължава да работи благодарение на резервния източник на електричество.
"Ние продължаваме да обслужваме вътрешни и международни полети благодарение на неотдавнашната инсталация на резервна електрозахранваща станция", се казва в изявлението.
В четвъртък много райони на Каракас и повече от 20 щата от Венецуела останаха без електрозахранване. Според Националната електрическа компания причината за инцидента е саботирането на водноелектрическата централа Симон Боливар в щата Боливар, най-голямата в страната. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се.
Представители на Националната федерация на работниците в електроенергийния сектор на Боливарската република многократно са заявявали, че авариите в системата са причинени от липсата на ресурси за извършване на превантивна поддръжка на мрежи и подстанции, а не саботажи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела отхвърли призива на ЕС да преразгледа изгонването на германския посланик

AFP: Венецуела отхвърли призива на ЕС да преразгледа изгонването на германския посланик

8 Март 2019 | 04:45 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на венецуелския президент Николас Мадуро изключи промяна в решението за експулсирането на германския посланик в четвъртък, след като Европейският съюз призова това решение да бъде преразгледано, предава AFP.
Външният министър Хорхе Ареаса написа в социалната мрежа „Туитър“, че Даниел Кринер "е обявен за персона нон грата при стриктно спазване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения."
Неговият упрек дойде след като ЕС изрази надежда, че Венецуела ще промени мнението си.
"Съжаляваме за факта, че германският посланик във Венецуела е принуден да напусне страната, въпреки напрегнатия и сложен политически контекст," каза Мая Кочиянчич, говорителка на ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини.
"Европейският съюз се стреми да поддържа линии на комуникация с всички ключови страни във Венецуела, включително с правителството на Мадуро," подчерта Кочиянчич
Правителството на Мадуро в сряда даде 48 часа на Кринер да напусне страната заради "намеса" във вътрешните дела. Той поздрави завръщащия се опозиционен лидер Хуан Гуайдо на летището в Каракас в понеделник.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела потъна в мрак след срив на електроподаването в страната

AFP: Венецуела потъна в мрак след срив на електроподаването в страната

8 Март 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Каракас. По-голямата част от Венецуела потъна в мрак в четвъртък вечерта след прекъсване на електричеството, което правителството на президента Николас Мадуро нарече "саботаж", предава AFP.
Освен няколко сгради с електричество, доставенo от частен генератор, репортерите на агенцията заявиха, че столицата Каракас е била засегната от пълно изключване на тока в 16:50 часа местно време преди началото на нощта.
Спирането е засегнало градското метро, както и телефонните и интернет услуги. Местни медии съобщават, че прекъсването на електрозахранването е засегнало по-голямата част от страната.
"Те са саботирали централния генератор ... това е част от електрическата война срещу държавата", заяви държавната електрическа компания CORPOELEC на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
"Ние няма да го позволим, работим за възстановяване на услугата," пишат от компанията
Централният водноелектрически генератор в Гури, в източната част на щата Боливар, е един от най-важните по рода си в Латинска Америка, наред с този в Игуасу, на границата между Бразилия и Парагвай.
Прекъсванията на електрозахранването са чести във Венецуела, която е обхваната от тежка икономическа криза, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Венецуела приветства желанието на Турция да бъде посредник в политическата криза в страната

Yeni Safak: Венецуела приветства желанието на Турция да бъде посредник в политическата криза в страната

7 Март 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Венецуела ще приветства ролята на Турция в посредничеството на продължаващата политическа криза в южноамериканската страна, каза посланикът на Венецуела в Анкара, Хосе Рейес, цитиран от турския вестник Yeni Safak.
"Ще се радваме, ако Турция действа като посредник, защото Турция е много искрена страна. Въпреки това не съм сигурен дали противоположната страна ще приеме това. Не знам дали опозицията ще седне на маса за диалог", заяви посланика пред репортери, цитиран от вестника.
Рейес добави, че единственият избран президент на Венецуела е Николас Мадуро.
Изданието припомня, че Венецуела е разтърсена от протести от 10 януари, когато президентът Николас Мадуро положи клетва за втори мандат след вота, бойкотиран от опозицията. Напрежението ескалира, когато Хуан Гуайдо, който оглавява Националното събрание на Венецуела, се обяви за действащ президент на 23 януари, ход, подкрепен от САЩ и много европейски и латиноамерикански страни.
Рейес заяви, че Турция е "виден поддръжник" на Венецуела по време на кризата. Турция заедно с Русия, Иран и Китай застанаха зад Мадуро.
„Искаме само мир“ - каза Рейес.
Критикувайки САЩ за намеса във вътрешните работи на Венецуела, посланикът каза: „САЩ и техните съюзници се опитват да разделят венецуелската армия и да създадат нестабилност.
„Мадуро е изправен пред тежка икономическа война след избирането си. От него се иска да напусне офиса си , да прекъсне институционалните връзки и да напусне страната. Те [САЩ] прибягват до незаконни методи, като подкрепят паралелно правителство. "
Мадуро настоява, че е жертва на преврат, организиран от САЩ, в условията на тежка икономическата и хуманитарната криза в страната.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи военната намеса, като един от многото варианти, които може да избере, за да помогне за разрешаването на кризата, припомня изданието.
Рейес заяви, че Венецуела е загубила близо 350 милиарда долара след влизането в сила на санкциите. Венецуела изпитва широкоразпространен недостиг на храни и лекарства и има най-високата инфлация в света, според Международния валутен фонд.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Тръмп планира „финансово удушаване на кубинския режим“

Washington Examiner: Тръмп планира „финансово удушаване на кубинския режим“

7 Март 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Хавана. Администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп се готви да „удуши финансово кубинския режим” заради подкрепата на Хавана за венецуелския президент Николас Мадуро, пише американското издание Washington Examiner.
„Напълно сме готови да направим това“, разкри старши служител от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност при молба да прогнозира натиска, който САЩ възнамеряват да окажат на Куба.
Администрацията е намерила начин да упражни натиск в закон, който разрешава на американци, чиято собственост е била национализирана от комунистическата диктатура на Фидел и Раул Кастро, да съдят чуждестранните компании, управляващи имота им към настоящия момент. Първоначално съдебните дела обхващаха само малък брой случаи, насочени само към кубински структури, свързани със службите за сигурност на режима, но Вашингтон може да добави други чуждестранни компании към този списък само за „две седмици“, според официалния представител на администрацията на Тръмп.
„Казахме им много ясно, че намерението ни е да създадем по същество напълно неприятна чуждестранна инвестиционна среда за Куба, да й окажем икономически натиск заради действията й във Венецуела“, обясни старши служителят на администрацията.
Кубински ястреби харесват тази идея. Те настояват за агресивно прилагане на закона, за който се смята, че разрешава на около 200 000 души да търсят реституция от компании, които си партнират с режима.
Според сенатора от Флорида Марко Рубио, Тръмп няма много избор, ако Държавният департамент на САЩ прецени, че това ще осигури напредък в постигането на американските национални интереси и ще ускори прехода на Куба към демокрация.
„Фирмите, които са изложени, са пристанищата и много от операциите на хотела са от отчуждени имоти“, казва Рубио. - И това е кръвта. Това и преводите са как те генерират цялата си валута в Куба. "
Администрацията обмисля начини за оказване на натиск върху Куба от ноември миналата година, когато съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън определи Куба и Венецуела като двама партньори в „тройката на тиранията" в Западното полукълбо, заедно с Никарагуа. През януари тази година държавният секретар Майк Помпео обяви нови мерки срещу Хавана.
Европейските съюзници биха могли да се опитат да защитят своите компании от последиците от подобен ход от страна на Вашингтон, но Тръмп може да бъде в състояние да принуди корпорациите да следват неговите разпоредби поради опасения от последствия за техните операции в страната.
Тактиката може да изостри напрежението с европейските съюзници, които вече са разочаровани от подновяването на санкциите на САЩ срещу Иран, което до голяма степен е за тяхна сметка. Вашингтон обаче е силно мотивиран да избере борбата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел „се надява“ Венецуела да размисли за експулсирането на германския посланик

AFP: Брюксел „се надява“ Венецуела да размисли за експулсирането на германския посланик

7 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз обяви в четвъртък, че се надява Венецуела да размисли за експулсирането на германския посланик, тъй като Брюксел иска да запази отворени линиите на комуникация с враждуващите страни в южноамериканската страна, предава AFP.
„Съжаляваме за факта, че германският посланик е принуден да напусне страната“, заяви Мая Кочиянчич, говорителят на върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини. „Съюзът се надява, че решението ще бъде преразгледано“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо призова Европа да увеличи санкциите срещу правителството на Мадуро

AFP: Хуан Гуайдо призова Европа да увеличи санкциите срещу правителството на Мадуро

7 Март 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова Европа в четвъртък да увеличи санкциите срещу правителството на президента на Венецуела Николас Мадуро, един ден след като Каркас обяви германския посланик за „персона нон грата“ заради намеса във вътрешните работи, предава AFP.
Европейските страни „трябва да затегнат финансовите санкции срещу режима. Международната общност трябва да предотврати използването на венецуелските пари за убийство на опоненти на режима и местни племена“, заяви самообявилият се за президент на Венецуела през януари Хуан Гуайдо в интервю пред немското списание Der Spiegel.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хуан Гуайдо: Венецуела заплашва Германия

Хуан Гуайдо: Венецуела заплашва Германия

7 Март 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
СБерлин. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви четвъртък в интервю пред Der Spiegel, че обявяването на германския посланик в Каракас за „персона нон грата“ е заплаха срещу Берлин, предава Reuters.
„Това действие представлява заплаха срещу Германия“, заяви Гуайдо.
Британската агенция припомня, че германският дипломатически представител в Каракас Даниел Кринер бе обявен за „персона нон грата“ два дни, след като той и други дипломати посрещнаха опозиционният лидер на летището при завръщането му във Венецуела в понеделник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ заявиха, че обсъждат с Русия неотложни въпроси за Венецуела

ТАСС: САЩ заявиха, че обсъждат с Русия неотложни въпроси за Венецуела

7 Март 2019 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати обсъждат спешни въпроси с Русия относно Венецуела, без да се планират двустранни консултации по тази тема. Това съобщи представител на Държавния департамент на кореспондент на ТАСС.
„Ние обсъждаме неотложни въпроси, засягащи Венецуела, с много страни, включително Русия“, каза той. „В момента няма планирани срещи (между Съединените щати и Руската федерация за Венецуела), които можем да обявим“, каза представителят на американското външнополитическо ведомство.
По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че могат да се проведат двустранни консултации между Москва и Вашингтон за ситуацията във Венецуела.
На 2 март по инициатива на американска страна се проведе телефонен разговор между министрите на външните работи на Русия и САЩ. Според руското министерство, по време на разговора Лавров е потвърдил пред Помпео готовността на Москва за преговори с Вашингтон за Венецуела, но само ако се спазват принципите на Хартата на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Руското външно министерство критикува затягането на санкциите срещу Венецуела

„Российская газета“: Руското външно министерство критикува затягането на санкциите срещу Венецуела

7 Март 2019 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Затягането на санкциите на САЩ срещу Каракас не допринася за разрешаването на кризата във Венецуела, а щетите, причинени от икономическите ограничения на страната, не могат да бъдат компенсирани с доставки на хуманитарна помощ. За това разказа ръководителя на Латиноамериканския отдел на руското външно министерство Александър Щетинин, пише в. „Российская газета“.
„Разбира се, затягането на икономическата и финансова примка, която американската администрация активно използва, не помага по никакъв начин да облекчи сериозната ситуация, в която в резултат на налагането на тези санкции се оказа не само венецуелската икономика, но преди всичко социалната област в тази страна“, каза Александър Щетинин.
Високопоставеният дипломат отбеляза, че затягането на финансовата и икономическа блокада на Куба на фона на новите санкции срещу Венецуела не е нищо друго, освен ясно изразен механизъм за политическо инженерство и смяна на нежеланите правителства в региона на Латинска Америка в духа на Доктрината на Монро. Ето защо действията на Вашингтон за натрапване на хуманитарна помощ на Венецуела „всъщност са доста лицемерна стъпка“.
Шетинин подчерта, че хуманитарната помощ „трябва да бъде деполитизирана, безпристрастна и неутрална и да допринася за подобряване на живота на хората. Той също така припомни, че Русия оказва помощ на официален Каракас, но за разлика от Съединените щати, тя прави това чрез международни организации, включително Световната здравна организация.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи рестрикциите, наложени на Венецуела, увеличавайки с още една година мандата на постановлението за налагане на санкции на Каракас, прието през март 2015 г. от администрацията на Барак Обама. От своя страна специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс не изключи, че Вашингтон може да наложи ограничителни мерки срещу трети държави за правене на бизнес с венецуелските власти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела изгони посланика на Германия заради подкрепата му за Гуайдо

AFP: Венецуела изгони посланика на Германия заради подкрепата му за Гуайдо

6 Март 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела нареди експулсирането на германския посланик заради подкрепата му за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се самообяви за президент на страната, предава AFP.
Министерството на външните работи на страната обяви, че посланикът на Берлин Мартин Кринер има 48 часа да напусне Венецуела за „намеса“ във вътрешните работи на държавата, след като дипломатическият представител посрещна Хуан Гуайдо на летището при завръщането му в Каракас в понеделник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Гуайдо се прибра във Венецуела

„Независимая газета“: Гуайдо се прибра във Венецуела

6 Март 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо спази обещанието за завръщането си в родината. При пристигането си в Каракас политикът не беше арестуван, както бяха обещали властите на Боливарската република. Експерти посочват, че арестуването на Гуайдо би било грешка от страна на сегашния президент Николас Мадуро, съобщава в. „Независимая Газета“.
„Вече на любимата ни земя! Венецуела, току-що преминахме миграционния контрол и ще отидем там, където се намира нашия град! ”, написа Гуайдо в Twitter при пристигането си на летището в Каракас, където го посрещна тълпа от поддръжници.
Както пише Ройтерс, когато е попитан от репортер за това как на летището са го приели служителите за паспортен контрол, които биха могли да му попречат да влезе в страната, Гуайдо отговори, че те се обръщат към него като президент, приветствайки го с думите: „Добре дошли, президент!“ Според TVV, Гуайдо набързо напусна летището и отиде на среща с привърженици. „В събота цяла Венецуела ще се върне на улиците. Няма да спрем за секунда, докато не постигнем свобода“, обърна се опозиционният лидер към многохилядната тълпа.
По-рано постоянният представител на Венецуела в ООН Самуел Монкада заяви, че съдбата на опозиционния лидер при завръщането му в родината му ще бъде решена от Върховния съд на страната. На свой ред Мадуро говори за нежелани последствия за опозиционера. „Гуайдо не може просто да си тръгне и да се върне. Съдебните органи му забраниха да напуска страната“, напомни Мадуро за решението на Върховния съд по време на интервю за телевизия АВС.
Според Infobae посланиците на Франция, Германия, Румъния, Холандия, Аржентина и Бразилия са съпровождали пристигането на Гуайдо, което е предотвратило задържането му.
В момента Гуайдо на свобода е по-малко опасен за режима на Мадуро, отколкото Гуайдо, който е в затвора, отбелязва германският вестник Taz. Същото мнение споделя и директорът на Института за латиноамерикански изследвания на Руската академия на науките Дмитрий Разумовски, който смята, че задържането на Гуайдо ще играе срещу сегашния президент. „Арестуването на Гуайдо ще даде основание да се осъди Мадуро и да възобнови разговорите за необходимостта от американска военна намеса, дори само за освобождаването на Гуайдо“, каза експертът в интервю за „Независимая газета“. „Да направи такъв подарък на Гуайдо би било грешка от страна на Мадуро“.
Сегашният ръководител на Боливарската република рискува да загуби доверието в очите на своите поддръжници като президент, но той е принуден да избере по-малката от две злини, смята Разумовски. „Рязкото влошаване на ситуацията и възможността да започнат разговори за военна инвазия за него са по-опасни от шанса да загуби лицето си, защото той не е показал твърдост по отношение на Гуайдо“, обясни той.
Според Разумовски решението на Върховния съд, забраняващо на Гуайдо да напусне страната, е до известна степен противоречиво от правна гледна точка. „Когато това решение беше взето, във Върховният съд се проведе дебат. След това съдиите нямаха консолидирана позиция по този въпрос. Мнозина не са съгласни с това решение. Един от съдиите протестира, като се позова на факта, че като председател на народното събрание по закон Гуайдо има имунитет“, отбеляза експертът.
Що се отнася до по-нататъшното развитие на събитията, той припомни, че прогнозите на много анализатори, които очакваха Гуайдо да дойде на власт скоро, не се осъществиха. „Тръмп се нуждае от победа във Венецуела на всяка цена, тъй като това е важен вътрешен политически въпрос за него в навечерието на изборите. Освен това не може да се пренебрегне фактът, че повечето страни от Латинска Америка открито подкрепят Гуайдо“, каза Разумовски. „Как ще изглежда същият този Макри (президент на Аржентина), на който му предстои да бъде преизбран? Това ще се възприеме като неговото външноикономическо поражение. Мисля, че противниците на режима на Мадуро ще се опитат да сложат край на ситуацията“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Правителството на Венецуела мъдро избегна възможни провокации, като не арестува Гуайдо

МВнР на Русия: Правителството на Венецуела мъдро избегна възможни провокации, като не арестува Гуайдо

5 Март 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Вземайки решението да не арестува лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, правителството на страната избегна възможни провокации, заяви във вторник пред ТАСС директорът на Латиноамериканския департамент на Министерството на външните работи на Русия Александър Щетинин.
„Венецуелските власти постъпиха мъдро: те избегнаха провокации, към които ги тласкаха настойчиво“, заяви дипломатът. „Според мен, това показва, че правителството на Николас Мадуро е настроено за мирно разрешение без вътрешни катаклизми“.
„Без съмнение, решението, за това как да се действа, е изцяло в компетенциите н а законните власти на Венецуела“, подчерта Щетинин.
По-рано Върховният съд на Венецуела забрани на Гуайдо да излиза от страната, но той успя да избяга. На 22 февруари опозиционният лидер пристигна в крайграничния колумбийски град Кукута, където има център за разпределение на международна хуманитарна помощ, предназначена за жителите на Венецуела. В течение на миналата седмица той посети Колумбия, Бразилия, Парагвай, Аржентина и Еквадор.
Накрая Гуайдо се върна във Венецуела и за първи път след близо двуседмично отсъствие се появи на митинг пред своите привърженици в Каракас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва не води диалог с венецуелската опозиция за ситуацията в страната

МВнР на Русия: Москва не води диалог с венецуелската опозиция за ситуацията в страната

5 Март 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва не води диалог с представители на венецуелската опозиция за ситуацията в латиноамериканската страна. Това увери пред журналисти ръководителят на Латиноамериканският департамент към Министерството на външните работи на Руската федерация Александър Щетинин, предава TACC.
„Не е имало разговор нито с лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, нито с неговите хора“, увери руският дипломат, като същевременно подчерта, че няма основания за такъв диалог.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полицаи, ранени по време на карнавал в Каракас

ТАСС: Полицаи, ранени по време на карнавал в Каракас

5 Март 2019 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Каракас. Девет души, сътрудници на полицията, са пострадали при безредици по време на карнавал в Каракас. За това предава кореспондентът на ТАСС във Венецуела. Информацията той е получил от сътрудник на спешна помощ, който е бил на мястото на събитието.
"Пострадали са девет полицаи, няма ранени от гражданите ", е казал той.
По думите му, травмите имат лек характер. Представител на полицията от мястото на инцидента е съобщил на ТАСС, че има само един тежко пострадал, който е отведен в болница.
По-рано висш служител на полицията съобщи на ТАС, че са задържани 10 души.
В момента (около 1.00 ч. бълг. време - бел.ред.) полицията и Националната гвардия стабилизират ситуацията в отцепения квартал „Лос Просерос“ на Каракас. Постепенно се възстановява нормалният ред. В същото време обаче в района на събитието продължават да дежурят не по-малко от стотици полицаи и бойци от Националната гвардия в специално облекло.
По улиците има разпилени късове от тухли, с които участниците в безредиците по време на карнавала в Каракас са замеряли полицаите, както и контейнери с пулверизиран газ.
Възможно е зад тях да стоят младежки банди от гетата, е заявил пред ТАСС високопоставен офицер от полицията. Той е предал информацията от мястото на случващото.
Един от младежите, които продължават да са на местопроизшествието, е казал на кореспондента на ТАСС, че той и неговите другари са готови да продължат с подобни акции. Венецуелецът не е заявил политическите си пристрастия. На въпроса кого подкрепя - лидера на опозицията Хуан Гуайдо или президента Николас Мадуро, той отговорил с поклащане на раменете си.
Във Венецуела на 28 февруари започна традиционната дълга ваканция, която продължава до 5 март. Тя предшества Големите пости, които започват на 6 март. По време на тези почивни дни в страната по традиция се провеждат карнавали и шествия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 РИА Новости: Русия обеща твърд отговор срещу заплахата за инвестиране във Венецуела

РИА Новости: Русия обеща твърд отговор срещу заплахата за инвестиране във Венецуела

4 Март 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Каракас/Москва. Русия ще реагира по „най-твърд“ начин на опитите да не се позволи на руските компании да инвестират във Венецуела. Това е заявил посланикът на РФ в Каракас Владимир Заемский, цитиран от РИА Новости.
По думите му, действително има риск за руските инвестиции във Венецуела. Те са свързани с поведението на Вашингтон, а не на Каракас.
В интервю за "Российская газета" дипломатът е изтъкнал, че всички руски проекти са съгласувани с венецуелското законодателство и съответстват на международните правни норми.

Износът на нефт е паднал с 40%
На 28 януари Вашингтон обяви, че налага санкции срещу венецуелската държавна нефтена компания. Бяха блокирани нейни активи и интереси на стойност седем милиарда долара. Шефът на PDVSA Мануел Кеведо беше включен в санкционния списък. Загубите от спрените доставки на нефт в Белия дом оценяват на още 11 милиарда.
Като следствие от тези мерки износът на нефт от Венецуела през февруари спадна до 920 хиляди барела на ден, по информация на агенция Ройтерс. В предишните три месеца данните по този показател варираха между 1,47 милиона до 1,66 милиона барела в денонощие.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо кацна на летището в Каракас

AFP: Хуан Гуайдо кацна на летището в Каракас

4 Март 2019 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо не се уплаши от заплахите, че ще бъде арестуван и в понеделник кацна на летището в Каракас, където бе посрещнат от ликуващи поддръжници, съобщава AFP.
Както отбелязва френската агенция, развяващата знамена и транспаранти тълпа бе излязла по улиците на венецуелската столица, за да посрещне Гуайдо, който е признат за временен президент на страната от повече от 50 държави. Очаква се той да поднови борбата срещу конституционния президент на Венецуела Николас Мадуро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Хуан Гуайдо се завръща във Венецуела

Die Welt: Хуан Гуайдо се завръща във Венецуела

4 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо се завръща в страната, съобщава германският национален ежедневник Die Welt.
Във видеоклип, който сподели в социалните мрежи, Гуайдо обеща на последователите си на масови протести, но дали самият той ще участва в тях засега остава неясно. Обръщението му обаче завърши с думите „Ще се видим в утре (понеделник – бел.р.)“.
Самопровъзгласилият се се за временен президент на латиноамериканската страна призова сънародниците си да се включват в обявените масови протести срещу държавния глава Николас Мадуро. „Ние сме по-силни от всякога, това не е моментът да бъдем слаби", подчерта Гуайдо в обръщението си, като се обърна с призив към всички държавни служители да се присъединят към протестите, планирани за понеделник.
От редакцията подчертават, че демонстрациите ще започнат в сутрешните часове на деня (местно време). Протести ще бъдат организирани в столицата Каракас и други градове в страната. „Тъй като медиите във Венецуела са цензурирани, хората трябва разпространяват информацията за протестите и мястото на провеждането им в социалните мрежи“, констатира изданието.
Гуайдо е изправен пред арест при завръщането в родината си, защото напусна Венецуела, въпреки затварянето на границите, разпоредено от Мадуро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо заяви, че негов арест ще бъде „последната грешка“ на властите във Венецуела

ТАСС: Гуайдо заяви, че негов арест ще бъде „последната грешка“ на властите във Венецуела

4 Март 2019 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че ако властите в Боливарската република го арестуват, т администрацията на президента Николас Мадуро ще извърши „една от последните си грешки“, съобщава агенция TACC.
„Ако режимът се осмели да ме хване, това ще бъде една от последните му грешки“, каза Гуайдо, чието изказване беше излъчено в приложението Periscope.
Като последствие Гуайдо нарича „мобилизация на населението“. „Нашите международни съюзници също имат ясни инструкции при този случай“, подчерта той. Политикът добави, че ще се върне във Венецуела на 4 март.
По-рано Върховният съд на Венецуела забрани на Гуайдо да напуска страната, но успя да избяга. На 22 февруари той пристигна в граничния колумбийски град Кукута, където се намира центърът за разпространение на хуманитарна помощ за венецуелците. През седмицата той посети Колумбия, Бразилия, Парагвай, Аржентина и Еквадор.
В сряда контролираният от опозицията венецуелски парламент позволи на Гуайдо да бъде извън републиката „повече от пет дни от 23 февруари“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо призова за масови протести преди завръщането си от Венецуела

AFP: Гуайдо призова за масови протести преди завръщането си от Венецуела

3 Март 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на опозицията във Венецуела призова за масови протести в цялата страна, след като обяви завръщането си в страната след седмица в латиноамериканските съюзници, предава AFP.
„Обявявам за завръщането си в страната. Призовавам венецуелския народ да се мобилизира в цялата страна утре в 11:00 часа“, написа Гуайдо в Twitter.
Гуайдо, който е признат от повече от 50 страни за временен президент, не дава подробности кога и как ще се върне.
Той помоли привържениците да обърнат специално внимание на съобщенията за това къде ще се проведат демонстрациите в понеделник. „Давай, Венецуела“, каза той.
Незачитайки забраната за пътуване от президента Николас Мадуро, миналата седмица Гуайдо премина през границата с Колумбия, за да се опита да донесе помощта и да се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.
35-годишният политик продължи към Бразилия, където се срещна с новия президент, Жаир Болсонаро, а в петък пътува до Парагвай и Аржентина. Той прекара уикенда в Еквадор.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джефри Сакс: Медиацията е ключ към избягването на унищожителна война във Венецуела

Джефри Сакс: Медиацията е ключ към избягването на унищожителна война във Венецуела

3 Март 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Медиацията е ключ към избягването на унищожителна война във Венецуела, пише тайванското англоезично издание Taipei Times в авторски материал на Джефри Сакс и Франсиско Родригес.

Един месец след като президентът на венецуелското национално събрание Хуан Гуайдо заяви, че поема поста на венецуелски президент, който понастоящем се държи от Николас Мадуро, политическата криза на страната остава далеч от приключилото. Напрежението ескалира до такава степен, че пълномащабна гражданска война - на пръв поглед неправдоподобен сценарий преди няколко седмици - вече става все по-възможна.
Най-малко четирима души загинаха, а стотици бяха ранени при сблъсъци на границата на Венецуела на 23 и 24 февруари, когато правителствените сили откриха огън при опит от опозицията да внесе конвои с помощ в страната.
Режимът на Мадуро е авторитарен, милитаризиран и готов да убива цивилни, за да поддържа властта. Обществото е горчиво разделено между революционерите, вдъхновени от Уго Чавес, предшественика на Мадуро, и голяма и огорчена опозиция. Всяка страна презира другата. Въпросът следователно е сложен и практичен: какво да направим, за да помогнем на Венецуела да избегне гражданската война и да премине към мирно и демократично бъдеще?
По отношение на това голямо предизвикателство администрацията на американския президент Доналд Тръмп е направила сериозни грешки. Когато САЩ - заедно с група от латиноамерикански държави - избраха да признаят Гуайдо за президент на Венецуела и забраниха търговията с петрол с правителството на Мадуро, администрацията на Тръмп залагаше, че натискът ще бъде достатъчен, за да свали режима.
Както каза бившият високопоставен американски служител на Wall Street Journal, "те смятаха, че това е 24-часова операция."
Този вид грешки в изчисленията е от преди времето на Тръмп. В средата на 2011 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама и тогавашният американски държавен секретар Хилъри Клинтън обявиха, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли. По същия начин през 2003 г. тогавашният президент на САЩ Джордж Буш обяви "Мисията изпълнена" малко след американската инвазия в Ирак. Всички тези случаи отразяват арогантността на суперсила, която многократно пренебрегва местните реалности.
Способността на Мадуро да издържи на силен натиск от страна на САЩ не е изненада за близките наблюдатели на процесите във Венецуела. Централизираните структури за командване и контрол на военното разузнаване, както и личните интереси на висшите офицери, които контролират основните части на икономиката, правят твърде малко вероятно армията да се обърне срещу Мадуро. Провокацията на САЩ може да създаде разцепление между военните командири и по-младшите офицери, но това само ще направи по-вероятно навлизането в кървава гражданска война. Към днешна дата сред висшите офицери не е имало избягали с пряк контрол над войските.
Изправени пред перспективата, че промяната на режима няма да настъпи бързо, администрацията на Тръмп и някои части от опозицията на Венецуела започнаха сериозно да обмислят военни действия. Отново като език, използван неотдавна в речта на Тръмп, Гуайдо на 23 февруари пише, че той ще поиска официално от международната общност да „запази всички възможности“.
По същия начин американският сенатор Марко Рубио, който действа като самоназначил се гуру на Тръмп за Венецуела, предупреди в социалната мрежа „Туитър“, че действията на Мадуро са отворили вратата за „многостранни действия, които не са били на масата само преди 24 часа“.
Всъщност, тези идеи изглежда са били в ума на Тръмп за известно време. Както бившият действащ директор на ФБР Андрю Маккейб разкри наскоро в книгата си "Заплахата", Тръмп заяви на среща през 2017 г., че смята, че САЩ трябва да водят война с Венецуела.
Маккейб цитира Тръмп, като казва: "Те имат целия този петрол и са точно в задния ни двор"


Американските военни интервенции не се ръководят само от икономически и бизнес интереси. Да бъдеш твърд срещу Мадуро е също много популярно сред многобройните кубинско-американски и венецуелско-американски избиратели в Флорида, където са избирателите на Рубио и където ще бъде ключово бойно поле на президентските избори през следващата година.
Защитниците на американската военна интервенция редовно цитират случаите с Панама и Гренада като прецедент за бърза промяна на режима, водена от САЩ. За разлика от тези две страни, Венецуела има добре въоръжена армия от над 100 000 войници. Разбира се, САЩ биха могли да победят венецуелската армия, но не е нужно да бъдем слепи за зверствата на авторитарните режими, за да разберем, че както често се случваше в американските войни в Близкия изток, опитите за сваляне на такива режими често свършват с катастрофа.
Дори и без военна намеса, американските политики за санкции, ако бъдат поддържани, ще създадат глад. Като прекъсва търговията с петрол на Венецуела със САЩ и заплашва да санкционира фирми извън САЩ, които правят бизнес с държавната петролна компания на Венецуела, администрацията на Тръмп е създала един от най-наказателните режими на икономически санкции в близката история. Но вместо да провокира преврат, икономическото изолиране на държава, която се храни със своите приходи от износ на петрол, може да доведе до масов глад.

Съседите на Венецуела и световните лидери трябва да оставят настрана военната опция на САЩ. Венецуела се нуждае от посредничество, водещо до нови избори, а не до войни. Необходимо е също така спешен, временен период на политическо примирие през тази година, за да се сложи край на опустошителната хиперинфлация, да се възстановят потоците на хранителни продукти и лекарства и да се възстановят избирателните списъци и институции за мирни и надеждни избори през следващата година.
Прагматичният подход може да включва сегашното правителство да продължи да контролира армията, докато технократите, подкрепени от опозицията, поемат контрола над финансите, централната банка, планирането, хуманитарната помощ, здравните услуги и външните работи. И двете страни биха се съгласили на график за национални избори следващата година и за международно наблюдавана демилитаризация на ежедневието, с възстановяване на граждански и политически права и физическа сигурност в нацията.

Съветът за сигурност на ООН трябва да наблюдава подобно решение. Глава VII от Устава на ООН дава на съвета мандат да „установи наличието на всяка заплаха за мира, нарушаването на мира или акта на агресия“ и да предприеме действия за „възстановяване на международния мир и сигурност“.
Съветът е и правилното прагматично място, тъй като САЩ, Китай и Русия имат финансови и политически интереси за намиране на мирно решение във Венецуела. И трите страни биха могли лесно да се съгласят на път към изборите през следващата година. Окуражаващо е, че папа Франциск и правителствата на Мексико и Уругвай също са предложили да спомогнат за улесняване на посредничеството, за да намерят мирен път напред.
Тръмп и други американски лидери казват, че времето за преговори е изтекло. Те вярват в кратка, бърза война, ако е необходимо. Световните лидери - и най-вече в страните от Латинска Америка - трябва да отворят очите си за рисковете от опустошителна война, която може да продължи години и да се разпространи широко.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентина Матвиенко: Русия ще направи всичко, за да не допусне военна намеса във Венецуела

Валентина Матвиенко: Русия ще направи всичко, за да не допусне военна намеса във Венецуела

3 Март 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще направи всичко възможно да предотврати военно нахлуване във Венецуела. Това заяви в неделя председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко на среща с изпълнителния вицепрезидент на Венецуела Делси Родригес, който е на работно посещение в Москва, предава TACC.
"Много се страхуваме, че Съединените щати могат да отидат към провокация, за да проляят кръв, да намерят причина за нахлуването във Венецуела. Но ние ще направим всичко, за да предотвратим това", каза Матвиенко.
Тя добави, че Русия категорично се противопоставя на всякаква външна намеса в делата на суверенните независими държави.
"Сигурна съм, че бихте могли да бъдете убедени, че Русия много съчувства на всичко, което се случва във Венецуела, в нашата солидарност с народа на Венецуела, в подкрепа на легитимното правителство в борбата му за суверенитета и независимостта на страната", каза Матвиенко.
Тя отбеляза също, че Венецуела се е превърнала в обект на нов опит да бъде свалена легитимната власт, както в Ирак и Либия. Международната общност трябва да спре тези негативни тенденции.
"Ние знаем резултатите от незаконното сваляне на законно избраните власти. Имаме примери с Ирак, Либия и други държави, ние знаем какъв е този край. Днес Венецуела е още един тест за силите на онези държави, които смятат, че е възможно незаконното сваляне на властите, и вече е обявено, че Куба и Никарагуа ще бъдат следващите - международната общност трябва да спре тези негативни тенденции и процеси, за да предотврати нещо подобно отсега нататък,“ каза тя.
Русия е убедена, че кризата във Венецуела е изкуствено създадена от американските власти и ще бъде решена само в рамките на диалога на всички политически сили в страната, добави председателят на Съвета на Федерацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Болтън твърди, че Мадуро е излъгал за доставка на руски медикаменти във Венецуела

ТАСС: Болтън твърди, че Мадуро е излъгал за доставка на руски медикаменти във Венецуела

3 Март 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Каракас/Москва. Помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, Джон Болтън, основавайки се на информация от излизащия в Каракас вестник El Nacional, заяви, че лекарствата и оборудването все още не е постъпило в болниците на страната, предава ТАСС.
Той е обявил, че президентът на Венецуела Николас Мадуро явно е излъгал за доставката на медикаменти от Русия. В събота на страницата си в Туитър той написа: " Мадуро излъга за хуманитарната криза във Венецуела, той нае престъпници, които подпалиха камионите с храните и медикаментите, предназначени за народа на Венецуела, а сега лъже за помощ от страна на Русия ". Болтън е дал и линк към текста от El Nacional.
На 21 февруари Мадуро изрази благодарност на президента Путин и на Панамериканската здравна организация за предоставянето на нужните лекарства. По-рано руската страна предаде на Венецуела товар с лекарства и медицинско оборудване по линия на Световната здравна организация (СЗО). Церемонията по посрещането на помощта се е състояла на международното летище на Каракас и в нея са участвали посланикът на РФ Владимир Заемский и високопоставени представители на здравното министерство.
В петък вицепрезидентът Делси Родригес на съвместна пресконференция с външния министър на Русия Сергей Лавров обяви, че Венецуела ще купува необходимите продукти и медикаменти от РФ. От своя страна Лавров отбелязал, че Москва вече е получила допълнителен списък с необходимите за страната лекарства и припомнил на журналистите, че Москва вече е изпратила на Каракас първата партия от седем и половина тона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Лавров и Помпео обсъдиха ситуацията във Венецуела

„РИА Новости“: Лавров и Помпео обсъдиха ситуацията във Венецуела

2 Март 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров осъди американските заплахи срещу законното ръководство на Венецуела в разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава уебсайта на руското външно министерство.
На 2 март по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между Лавров и Помпео, предава РИА Новости.
„Фокусът беше върху ситуацията около Венецуела. Лавров осъди американските заплахи срещу нейното законно ръководство, което е явна намеса във вътрешните работи на суверенна държава и грубо нарушение на международното право“, се казва в съобщението.
Според Лавров разрушителното външно влияние под „лицемерния претекст за оказване на хуманитарна помощ” нямат нищо общо с демократичния процес.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ въведоха визови ограничения за десетки длъжностни лица от Венецуела

ТАСС: САЩ въведоха визови ограничения за десетки длъжностни лица от Венецуела

1 Март 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати наложиха визови ограничения за десетки венецуелски граждани, "отговорни за подкопаването на демокрацията" в тази страна. Това заяви в петък специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Абрамс на брифинг за журналисти в Държавния департамент, цитиран от TACC.
"Съединените щати въведоха нови визови ограничения срещу отговорните за подкопаването на демокрацията във Венецуела," каза той. По искане на журналисти той отбеляза, че се говори за "десетки хора", но отказа да посочи имената им, позовавайки се на поверителността на този вид данни. "Ние продължаваме да разглеждаме визови ограничения срещу най-близките сътрудници на Мадуро", каза той.
По-рано в петък американското министерство на финансите включи шест души в списъците си за санкции, включително командира на Националната гвардия на Венецуела, генерал Рикардо Лопес Варгас, държавния полицейски началник на Тачира (граничещ с Колумбия) Кристиано Моралес Замбрано. От Финансовото ведомство обясниха, че са включила в черния списък "шест венецуелски чиновници, които са свързани с незаконния бивш президент Николас Мадуро и са замесени във възпрепятстването на доставката на хуманитарна помощ за Венецуела на 23 февруари 2019 г.".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: САЩ планират закупуването на ПЗРК от Източна Европа и разполагането им в близост до Венецуела

Сергей Лавров: САЩ планират закупуването на ПЗРК от Източна Европа и разполагането им в близост до Венецуела

1 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров съобщи, че според „постъпваща информация“ САЩ планират в близко време да закупят от страна от Източна Европа преносими зенитни ракетни системи (ПЗРК), миномети, огнестрелни оръжия и други видове въоръжения, които да разположи в близост до Венецуела, предава TACC.
Съгласно думите му, „постъпващата информация свидетелства за това, че в близко време САЩ планират да закупят от една от източноевропейските държави огнестрелни оръжия, миномети, ПЗРК, както и редица други въоръжения и да изпрати близо до Венецуела с помощта на авиокомпаниите на абсолютно послушните пред Вашингтон режими в постсъветското пространство“.
Лавров подчерта загрижеността на Русия от подготовката на САЩ за въоръжение на бунтовници, които да дестабилизират ситуацията във Венецуела. Според него Вашингтон готви провокация на венецуелската граница с цел сваляне на законната власт в латиноамериканската страна.
Съответното изявление Лавров направи след преговорите с изпълняващия длъжността вицепрезидент на Венецуела Делси Родригес. Преди началото им той увери, че Москва ще противодейства решително на оказването на натиск и опитите за намеса във вътрешните работи на Венецуела. „Сътрудничим си много тясно и координираме нашите действия на международната сцена. Сега това придобива особено значение в условия, в които Венецуела преживява фронтална атака, безсрамна намеса във вътрешните й работи. Ние ще противодействаме категорично на подобни действия и ще защитаваме идеалите, нормите и принципите, заложени в Устава на ООН“, увери Лавров.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия ще противодейства категорично на намеса във Венецуела

Сергей Лавров: Русия ще противодейства категорично на намеса във Венецуела

1 Март 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Каракас. Москва ще противодейства решително на оказването на натиск и опитите за намеса във вътрешните работи на Венецуела. Това увери министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров преди началото на преговорите с изпълняващия длъжността вицепрезидент на Венецуела Делси Родригес, предава TACC. Съгласно думите на Лавров, „Венецуела е стратегически партньор на Русия“.
„Сътрудничим си много тясно и координираме нашите действия на международната сцена. Сега това придобива особено значение в условия, в които Венецуела преживява фронтална атака, безсрамна намеса във вътрешните й работи. Ние ще противодействаме категорично на подобни действия и ще защитаваме идеалите, нормите и принципите, заложени в Устава на ООН“, увери Лавров.
Руският външен министър също така подчерта, че Москва подкрепя стъпките, предприети от венецуелския президент Никола Мадуро и неговото правителство за решаване на социални и икономически проблеми в страната. „Ние подкрепяме стъпките, предприети от правителството на президента Мадуро за решаване на социално-икономическите въпроси. Убеден съм, че срещата на високо равнище на междуправителствената комисия през април също ще допринесе за това", допълни Лавров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Интерфакс“: Съветът за сигурност не прие руския проект относно Венецуела

„Интерфакс“: Съветът за сигурност не прие руския проект относно Венецуела

1 Март 2019 | 06:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. По време на гласуването Съветът за сигурност на ООН не подкрепи руската проекторезолюция за Венецуела, предава агенция „Интерфакс“.
По време на гласуването документът не получи достатъчно гласове, за да бъде одобрен. Председателят на Съвета за сигурност на ООН заяви, че само четири държави са гласували за текста - по-специално Руската федерация и Китай.
Така Съветът за сигурност на ООН не подкрепи нито руската, нито американската проекторезолюция относно венецуелската криза.
Както се съобщава, проекторезолюцията, изготвена от Руската федерация, чийто текст е на разположение на „Интерфакс“, казва, че самите венецуелци трябва да разрешат кризата във Венецуела и опитите за намеса отвън в делата на тази страна, както и заплахите за използване на сила срещу нея, са неприемливи.
В документът се „изразява загриженост относно заплахата от използване на сила за нарушаване на териториалната цялост и политическата независимост" на Венецуела. Той също изразява безпокойство от опитите на страните да се намесят по въпроси, които са прерогатив на венецуелските власти.
Освен това в документа се отбелязва необходимостта от мирно политическо решение на проблемите на Венецуела.
Що се отнася до прехвърлянето на хуманитарна помощ към Венецуела, в проекторезолюцията се подчертава, че това трябва да стане чрез координиране на операциите с Каракас.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руската проекторезолюция за Венецуела предвижда използването на различни механизми за диалог и посредничество и ред при реализирането на хуманитарна помощ.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Венецуелският посланик в ООН нарече абсурдни данните за дезертиране на военни

„РИА Новости“: Венецуелският посланик в ООН нарече абсурдни данните за дезертиране на военни

1 Март 2019 | 02:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Венецуелският посланик в ООН Самуел Монкада нарече абсурдни цифрите, свързани с дезертирането на венецуелски военни, съобщава „РИА Новости“.
По-рано генералният директор на колумбийската миграционна служба, дългогодишен съюзник в САЩ в Латинска Америка, Кристиан Крюгер Сармиенто заяви, че общият брой на военнослужещите от различни части на венецуелските въоръжени сили, които са преминали границата с Колумбия, е надхвърлил 320 души. Венецуелският портал Analitica съобщи, цитирайки Колумбийската миграционна служба, че броят на тези дезертьори е достигнал 567 души.
Според него целта на подобни действия е проникването на наемници на територията на Венецуела, за да се опитат да свалят легитимния президент Николас Мадуро.
Той също така каза за постоянната военна заплаха за Венецуела отвън. „Ето защо Великобритания изпрати военен кораб на по-малко от 80 километра от нашите брегове миналата събота и не може да обясни присъствието му. Ето защо САЩ проведоха показателно преразпределение на войски на колумбийска територия близо до нашата граница“, посочи Монкада.
Масови протести срещу сегашния президент на Венецуела Николас Мадуро започнаха на 21 януари. След началото на бунтовете председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава. Редица западни страни, водени от Съединените щати, признават Гуайдо. На свой ред, Мадуро нарича ръководителя на парламента „марионетка на Съединените щати“. Русия, Китай и редица други страни подкрепиха Мадуро като легитимен президент на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Небензя нарече американската резолюция за Венецуела кулминация на политическия спектакъл

ТАСС: Небензя нарече американската резолюция за Венецуела кулминация на политическия спектакъл

28 Февруари 2019 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Представеният от САЩ проект за резолюция в Съвета за сигурност на ООН за Венецуела, е кулминацията на двойните стандарти. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщава агенция TACC.
„Най-накрая стигнахме до кулминацията на изпълнението на американските двойни стандарти във Венецуела“, каза постоянният представител. „Съединените щати добре знаят, че тя (резолюцията) няма шанс да бъде приета“, добави той и отбеляза, че документът е необходим само за по-нататъшни обвинения за възпрепятстване на влизането на хуманитарна помощ.
Русия се опасява, че САЩ ще използват гласуването за резолюцията си като претекст за военна намеса във Венецуела, каза Небензя. „Ние сериозно се опасяваме, че днешното заседание може да бъде използвано като етап в подготовката на истинска, а не хуманитарна намеса, като претекст за външна намеса поради предполагаемата неспособност на Съвета за сигурност да разреши ситуацията във Венецуела“, заяви той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия и Китай с вето срещу САЩ по отношение на Венецуела

AFP: Русия и Китай с вето срещу САЩ по отношение на Венецуела

28 Февруари 2019 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия и Китай използваха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокират резолюция на САЩ, която призовава за нови президентски избори във Венецуела и безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ, съобщава AFP.
Франция, Германия и Великобритания бяха сред девет страни, които подкрепиха предложената мярка. Южна Африка също гласува с „не“, докато Индонезия, Екваториална Гвинея и Кот д'Ивоар се въздържаха.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо обеща да се завърне във Венецуела скоро „въпреки заплахите“

AFP: Гуайдо обеща да се завърне във Венецуела скоро „въпреки заплахите“

28 Февруари 2019 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че ще се завърне у дома „през следващите дни ... въпреки заплахите“, докато президентът на Парагвай Марио Абдо обяви, че двамата ще се срещнат в Асунсион, предава AFP.
Гуайдо, признат за временен лидер на Венецуела от около 50 страни, говори след среща с президента на Бразилия Жаир Болсонаро в Бразилия, докато се опитва да укрепи регионалната си подкрепа в стремежа си да измести социалистическия лидер Николас Мадуро.
Мадуро заяви, че Гуайдо ще бъде обвинен при завръщането си, че е нарушил забраната за пътуване, когато замина за Колумбия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.