НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

КТБ: Започва изплащането на суми от първата частична сметка за разпределение на приети вземания към банката

КТБ: Започва изплащането на суми от първата частична сметка за разпределение на приети вземания към банката

8 Май 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. На основание чл.99, ал. 4 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), информират, че от утре – 9 май 2019 г., започва изплащането на суми, включени в първата частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ АД (н). Общата сума, която се разпределя, е в размер на 570 млн. лева. Това съобщиха от КТБ в несъстоятелност.
Изплащането на сумите от първата частична сметка се извършва чрез клоновата мрежа на „УниКредит Булбанк” АД, като таксите и комисионите за извършваните операции се дължат от лицата, получаващи средствата, и са съгласно тарифата за таксите и комисионите на „УниКредит Булбанк” АД.
Частичната сметка е изготвена в изпълнение на разпоредбата на чл.95, ал.1 от ЗБН, съгласно която синдикът изготвя частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите с приети по смисъла на чл.69, ал.1 вземания съобразно реда, привилегиите и обезпеченията, и одобрена от Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките на основание чл.99, ал.1 от ЗБН.
Всеки кредитор на КТБ АД (н) може да провери каква е разпределената му за изплащане сума в Търговския регистър по партидата на КТБ АД (н), ЕИК 831184677, в раздел „Обявени актове несъстоятелност”. Подробно описание на стъпките за достигане до публикуваната в Търговския регистър частична сметка за разпределение и начина на получаване на разпределените между вложителите на КТБ АД (н) средства, включени в частичната сметка за разпределение, можете да намерите на интернет страницата на банката: www.corpbank.bg, в раздел „Въпроси и отговори”. За бърз достъп натиснете тук.
Допълнителна информация, свързана с изплащането на средствата от първата частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ АД (н), можете да получите всеки работен ден от 9:00 до 16:30 часа в деловодството на КТБ АД (н) на адрес: гр. София, ул. „Граф Игнатиев” №10, или на следните телефони: 070018888, 02/8015498, 02/8015495 и 02/8015436.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БНБ: Арбитражното дело, заведено от османския фонд заради фалита на КТБ, приключи в полза на България

БНБ: Арбитражното дело, заведено от османския фонд заради фалита на КТБ, приключи в полза на България

22 Април 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове срещу Република България от Държавния резервен фонд на Султаната Оман в качеството му на акционер в „Корпоративна търговска банка“ (дело № ARB/15/43), приключи в полза на България. Това съобщиха от БНБ. Претенциите на Държавния резервен фонд се основаваха на твърдение, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман, чрез действията на българското правителство, Българската народна банка и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и отнемането на лиценза на „Корпоративна търговска банка“. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.
В това дело България беше представлявана от експерти на Министерството на финансите и водещи адвокатски кантори. По време на защитата в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове бяха представени писмени свидетелства от представители на ръководството на БНБ, както и становища от авторитетни световни експерти. В резултат от успешната защита на българската страна Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу БНБ и другите органи на Република България. Този изход на делото изключва и възможността същите искове да бъдат предявени наново пред този или друг международен трибунал. Приключването на делото в полза на България доказа законосъобразността на атакуваните от Държавния резервен фонд на Султаната Оман действия и решения на БНБ, свързани с „Корпоративна търговска банка“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: 90% от истината за КТБ може да бъде разбрана от свидетеля Бисер Лазов - „дясната ръка“ на Цветан Василев

Зам. главният прокурор Иван Гешев: 90% от истината за КТБ може да бъде разбрана от свидетеля Бисер Лазов - „дясната ръка“ на Цветан Василев

26 Март 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. 90% от истината кой открадна тези 7 млрд. лева от българските граждани, които бяха вложители в КТБ, къде отидоха парите, защо се случи всичко това, кои са отговорните лица, може да бъде разбрана от показанията на свидетеля. Това каза на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев за разпита на основния свидетел Бисер Лазов по делото „КТБ“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изразявам се образно- той е бил "дясната ръка" на подсъдимия Цветан Василев“, заяви той. Попитан как му звучи казаното от основния свидетел и дали се говори за изграждане на схема преди фалита на банката, Гешев коментира: „Звучи ми категорично, че това е така. Присъствал съм на голяма част от разпитите. Това, което този свидетел казва, не се различава от казаното в хода на досъдебното производство“. „Мога да кажа, че това е само началото. Предстоят много интересни неща, ако той разкаже това, което е разказал пред разследващите органи“, обясни зам. главният прокурор. „Целта на прокуратурата е българските граждани да разберат истината. Според мен могат да я разберат само от това дело“, обърна внимание той. „Искате да преразкажа разпита на свидетеля, но той дали ще потвърди разпита си в съдебна зала- предстои да видим“, изтъкна Иван Гешев. „За да се поиска изчитане на показанията му има два варианта- ако той каже, че не си спомня или ако между заявеното в момента и казаното в досъдебното производство има разлика, противоречие“, уточни той и допълни, че обемът на разпита е над няколко стотин страници. „Подозирам, че разпитът ще продължи доста съдебни заседания“, прогнозира Гешев и обяви, че делото наближава
до структурирането на организираната престъпна група. „Слушайте, предстоят много интересни неща за българската действителност, за българската политика. Чухте за първите политически трепети на подсъдимия Василев свързани с един бивш министър-председател. Мисля, че беше Иван Костов и семейството му“, посочи зам. главният прокурор. „Нека изводите си направят българските граждани, а не да им ги даваме наготово“, призова той. Според него стратегията на защитата по делото ще бъде като се опитат да компрометират свидетеля Лазов. „Основното обвинение по това дело са за длъжностно присвояване. Лазов, освен в кратък период преди инкриминирания, не е бил част от банката. Няма как той да си е отпуснал кредит при положение, че не е бил част от банката“, каза още Иван Гешев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отложиха делото "КТБ"

Отложиха делото "КТБ"

12 Март 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Нито един от призованите за днес свидетели по мегаделото „КТБ“ не се яви на разпит в Специализирания наказателен съд, предаде БНР.
В съдебната зала стана ясно, че един от свидетелите е в болница, а другият е бил призован само по телефона. Заседание по делото за присвояването на над 2,5 милиарда лева от Корпоративна търговска банка няма да има и утре, защото планираните за свидетели също няма да могат да се явят, обясни съдия Виржиния Петрова.
Процесът ще продължи на 26 март, за когато е предвидено показания да дава Бисер Лазов - някога дясна ръка на банкера Цветан Василев, а след фалита на КТБ през юни 2014 г. - основен прокурорски свидетел.
До разпитите се стига почти 10 месеца след първото съдебно заседание, на което съдия Виржиния Петрова реши, че делото ще се гледа в отсъствието на основния подсъдим - банкерът Цветан Василев. Освен него на съд се очакват още 17 души, а сред първите свидетели призовани за днес бяха ĸpeдитополучители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват разпити по делото „КТБ“

Започват разпити по делото „КТБ“

12 Март 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Първи разпити по мегапроцеса „КТБ“ се очакват днес, предаде БНР. След като с промени в Наказателно-процесуалния кодекс беше спряно изчитaнeтo на над 5-те хиляди страници обвинителен диспозитив, Специализираният наказателен съд даде ход по същество на делото за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка.
До разпитите се стига почти 10 месеца след първото съдебно заседание, на което съдия Виржиния Петрова реши, че делото ще се гледа в отсъствието на основния подсъдим - банкерът Цветан Василев. Освен него на съд се очакват още 17 души, а сред първите свидетели призовани за днес са ĸpeдитополучители.
На миналото съдебно заседание адвокатът на Василев - Константин Симеонов, изненадващо заяви, че клиентът му иска да даде обяснения по повдигнатите му обвинения.
Прокуратурата се противопостави, напомняйки, че, ако е искал пълноценно участие в процеса, банкерът е можел да даде доброволно съгласие за екстрадиция от Сърбия, където се намира от лятото на 2014 г.
Симеонов контрира, че Василев е там, защото се съмнявал, че у нас ще получи справедлив процес.
Решението на съда беше да се проучат техническите възможности за разпит на основния подсъдим, което съдия Петрова мотивира с думите:
„Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения“.
Подобен задочен разпит може да се реализира чрез видеоконферетна връзка или с разпит в Сърбия с молба за правна помощ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният съд проверява възможностите Цветан Василев да даде обяснения по делото КТБ

Специализираният съд проверява възможностите Цветан Василев да даде обяснения по делото КТБ

6 Февруари 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд ще провери какви са възможностите банкерът Цветан Василев да даде обяснения по делото за присвояването на над 2 милиарда и половина лева от Корпоративна търговска банка, предаде БНР. Запитване ще бъде изпратено както до българските правосъдни органи, така и до Сърбия, където от повече от четири години се намира мажоритарният собственик на фалиралата банка.
Въпросът за осигуряване на възможност на Цветан Василев да дава обяснения беше поставен от адвоката му Константин Симеонов. Прокуратурата беше против, но съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности, защото "никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение".
Възможностите са видеоконферентна връзка или разпит по делегация, но тепърва ще се изяснява възможни ли са и дали въобще сръбските власти, които от 4 години не се произнасят по искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран в България, ще се съгласят на какъвто и да дистанционен разпит.
От останалите 17 подсъдими по делото „КТБ“ обяснение днес даде само един – бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който каза, че всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от Надзорния съвет на БНБ.
Делото продължава на 12 и 13 март с разпит на свидетели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делото "КТБ" започна по същество

Делото "КТБ" започна по същество

5 Февруари 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Пет години след фалита на КТБ, делото по случая започна по същество, предаде Нова телевизия. Началото на процеса се забави заради 9-месечно четене на обвинителния акт, който е събран в 11 000 страници. Заместник-главният прокурор Иван Гешев, който започна разследването по делото "КТБ", днес беше командирован в зала за старта на процеса по същество. „Това, че е заместник-главен прокурор, е длъжност, която той постигна с това дело”, заяви Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.
От 9 месеца прокуратурата чете обвинителния акт за фалита на КТБ в съдебната зала. Законова промяна обаче отмени четенето със сбит доклад. Защитата на подсъдимите поиска четенето да продължи, защото делото е в заварено положение.
„Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица, тоест нещо да се промени. Това са едни предположения и надежди, ще цитирам българската поговорка „Като удавник за сламка”, заяви Иван Гешев.
На подсъдимата скамейка са изправени 18 души, начело с Цветан Василев, който чака екстрадиция в Сърбия. „Сигурно чувства някаква вина, защото не се е усетил навреме какво ще се случи с КТБ. Защото КТБ беше фалирана умишлено. И това ще дойде момента, в който ще го разберете”, заяви адвокат Симеонов.
„Тук става въпрос за присвояване на 3 милиарда лева”, заяви Иван Гешев.
Процесът трябва да продължи с даване на обяснения от страна на подсъдимите и с разпит на свидетели. Защитата на Цветан Василев ще иска като свидетел да бъде призован депутатът от ДПС Делян Пеевски. „Да, ще го искам, защото той на много места се споменава в това дело”, каза адвокат Симеонов.
От прокуратурата отговориха, че ще чуят аргументите за призоваването и тогава ще решат. Дали ще бъде призован е в ръцете на съда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Прокуратура не се страхува от процеса "КТБ", защитата и подсъдимите разчитат той да се реши с извънправни способи

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Прокуратура не се страхува от процеса "КТБ", защитата и подсъдимите разчитат той да се реши с извънправни способи

5 Февруари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество. Това каза пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Четенето на обвинителния акт, което беше стара редакция в Наказателно-процесуалния кодекс, не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стан фарс - да се четат хиляди страници, не може да се случи. И точно заради това българските граждани имат това чувство за несправедливост, че нещо не се случва", коментира прокурор Гешев във връзка с промените в Наказателно-процесуалния кодекс в съдебната зала да не се чете обвинителният акт, което до момента забавяше тръгването на делото "КТБ" по същество.
"Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза, не се страхуваме от експертизите, от работата си. Ако това беше така, ако имаше някакви проблеми, защитата и подсъдимите щяха да искат спешно процесът да тръгне. Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето", коментира прокурор Гешев. "Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица - нещо да се промени. "Удавник за сламка се хваща". Чакат нещо да се промени, защото по това дело нямат шанс на база на събраните доказателства Чакат някакво случайно събитие", допълни още той.
На въпрос дали прокуратурата се притеснява, че Цветан Василев все още е извън страната, Гешев отговори: "Защо да ни притеснява, има задочна процедура. Надявам се до приключване на процеса на първа инстанция и в Сърбия да е приключила екстрадиционната процедурата". запитан защо тя се бави заместник-главният прокурор отговори: "Не знам какви са проблемите, но не са юридически.".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста петимата задържани свидетели по делото „КТБ„

Съдът остави в ареста петимата задържани свидетели по делото „КТБ„

17 Януари 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди решението на Специализирания наказателен съд от събота да остави в ареста петимата задържани свидетели по мегаделото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде Нова телевизия.
Решението беше взето след близо 4-часово заседание. То е окончателно и не подлежи на обжалване, освен в случай, че настъпят промени в обстоятелствата.
На петимата задържани – Красимир Зарев, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Васил Шуманов и Никола Киров, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари. Според обвинението арестуваните са действали по поръчка на организирана престъпна група, отговорна за източването на КТБ. Сумата, за която са обвинени, е 2,5 млн. лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийска градска прокуратура предаде на съд квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост

Софийска градска прокуратура предаде на съд квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост

17 Декември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Станислав Л. и Елена К. са предадени на съд, затова, че в периода от 20 август 2014 г. до 14 януари 2015 г в гр. София, действайки в качеството си на квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383.83 лв. и престъплението представлява особено тежък случай.
Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.
По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание „лишаване от свобода" от 3 до 12 години, както и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“ и „лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Софийският градски съд осъди люксембургско дружество да плати 125 млн. евро на КТБ, Комисията беше трето лице по делото

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Софийският градски съд осъди люксембургско дружество да плати 125 млн. евро на КТБ, Комисията беше трето лице по делото

6 Декември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Софийският градски съд осъди люксембургско дружество да плати 125 млн. евро на КТБ, Комисията беше трето лице по делото. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев на изслушване по време на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес получихме благодарствено писмо и от синдиците на Корпоративна търговска банка за дело срещу люксембургско дружество, което е осъдено да плати на КТБ 125 млн. евро. Решението на Софийския градски съд не е окончателно, но ако това се случи, тези пари ще влязат в държавата, тъй като тя е основният кредитор на КТБ“, заяви Георгиев и обясни, че КПКОНПИ е трета страна по делото.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова ще председателства Националния съвет за тристранно сътрудничество

Вицепремиерът Марияна Николова ще председателства Националния съвет за тристранно сътрудничество

5 Декември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Правителството измени свое решение № 289/2017г. за определяне на представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Във връзка с настъпилите персонални промени в Министерския съвет, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Оставката на Валери Симеонов не решава нито един от въпросите на управлението, искаме националистите да излязат от властта

Йордан Цонев, ДПС: Оставката на Валери Симеонов не решава нито един от въпросите на управлението, искаме националистите да излязат от властта

30 Ноември 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
София. Смятаме, че оставката на Валери Симеонов не решава нито един от въпросите на управлението. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в предаването „Панорама“ по БНТ. „Първото ни условие е, че националистите не трябва да участват във управлението. Второто ни условие беше породено от арогантното поведение на този човек. Когато ДПС искаше оставката на Валери Симеонов, обществото смяташе, че това е политически въпрос. Малко по-късно се убеди, че е морален и цивилизационен въпрос, за съжаление с думите, които поруга най-достойните членове на нашето общество – майките, чиито деца имат заболяване“, коментира Цонев и подчерта, че оставката не решава нито един въпрос. „Искаме националистите да излязат от това управление. След влизането ни в ЕС и НАТО България не е формулирала нито една цел, която да приеме цялото общество и към която да вървят всички, правителства, които ще дойдат. Хаос и движение в мрака, съставяне на аритметични мнозинства със сглобка на програми, които идеологически изобщо не си пасват. Нашата визия не е ДПС да замени „Обединени патриоти“ в коалицията с ГЕРБ, или ДПС и БСП да застанат начело на властта и с несъвместимите си програми да се опитват да водят страната“, допълни той и подчерта, че целта на ДПС е друга – да се проведе разговор за пътя на България с няколко приоритета. „Ускорено догонващо развитие, но на какво ще стъпи – на индустриализация или на ИТ технологиите, демографска криза, но как ще я решаваме – с помощ само за майките и за новородените деца, или с училище и образование. Тоест, да се изработи една програма, около която да има обществен консенсус. ДПС иска категорично да бъдем лоялен член на НАТО и ЕС“, каза още Йордан Цонев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Всички очакваха, че делото „КТБ“ ще бъде разточено във времето, но в момента то е на фаза съд

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Всички очакваха, че делото „КТБ“ ще бъде разточено във времето, но в момента то е на фаза съд

22 Ноември 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
София. Всички очакваха, че делото „КТБ“ ще бъде разточено във времето, но в момента то е на фаза съд. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ.
В отговор на въпрос във връзка с делото за КТБ и това, дали заявеното от прокуратурата, че търси връзки на Делян Пеевски с КТБ в 24 други производства е прах в очите за пред медиите, Цацаров коментира: „Не мисля, че е прах за пред медиите. Така нареченото дело „КТБ“ не просто е със завършено досъдебно производство. Всички очакваха, че това дело ще продължи във времето. Или ако може да използвам израза – че това дело ще бъде удобно разточено. Това дело в момента е на фаза съд с внесен обвинителен акт“.
„По това дело за първи път е използвана международна експертиза, използвана е международна одиторска компания, на която прокуратура е заплатила експертизата и чиито одитори ще се явят в съда като експерти. Продължават и другите разследвания. Но мисля, че трябва да бъде отчетено, че едно толкова мащабно разследване бе проведено по начин, че то да стигне до съда. Всички очаквания, и политически, а до известна степен и много политически намеци и молби, бяха свързани с това да не стига до съда“, посочи още главният прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Марияна Николова е изключително добре подготвен администратор и професионалист, нямам лични отношения с нея

Валери Симеонов, НФСБ: Марияна Николова е изключително добре подготвен администратор и професионалист, нямам лични отношения с нея

22 Ноември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Марияна Николова е изключително добре подготвен администратор и професионалист. Нямам лични отношения с тази жена, нито помисли. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му в отношенията между двата пола трябва да има и химия, а в случая няма. „Това е човекът, който беше в реализацията на всички успехи или действия, предприети от моя кабинет“, посочи Валери Симеонов и допълни, че Марияна Николова е юристка, подготвяла абсолютно всяко решение, било на МС или законопроект. „Нямате идея в колко възлови и тежки проблеми за държавата е участвал кабинетът на вицепремиера. За чистотата на въздуха, промените в наредбата за твърдите горива, както и всички свързани с екологията проблеми“, коментира Симеонов. Според него е добре, че Марияна Николова, която зае мястото му като вицепремиер, не е политик. Съгласно споразумението за поста може да се предложи или политическо лице или администратор. „Няма никъде написан правилник, че трябва на поста да е политик", посочи лидерът на НФСБ. По думите му сигурността на кабинета не е била под изпитание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Не съм човек, който се крие  - ще работя, както съм работил и преди

Валери Симеонов, НФСБ: Не съм човек, който се крие - ще работя, както съм работил и преди

22 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Ще работя, както съм работил и преди. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Върнах се и съм същия човек, не съм по-различен от този, който отиде в изпълнителната власт", каза още Симеонов.
Във връзка с конфликти и противоречия в групата, Симеонов заяви, че всяко семейство има конфликти. "Няма такава група, в която да няма конфликти и противоречия, и в ГЕРБ има, и в БСП има", допълни още той.
Симеонов заяви, че някои хора трябва да му обяснят какъв кокал е държал той. "С какво съм се облагодетелствал аз или моите колеги, защото тези обвинения се хвърлят тук в Народното събрание. За съжаление те се тиражират. Ще си имаме с някои други народни представители разговор. С някои от тях ще се видим в съда", каза още лидерът на НФСБ.
По думите му работата в изпълнителната власт не е лесна. „Нямам особени амбиции освен като захвана нещо, да го свърша. Амбиции лични за позиции в обществото, в политиката нямам“, коментира Симеонов. Той уточни, че има законопроекти, при чието гласуване ще положи усилия те да се осъществят. „Това са редица важни законопроекти, на дневен ред е сега Законът за устройство на територията. С едни отдавна очаквани и желани промени, свързани с преместваемите обекти, Законът за шума, някои от законите вече минаха“, допълни още Симеонов.
Той уточни, че въпросът с данъка за старите коли също е много важен. „Не знам защо този въпрос се осветлява някак си доста популистки“, поясни Симеонов и уточни, че по-важно е, че България е под угрозата на наказателна процедура в размер на стотици милиони евро. "Ако не предприемем тези мерки от гледна точка на ЕК не правим нищо за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, каза още Симеонов.
Попитан при какви обстоятелства би отстранил Волен Сидеров като председател на ПГ на „Обединени патриоти“, Симеонов заяви, че няма дарба да гледа в бъдещето.
Попитан защо вчера не е бил на дебата по неговата оставка, Симеонов заяви, че го е гледал по телевизията, писнал му е и си е тръгнал. "Не съм човек, който се крие", допълни още лидерът на НФСБ. "Валери Симеонов е в Народното събрание. Това ли е новината?", попита той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Не е необходимо Волен Сидеров да се подписва на номинацията на Марияна Николова, няма драма

Валери Симеонов, НФСБ: Не е необходимо Волен Сидеров да се подписва на номинацията на Марияна Николова, няма драма

22 Ноември 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Не е необходимо Волен Сидеров да се подписва на номинацията на Марияна Николова. Това е заложено в политическото ни споразумение и няма драма. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Волен Сидеров не гласува, значи не одобрява тази номинация“, заяви той. Попитан дали „Обединени патриоти“ ще са заедно на евроизборите, Валери Симеонов посочи, че това е работа на трите партии. На въпрос дали смята да отстрани Волен Сидеров като председател на ПГ на „Обединени патриоти“, Симеонов посочи, че достатъчно е работил със Сидеров. „Надявам се да работим и за напред“, допълни той. Попитан дали двамата със Сидеров са разговаряли, той уточни, че разговорите им са били онзи ден в Министерски съвет и са продължили 6 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Предложих известно време да няма вицепремиер, но това не беше прието

Волен Сидеров, „Атака“: Предложих известно време да няма вицепремиер, но това не беше прието

22 Ноември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Изразих идея известно време поне да няма вицепремиер, но предложението ми не беше прието. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан седнал ли е Валери Симеонов на мястото му в пленарна зала, той коментира: „Кое наричате моето място?“. По думите му неговото място историята ще го определи. Лидерът на „Атака“ посочи, че е за намаляването на партийните субсидии. „Нека това да се обмисли разумно. Той има различни страни този въпрос. Ако не получават пари за дейността си партиите, как ще се финансират. Има държави, които и този въпрос са го решили. Примерно спонсорство, частни лица или фирми“, обясни той и допълни, че партийните субсидии дразнят хората. „Трябва да се питаме дали това ожесточение срещу партиите е добро. Партиите са същността на парламентарната демокрация. Другото какво е – тоталитаризъм, абсолютна монархия“, коментира Сидеров. Попитан дали президентска република е вариант, той посочи: "Президентска република също е вариант. Трябва да се говори и да се мисли за този вариант. Президент-премиер - водят се битки, които не са полезни. Ако президентът може да има изпълнителната власт, да. Някой се притесняват ,че това е концентрация на власт, обаче пък дали за България е по-добрият вариант. Не знам, ама айде да седнем да го обсъждаме“, посочи лидерът на „Атака“. „Гледам по студията политолози обсъждат сега Сидеров - Симеонов, хайде да обсъждаме това, каква система. Ако трябва да променяме Конституцията, в каква посока", коментира още Сидеров и поясни, че би участвал пълноценно в такива дебати.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Имах лични причини да не гласувам при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й

Волен Сидеров, „Атака“: Имах лични причини да не гласувам при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й

22 Ноември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Имах лични причини да не гласувам вчера при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан защо вчера шри гласуването е изтеглил и депутатите от „Атака“, Сидеров посочи: „Те не са кукли на конци. Всеки решава сам“.
На въпрос защо не е подписал предложението за избора на Марияна Николова като вицепремиер, той коментира: „Не съм, защото не познавам тази жена. Не знам на какво е способна и тя изведнъж ми се предлага. Само заради това. Не смятам, че е нужно да подписваме тримата някаква номинация. Това е квота на НФСБ. Или се приема, или не се приема. Не е нужен моят подпис“. Волен Сидеров поясни, че неговото одобрение не е необходимо.
Относно това дали ще се срещне с новия вицепремиер Марияна Николова, Сидеров уточни, че се среща с всеки, който пожелае. „Защо не“, попита Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Румяна Коларова, политолог: Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото

Доц. Румяна Коларова, политолог: Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото

22 Ноември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова, като уточни, че сме станали свидетели на подобно разминаване в логиката и в последното телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов във връзка с политическата обстановка у нас. Според нея подобни сблъсъци и несъвместимости са изключително тежки за демокрацията. „Това са два несъвместими Аз-а, от които демокрацията не печели. Това е и основната слабост на сегашната политическа ситуация – в политическия дебат няма демократичност, няма диалог. Това е изключително вредно и генерира тези аморфни протести. Защо? Защото хората вече не знаят кое е реалността, когато виждат взаимоизключващи се интерпретации. В две паралелни реалности ли да живеем? Това е отговорност на политиците, защото европейският модел на политика е точно обратното – съгласие, което на първо място предполага да се говори на един език“, обясни доц. Румяна Коларова добави, че точни прогнози по отношение на продължаващите протести са невъзможни поради разнородността им. Крайно време е правителството да вземе политически решения с видими резултати в посока поетите вече обещания към избирателите си – реално повишаване на доходите и подобряване на образованието, здравеопазването и социалните услуги, с които да компенсират социалното неравенство в обществото, обясни политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, "Атака": Не очаквам напрежение заради Валери Симеонов, работното му място  вече е в парламента

Явор Нотев, "Атака": Не очаквам напрежение заради Валери Симеонов, работното му място вече е в парламента

22 Ноември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквам напрежение, работното място на Валери Симеонов вече е в парламента. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на "Обедини патриоти" и член на "Атака" Явор Нотев, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Засега не сме се виждали с него, не сме се срещали", каза Нотев за Валери Симеонов. Попитан дали очаква Симеонов да оспори председателството на Волен Сидеров в ПГ на "Обединени патриоти", той призова да не се коментират несъстояли се неща. "Засега няма индикации, няма признаци за това", обясни Нотев.
На въпрос дали "Обединени патриоти" ще работят спокойно и в синхрон, Нотев обясни: "Всъщност денят започва така".
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Румяна Коларова, политолог: Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта

Доц. Румяна Коларова, политолог: Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта

22 Ноември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта. Така политологът доц. Румяна Коларова коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ последната персонална промяна в кабинета „Борисов 3“, която народните представители гласуваха вчера. „Да оставиш в правителството свой началник на кабинет на своето място означава, че твоето персонално влияние върху решенията на кабинета е доста по-силно, отколкото просто да се оттеглиш в Парламента и да номинираш някакъв експерт или друг от своята Парламентарна група на своето място“, уточни политологът. Според нея това е опит да се управлява кризата в редиците на „Обединените патриоти“, които като нездрава коалиция, чужда на логиката на изпълнителната власт, са имали нужда от време да разберат как да реагират на персоналната грешка на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов. „Ще видим как малката коалиция ще се справи с кризата, в която влезе по силата на рутинната вече за Патриотите политическа риторика, а дори и арогантен политически стил, към който се придържат. Той обаче често им носи бонус в електорален план. Тепърва те ще трябва да осъзнаят, че едно е да си в предизборна кампания, а друго – да си в средата на мандата на едно правителство“, обясни доц. Румяна Коларова. Според нея последните сътресения по високите етажи на властта, както и която и да е политическа партия, не са в състояние да предизвикат предсрочни избори – поне не и преди европейските. От друга страна обаче, уточни политологът, олигарсите са тези, които се възползват от всяка дестабилизация на правителството като инвестират в организирани действия с ясна цел – предсрочни избори и смяна на правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

22 Ноември 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тeзи на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Преди гласуването управляващи и опозиция влязоха в остри спорове в пленарната зала. Още в началото на заседанието от „БСП за България“ настояха на разискванията да присъства и премиерът Бойко Борисов, който да представи мотивите за оставката на Симеонов. От опозицията се оплакаха, че председателстващият заседанието на парламента Емил Христов не им е дал думата и е закрил дебатите по оставката, макар че е имало желаещи за изказване. От своя страна ГЕРБ заявиха, че от опозицията са вдигнали ръка за изказване след закриването на дебатите.
Последва 15-минутна почивка, в която се проведе заседание на председателския съвет на НС. След него стана ясно, че дебатът ще продължи, макар че по-рано е бил закрит.
Фокусът на разискванията обаче се измести от подадената оставка към взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП, свързани с провеждани политики, олигархия и придобиването на българско гражданство.
Думата бе дадена на Корнелия Нинова, която заяви, че коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно и резултатът е на лице. Тя коментира, че това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове. „Две години скандали и нестабилност в управлението, които доведоха до нестабилност в държавата. Вие помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години освен за това кой какъв пост да заеме“, заяви още лидерът на БСП.
От своя страна народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов попита защо БСП не боравят с факти, а с популизъм. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Рамадан Аталай от ДПС коментира, че ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат. По думите му с оставката на Валери Симеонов не променят нищо.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да се намали напрежението в обществото.
Последва въпрос от страна на Нинова, която поиска да разбере като член на УС на „Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов. В отговор Цветанов поясни, че процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция.
В дебата се включи и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който коментира, че целта на театъра на БСП не е била да се обсъди кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета. Вицепремиерът посочи, че за негово учудване не е имало нито един въпрос към Николова. „Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Демографската криза е основният проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки, ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов.
След полагането на клетва като вицепремиер Марияна Николова коментира пред журналисти, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. Тя посочи, че има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова. Попитана дали ще потърси диалог с майките на деца с увреждания, заради които бившият вицепремиер Валери Симеонов подаде оставка, тя обясни, че ако те пожелаят, е готова да се проведе такава. „Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, каза още Николова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Има голям риск от намаляването на държавната субсидия за политическите партии, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа

Премиерът Бойко Борисов: Има голям риск от намаляването на държавната субсидия за политическите партии, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа

21 Ноември 2018 | 23:51 | Агенция "Фокус"
София. Има голям риск от намаляването на държавната субсидия за политическите партии, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа. Това каза премиерът Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“ по бТВ относно това подкрепя ли референдума на хората, които са гласували за намаляване на субсидията на партиите на 1 лв., след като за втора поредна година правителство му залага 11 лв.
„Вкарахме закона в парламента. ГЕРБ го подкрепи, не събра необходимите гласове и работим по стария закон“, обясни той.
Водещият заяви, че Министерски съвет предлага бюджета, а парламентът одобрява. По този начин правителството е можело според волята на 2,5 млн. души, които искат субсидия от 1 лв., да предложат това в бюджета. От своя страна премиерът коментира, че това е предложено и подкрепено от тях. „Тук има следния риск, ако направим такава ниска субсидия от 1 лв. парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора, не казвам дори и олигарси – сигурно и в техните ръце. Това е единственият начин партиите да имат своя политически живот – семинари, обучения и всичко останало“, добави Борисов. Той уточни, че от субсидията си ГЕРБ прави непрекъснато дарения. Според него отказът от субсидия е популизъм. „Когато вкараме партиите в такъв режим, партиите ще тръгнат през бизнеса, да не говорим за кампании, които излезе, че се финансират от социални слаби. Ставаме зависими от олигарсите“, поясни Бойко Борисов. Премиерът даде пример с президентската кампания и закона за даренията, като накрая е излязло, че социални слаби плащат, а не знаят.
"Дали няма да ни излезе това спестяване много по-скъпо след това. Предпазвам политическите партии, особено по-малките. Дойдат ли избори всички тръгват да почват с какво ще помогнеш или искат да помогнат, по-лошото. Ама те като ти „помогнат”, след това идва и си поставя условията. Затова според мен субсидията не е голяма, но пак казвам, щом така е решено, ще го предложа, да видим какво ще стане”, коментира още премиерът.
На въпрос защо 2-3 големи фирми печелят всички обществени поръчки, има съмнения за нередности, примерно „Джи Пи груп“, а правителството си мълчи и в играта ли е то, Борисов заяви: „Въпросът е несправедлив. Към „Джи Пи груп“ има повдигнати обвинения. Спрени 14 млн. плащания. Службите разследват. Прокуратурата се занимава в момента. Има повдигнати обвинения към двама души“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“: Българските данъкоплатци са си купили два нови реактора – да ги изхвърлим в Дунава или да ги ползваме

Премиерът Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“: Българските данъкоплатци са си купили два нови реактора – да ги изхвърлим в Дунава или да ги ползваме

21 Ноември 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
София. Българските данъкоплатци са си купили два нови реактора – да ги изхвърлим в Дунава или да ги ползваме. Това заяви премиерът Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“ по бТВ в отговор на въпрос защо проектът „Белене“ е бил подновен, след като през годините не веднъж министър-председателят е казвал, че заради проекта страната ни ще бъде ощетена с милиарди, което ще попречи доходите да се вдигнат по-бързо. „Съдът в Женева определи България да пати около 1,2 млрд. лева с лихви от около 300 хил. лева на ден, без да може да се обжалва“, обясни той. „Как да не го прекратим, след като беше така направен договорът без теми, да не се връщаме толкова назад. Съдът каза - тези два реактора Русия незабавно трябва да ги достави на България, а България е длъжна да плати. Руснаците ги докараха и седят два реактора на брега Дунава“, коментира Борисов.
„Българските данъкоплатци са си купили два реактора. Стоят на брега на Дунава. Да ги хвърлим реката? Стоят завити с найлон, така ли да стоят? Общо данъкоплатците са дали 3 млрд. лева Или да ги използваме?“, поясни той. Борисов заяви, че строежът на АЕЦ „Белене“ е бил спрян, защото е трябвало да бъдат изкарани 20 млрд. лева „Сега търсим инвеститори. Говорихме с премиерите от Балканите – Сърбия, Черна гора, Македония, да стане това Балкански проект и те да влязат с миноритарен дял, за да сглобим проект“, каза още той и добави, че очаква отговор.
На въпрос удовлетворен ли е Борисов от избора на главен прокурор в лицето на Сотир Цацаров, премиерът заяви, че не той отговаря за това, като уточни, че изборът е на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Сделката за ЧЕЗ е частна, не искам да се меся

Премиерът Бойко Борисов: Сделката за ЧЕЗ е частна, не искам да се меся

21 Ноември 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
София. Не искам да се меся в частни сделки. Това, което българските институции направиха, категорично без моя намеса - спряха тази сделка. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос Гинка Върбакова ли ще бъде купувачът на активите на ЧЕЗ в България в „Шоуто на Слави“ по бТВ. „Пак се връщаме на това през кои години се продадоха ЕРП-тата и защо се продадоха“, посочи премиерът. Попитан не трябва ли държавата да участва в сделката, както правителството заяви по-рано, Бойко Борисов коментира: „Веднага следва въпросът защо държавата да не участва и в другите две дружества. Тогава започваме да изкупуваме за милиони нещо, което преди нас са продали - защо? Къде е отговорността на тези, които са ги продали?".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За машинно гласуване сме „за“, за електронното – в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността

Премиерът Бойко Борисов: За машинно гласуване сме „за“, за електронното – в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността

21 Ноември 2018 | 23:29 | Агенция "Фокус"
София. За машинно гласуване сме „за“, за електронното – в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността и заради това, че не може да се осигури сигурността, защото от другата страна не се знае кой стои, когато си пуска гласа. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ. „Това е единственото, което ако се нарича отстъпление, то е отстъпление в цяла Европа. В Естония пробиха картите за изборите. В Германия Конституционният съд забрани електронното гласуване“, заяви Борисов.
„Народът иска и още на първите избори хакерите, като подредят и фалшифицират изборите, тогава трябва да видим какво да правим. 2 години след избора на президента Тръмп основната тема на САЩ е намесата на Русия в изборите им. Всеки ден разследванията, които се водят, са за намесата на Русия в изборния процес. За радост България успя да се справи с всички, най-успешната борба ни беше с източването на кредитни карти“, коментира премиерът. Той припомни, че по времето, когато е станал главен секретар на МВР, страната ни е била номер 1 заедно с Колумбия по източването на кредитни карти. „И ни извадиха от всички списъци. Просто имаме фантастични хакери“, добави той.
По думите му киберсигурността неслучайно е номер 1 като коментар в Европа, както и това как да се защитят системата и машините. „Точно на изборите в Германия ни хакнаха системите на 5-6 министерства, включително и на МС. Милиарди струва защитата на системата. Милиарди отделя Европа, за да защити своята сигурност. Рискът е този, нека да се дебатира в парламента“, призова Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти

Премиерът Бойко Борисов: Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти

21 Ноември 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
София. Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ.
Попитан защо ГЕРБ подкрепи медийния закон на Пеевски, а не предложи собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии, Борисов отговори, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи. "И не вярвам към закона някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите. Не случайно казах на вицепремиера Екатерина Захариева да покани евркомисаря, който отговаря за това, да се направи широка кръгла маса и да изясним тази тема. Защото ако медиите на Пеевски имат 5% дял - той има "Телеграф", "Монитор" и един спортен вестник, всички останали са на други собственици. И какво стана модерно в България - всеки олигарх или политическа партия си прави медия. И в един момент, ако бъде разследван за нещо, казва: "Вие ме разследвате заради медията". А други медии атакуват прокуратурата. А всички заедно атакуват правителството", посочи Борисов и заяви, че няма нищо лошо в изсветляването на медиите.
"И на Вас например никой нищо не ви е казал, а сте правили шаржове с мен, правили сте ме на маймуна, какво ли не сте ме правили. Някой някога да ви е критикувал? А когато други бяха премиери, ви завираха в дупките. Тогава нямаше ЕС и доклада на ЕК. А такъв добър доклад досега не е имало - три от шестте неща паднаха - особено в борбата с организираната престъпност", посочи премиерът.
Попитан как ще коментира това, че медиите са много внимателни откакто той е на власт и затова България е паднала в класациите по свобода на медиите, Борисов отговори, че това не е вярно. "Аз само заради една ехидна усмивка на депутат - Антон Тодоров в Нова телевизия, го накарах да си подаде оставката. Заради ехидна усмивка. Свободата на медиите обикновено и в много държави е свързана с управляващите. А при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти от самите медии. Има медии, на които всеки ден аз съм на карикатура, всеки един анализът за мен е отвратителен. Не е честно това, което някой прави със собствените си медии, след това да го приписват на нас", коментира Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С оставките си министрите поеха политическа отговорност за инцидента край Своге, скърбим за загиналите

Премиерът Бойко Борисов: С оставките си министрите поеха политическа отговорност за инцидента край Своге, скърбим за загиналите

21 Ноември 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
София. София. Взимането на оставките им, това тримата да не са министри, е понасяне на политическа отговорност. Това каза премиерът Бойко Борисов за оставките на бившите министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев заради тежката катастрофа край Своге в „Шоуто на Слави“ по БТВ. „Скърбим и съжаляваме за загиналите“, заяви той. „Връщането на Николай Нанков като зам.-министър в МРРБ го обяснявам с това, че следващата година едно от най-важните неща е тол системата. Тя ще донесе приходи в бюджета“, посочи Бойко Борисов. „Върнах Николай Нанков като експерт, защото се занимаваше с тол системата и трябва да я довършат“, допълни той. „Да се върнеш като зам.-министър също е политическа отговорност. А Ивайло Московски и Валентин Радев се върнаха като депутати, защото такъв е законът“, обяви премиерът. „Срещнах много мощна съпротива на партията и на коалиционния ни партньор, защото тримата са доказани експерти и нямаха вина“, посочи Борисов и уточни, че съпротива е имало и за оставка на депутата от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев. „Не винаги един партиен лидер може да надделее, когато партията застане зад някого“, коментира премиерът. „Не съм лидер, който да надделее, защото е демокрация. Преди години партията беше една, сега е друга“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До края на мандата ни външният дълг ще достигне 17% от БВП

Премиерът Бойко Борисов: До края на мандата ни външният дълг ще достигне 17% от БВП

21 Ноември 2018 | 23:09 | Агенция "Фокус"
София. До края на мандата ни външният дълг ще достигне 17% от БВП. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ. „В момента нашият дълг е под 20%. Ръстът на приходите за тези 4 години е 10 млрд. лв. 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг. Разликата от мандата на БСП за 4 години досега са 10 млрд., 40% приходи повече в хазната и 30% ръст на БВП. 110 млрд. лв., до края на мадната 130 млрд. ще бъде БВП“, коментира Борисов.
„11 млрд. близо фискален резерв. Плюс за тези 2 години платени 1,3 млрд. за руските реактори, 1,2 за американските централи, и 3,7 млрд. за КТБ. Общо 6,7 млрд. и пак имаме 11 млрд., благодарение на събраната повече пара от приходните агенции и борбата с контрабандата“, заяви Борисов и посочи, че дългът е 20% от БВП. „Когато дойдохме този мандат беше 27%. До края на мандата – 17%. Само преди няколко месеца върнахме 2,4 млрд. от външния дълг. Това са цифрите“, каза още премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме да влезем в еврозоната - тя е гарант, че такова нещо не може да стане

Премиерът Бойко Борисов: По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме да влезем в еврозоната - тя е гарант, че такова нещо не може да стане

21 Ноември 2018 | 23:03 | Агенция "Фокус"
София. По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме да влезем в еврозоната - тя е гарант, че такова нещо не може да стане. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ.
На въпрос как ще коментира, че активите на КТБ са станали 5,5 млрд. лв. по време на неговото управление, като допреди това са били 2 млрд. лв., Борисов отговори: "Всички банки растяха тогава. И ние държахме много твърд контрол и поетапно намалявахме парите. И не е редно да се говори за Орешарски - той не е изкупителната жертва".
Борисов посочи, че отговорност за всичко, което се е случило, носят БСП, защото те избират министър-председателя, тъй като са мандатоносител. "Той да им опира пешкира на мандата на БСП. По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме толкова много да влезе в еврозоната - тя е гарант, че никога не може да се получи такова нещо. Затова това ни е основна цел, а другите не го харесват", коментира премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Новият вицепремиер е от „Обединени патриоти“ и Красимир Каракачанов най-правилно го представи в парламента

Премиерът Бойко Борисов: Новият вицепремиер е от „Обединени патриоти“ и Красимир Каракачанов най-правилно го представи в парламента

21 Ноември 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
София. Новият вицепремиер е от „Обединени патриоти“ и Красимир Каракачанов най-правилно го представи в парламента. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ. „Участвам в парламента на всеки парламентарен контрол, когато има питане. Днешният ден, представянето на нов вицепремиер, можеше да го направи друг вицепремиер. Тъй като в 9.00 часа имам работа със службите и прокуратурата по контрабандата, 10.00 часа среща с МС, в 11.00 часа среща със синдикатите и работодателите. С цялото ми уважение към парламента, отивам винаги, когато трябва, а още повече че новият вицепремиер е от "Обединени патриоти" и вицепремиерът Каракачанов най-правилно го предложи“, коментира Борисов. Той уточни, че уважава много парламента, но много пъти просто се използва това време, за да се изговорят много небивалици, лични обиди, нападки. „Не виждам смисъл, и без това институциите нямат особено одобрение и рейтинг, за да допринасям и аз за това. Всеки път, когато е трябвало да отговаря на въпрос, съм бил там и съм отговарял. Когато е трябвало, съм там“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

21 Ноември 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тeзи на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Преди гласуването управляващи и опозиция влязоха в остри спорове в пленарната зала. Още в началото на заседанието от „БСП за България“ настояха на разискванията да присъства и премиерът Бойко Борисов, който да представи мотивите за оставката на Симеонов. От опозицията се оплакаха, че председателстващият заседанието на парламента Емил Христов не им е дал думата и е закрил дебатите по оставката, макар че е имало желаещи за изказване. От своя страна ГЕРБ заявиха, че от опозицията са вдигнали ръка за изказване след закриването на дебатите.
Последва 15-минутна почивка, в която се проведе заседание на председателския съвет на НС. След него стана ясно, че дебатът ще продължи, макар че по-рано е бил закрит.
Фокусът на разискванията обаче се измести от подадената оставка към взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП, свързани с провеждани политики, олигархия и придобиването на българско гражданство.
Думата бе дадена на Корнелия Нинова, която заяви, че коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно и резултатът е на лице. Тя коментира, че това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове. „Две години скандали и нестабилност в управлението, които доведоха до нестабилност в държавата. Вие помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години освен за това кой какъв пост да заеме“, заяви още лидерът на БСП.
От своя страна народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов попита защо БСП не боравят с факти, а с популизъм. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Рамадан Аталай от ДПС коментира, че ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат. По думите му с оставката на Валери Симеонов не променят нищо.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да се намали напрежението в обществото.
Последва въпрос от страна на Нинова, която поиска да разбере като член на УС на „Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов. В отговор Цветанов поясни, че процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция.
В дебата се включи и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който коментира, че целта на театъра на БСП не е била да се обсъди кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета. Вицепремиерът посочи, че за негово учудване не е имало нито един въпрос към Николова. „Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Демографската криза е основният проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки, ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов.
След полагането на клетва като вицепремиер Марияна Николова коментира пред журналисти, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. Тя посочи, че има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова. Попитана дали ще потърси диалог с майките на деца с увреждания, заради които бившият вицепремиер Валери Симеонов подаде оставка, тя обясни, че ако те пожелаят, е готова да се проведе такава. „Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, каза още Николова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото в България не може да живее по този начин

Елена Йончева, БСП: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото в България не може да живее по този начин

21 Ноември 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. Майките обявиха край на протестите. Поклон за всички майки, които излязоха на улицата, но днес вече излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин. Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Тя коментира, че хората излизат на улиците заради арогантното поведение на властта, не само на Валери Симеонов. "Валери Симеонов просто подпали недоволството", поясни Йончева. Тя заяви, че не е чула аргументи - защо г-жа Николова е избрана за вицепремиер. "Това, което също ни смути е, че премиерът Борисов отсъстваше от пленарната зала, а се прави такава важна рокада и то в критична ситуация за България. Би трябвало да изслушаме аргументите на г-н Борисов", добави Йончева. Тя коментира, че 53% от българите са работещи бедни и получават чисти доходи 460лв., в същото време българското правителство говори за икономически растеж. "Растежът не е от работеща икономика, той е поради факта, че българи изпращат от чужбина пари на своите роднини и семейства", каза народният представител. Тя обясни, че всяка година 2.5 млрд. лв. изпращат работещите българи в чужбина и става дума само за сумата, която е по банков път. Тя изтъкна, че според БАН цифрата е 2 пъти по-голяма. "Говорим, че е спаднала безработицата - тя спада и най-вероятно е спаднала в най-бедните райони, защото хората заминават", допълни Йончева. "Вижте какво става с преките чуждестранни инвестиции - за последните 10 години са паднали повече от 10 пъти", каза тя. Йончева припомни доклад на Световната банка, според който има три причини за това-корупция, липса на добра съдебна система, липса на предвидимост. Тя коментира, че се вдигат данъците на най-онеправданите хора, вдигат се данъци на старите коли, увеличават се цените на дрехите и обувките, вдигат се осигуровките и хората стават все по-бедни. " За всяка корупционна схема, която сме разнищвали през последната една година, сме внасяли документи в прокуратурата, мои колеги са внасяли по различни теми сигнали в прокуратурата и до ден днешен - няма реакция. Как да си обясним това?", попита Йончева.
На въпрос за поисканата оставката на Елена Йончева от строителния бранш тя каза: "Ние не рушим имиджа им. Това, което искаме, е в тяхна защита". Тя припомни, че се иска от АПИ да разрешат да бъдат взети проби от участъците на 4-те магистрали, построени през последните 5 години. "Това за моя изненада предизвика бурна реакция", каза Йончева. Тя поясни, че на практика няма нужда да се иска такава техническа експертиза, защото хората, които пътуват по тези пътища, виждат какво се случва с тях. "Нека погледнем какво казва докладът на Държавния департамент за България, за ситуацията в нашата страна. Корупцията е огромна, особено при реализирането на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор", каза Йончева. Тя попита дали е вярно, че 40 % от големите инфраструктурни проекти се връщат към властимащите. "С една такава проверка не само ще дадем цялостна картина, но с такава проверка ние ще докажем дали това е така. Дали има обосновани съмнения за едно такова предположение", каза още Елена Йончева. Тя каза, че ще се докаже дали и другите пътища са строени по начина, по който е строен участъкът в Своге "Моята среща с много експерти, професори, доценти показва, че не са строени както трябва и то, не защото нямаме добри специалисти, ние имаме много добри специалисти, много добри фирми, които строят качествено, които строят отговорно, но те са поставени в много специфични условия", добави Йончева. Тя каза, че от АПИ все още няма отговор. "Ние настояваме независимата експертизата да бъде направена в лицензирана европейска лаборатория, която няма бизнес в България, за да отпаднат всякакви съмнения", заключи Елена Йончева.
"Не съм казвала,че се чувствам застрашена. Винаги съм карала личен автомобил, като депутат никога не съм ползвала кола на парламента. Предложиха ми да ползвам автомобил от БСП, защото имат определена информация. Приех предложението", коментира Йончева по другата тема - за нейната сигурност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен

Вицепремиерът Марияна Николова: Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен

21 Ноември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току-що бях избрана на длъжността заместник-министър председател на Република България. Един отговорен пост, който изисква продължаване на започнатото по отношение на линията на управленската програма на правителството, а също така повишаване на доходите на населението. Това са мои приоритети, към които аз ще се стремя“, каза още Николова. "Моят приоритет, уважаеми представители на медиите, е икономика, икономика и само икономика. Демографската политика също не е за подценяване", допълни Николова. По думите й здравеопазването също не е без значение. Попитана дали ще се справи с отговорността, Николова посочи: „Ще се справя с отговорността, която не е лека. Постът, който заемам е изключително отговорен. Нека първо да видим какъв ще е ресорът на отговорност“, каза тя. По думите й този ресор на отговорност се определя от министър-председателя и той може да прецени конкретни институции и агенции да й бъдат възложени. Попитана дали ще продължи работата по Закона за шума, Николова коментира, че законопроектът е в Народното събрание. По думите й, ако бъде одобрен и приет, там има разписани органи и институции, които ще извършват проверки и ще направят санкции по отношение на нарушителите. Във връзка с думите на вицепремиера Симеонов, че майките на деца с увреждания са „кресливи жени“, а децата им „уж болни“, тя посочи, че няма да коментира изказвания на политици. „На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих правила, каквито и да е изказвания“, каза Николова. Попитана дали ще говори като Симеонов, тя обясни, че нейният изказ не е такъв по принцип. Николова разказа и как е станала началник кабинет на вицепремиера Симеонов. "Преди да заема длъжността началник на кабинет, работих в НЕК като ръководител на отдел "Договорноправен и правна защита". Към мен беше отправено предложение от страна на кабинета на г-н Симеонов, тъй като изискванията на му са били да бъде човек с достатъчен опит в администрацията и човек, който в крайна сметка разбира от управление на административен кабинет. Когато се явих, с мен имаше още около 10 кандидата. След два дни ми се обадиха да ми кажат, че аз съм одобрена за длъжността, тъй като имам значителен опит", допълни още Николова. В отговор на въпрос дали ще покани Волен Сидеров на разговор, Николова посочи, че е готова на разговор с всеки народен представител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава

Вицепремиерът Марияна Николова: Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава

21 Ноември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Марияна Николова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, обясни Николова.
Попитана каква е оценката й на протеста на майките на деца с увреждания, тя отговори: „Разбирам майките дотолкова, доколкото те наистина са преживели много. Аз също съм майка и това е важно да се отбележи. И един от моите приоритети ще бъде българското дете“.
Николова посочи, че ако някоя от майките иска диалог с нея, тя е готова на такъв. „Като член на кабинета при заявено искане за среща от страна на конкретна група, винаги съм готова за такава. С моето поведение и с моите действия към момента не съм направила нещо, с което да формулирам конкретно отношение към майки или към друг“, коментира тя.
На въпрос дали застава зад позицията на Валери Симеонов, че всичко е едва ли не изкривено от медиите и това, което той е казал, не е съвсем така, Николова отговори, че е гледала изявлението. „Но първоначално в медиите не беше дадено цялото изявление. След като вече се даде цялото, тогава се разбра неговият пълен смисъл. Това мога кажа.“
Попитана колко време й е трябвало да размисли дали да приеме поста на вицепремиер, Николова отговори: "Всичко стана много бързо". Тя посочи, че за нея тази длъжност е отговорност и чест. „Нека да видим какъв ще е възложеният ресор на отговорност от страна на министър-председателя и съответно мога да кажа какви конкретни действия и мерки ще предприема“, обясни тя. Николова посочи, че е готова да взаимодейства с всеки един народен представител. „А Валери Симеонов е народен представител“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща

Вицепремиерът Марияна Николова: Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща

21 Ноември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание в отговор на въпрос дали е работила в телевизия и дали е членувала в НДСВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали изборът ѝ за вицепремиер ще укрепи правителството, Николова заяви: „По отношение на кабинета не мога да кажа до момента дали моята длъжност укрепва кабинета, или не“, каза още Николова. Вицепремиерът заяви, че тя има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание

Вицепремиерът Марияна Николова: Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание

21 Ноември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. „Интерес за мен представляват децата – те са нашето злато. Искам да кажа, че ако ресорът на отговорност е свързан със Държавната агенция за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки“, каза Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика

21 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Това каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Демографската криза е основния проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов. Той посочи, че разчита Марияна Николова да бъде изключително енергична. По думите му, когато се говори за демографска политики, страната ни трябва да спре да финансира маргиналната раждаемост. „Нямаме никаква полза да финансираме гетата“, допълни вицепремиерът. Според него страната ни трябва да финансира грамотната раждаемост. Той обясни, че Валери Симеонов се връща като депутат след като е приета оставката му. Попитан дали връщането му ще увеличи напрежението сред патриотите, Каракачанов отговори: "Не, напротив, смятам, че ще даде възможност всеки ден да си говорят заедно в една стая с колегите".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала

21 Ноември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала. Това каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Защо, питайте тях“, каза Каракачанов. Той обясни, че всяка партия в коалицията има право да оттегли вицепремиер, министър, или друг член на изпълнителната власт и да го замени с предложение, което направи. „Защо г-н Сидеров не дойде в парламента днес, този въпрос към него“, коментира Каракачанов и допълни, че въпросът за неговата оставка творчески или не, не е поставян. По думите му мнението на ВМРО е че в Парламентарната група на "Обединени патриоти" да има минимум сътресения. „Няма да променяме формата на ръководството на групата“, коментира Каракачанов.
Относно това дали Сидеров иска да е водач на листата на евроизборите, вицепремиерът заяви, че това е интересна теза. „Не е задал въпроса така. Той зададе въпроса по следния начин на Симеонов: „Ще бъдем ли заедно на евроизборите", тъй като Симеонов каза, че след толкова много оплюване от негова страна, трябва да говори с партията си. Персонално не е обсъждано“, добави вицепремиерът.
Каракачанов коментира и днешните дебати в зала по оставката на вицепремиера Валери Симеонов: „Българският парламент за пореден път стана жертва на вътрешнопартийните битки в БСП. На Нинова й е ясно, че ако не държи хард тон и не се опитва всеки ден да сваля властта, ще я свалят нейните хора в партията, защото има огромна опозиция срещу нея“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Николова положи клетва като вицепремиер пред Народното събрание

Марияна Николова положи клетва като вицепремиер пред Народното събрание

21 Ноември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. След като парламентът избра Марияна Николова на мястото на Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политика, тя положи клетва пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Коя е Марияна Николова?
Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и административни практики“ и „Право“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС - Германия, Австрия и Великобритания. Работила е в „Топлофикация“ АД като юрисконсулт. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа.
Работи като директор на Дирекция „Правнонормативна дейност“ в МЗХ. През 2014 г. става член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 г. работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. Професионалната й кариера я отвежда и в Държавната агенция за метрология и технически надзор към Министерство на икономиката. Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към МС. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
Владее свободно френски и английски език.
Деница Китанова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място

Парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място

21 Ноември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов ще е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тази на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция

21 Ноември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция. Това каза в дуплика председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на репликата на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го попита какво ще направи като член на УС на "Европол", за да информира страните в ЕС за пробива в европейската сигурност, който допуска правителството на Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Може би искате оставката на Илияна Йотова? Недейте, защото тя ще се появи като потенциален кандидат за председател на БСП", обърна се Цветанов към Нинова.
"Г-жо Нинова, силата на днешното управление е, че има политическата воля да се бори с корупцията и всяко едно явление, което уронва авторитета на институциите. Силата на всяка една политическа партия е да прави разграничаване от народни представители, които имат повдигнати обвинения. Това, което е изключително важно да знаете, когато има политическа воля, са най-много атаките", каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов

Корнелия Нинова, БСП: Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов

21 Ноември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира европейските страни за пробива в европейската сигурност, който допуска правителството на Бойко Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в реплика към Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-н Цветанов, в името на европейското развитие на България ви питаме, подкрепяте ли политиката на правителството на Бойко Борисов, чрез която се издават фалшиви документи за европейско гражданство и се нанася удар по европейската сигурност. Какво ще направите като член на УС на "Европол", за да информирате европейските страни за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов и вицепремиерът, който носи отговорност за този сектор", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спечели нищо от дебата по оставката на Валери Симеонов – предизвикаха конфликти, мислейки си, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спечели нищо от дебата по оставката на Валери Симеонов – предизвикаха конфликти, мислейки си, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори

21 Ноември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. БСП не спечели нищо от дебата – предизвикаха конфликти, защото си мислят, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да разбера кога колегите от БСП са искрени и кога не са. Колеги от БСП, спомням си думите, които бяха казани от ваш депутат и то в предизборна кампания“, каза още Цветанов и визира изказването на Крум Зарков в телевизионния ефир, че ще с бивши ченгета от ДС са замисляли да тормозят нечии дядовци. „Това, което направи депутат от левицата да обиди всички български граждани, като да каза, че 80% от тях са дебили. Този народен представител понесе ли някаква отговорност?“, попита Цветанов. „Искам да попитам народният представител, който нарече всички депутати убийци, някой понесе ли отговорност за това? Или много е добре да се скрием за дадена тема“, заяви още Цветанов.
Той обърна внимание и на депутат от БСП, обвинен в пране на пари в особено големи размери и посочи, че само Вежди Рашидов има право да говори за олигарси. По отношение на коалицията ГЕРБ-„Обединени патриоти“, Цветанов коментира: „Няма да скрия от вас, че имаме и различия, че емоцията е много по-голяма в тези отношения помежду ни. Имаме 4-годишна управленска програма и не сме направили отстъпление ежеседмично и годишно. Темата за хората с увреждания, майките и техните деца, нека си припомним какво направихте вие, когато имахте възможност да управлявате“, заяви още Цветанов. „Нека не говорим колко беше минималната работна заплата във вашия управленски мандат само преди две три години. Нека да припомним какъв е ангажиментът на настоящото правителство – това е да увеличаваме ежегодно минималната работна заплата“, допълни още Цветанов. Той обърна внимание, че при БСП е имало средна работна заплата 828 лв., имаме средна работна заплата към настоящия момент 1117 лв. По адрес на „Воля“, Цветанов заяви: „Някой път имат различия с управляващото мнозинство по секторни политики, но показват ангажимент към своите избиратели, че интересът на страната е по-важен от междуличностните пристрастия на всеки един от тях“, каза Цветанов. По думите му сега правителството е стабилно. Той посочи, че са видели при служебен кабинет какво прави президентът Радев. "Да отива в спирала на една нестабилност", каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да намалим напрежението в обществото

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да намалим напрежението в обществото

21 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес и за да намалим напрежението в обществото. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Този дебат трябваше да бъде много по-продуктивен. Трябваше да бъде сблъсък на политики, а не на популизъм и това, което са свикнали да правят БСП. За тези, които смятаха, че ще бъде отнет гласът на опозицията - радвам се, че Корнелия Нинова се върна в пленарна зала. Тя отсъстваше от този дебат, за който настояваше да се проведе“, заяви Цветан Цветанов.
„Темата, която провокира сериозно обществено негодувание бе изказване на вицепремиера Валери Симеонов. Както премиера, така и аз казахме, че подобни думи не трябва да си позволяват българските политици. Той ще понесе своята отговорност“, каза още Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи

21 Ноември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-жо Нинова, вие днес имате темата олигарси и политици. Два мандата бях министър, доста олигарси, идваха да им сменям статути на паметници на културата, но аз не го смених“, каза още Рашидов. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдийска колегия на ВСС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка дава позитивна оценка на резултатите по препоръките за отстояване на независимостта на съдебната власт

Съдийска колегия на ВСС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка дава позитивна оценка на резултатите по препоръките за отстояване на независимостта на съдебната власт

20 Ноември 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 13 ноември се дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт и продължаване на съдебната реформа. Това се посочва в позиция на Съдийската колегия на ВСС по Доклада на ЕК до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. „Като положителна практика са посочени действията на колегиите на ВСС за обявяване и провеждане на конкурси на върховните нива на органите на съдебната власт при условията на прозрачност и с оглед заемане на свободните длъжности по законосъобразен начин“, става ясно от позицията. „Относно напредъка по препоръката за постигане на равномерна натовареност в органите на съдебната власт като позитивни стъпки към по-широка реформа на съдебната карта са отчетени предприетите мерки за преразпределяне на подсъдността по граждански дела чрез законодателна промяна, започналите наскоро няколко процедури за прехвърляне на бройки към най-натоварените съдилища – Софийски районен съд, Софийски градски съд, както и Специализирания наказателен съд. Европейската комисия е отчела, че тези усилия на ръководно и законодателно равнище ще бъдат от значение за облекчаване на натовареността на посочените съдилища в краткосрочен план. В по-дългосрочен план Европейската комисия е оценила като важен аспект в провежданата съдебна реформа разработването и продължаването на проектите за електронното правосъдие и съдебната карта“, се посочва в позицията. Съдийската колегия на ВСС изразява удовлетвореност от дадената положителна оценка за постигнатите резултати в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия по горепосочените показатели и препоръки и декларира воля за продължаване на действията за разрешаване на предизвикателствата пред които е изправена, като продължи да отбелязва напредък и устойчивост по постигнатите резултати. Съдийската колегия на ВСС изразява благодарност на всички съдии и съдебни служители за положените усилия, без които оценения от Европейската комисия резултат не би бил постигнат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Положителен и обнадеждаващ за България е докладът на Европейската комисия

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Положителен и обнадеждаващ за България е докладът на Европейската комисия

17 Ноември 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Положителен и обнадеждаващ за България е докладът на Европейската комисия. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за отчетения напредък на страната по Механизма за сътрудничество и проверка според доклада на ЕК. „Три от главите вече са затворени – организирана престъпност, правна рамка и съдебна система. Остава да продължим реформите в съдебната власт и борбата с корупцията по високите етажи на властта и в местната власт. Корупцията обаче е процес, който е дълъг във времето. Има изключително обнадеждаваща фраза в доклада, че страната ни ще бъде отделена от Румъния. Спомняте си преди време как десни сили искаха да въвеждаме румънския модел на съдебната система, дори и самият президент искаше въвеждането му в България. Сега Румъния са много след нас“, обясни Цвета Караянчева. Тя определи мониторинга като основна пречка за присъединяването на България към Шенген. Председателят на НС изрази надежда следващата година той да отпадне и страната да влезе в Шенгенската зона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.