НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Макфакс“ (Македония): Според НАТО трансформирането на силите за сигурност на Косово е вътрешен проблем на институциите на страната

„Макфакс“ (Македония): Според НАТО трансформирането на силите за сигурност на Косово е вътрешен проблем на институциите на страната

4 Май 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според представител на НАТО, цитиран от косовското издание „Зери“, трансформирането на силите за сигурност на Косово в армия е вътрешен въпрос за институциите на страната, а не на НАТО, предава македонската медия „Макфакс“.
Същият източник посочва, че „НАТО не решава структурата, мандата и мисията на силите за сигурност на Косово - това е право на вътрешните институции на Косово“. НАТО подкрепя развитието на тези сили в съответствие с мандата, който има, но „ако мандатът бъде променен Съветът на НАТО ще разгледа новото състояние и ще реши за бъдеща позиция“.
Същият източник посочва, че според конституцията на Косово, формирането на въоръжени сили на Косово може да се случи само с конституционни промени, за които е необходимо мнозинство от две трети, заедно и с мнозинство от две трети от депутатите на етническите общности, които са от малцинствата в Косово.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай е против размяна на територии между Косово и Сърбия

Gazeta Express: Рамуш Харадинай е против размяна на територии между Косово и Сърбия

3 Май 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че няма информация президентите на неговата страна и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич да са провеждали тайни срещи, на които да са обсъждали подялбата на Косово, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В хода на парламентарна сесия в косовския парламент, Харадинай призна, че „факторите“ са споменавали за подялба на Косово. „Интересувах се от дневния ред на диалога, за да разбера същината му. Нямам информация да е имало разговори за подялба“, заяви той.
„Факторите са споменавали за подялба пред мен и най-вероятно пред другите. Но повече като идея, предложена от Сърбия. Това е, което ни казаха“, уточни косовският премиер. Самият Харадинай подчерта, че е против подялба или размяна на територии. Той посочи, че подобна идея напомня за войните в бивша Югославия и само ще способства за завръщане към трагедиите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Всичко, което Косово може да даде на Сърбия е окончателно мирно споразумение

Рамуш Харадинай: Всичко, което Косово може да даде на Сърбия е окончателно мирно споразумение

2 Май 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че всичко, което страната и нейните граждани могат да предложат на Сърбия е окончателно мирно споразумение, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Харадинай заяви, че Косово е дало много жертви за свободата си, включително животи на невинни хора. Що се отнася до окончателното споразумение между Косово и Сърбия, Харадинай заяви, че Прищина вече е да ясно да се разбере какво може да бъде направено към днешна дата и това е постигането на мирно споразумение, което да даде възможност на страната да стане член на ООН, ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Хашим Тачи не е добър избор за водене на диалога Белград – Прищина

„Вечер“ (Македония): Хашим Тачи не е добър избор за водене на диалога Белград – Прищина

30 Април 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместникът на косовския премиер Рамуш Харадинай и лидер на партия „Инициатива за Косово“ Фатмир Лимай заяви, че президентът на страната Хашим Тачи не е правилният човек, който да води диалога Белград – Прищина, пише скопското електронно издание „Вечер“.
Лимай обясни, че правителството в Прищина все още не е взело решение кой да води преговорите, предава базираното в Прищина албанско електронно издание „Газета Експрес“. Вицепремиерът е подчертал, че неговата партия ще има проблем ако преговорите с Белград се водят от Тачи. „Ние искаме тези разговори да ги води някой, в който имат доверие всички партии в правителството и парламента на Косово“, заяви Лимай, като добави, че всички партии трябва да изкажат своето мнение, когато става въпрос за диалога Белград – Прищина.
Косовският политик изтъкна, че „Харадинай е говорил от свое име“.
„Правителството, парламента и другите партии все още не са изказали своето мнение за това кой ще води тези разговори“, подчерта Лимай и добави, че „Инициатива за Косово“ ще иска от този, който ще води преговорите, да информира за това, което се случва в Брюксел.
По време на посещението си председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Косово да подобри отношенията си със Сърбия, за да постигне напредък в дългосрочната си цел – влизането в Европейския съюз.
„Без цялостна нормализация на отношенията със Сърбия и цялостно прилагане на договорите, не виждам как може да се постигне пробив в отношенията с ЕС“, заяви Туск на съвместна пресконференция с президента на Косово Хашим тачи. Той добави, че ще бъде трудно, но, че е оптимист.
„Знам, че ще бъде трудно, но все още съм умерен оптимист“, посочи Туск.
„Вечер“ припомня, че през 2013 година Прищина и Белград започнаха диалог за подобряване на отношенията под егидата на Европейския съюз, но до сега не е постигнат голям напредък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Косово предлага изграждането на антисръбски съюз на балканските народи

Eurasia Daily: Косово предлага изграждането на антисръбски съюз на балканските народи

28 Април 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според председателя на косовската партия „Самоопределение“ Албин Курти Белград бърза колкото се може по-бързо да реши въпроса за Косово, защото позициите на президента на страната Хашим Тачи са много слаби, предава Eurasia Daily.
„Президентът на Сърбия Александър Вучич има намерение да реши този въпрос преди Косово да формира собствена армия“, убеден е Курти. Според него това е необходимо на Вучич, защото Сърбия не може да влезе в ЕС, без да признае независимостта на Косово. Вучич вижда компромиса по косовския въпрос като „среден път“, който „да ме даде възможност да замине за Брюксел и там да каже, че Сърбия може да се придвижи към ЕС и без да признае Косово“, уточни косовският политик.
„Все пак мисля, че няма да му позволят това, защото народът на Косово, опозицията, въпреки готовността на президента ни да отстъпи пред Вучич, няма да допуснат това. Имаме голям опит, няма да позволим Косово да повтори Босна и Херцеговина и да стане държава, чието оцеляване се смята за успех“, смята Албин Курти. Според него международната общност трябва да разбере, че не трябва на Сърбия да се позволяла да създаде в Косово „малка сръбска република, която няма да поиска да се спре единствено със Северно Косово“.
„Смятам, че има и възможност, и необходимост да се създаде балкански съюз от босненци, албанци, а защо не и от черногорци, македонци и хървати, защото Сърбия остава проблем на Балканите не само през този век, но и през следващия“, заяви Курти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Според Александър Вучич интеграцията на Сърбия в ЕС зависи от Косово

„Алсат-М“ (Македония): Според Александър Вучич интеграцията на Сърбия в ЕС зависи от Косово

25 Април 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му осъзнава, че нейният напредък в евроатлантическата интеграция зависи от Косово. Той допълни, че страната му е изправена пред трудна борба предвид съюзниците, които Косово има. Според него Сърбия трябва да бъде разумна, да запази независимостта си, да защитава страната и по никакъв начин да не я рискува, предава македонската медия „Алсат-М“.
„Пред нас стои важен въпрос, който трябва да решим, това е Косово. Това не означава, че ще направим всичко възможно, за да го решим, но трябва да бъдем разумни, за да намерим решение Проблемът е кога трябва да говорим с онези, които унищожиха Сърбия през 1999 г.“, заяви Александър Вучич.
„Въз основа на настоящата ситуация, дългосрочното решение на проблема с Косово е просто ситуация, от която всички ще излязат като победители - Белград, Прищина и Европейския съюз. Но няма да има дългосрочно решение, ако това се изисква с натиск“, на свой ред смята сръбският външен министър Ивица Дачич.
Той също така разкритикува Македония за признаването на независимостта на Косово, като отново напомни, че Сърбия е признала Македония под нейното конституционно име въпреки натиска от страна на Гърция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.