Последен ден на предизборната кампания в Македония

12 Юли 2020 | 12:47 | 0
Последен ден на предизборната кампания в Македония
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Тече последният ден от предизборната кампания в Македония. Партиите провеждат своите последни митинги и срещи с избирателите. От полунощ в неделя срещу понеделник всякаква политическа агитация ще бъде забранена. В понеделник ще гласуват заразените с новия коронавирус и лицата намиращи се в самоизолация, а във вторник - болните, немощните, лежащо болните в болници и лицата, намиращи се в затвори и арести, а в сряда всички останали.

Изборите ще се проведат при повишени противоепидемични мерки заради втората вълна от COVID-19, обхванала страната.

Противопоставянето между управляващи и опозиция е по цялата гама от проблеми, които вълнуват обществото - от пандемията и мерките за справянето с нея, до отдавна дискутираните споразумения с България и Гърция. СДСМ представя стартиралата евроинтеграция на страната като свое основно постижение, а ВМРО-ДПМНЕ търси подкрепа у противниците на Преспанското споразумение и Договора за добросъседство с България, които нарича "капитулантски", макар и да не уточняват как биха се опитали да ги променят.

Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) предложи етнически албанец за кандидат за премиер, което допълнително повишава очакванията за масово участие на избирателите от двете основни етнически групи - македонци и албанци.

Прогнозите на социолозите не посочват ясен победител засега, защото резултатите на партиите са близки.

***

Зоран Заев: Искаме Вашия глас, за да продължим напред още по-бързо
Пред нас в сряда са важни избори, на които всеки от нас трябва да каже в каква посока ще се движи страната ни, заяви председателят на СДСМ Зоран Заев цитиран от македонската информационна агенция Макфакс“"

Той казва, че вариантите, които се предлагат, са оптимизъм, надежда и шанс от една страна, и мрак, тегло и неуместен хумор, от друга.

„Това е разликата - от една страна, достойна кампания, с всички мерки за защита от коронавируса, и от друга страна, опасна кампания - с всички нарушения на мерките и всички лоши думи, които чухме от тях. На 15 юли ще решим дали заплатите на гражданите ще се увеличат, или ще се запълнят джобовете на хората на Груевски. Изборът е прост, но работата не е свършена предварително. Дали ще продължим напред, зависи от всеки от нас, от всеки от Вас. "На тези избори вотът за СДСМ е вот за сигурност, вотът за ВМРО-ДПМНЕ е вот за връщане назад, за опасността от нов режим", каза Заев.

Той призова гражданите да му гласуват нов мандат, за да може да продължи добрите политики.

„Да се придвижваме още по-бързо. Нека не пропускаме шанса, който създадохме заедно за родината си. "В сряда, 15 юли, нека гласуваме, за да продължим напред към развитие, интеграция, икономически растеж и повече пари за всички и естествено за справедливост", добави Заев.
***

Али Ахмети: Насер Зибери има повече опит от Зоран Заев и Християн Мицковски
На тези избори, като част от моето наследство в създаването на политика в тази страна, ние актуализирахме идеята за избор на първия албански министър-председател на нашата обща страна, заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, цитиран от македонския “Фокус“.

„Днес е време да поставим последния камък в стените на крепостта, за да премахнем етническата хомогенизация и да сложим край на предразсъдъците. Тази идея, тази инициатива за премахване на всички пречки за пълното равенство, се срещна с необичайни, прибързани и необясними реакции. Приятели, да говорите без да мислите е като да стреляте безцелно. Дълго обмисляхме тази стъпка и заявихме, че след прилагането на нормативната част от Охридското споразумение, след промените в Конституцията, името, Споразумението от Преспа и Споразумението за добросъседство с България, след членството в НАТО и започването на преговори с Европейския съюз, е време да представим тази цел - за доброто на страната ни,“ каза Ахмети.

Той добави, че техният кандидат Насер Зибери има много повече опит от Зоран Заев и Християн Микоски и в биографията му няма нито един скандал.
***

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Зоран Заев трансферира капитали в България
Водачът на листа и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски по време на среща с гражданите на Прилеп заяви, че семейство Заеви е създало пет търговски дружества в България, като посочи, че все още от СДСМ няма отговор на твърденията му, което според него значи, че те са верни, пише скопският вестник “Денешен“.[

„ … Няма отговор и няма да има такъв, защото казах истината.Семейство Заеви образува общо 5 фирми в Петрич, съседна България, и започна да прехвърля капитали оттук. Компаниите, които имат тук, започнаха да ги прехвърлят там. Те се подготвят или за подялба, или за бягство, в зависимост от резултата от изборите. "Мисля, че се подготвят за второто. Няма да позволим да избягат, защото справедливостта ще ги застигне незабавно", каза Николовски.
***

Али Ахмети: Гласувайте за ДСИ за достоен премиер на всички граждани
Председателят на Демократически съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети каза на гражданите и привържениците си в Охрид, че кампанията стартира в Преспа и завършва в Охрид, за да отправи послание, цитира думите му скопския телевизионен канал МТМ.

„В този град беше постигнато споразумение, което даде възможност на страната да има бъдеще, развитие и помирение. Беше постигнато споразумение, без което страната ще тръгне в грешна посока, защото общностите ще бъдат разделени. Бъдещето също зависеше от това Споразумение, защото беше направено голямо дело, за което изразходвахме енергията си, за да постигнем това Споразумение в много срещи, тъй като те бяха по целия свят. "Това беше постигнато благодарение на сътрудничеството и не съм неблагодарен за приноса на другите, защото трябва да правим нещата заедно", каза Ахмети.

Продължавайки речта си, Ахмети подчерта, че с членството в НАТО страната е станала по-сигурна и може да се постигне икономика за развитие.

„Членството в НАТО също е в полза на региона, защото имаме по-безопасно и по-устойчиво развитие. Този последен митинг се провежда в Охрид, като напомняне и посвещение на Охридското споразумение, което символизира, че този документ има голямо и специално значение, което е от полза за всички общности. Общностите са представени от култура, език и национални символи. С погледа на приятел малцинствените общности ни гледат и те трябва да се освободят от предразсъдъка, че някой може да ги облагодетелства или че някой може да им отнеме правата “, каза Ахмети.

Председателят на ДСИ обяви, че вече е отворена нова глава, в която трябва да се изгражда политиката със съвместни усилия, тъй като никоя партия не може да придвижи страната напред.

„Започваме преговори за членство в ЕС. Предстои ни много работа, докато постигнем стандартите, които ни доближават до Европа и тези неща се постигат, като оставим настрана груповите и личните интереси, да прилагаме върховенството на закона, прилагането на проверка кадрите във всички институции. „Оптимист съм, че тези проблеми могат да бъдат решени, защото имаме кадри, които са национално богатство“, каза Ахмети.

В края на словото си председателят на Партията за интеграция Ахмети призова гражданите на Охрид да излязат и да гласуват на 15 юли, като гласуват за ДСИ.

„Покажете кои сте и колко струвате. Призовавам Ви като братя да изпеем нова песен на 15 юли, за да отпразнуваме първата победа за албанския премиер, който ще ни сближи и обедини. "Достоен представител за всички граждани на тази страна", завърши Ахмети.
***

Християн Мицковски: Няма да Ви разочаровам
В края на кампанията за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 15 юли, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски се обръща към обществеността с „Писмо от Македония“, в което, както той казва, представя целия си опит и впечатления, натрупани в последно време. Писмото му е публикувано в македонското електронно издание “МКД“ и е представено без редакторска намеса.

„Това е кратък период, в който имахте възможност да ме опознаете, да си изградите впечатление за мен и какво представлявам и зад какво заставам. Знам, че политиците, които добре познавате, силно ви разочароваха. И не Ви казвам да ми се доверявате безрезервно, но твърдя, че от Вашето решение зависи от това дали тези, които ви разочароваха, ще си тръгнат, заради които с право се чувствате отвратени от политиката, или дали тази непоносима и грозна реалност ще продължи. Гласът Ви променя нещата. Като не гласувате, Вие давате правото на тези, които са Ви разочаровали, да продължат да го правят. Вашият вот, от друга страна, ни дава шанс, новото поколение политици, политици без товар, да променим нещата. Имаме нужда от държава и правителство, които да Ви служат.“

„И няма идеално правителство. Не Ви обещавам чудеса, но Ви обещавам, че ще работим усилено и че със сигурност ще бъдем по-добри от тези, които сте виждали досега. Защото нито един успех не идва без упорит труд и много пот, много лишения и постоянство. И не е хазарт, ако изберете някой непознат, който обещава успех, но е хазарт за Вашето бъдеще, когато давате втори шанс на някой, който продължава да губи и да Ви разочарова ", пише Мицковски.

Той каза на гражданите, че "има стотици причини да не гласуват за управляващите", добавяйки, че той им е дал "няколко силни причини, поради които трябва да гласуват за коалицията, ръководена от ВМРО-ДПМНЕ".

"Трябва да възстановим страната си икономически, политически и социално. Принципите и ценностите да ръководят политиците. Парите са нужни на хората и това ще осигури по-добро бъдеще, осъществяване на мечтите за силна държава. Запитайте се добре на кого бихте дали да построи къщата Ви? Този, който само обещава да я построи най-добре, но никога не е слагал и тухла, или този, който знае, че работи и наистина е готов за най-добри резултати. Не трябва да приемаме посредствеността, но трябва да работим за най-добри резултати във всяка област.“

„Тридесет години, от независимостта до днес, Вие сте лоялни към Македония, време е тя да се обърне към Вас сега“, се казва в писмото.

Мицковски се ангажира да донесе подобрения през първите сто дни на новото правителство за работници, безработни, пенсионери, земеделски производители, бизнесмени, млади хора ..., на които той казва, че заедно те ще направят Македония член на ЕС.

„Обещавам Ви, че ще се боря за справедливост и това означава ред, права, но и отговорност. Не трябва да допускаме да си затваряме очите пред престъпността, а престъпниците да останат безнаказани. Всички сме равни пред закона. "Преди думата на правосъдието нито моето, нито името на който и да е политик не трябва да означава повече от всяко друго име", каза той, като добави, че това е последният шанс за спасяване на Македония.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ се обръща към привържениците и, както той казва, разочарованите членове на СДСМ, както и участниците в цветната революция, казвайки им, че „те много добре знаят, че това, което имат днес, не е това, за което са се борили“. Също така според него вотът за по-малките партии е вот за управляващите.

Той казва, че е човек, необременен от миналото, който е прекарал целия си живот в науката и в частния сектор, но не е салонен политик, а "един от вас" и обещава на гражданите, че няма да ги разочарова.
***

„Нова Македония“ (Македония): Предизборната кампания свършва в неделя
Предизборната кампания за парламентарните избори, които ще се проведат в сряда, ще приключи в неделя, пише скопският ежедневник „Нова Македония“.

През този уикенд партиите имат последна възможност да привлекат избиратели на своя страна, а в неделя от полунощ се забранява всякаква политическа агитация

На 13 юли (понеделник) хората с COVID-19 и в самоизолация ще гласуват, на 14 юли (вторник) болните в болници, немощните, хронично болните и лицата в затворите и под домашен арест ще упражнят своето право на глас.

Заради ситуацията около пандемията от новия коронавирус за упражняване на правото на глас на лицата, които са болни или в самоизолация, бяха създадени около сто здравни секционни избирателни комисии, състоящи се от трима здравни работници и представители на политически партии.

При гласуването на 15 юли всички 3 840 избирателни секции ще бъдат дезинфекцирани от Държавната избирателна комисия (ДИК) Според протокола всеки избирател е длъжен да спазва разстояние от два метра пред избирателната секция, както и пред входа на всяка избирателна секция и в самата избирателна секция. Преди да влезе, той е длъжен да дезинфекцира ръцете си и е длъжен да носи маска.

Денят на изборите ще бъде неработен.

Принтирай    Оразмери текст   + -